Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Много голямо количество от гъбите се правят на "гъбено брашно". Дали го слагат в бульоните ... не знам, но е търсено като стока.gygytka21 написа:Такова нещо като гъби във въпросните бульони няма.В тях нещата са докарани на аромат, нищо повече.
-
- новобранец
От всякакви гъби ли се прави брашното?
Може би го използват, като добавка. Примерно в топено сирене.
И червейчетата и те отиват в брашното:)
Аз си направих един буркан такова, като смлях сушени манатарки - за подправка.
И червейчетата и те отиват в брашното:)
Коластра и Зелена енергия на АкваСорс (AquaSource)
- Светльо-toxin34
- разбира нещата
Гъбено брашно си правя,освен от манатарки и от сърнели,а през пролетта и от челадинки.Подправки са и за пържоли и кайма.
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
-
- научил се да хвърля
Имаш си натурално гъбена брашно,ropotamo12, за какво са ти тогава гъбени бульони?!
Фирма-производител на такива пише, че съставът им е: гъбено брашно,царевично нишесте,растителна мазнина.Нито дума няма за Е-тата(консерванти), оцветителите,моносодиевия глутамат.Това последното е вещество в някои подправки, което добавя аромати към протеин-съдържащи храни, или по-просто казано-изкуствен ароматизатор.Използва се в производството на пакетирани сосове, сухи супи, бульони и мн. мн. др.Можеш сам да провериш при честа употреба на споменатите продукти какви болести можеш да си навлечеш.

Фирма-производител на такива пише, че съставът им е: гъбено брашно,царевично нишесте,растителна мазнина.Нито дума няма за Е-тата(консерванти), оцветителите,моносодиевия глутамат.Това последното е вещество в някои подправки, което добавя аромати към протеин-съдържащи храни, или по-просто казано-изкуствен ароматизатор.Използва се в производството на пакетирани сосове, сухи супи, бульони и мн. мн. др.Можеш сам да провериш при честа употреба на споменатите продукти какви болести можеш да си навлечеш.
-
- новобранец
A, далеч съм от мисълта да ползвам готови бульони, просто тези дни се замислих.
Химията в храната ни е достатъчно много и без бульоните:)
Химията в храната ни е достатъчно много и без бульоните:)
При изсушаването червейчетата излизат (опадват) от гъбите. Сушени гъби с червейчета няма.ropotamo12 написа:От всякакви гъби ли се прави брашното?
И червейчетата и те отиват в брашното
Виж с пеперуди .... развалени има.
Макар, че червейчетата са белтъчини и са полезни. Те се образуват в гъбите ( а не са от мухи примерно) и за това в чужбина не ги смятат за лошо нещо.
В Италия гъби манатарка второ и трето качество се продават по 25 евро за килограм и имат червейчета. Това не ги прави лоши и негодни.
Ние сме малко разглезени в това отношение заради изобилието от гъби.
Между другото гъбеното брашно е най-евиния пълнеж в бульоните. Е-тата струват по-скъпо от гъбеното брашно.
Заради това си мисля, че в гъбения бульон вероятно има брашно, но не съм убеден.
Само предполагам.Много ще е гадно , ако няма гъби в гъбен бульон.....
Колега, аз много ритам срещу това да се повтарят глупостите на западняците. А това, че една гъба е включена в Червена книга, не означава задължително, че това е така, защото някой я бере. Напротив - повечето видове гъби в червена книга са редки заради това, че се унищожават местообитанията им, примерно при сечи, които в повечето случаи са доказано пагубни за гъбите.bgbul написа:Предварително казвам на всеки - не се карам с никой.BoletusBG написа:Няма да спорим с колегата bgbul, защото веднъж вече го правихме и почти успяхме да се скараме. Червена книга е едно полезно нещо, защото тя показва на хората, че нещо е рядко и че трябва да му се обръща внимание. И в повечето случаи това наистина е така. Специално в случая с Clathrus ruber си е съвсем така. Значи гъбата е наистина много рядка в по-голяата част на Европа и затова е включена в техните червени книги. У нас обаче е наистина доста честа и излиза почти всяка година и по тази причина не е включена в червената книга.
Всеки има право на свое мнение, ако ще да е грешно или противоположно.
Уважавам това право .
Това, че споря с някой е за доброто и на двамата - или аз ще науча нещо от спора или колегата. Така мисля.
За това с удоволствие влизам в спорове.
Убедил съм се, че В СПОРА Е ИСТИНАТА.
За Червената книга си прав - полезна е.
Подхода към нея, добавянето на нови гъби в нея е погрешен.
Ние в България сме като папагали - повтаряме глупости на "западняци" без дори да сме се допирали до гъбите за които се пише.
Но - и аз няма да споря. Само споделих моето мнение.
И имам доказателства с факти (не предположения), но нито е времето нито мястото, нито аудиторията.
Жалко, че няма гъби...... освен малко трюфели .
Предположението ти е съвсем правилно. Само, че те поправям - не е от манатарки с ниско качество.ropotamo12 написа:Имате ли идея гъбения бульон на кубчета от какви гъби се прави и как?
Аз си мисля дали не е от манатарките, които са с ниско качество...
Висококачествените манатарки отиват за износ.
Лошокачествените отиват за българския пазар - сушени по супермаркетите.
Едрите парчета натрошени при обработката (неминуемо става) отиват за т.нар. смесени гъбни салата - в буркани пак по суперите.
Остатъците от обработката - т.е. натрошени парчета, които ама за нищо друго не стават се варят до получаване на концентриран извлек, който после се суши и влиза в състава на бульоните, за да имат някаква миризма на гъба.
Имам доказателства, че липсва морал и професионализъм при внасяне на някоя гъба в тази книга.BoletusBG написа:Колега, аз много ритам срещу това да се повтарят глупостите на западняците. А това, че една гъба е включена в Червена книга, не означава задължително, че това е така, защото някой я бере. Напротив - повечето видове гъби в червена книга са редки заради това, че се унищожават местообитанията им, примерно при сечи, които в повечето случаи са доказано пагубни за гъбите.
И не само гъба.
-
- новобранец
Ясно! Всъщност се варят суровите гъби, а не се сушат да станат на брашно.BoletusBG написа:Предположението ти е съвсем правилно. Само, че те поправям - не е от манатарки с ниско качество.ropotamo12 написа:Имате ли идея гъбения бульон на кубчета от какви гъби се прави и как?
Аз си мисля дали не е от манатарките, които са с ниско качество...
Висококачествените манатарки отиват за износ.
Лошокачествените отиват за българския пазар - сушени по супермаркетите.
Едрите парчета натрошени при обработката (неминуемо става) отиват за т.нар. смесени гъбни салата - в буркани пак по суперите.
Остатъците от обработката - т.е. натрошени парчета, които ама за нищо друго не стават се варят до получаване на концентриран извлек, който после се суши и влиза в състава на бульоните, за да имат някаква миризма на гъба.
Аз по принцип намирам, че изсушените стари и некачествени манатарки са по-ароматни.
Поне на мен ми са доста вкусни. Едни доста смотани гъби изсуших юни и станаха страхотни.
А сурови изглеждаха трагични:)
Може би не е лошо да дадеш някой пример, може и на лично съобщение, за да не спамим темата.bgbul написа:Имам доказателства, че липсва морал и професионализъм при внасяне на някоя гъба в тази книга.BoletusBG написа:Колега, аз много ритам срещу това да се повтарят глупостите на западняците. А това, че една гъба е включена в Червена книга, не означава задължително, че това е така, защото някой я бере. Напротив - повечето видове гъби в червена книга са редки заради това, че се унищожават местообитанията им, примерно при сечи, които в повечето случаи са доказано пагубни за гъбите.
И не само гъба.
Не ми се навлиза в тази тема.
Само може да влоша нещата.
Вносителя на тази гъба ни е ..... познат професор . Добър познат.
Само може да влоша нещата.
Вносителя на тази гъба ни е ..... познат професор . Добър познат.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Вървят някакви сложни материи
,
Ама да попитам:
- Някъде нещо някой да е намерил/набрал/изсушил макар и с/без червейчета
?

Ама да попитам:
- Някъде нещо някой да е намерил/набрал/изсушил макар и с/без червейчета

-
- кандидат преподавател
Ще намери и ще изсуши без червейчета,ако от подаването от земята виси над нея и я обтрива с формалдехид,а след като я набере,я постави за сушене в "горещата зона"на ядрен реактор 

Където е валяло може да има и други гъби, но единствената оцеляваща в такива жеги (и то пак на сенчести места) е лютивата млечница.G.Petkov написа:Вървят някакви сложни материи,
Ама да попитам:
- Някъде нещо някой да е намерил/набрал/изсушил макар и с/без червейчета?
Просто тези високи температури пресичат тръгналите към повърхността хифи и плододаване няма.
Септември след дъждовете ще се разчуе ......