Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
lusienn
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от lusienn »

alenov77 написа:Здравейте на всички тука по лозенска планина най накрая излезе пачият крак манатарката продължава да расте но вече в по малки количества . Интересно ми е да попитам бг бул вярно ли е че по гръцката граница опитни берачи берат по 50-100 кг на ден и си докарват по 500-1000 лв надница предварително благодаря.
Митове и легенди-няма такива надници.Когато има гъба много-изкупната цена пада.За кило суха гъба ти трябват около 40 кг прясна,по спомен от дядо ми ти казвам.Пари е искарвал-щото е имал тапия и разрешително за търговия с гъби.Клиента трябва да е сигурен какво копува-и ако стане грешка търговеца носи вината.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
alex_pl
новобранец
новобранец

Мнение от alex_pl »

Е не се въздаржах да се похваля :lol:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
НИКОГА НЕ БЕРА ГЪБИ ЗА ДА ПРОДАВАМ.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

alenov77 написа:Здравейте на всички тука по лозенска планина най накрая излезе пачият крак манатарката продължава да расте но вече в по малки количества . Интересно ми е да попитам бг бул вярно ли е че по гръцката граница опитни берачи берат по 50-100 кг на ден и си докарват по 500-1000 лв надница предварително благодаря.
Не е вярно. Спокойно!
Типичен пример за хора,които берат по 100 кг на ден сме ние с жената.
За това ти говоря от първо лице. И така:
1. Такива дни са около 7-10 дена. Това докато те усетят останалите гъбари.
2. Такова количество се бере сборно - първо, второ и трето качество.
При цена на първото, което е около 7 лв и е 20-30 кг от 100те... направи си сметката.
Освен това - ние сме с джип. Така стигаме там, където другите стигат след дни.
3. Такива гъбари има малко на брой.
4. Повечето гъбари берат до 14 часа (след обяд) и после си тръгват да предават гъбите.
За да не ги развалят.
Ние берем до мръкване и предаваме по тъмно директно в база, а не на посредник.
Та, може и да има такива гъбари, но аз не вярвам. И не познаваме такива.
Изображение

Uploaded with ImageShack.us
Трябват няколко такива курса до 100кг. Трудно е. Не е като на снимката.

Относно сушенето:
За 1 кг суха са нужни около 7-10 кг прясна гъба.(широколистна) или 12-13 кг иглолистна манатарка.

А тази гигантска пърхутка на горната снимка - УНИКАЛНА Е в ръцете на това прекрасно дете (колега гъбар).
Поздравления за улова!
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

Родопчани ходят на гъби в Гърция, връщат се с по 40-50 кг
09 юни 2012 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Начало / Земеделие
Смолян. Затоплянето на времето през последните няколко дни се оказа благоприятно за гъбите в по-ниските части на Родопите, както от българската страна, така и от гръцката страна на границата. Това каза за Радио “Фокус” – Смолян Живко Билянов, собственик на фирма за изкупуване на гъби и билки. Това е причината много родопчани да преминават през границата с Гърция, за да берат гъби там. Те се връщат с по 40-50 кг гъби, а някои и повече, посочи Билянов. При цени от 10-12 лв. за килограм манатарка или пачи крак, добрите гъбари са изкарвали по над 500 лв. само за ден от гръцките гъби. Това обаче ще е временно явление, прогнозира прекупвачът.
Заради масовото поникване на гъбите в по-ниските райони обаче цената е паднала през последните два дни наполовина. От цена за килограм от 10-12 лв. на най-търсените гъби – манатарки и пачи крак, от два дни цената им върви по 5-6 лв. за килограм, каза Билянов. Въпреки това след продължителните валежи се очакват много гъби в Родопите през това лято.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

bgbul написа:...АКО манатарката (както си я описал) има червен цвят ПОД гуглата (без значение пънчето или "дунапрена" -ламелите) вероятността да е отровна е голяма
За това не събирайте манатарки с червен цвят по нея. ...
Ето, че пак научих нещо от bgbul.
И друг път съм споделял, че съм много впечатлен от задълбочените му знания, огромен практически опит и желание за споделяне.
Много се радвам на участието на bgbul в темата, щото ние питаме, а той отговаря :D !

И аз в събота не се стърпях и въпреки жегата и засушаването, направих един кратък излет близо до София. Даже не си носех и фотоапарата в гората, не очаквах въобще да има гъби.
Но имаше :

Изображение

Ето ги инцидентните булки, за които писах :D . Имаше и още, но в стадий на бяла топка и ги оставих на някой късметлия след мен :D .

Изображение

А това е манатарка с червеникави тръбички и посиняваща, а после потъмняваща след разрязването. Хвърлих я.

Изображение

Имаше и ягоди, ама малко :D !

Изображение

Дано завали, че много изсъхна почвата в гората, а и гъбите бяха леко позасъхнали.
Последно промяна от G.Petkov на Вто Юни 19, 2012 3:15 pm, променено общо 1 път.
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

G.Petkov написа: Дано завали, че много изсъхна почвата в гората, а и гъбите бяха леко позасъхнали.
За съжаление май дъжд няма да има още месец

http://www.accuweather.com/en/bg/plovdi ... view=table
ski today
work tomorrow
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

В Русия в момента берат всекакви гъби манатарки двойници на манатарки . Да попитам бг бул тези които почервеняват дали са отровни.
Gjeazqgz.jpg
2093740m.jpg
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

Описание
Белый гриб -самый желанный в корзине грибника. По вкусу и аромату он не имеет себе равных. В кулинарии к белому грибу применяют все известные способы обработки. Его можно жарить, варить, а так как гриб не темнеет, из него получается отличный светлый бульон, на основе которого получаются ароматные супы и соусы. В плане консервации белый гриб можно мариновать, но для лучшего сохранения всех его достоинств, предпочтительна сушка на открытом воздухе или в духовке при 40-60 градусах.

Вам понадобится:
1. Мицелий «Грибное удовольствие» - 1 уп.
2. Деревья хвойных или лиственных пород, растущие на дачном участке, желательно, достаточно молодые (8-10 лет), но это не строго обязательно.
3. Компост - готовый грунт для комнатных растений с высоким содержанием торфа.
4. Лопата.

Способ выращивания:
Благоприятное время для посадки мицелия «Белый гриб» - с апреля по сентябрь.
1. Подготовка места для посева. Вблизи ствола выбранного дерева снять лопатой верхний слой почвы (10-20 см) таким образом, чтобы дерево оказалось в центре оголенного участка, формой близкого к кругу, диаметром 1-1,5 м.
2. Уложить слоем 1-2см заранее приготовленный компост – грунт с высоким содержанием торфа. На компост разложить кусочки компостного мицелия через 25-30 см в шахматном порядке так, чтобы одной упаковки хватило на 1 дерево.
3. Прикрыть зараженный участок снятым ранее слоем почвы и полить водой (2-3 ведра на одно дерево). Воду следует лить осторожно, лучше всего на ствол дерева, чтобы она скатывалась по нему на почву и не размыла бы ее. На приживлении грибницы хорошо сказывается дополнительное внесение при посеве некоторых элементов питания. Рекомендуемая подкормка: сахар - 50 г на 10 литров воды.
Летом необходимо периодически увлажнять почву, если сезон не дождливый.
На зиму, особенно в первый сезон, поверхность засеянного участка в радиусе 2 метров от дерева укрыть слоем утепляющих материалов - листовым спадом, ветками, мхом, лапником. Весной этот слой убрать.

Плодоношение
Спустя год после посева, при благоприятном стечении обстоятельств, под деревом появятся первые грибы. Плодоношение до 3-4 лет.

Урожайность
Урожайность от 2 до 5 кг.

Состав
Мицелий «Белый гриб» в субстрате 60 мл.

Читать полностью на: http://msk.pulscen.ru/products/msk.puls ... z1yFjYnYrD
589_medium.jpg
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

Описание
Лисички – это очень распространенные грибы, которые все знают также хорошо, как шампиньон или белый гриб. Лисички действительно заслужили такое милое название своим внешним видом – рыжей окраской и забавной формой гриба. Лисички можно приготовить по-разному: пожарить, отварить, засушить, замариновать или засолить, также потрясающе вкусны соусы из лисичек. Кулинарный секрет: чтобы сохранить цвет лисичек при варке нужно добавить в воду немного лимонного сока.

Вам понадобится:
1. Мицелий в субстрате «Грибное удовольствие».
2. Дерево на дачном участке.
3. Лесная почва.
4. Лопата.
5. Мох, листовой опад, ветки.

Способ выращивания:
Благоприятное время для посадки мицелия «Лисичка обыкновенная» - с середины мая по конец августа.
1. Собрать в лесу (желательно хвойном) несколько ведер почвы (верхний слой толщиной 20 см).
2. Выкопать 3 лунки диаметром 10 см и глубиной 20 см вблизи дерева по окружности.
3. Плотно уложить заранее приготовленную лесную почву в лунки до середины, затем разложить кусочек компостного мицелия в лунку, из расчета 1/3 пакета на 1 лунку. Засыпать лунку лесной почвой до краев.
4. Каждую лунку осторожно и медленно полить 1 л воды. Также следует увлажнить почву вокруг лунок, но уже большим количеством воды - не менее 1 ведра на каждое место. Засеянные лунки прикрыть слоем мха, листового спада, веток.
Летом необходимо периодически увлажнять плантацию. На каждое дерево - не менее 3 ведер воды 1 раз в неделю.

Плодоношение
Первое плодоношение через год после посева, причем возможно раннее появление грибов с первыми теплыми дождями (в конце мая - начале июня). Плодоношение до 2-3 лет.

Урожайность
За один год можно собрать до 1/2 ведра с одного дерева.

Состав
Мицелий грибов «Лисичка обыкновенная» в субстрате объемом 60 мл

Читать полностью на: http://msk.pulscen.ru/products/msk.puls ... z1yFlCR2MR
560_medium.jpg
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

alenov77 написа:В Русия в момента берат всекакви гъби манатарки двойници на манатарки . Да попитам бг бул тези които почервеняват дали са отровни.
2093740m.jpg
Има ядливи видове, има неядливи има и отровни видове.
Неядливите причиняват тежест ,леки отравяния без нужда от лекарска помощ и подобни симптоми.
Неядливите при определени условия стават ядливи.
Примерно изваряване в няколко води ( както са дипленката, лютивата млечница) или изсушаването (дипленка).

Отровните - опасна работа. При тях има спешна нужда от лекарска помощ.
ТЕ разрушават работата на черния дроб и бъбреците необратимо.
Проявяват се късно 4-12 часа след хапването им. През това време са работили .....
Лечението е тежко, трудно, болезнено и без гаранция за пълно възстановяване.

И така - да предположим, че сте набрали неядливи манатарки (тези почервеняващите).
Имате разстройство, повръщане и температура през нощта.
Как ще се почувствате ?
Ще отидете ли на лекар спешно?
И какво ще обясните на въпроса:" Какви гъби ядохте" ?
Заслужава ли си подобен риск ?
Ами ако измежду неядливите (нали сте смели) има една отровна - какво правим ?
Заради подобни размишления съм написал каквото трябва :
Щом има червено под шапката - консумирането на такива гъби е РИСК с вашето здраве.
Щом искате да сте експериментатори - няма как да ви попреча. Кой съм аз .....
Поздрави и дано винаги можем така да си говорим, здрави и усмихнати !
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Здравейте колеги.
Малко пъстрота от мен на фона на жаркото слънце. През последните десетина дни, напук на жегата и сушата, реших все пак да видя какво се случва в горите... Днес и вчера направо уцелих джакпота! Известно ми е, че булката е по-топлолюбива гъба, но чак пък тоолкова... До онзи ден бях намирал едва 8 такива гъби по моя край, а през последните два дни по една торбичка и то на места, които посещавам от 3 години и където съм по 3 пъти в седмицата през юни и юли! Просто не е истина!

Пачият крак тъкмо почна да пробива и сушата го секна... Дано през идните дни небето най-накрая да се смили!

Изображение

Манатарките не спират въпреки горещините:

Изображение

Това е от снощи, мислех, че няма абсолютно никакъв смисъл да ходя за гъби... Направи ми впечатление, че имаше доста болни булки, които болестта прави розови, а ламелите им остават някак твърди и бели на цвят. Разбира се не ги ядем, взех ги само за снимката. Както забелязвате и зелената гълъбка сякаш тръгва, а си мисля, че тя е най-вкусната от всичките и сестрици.

Изображение

Изображение

Това е от днес, реших да отида в друга гора, за да видя наистина ли булките са подкарали като никога при нас или просто вчера съм уцелил кьоравото. Оказа се, че и манатарките наистина не спират, макар поради тоталната липса на влага да са напукани.

Изображение

Жената позира гордо...

Изображение

Панирана булка, дали защото никога не съм намирал повечко гъбки - не знам, но няма такава вкусотия!

Изображение

Една пържена булка с микс от рижики, пачи крак и бисерки. Наздраве!!!

Изображение
Последно промяна от mateev на Пет Юни 22, 2012 10:29 pm, променено общо 1 път.
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

:smt023 супер гъбки!
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Направо ни потекоха .....
Страшна забава и вкусотия сте си спретнали.
Евала!
ropotamo12
новобранец
новобранец

Мнение от ropotamo12 »

Аз днес ходих, ама слабичко...малко манатарки и булки. Доста е сухо вече. Дано позавали дъжд!
ropotamo12
новобранец
новобранец

Мнение от ropotamo12 »

ivan_tsochev написа:Масловката, доколкото знам аз няма двойник, но задължително се бели ципата която е върху гуглата, иначе е неподходяща за консумация, а и неприятна с тази слуз. Не знам, може би от слузта да ти е станало нещо по стомаха, аз винаги когато ям масловки ги беля и не съм имал проблеми, особено ги уважавам в микровълновата с масло. ммммм
Масловката, ако се хапва повечко може да причини разстройство. Аз лично не махам ципите - ядем си я така.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”