Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Може и от мезето да е адаш,при мен явно е нямало грешка и този път.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Годзила, пак повтарям: Печурката има отровен двойник! Виж какво ви пиша за нея! Ето я!

Карболова печурка. За съжаление, това може телефончето ми. Важно е мястото на среза-става сярноотровно жълто.
И повтарям: При варене мирише от тенджерата на морга! На карбол!
Ето още нещо:

Млада полска сърнела.Затова се бъркат с мухоморката.Не си ли сигурен-не жали! Хвърляй! Лакомо дупе- кръв
сере!

Карболова печурка. За съжаление, това може телефончето ми. Важно е мястото на среза-става сярноотровно жълто.
И повтарям: При варене мирише от тенджерата на морга! На карбол!
Ето още нещо:

Млада полска сърнела.Затова се бъркат с мухоморката.Не си ли сигурен-не жали! Хвърляй! Лакомо дупе- кръв
сере!
Последно промяна от p4eli4kata на Вто Ное 25, 2008 10:25 pm, променено общо 1 път.
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Писах ви ,че вчера към 14.30 часа се изнесох от къщи по баира, да си проветря мозъка.
Тук до обед е мъгла от реката и доста хладно.На обед мъглата се вдига и става топло.
Диканаров дава правила за бране на гъби.Там пише, че гъбите се берат сутрин и причините защо. Аз добавям още нещо. Добре е да става преди обед, за да може навреме да се приберете в къщи. Гъбите трябва да се обработват ВЕДНАГА СЛЕД БРАНЕТО.Гъбата продължава да расте и след брането. А червейчетата си работят.....Берете толкова, колкото можете да обработите. Иначе хабите горското добро! Берете в кошница, или в кофа. Ако е в кофа, прехвърляйте внимателно в щайга, с гуглите нагоре. Дайте на гъбите възможността да дишат до преработката!
Не берете в никакъв случай в найлонов плик!!!! Гъбите се чупят лесно и е възможно смесването на парченцата, което пречи да се разпознаят белезите на съмнителната гъба.
Ето какво набрах аз за два три часа. От 14 до 17.30 часа.

Благодаря на Майката природа! На всекиго желая такъв улов!
Тук до обед е мъгла от реката и доста хладно.На обед мъглата се вдига и става топло.
Диканаров дава правила за бране на гъби.Там пише, че гъбите се берат сутрин и причините защо. Аз добавям още нещо. Добре е да става преди обед, за да може навреме да се приберете в къщи. Гъбите трябва да се обработват ВЕДНАГА СЛЕД БРАНЕТО.Гъбата продължава да расте и след брането. А червейчетата си работят.....Берете толкова, колкото можете да обработите. Иначе хабите горското добро! Берете в кошница, или в кофа. Ако е в кофа, прехвърляйте внимателно в щайга, с гуглите нагоре. Дайте на гъбите възможността да дишат до преработката!
Не берете в никакъв случай в найлонов плик!!!! Гъбите се чупят лесно и е възможно смесването на парченцата, което пречи да се разпознаят белезите на съмнителната гъба.
Ето какво набрах аз за два три часа. От 14 до 17.30 часа.

Благодаря на Майката природа! На всекиго желая такъв улов!
Последно промяна от p4eli4kata на Вто Ное 25, 2008 10:33 pm, променено общо 2 пъти.
- Светльо-toxin34
- разбира нещата
Че лекуват рак,лекуват ама еднократно,и след това от нищо не боледуваш!КИРО написа:А за дяволската съм чувал легенди,че при особенно приготвяне,се ядат,даже лекуват от рак.И то много бързо,но легенди....
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
- Моряка
- кандидат преподавател
И малко текст и снимки за сърнелите и сърнелките.

И малко отровни

Според мен се различават ,ама има хора дето берат всичко на юруш и после опа....
И малко отровни
Според мен се различават ,ама има хора дето берат всичко на юруш и после опа....
А сега де? 

- GODzillata
moriak1 написа:И малко отровни

Като гледам снимката, която цитирам, май от тези съм се натровил снощи.
Ама след няколко повръщания и изпити два активни въглена, гледам, че днес все още шавам.

Сигурно са отровни до толкова, че да причинят стомашен дискомфорт

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- CrossFire
- разбира нещата
Някой да ме светне за тази гъба!Снимката е правена на яз.Доспат през месец август.

- Диканаров
- кандидат преподавател
Винено-червена гълабка!Отлична, годна за всякаква употреба! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Диканаров ме изпревари.
Да, той е абсолютно прав!
Това е една от многото видове гълъбки, които има есен из нашите гори.Не е особенно хубава.То....на вкус и цвет товарищ нет!
Има нещо, обаче, което трябваше да напомниш, Диканаров! Че има отровен двойник-Бясната гъба.
На гълъбката ламелите се спускат към пънчето. На бясната ламелите свършват като отрязани в кръг. Това са ме учили, това зная. Познавам я, но избягвам да я бера. Просто не ми е вкусна!
Бе хора, не налитайте на това, което не познавате! Ако е само красота- красиво е! Снимайте! Ако е любопитство ,за да знаете повече- похвално! Но не бързайте ! Никой не се е родил научен! Затова сме заедно! Давайте картинки, които знае, да казва! Не с две думи, а обстойно!

Да, той е абсолютно прав!
Това е една от многото видове гълъбки, които има есен из нашите гори.Не е особенно хубава.То....на вкус и цвет товарищ нет!
Има нещо, обаче, което трябваше да напомниш, Диканаров! Че има отровен двойник-Бясната гъба.
На гълъбката ламелите се спускат към пънчето. На бясната ламелите свършват като отрязани в кръг. Това са ме учили, това зная. Познавам я, но избягвам да я бера. Просто не ми е вкусна!
Бе хора, не налитайте на това, което не познавате! Ако е само красота- красиво е! Снимайте! Ако е любопитство ,за да знаете повече- похвално! Но не бързайте ! Никой не се е родил научен! Затова сме заедно! Давайте картинки, които знае, да казва! Не с две думи, а обстойно!

Последно промяна от p4eli4kata на Вто Ное 25, 2008 10:37 pm, променено общо 1 път.
- CrossFire
- разбира нещата
И аз я помислих за такава в началото,но после се разколебах.От лятото изучавам нашите гъби и за сега само снимам от време на време без да бера.
На Доспат я имаше в промишлени количества,а на Широка поляна продаваха с касетки,но не съм сигурен дали е била от същия вид.
На Доспат я имаше в промишлени количества,а на Широка поляна продаваха с касетки,но не съм сигурен дали е била от същия вид.

- майсторчето страхил
- сериозен играч
Винаги ми е било интересно ,че много мои познати беряли само печурки щото никога не можело да ги збъркаш
Най опасен двойник има тя,бяла мухоморка.Колкото до карболката,при сравнително здрав стомах(знам го от собствен опит)най много да пиеш лимонена киселина
А най лошо съм си патил от двойник на припънката
(а стари хора са ми казвали че на дърво отровна гъба няма)не им вярвайте
ходя за гъби от 40 години и смятам че винаги може да сгрешиш(винаги има първи път)повярвай те ми !

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- КИРО
- Обратна връзка:
Абе за карболките,направо ме убихте / както и сърнелите /.Ще ме откажете от този деликатес.
Карболки винаги е имало при мен между печурките,никога не сме имали някакъв проблем.А тези сърнели,дето GODzilata ги позна,също ги бера,че и другите които са показани,същия резултат.
Е,добре де,вече минавам на риба.Гъби ще купувам.
Карболки винаги е имало при мен между печурките,никога не сме имали някакъв проблем.А тези сърнели,дето GODzilata ги позна,също ги бера,че и другите които са показани,същия резултат.
Е,добре де,вече минавам на риба.Гъби ще купувам.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Диканаров
- кандидат преподавател
Пчеличке, там бе въпросът:- Каква е тази гъба? Иначе си права за бясната гъба, освен това има и други отлики: Ламелите на тази гълабка са охрени, а на бясната са бели. Цветът на калпачето на бясната е розав-бледорозов, докато на виненочервената е червено-сив. Верно, че е по-груба, но е отлична за мариноване. Особено, ако гъбите са "асорти".Рижийката и тя е по-твърда, но е великолепна маринована. А яла ли си кюфтета от рижийка?
Страхиле, Майсторе, абсолютно си прав в това, че винаги има първи път! И понеже у дома аз съм отговорен за гъбобера на всички от фамилията, аз съм последният преглеждащ преди тенджерата и първият опитал след сваряването. Няма как , нося си отговорностите. И аз съм бъркал малки карболки, но освен действия на организма, като след очистително не съм имал нищо друго. Мисля, че дори ми се отразява добре за шкембето. И не е с вкуса на английската сол! Колкото за видовете припънки имам едно правило:- има ли припънката ламели с маслено-зелен цвят- не ги бера!Кичурестата, тополовата, дъбовата са със светло жълти-кремави ламели, а светещата припънка е с концентрични по-тъмни кръгове и цвета на ламелите е като на гуглата. Кладниците, които са също растящи на пънове са със сиво-черен цвят и още жълтеникаво-кафяви. И на двата вида цвета на ламелите е малко-поблед цвят на гуглата. Знам, че единствено на отровната пънчушка, ламелите са маслено-зелени! Има и други отлики, но тази е основната!
Страхиле, Майсторе, абсолютно си прав в това, че винаги има първи път! И понеже у дома аз съм отговорен за гъбобера на всички от фамилията, аз съм последният преглеждащ преди тенджерата и първият опитал след сваряването. Няма как , нося си отговорностите. И аз съм бъркал малки карболки, но освен действия на организма, като след очистително не съм имал нищо друго. Мисля, че дори ми се отразява добре за шкембето. И не е с вкуса на английската сол! Колкото за видовете припънки имам едно правило:- има ли припънката ламели с маслено-зелен цвят- не ги бера!Кичурестата, тополовата, дъбовата са със светло жълти-кремави ламели, а светещата припънка е с концентрични по-тъмни кръгове и цвета на ламелите е като на гуглата. Кладниците, които са също растящи на пънове са със сиво-черен цвят и още жълтеникаво-кафяви. И на двата вида цвета на ламелите е малко-поблед цвят на гуглата. Знам, че единствено на отровната пънчушка, ламелите са маслено-зелени! Има и други отлики, но тази е основната!

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Кире, не се притеснявай, то и от ярешка мазна мръвка ,човек се
Същият ефект имат и смокините ядени на гладно.
Диканаров, извинявам се, ти отговаряш само на зададеният въпрос.Прав си!
Аз правя същото което и ти, при брането на гъби. Така трябва според мен! Отговорността е моя!
Моля, дай някоя рецепта за рижийки! Тук няма, защото е ува/ поле/, но имаме намерение тия дни да отскочим до Странджа, при боровете.Зная едно местенце.Бере ми се масловка и рижийка!
Страхиле, страшна войводо! Не ща го това вонливище, че ми увонява къщата на болница! Аз съм си излежала своя пай! Не ми се и помирисва даже!
Ето какво скенирах от моята книжка за гълъбката:

И обяснението:

Това ли е Диканаров? Че аз не и вярвам на тази книжка много-много!

Диканаров, извинявам се, ти отговаряш само на зададеният въпрос.Прав си!
Аз правя същото което и ти, при брането на гъби. Така трябва според мен! Отговорността е моя!
Моля, дай някоя рецепта за рижийки! Тук няма, защото е ува/ поле/, но имаме намерение тия дни да отскочим до Странджа, при боровете.Зная едно местенце.Бере ми се масловка и рижийка!
Страхиле, страшна войводо! Не ща го това вонливище, че ми увонява къщата на болница! Аз съм си излежала своя пай! Не ми се и помирисва даже!
Ето какво скенирах от моята книжка за гълъбката:

И обяснението:

Това ли е Диканаров? Че аз не и вярвам на тази книжка много-много!
Последно промяна от p4eli4kata на Чет Окт 16, 2008 8:32 pm, променено общо 2 пъти.