Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
anton088
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от anton088 »

Здравейте колеги, отдавна чета форума, но ето, че се наложи и да пиша вече. Та втора година поред в борова гора ходя да бера само и единствено масловки. Вчера събрах доста(около 4кг) опекох с кашкавал на фурна, не много около 300-400гр. и сам ядох от тях. Тази сутрин съм с много силно разстройство,досега не съм получавал такова от тях,все още ми се струва несериозно да търся лекарска помощ, но ако се появят и други симптоми, ще го направя обезателно, та въпросът ми е има ли вероятност сред гъбките да е попаднал и някакъв двойник за който не съм чувал? :roll: Четох, че някой хора е възможно да имат алергия от слузта на гъбата, но пак казвам и друг път съм я консумирал и не съм имал проблеми. И да, белих им горната ципа и за кратко ги измих с вода дори. Благодаря предварително за отговорите ви. Поздрави! :)
ivan_tsochev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ivan_tsochev »

Масловката, доколкото знам аз няма двойник, но задължително се бели ципата която е върху гуглата, иначе е неподходяща за консумация, а и неприятна с тази слуз. Не знам, може би от слузта да ти е станало нещо по стомаха, аз винаги когато ям масловки ги беля и не съм имал проблеми, особено ги уважавам в микровълновата с масло. ммммм
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

anton088 написа:Здравейте колеги, отдавна чета форума, но ето, че се наложи и да пиша вече. Та втора година поред в борова гора ходя да бера само и единствено масловки. Вчера събрах доста(около 4кг) опекох с кашкавал на фурна, не много около 300-400гр. и сам ядох от тях. Тази сутрин съм с много силно разстройство,досега не съм получавал такова от тях,все още ми се струва несериозно да търся лекарска помощ, но ако се появят и други симптоми, ще го направя обезателно, та въпросът ми е има ли вероятност сред гъбките да е попаднал и някакъв двойник за който не съм чувал? :roll: Четох, че някой хора е възможно да имат алергия от слузта на гъбата, но пак казвам и друг път съм я консумирал и не съм имал проблеми. И да, белих им горната ципа и за кратко ги измих с вода дори. Благодаря предварително за отговорите ви. Поздрави! :)
Колега, въпреки, че масловките нямат двойник, бих те посъветвал да не се офлянкваш, а да заминаваш на лекар. Стискам палци!
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Колеги, утре е празника на децата... Някой нещо да е чувал нещо за пачи крак?
pavel mangelov
новобранец
новобранец

Мнение от pavel mangelov »

anton088 написа:Здравейте колеги, отдавна чета форума, но ето, че се наложи и да пиша вече. Та втора година поред в борова гора ходя да бера само и единствено масловки. Вчера събрах доста(около 4кг) опекох с кашкавал на фурна, не много около 300-400гр. и сам ядох от тях. Тази сутрин съм с много силно разстройство,досега не съм получавал такова от тях,все още ми се струва несериозно да търся лекарска помощ, но ако се появят и други симптоми, ще го направя обезателно, та въпросът ми е има ли вероятност сред гъбките да е попаднал и някакъв двойник за който не съм чувал? :roll: Четох, че някой хора е възможно да имат алергия от слузта на гъбата, но пак казвам и друг път съм я консумирал и не съм имал проблеми. И да, белих им горната ципа и за кратко ги измих с вода дори. Благодаря предварително за отговорите ви. Поздрави! :)
Колега,а ти сигурен ли си ,че растройването е от масловките?Може да си настинал,времето бе променливо.
Вчера и аз бях за гъби....набрах около 3-4кг масловки,няколко манатарки,3 сърнели и малко челядинки.Страхотен микс заформихме.Аз дори не беля ципата на масловките( но е препоръчително) и нищо ни няма.Дано се оправиш бързо.
anton088
новобранец
новобранец

Мнение от anton088 »

pavel mangelov написа: Колега,а ти сигурен ли си ,че растройването е от масловките?Може да си настинал,времето бе променливо.
Вчера и аз бях за гъби....набрах около 3-4кг масловки,няколко манатарки,3 сърнели и малко челядинки.Страхотен микс заформихме.Аз дори не беля ципата на масловките( но е препоръчително) и нищо ни няма.Дано се оправиш бързо.
Благодаря и на останалите за отговорите. Ами почти сигурен съм, че е от тях, понеже вчера единствено обядвах запечени вурсчета със шопска и вечерта гъбите с кашкавал :roll:
Чукам на дърво, до към днес на обяд премина стомашното разстройство, сега всичко е спокойно вече, а нямам и никакви признаци на настинка. Абе останаха ми някаква загадка тези гъби, а и замразих още вчера към 3кг от тях. Не знам дали ще се престраша отново да извадя от тях да готвя или ще си останат във фризера няколко месеца и накрая ще ги засиля в кофата :mrgreen:
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

mateev написа:Колеги, утре е празника на децата... Някой нещо да е чувал нещо за пачи крак?
днес бях на една хубава поляна с мнооого печурки,но от ливаден пачи крак помен няма.
за гъби съм
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Съботата и аз обиколих поляните, където съм брал ливаден пачи крак , но следа нямаше. Въпреки хубавите условия. Вече ще го търся само на есен , тъй като (не за пореден път) ранна и късна пролет не го намирам там, където на есен расте :?
Изображение
rossko
новобранец
новобранец

Мнение от rossko »

Здравейте,
днес след работа се разходихме с колегата, върнахме се с пълни торбички
Aз се разписах с това:
Изображение
Изображение
Изображение
гали
новобранец
новобранец

Мнение от гали »

Около Варна има доста Бисерки, да не би да са я сбъркали с Пантерка, натровените!
Бисерката има розови петънца по стеблото и като се бели ципичката на гуглата леко розее. От дъждовете имаше огромни (20-25см), съжалявам, че не снимах.
Някой може ли да даде рецепта, освен панирана (чудесна стана).
копрен
новобранец
новобранец

Мнение от копрен »

аз бера от тоя
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ivan_tsochev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от ivan_tsochev »

Красота! И манатарките и пачи крака са прекрасни гъби, а и да ги гледаш са хубави!
Grisha_Kovachki
новобранец
новобранец

Мнение от Grisha_Kovachki »

Имааа имаа
Аватар
der fuhrer
новобранец
новобранец

Мнение от der fuhrer »

Здравейте,ще може ли малка консултация "по описание"?Гъбата замина в казана (и според мене с право),но такива срещам доста често и ми се ще да знам каква е и става ли за ядене?
Цвят на гуглата същия като на челядинката с тази разлика че на мене ми се струва съвсееем малко по-жълт.Сиреч-жълто-бежово-кремаво.Гуглата няма типичното остро връхче за челядинките а е гладка.Пънчето за разлика от на челядинката е много по-дебело и бяло.Пластинки-наситено кафяви,несраснали с пънчето.Мирис слаб,леко неприятен.Като размери е колкото едра челадинка и расте заедно с челядинките.Що е то?
Според мене е някаква Inocybe,но ми се ще и по-компетентно мнение?Едното което ми идва на акъла е Geophylla,другото вълчи зъб-и двете обаче гуглата им е остра,на това не е.И на двете изредени цвета на гуглата е бяло,кафяво,а на това жълтее :?
Последно промяна от der fuhrer на Съб Юни 02, 2012 7:06 pm, променено общо 1 път.
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Димитър Талев
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

der fuhrer написа:Здравейте,ще може ли малка консултация "по описание"?Гъбата замина в казана (и според мене с право),но такива срещам доста често и ми се ще да знам каква е и става ли за ядене?
Цвят на гуглата същия като на челядинката с тази разлика че на мене ми се струва съвсееем малко по-жълт.Сиреч-жълто-бежово.Гуглата няма типичното остро връхче за челядинките а е гладка.Пънчето за разлика от на челядинката е много по-дебело и бяло.Пластинки-наситено кафяви,несраснали с пънчето.Мирис слаб,леко неприятен.Като размери е колкото едра челадинка и расте заедно с челядинките.Що е то?
Според мене е някаква Inocybe,но ми се ще и по-компетентно мнение?Едното което ми идва на акъла е Geophylla,другото вълчи зъб-и двете обаче гуглата им е остра,на това не е.И на двете изредени цвета на гуглата е бяло,кафяво,а на това жълтее. :?
Колега, опасявам се, че твоето описание отговаря поне на около стотина гъби. Без снимка нищо не може да се каже, колкото и подробно да я опишеш. Освен това какво ще рече "гъбата замина в казана". Да не искаш да ни кажеш, че ще ядеш гъба, която и идея си нямаш каква е?! Всеки, който прави това е кандидат я на Пирогов, я на Орландовци.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”