Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

iriana64 написа:... вероятно са брали карболова печурка. Но как ли са я яли като мирише на лошо? То хората какво ли не ядат....
Преди години и аз пострадах от тази гъба и съм сигурен, че малките, неотворени още гъби нямат никакви отличаващи ги от обичайните печурки, особености - миризма, вкус, външен вид.
И съвсем не ям всичко !!!
Даже много пробирам, и тогава , а сега още повече :D !
Възможно е и комбинацията с алкохол да катализира този вид "отравяне" - слагам го в кавички, защото последици за щастие няма, поне за мен.

По-късно още няколко души споделиха същото в темата, даже и миналата година.
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

По тая причина бера само 3 вида гъби и изобщо не се старая да ги научавам другите :D Проблеми на главата не ми трябват.
Клавиатура риба не лови!!!
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

zastava написа:четох миналата година за натровени от печурка и пачи крак,но стигнаха до извода че не гъбите,а района от който са брани е причината.и по точно тежки метали в почвата и тн.
Доста скептично съм настроен. Не може от едно ядене да се натровят, колкото и тежки метали да е имало в гъбите. Те че трупат - трупат, но чак толкова не.
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

G.Petkov написа:
iriana64 написа:... вероятно са брали карболова печурка. Но как ли са я яли като мирише на лошо? То хората какво ли не ядат....
Преди години и аз пострадах от тази гъба и съм сигурен, че малките, неотворени още гъби нямат никакви отличаващи ги от обичайните печурки, особености - миризма, вкус, външен вид.
И съвсем не ям всичко !!!
Даже много пробирам, и тогава , а сега още повече :D !
Възможно е и комбинацията с алкохол да катализира този вид "отравяне" - слагам го в кавички, защото последици за щастие няма, поне за мен.

По-късно още няколко души споделиха същото в темата, даже и миналата година.
Съгласен съм с колегата и за младите карболови печурки, а особено много с това, че трябва да се пробира.
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

piterd написа:Привет колеги Гъбари,
От няколко дена медиите ни облъчват истории за натровени с гъби. Аз също се замислих по въпроса с какви точно гъби се натравят тези гъбари. Единственото смислено обяснение в медиите бе, за консумирали копринка /Coprinus comatus/ с алкохол. За тези които не знаят, тази гъба блокира разграждането на алкохола. Чувал съм истории, как вещи стари хора са "лекували" алкохолизъм, слагайки в храната на "лекувания" такава гъба. След мъчителното преболедуване на отравянето, дълго време дори и при помирисването на алкохол, на лекувания му се повдига.
Карболовата печурка /Agaricus Xanthodermus/ също е една от вероятните виновни. Също допускам, и разни безотговорни по отношение на живота си, търсачи на халюциногени преживявания, да експериментират с гъби от рода Psilocybe, без да имат нужните познания. Вероятно и с червена мухоморка /Amanita muscaria/ също.
Всъщност пиша този пост по друга причина. По миналата есен колегата Valco спомена за, стомашно чревни проблеми след консумиране на сърнела. Дискусията я има в темата и по любопитните могат да я проследят. Тогава ми мина през ума следната теза:
Всички гъби имат някакъв вид защита от по нишите бактерии и гъби. т.е отделят химически в-ва, които потискат размножаването им, и "изяждането" на плодното тяло се забавя, поне до момента в който си пуснат спорите. Ако времето не позволява, това вещество да се разсее по естествен път (сравнително хладно време и висока влажност), то неговата концентрация е по висока от обикновено срещаната. Ако и прекалите с количеството, то е възможно да се получат храносмилателни проблеми. Чувал съм народни поверия, че "сланясалите" гъби били отровни. Може би това са имали в предвид.
Поздрави и спорен гъбобер.
Едно допълнение по отношение на сърнелата. Има една отдавна известна разновидност на червенеещата сърнела - Macrolepiota rhacodes var. hortnesis. За нея е добре известно, че е отровна и предизвиква тежички стомашни проблеми. Проблемът е, че тя трудно се отличава от M. rhacodes var. rhacodes - леко по-дребна е, леко по-светла, предпочита паркове и по-мръсни места, изобщо едни такива трудни за улавяне белези. Възможно е колегата да е станал жертва точно на такава сърнела.
Аватар
toshaky
новобранец
новобранец

Мнение от toshaky »

Днес набрах тази непозната за мен гъба в отделно пликче естествено. Някакви идеи за това каква е? Според моето мнение е ранна ливадна гъба. Събрах ги на ливада на около 600 м. надморска височина.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
И да паднем и да бием, пак ще се напием!
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Отивам да стопля тези и да ги полея с бира...

Изображение

Ако имам възможност ,утре ще пиша дали са ядливи :oops:
Аз там съм пораснал...
Аватар
toshaky
новобранец
новобранец

Мнение от toshaky »

Недей да скромничиш, ядливи са естествено! Страхотни манатарки, или както някой обичат да казват маматарки. Приятен апетит! От коя част на България са гъбките?
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

toshaky написа:Днес набрах тази непозната за мен гъба в отделно пликче естествено. Някакви идеи за това каква е? Според моето мнение е ранна ливадна гъба. Събрах ги на ливада на около 600 м. надморска височина.
Колега, тази гъба е определено от род Stropharia, с нищо незабележителен в гастрономично отношение - неядливи, като изключим Stropharia rugosoannulata (не знам да има българско име), която не расте у нас. Познават се относително лесно по този характерен сиво-виолетов отенък на пластинките, който добре се вижда на твоите снимки. Интересното в твоята гъба е, че е с бяла шапка. Белите строфарии са сравнително редки видове и на мен не ми е известно в България да са намирани такива досега. За съжаление не е просто да се каже точно кой е видът, това може да стане само с микроскоп.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

toshaky написа:Недей да скромничиш, ядливи са естествено! Страхотни манатарки, или както някой обичат да казват маматарки. Приятен апетит! От коя част на България са гъбките?
Централен балкан- :wink: Габровско
Не са лоши тези маматарки,даже и стомах не ме боля :drinkers:
Аз там съм пораснал...
Аватар
toshaky
новобранец
новобранец

Мнение от toshaky »

Колега, тази гъба е определено от род Stropharia, с нищо незабележителен в гастрономично отношение - неядливи, като изключим Stropharia rugosoannulata
Колега аз мисля, че става дума за тази ранна ливадна гъба, макар и на сканираната страница да не изглежда така, описанието е точно. И воднистия пояс по периферията е на лице и миризмата на брашно също. На втората снимка се вижда по-добре, а на третата снимка е Stropharia ambigua.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

G.Petkov написа:
CrossFire написа:Преди 2 дни суших манатарка за първи път. Суших я във фурна на 50 градуса...Дано съм бил полезен...
Имам някакъв резултат, нека да го финализирам, да кача една снимка от моя метод и ще върна информацията.
Щото слънце няма, и не се знае кога ще има :D !

Ето моята технология за изсушаване на гъби във фурна у дома. Гъбите върху решетката.

Изображение

Задължително, обаче оставям вратичката на фурната открехната, за де се изпари влагата. Около 2 часа при 50-80 градуса и много накиснатите от дъждовете манатарки изсъхнаха. Поради високата влажност в апартамента / около 80 %/, ги оставих до първато изгряване на слънцето от 4 седмици насам, на парчета кухненско руло да ти нагрее слънцето и тогава ги прибрах в плик.

А това е една оптическа измама, бях сигурен, че е млада манатарка /даже нагризана от червеи, масово явление за Софийско/, само ме смути сивия цвят на шапката,

Изображение

А като я разрязах - с ламели :D !

Изображение
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

toshaky написа:
Колега, тази гъба е определено от род Stropharia, с нищо незабележителен в гастрономично отношение - неядливи, като изключим Stropharia rugosoannulata
Колега аз мисля, че става дума за тази ранна ливадна гъба, макар и на сканираната страница да не изглежда така, описанието е точно. И воднистия пояс по периферията е на лице и миризмата на брашно също. На втората снимка се вижда по-добре, а на третата снимка е Stropharia ambigua.
Колега, не съм убеден. Погледни какво е пръстенчето и цветът на Agrocybe praecox - коренно различни от пръстенчето и цвета при твоята гъба. Виж и цвета на пластинките. Напротив - този почерняващ, разръфан пръстен е типичен точно за строфария. Както и цветът на пластинките. Stropharia ambigua е американска гъба, която няма какво да търси в Европа. Но погледни долния линк със снимка на Stropharia melanosperma, която я има и в Европа и в Америка, аз съм на мнение, че е досущ като твоята гъба.
http://www.morelmushroomhunting.com/str ... sperma.htm
Аватар
toshaky
новобранец
новобранец

Мнение от toshaky »

http://www.toadstool.ru/spisok-rodov/st ... anosperma/
Доста странно, тук пише, че била рядко срещана гъбка, а пък аз събрах около 1-2 кг.
и на двете места обаче пише, че расте лятото, а тук в София още манатарките не са излезли. Естествено няма да се консумира, но интереса ми е по-скоро от научна гледна точка. Трябваше да направя повече снимки, но това няма значение. Искам да пожелая на всички успешен уикенд в гъбарството, защото аз имам надеждата, че ще се намери по някоя манатарка и в софийско.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

G.Petkov написа:.....
А това е една оптическа измама, бях сигурен, че е млада манатарка /даже нагризана от червеи, масово явление за Софийско/, само ме смути сивия цвят на шапката,

Изображение

А като я разрязах - с ламели :D !
Интаресен начин за сушене. Поздравления, колега за споделения опит.

Това си е бисерната гъба. Трудна и опасна за събиране от неопитни заради двойника - ПАНТЕРКАТА, наричана се още "пакостница" защото си е много отровна и трудно различима от неопитни гъбари.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”