Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
neznam dali e spomenato (marzeshe me da cheta)
no i na popovo prase ima dob1r efekt
.........................................
Това,че те мързи да четеш темата колега не ме вълнува!
Намери време да прочетеш правилата на форума!!!
sapuna

.........................................
Това,че те мързи да четеш темата колега не ме вълнува!
Намери време да прочетеш правилата на форума!!!
sapuna
В момента дава добре във В. Търновски регион. Росица, Антра, р. Джулюнишка, ама ти е много далеч. Излиза предимно на сив червей много специфшчна стръв или на мънисто - златисто. За предпочитане на дълбочина до 2 ч.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Тц!ДаваШе!Сега само Росица е подходяща за риболов-днес обикалях на ред!
И колеги,темата не е "информация за водоемите"!

И колеги,темата не е "информация за водоемите"!

На 04.03.2009 кацам за една седмица в Джулюница. Естествено реката е на 6 м. от вилата ми. Може и да са 5. Ще имамте актуално инфо още на 6-ти. Но съм сигурен ще кефала ще го разбия. В конферентна връзка съм са местните авери. Инфото е добро. Естествено и р. Росица ще я посетя.
Извинявай колега. Не съм обърнал внимание на темата "инфо за водоемите". Просто трудно се ориентирам в темите и си мислех, че може да е полезно. Но в крайна сметка мисля, че всяка река си има специфика и колкото да си говорим за новости.... ако нямаш информация и то специфична за съответния водоем ще си капо. И искам да ти кажа, че каквито методи, техники, и т.н. се опитваш да прилагаш на непозната река - си капо. И ако не те хвана за ръчичка и не те уча 5 дни благодарение на 15 год. опит натрупан на едно място си "0".
Извинявай колега. Не съм обърнал внимание на темата "инфо за водоемите". Просто трудно се ориентирам в темите и си мислех, че може да е полезно. Но в крайна сметка мисля, че всяка река си има специфика и колкото да си говорим за новости.... ако нямаш информация и то специфична за съответния водоем ще си капо. И искам да ти кажа, че каквито методи, техники, и т.н. се опитваш да прилагаш на непозната река - си капо. И ако не те хвана за ръчичка и не те уча 5 дни благодарение на 15 год. опит натрупан на едно място си "0".
Ако искаш, каня те да ми дойдеш на гости следващата седмица, обявявам ти соц. съревнование, пускаме се по реката и ще се сблъскаш с толкова елементарен и ефективен риболов.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Оги,4-ти март отдавна мина,но след 4-ти април ще намина към Джулюница!Ще се радвам да почерпя от 15-годишният опит!/преди близо 40 години съм роден на тази река/
Местните авери са те послъгали!В момента ще придумаш някой костур,но кефал трудно!Ако не вали,след 2-3 дни водата ще се отече и по двата вира-Чешмата и Фургона/в посока Г.Н.Село/ на една много нетрадиционна стръв ще се улови някой и друг кефал!
Остави ми телефон на лични и ще ти звънна да уточним евентуално мероприятие!
п.п. Изпреварил си ме!
п.п.2 Не пускай последователни мнения,в рамките на няколко минутки!Използвай бутона "Редактирай"!

Местните авери са те послъгали!В момента ще придумаш някой костур,но кефал трудно!Ако не вали,след 2-3 дни водата ще се отече и по двата вира-Чешмата и Фургона/в посока Г.Н.Село/ на една много нетрадиционна стръв ще се улови някой и друг кефал!
Остави ми телефон на лични и ще ти звънна да уточним евентуално мероприятие!

п.п. Изпреварил си ме!
п.п.2 Не пускай последователни мнения,в рамките на няколко минутки!Използвай бутона "Редактирай"!
- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
До колкото съм срещал по английските сайтове кефала най-често го ловят с такъм лек прав ваглер с монтаж на "порпадане" и постояна стрелба на бели червеи с ритъм около 4-5 червея на минута, това е за стоящи води.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

-
- учете се от него
На затворените водоеми, все още се придържат към дълбочини 5-8 метра и кълвът на 5-6 см над дъното. Живи и мъртви бели в захранката, периодично дохранване през 15-20 минути с по две топчета колкото орех+ стрелба по една малка чашка бели(шарени); фин такъм и повод , кука 16/18 :

за мен лично най-успешната стръв е тесто от брашно с вода в спринцовка.Понякога го боядисвам в жълто.

Вчера, на Марица под Пловдив /от 15 до 19 часа/, местата - обратни течения, заливи зад клони и дънери във водата,
вода мътна, нивото пада ...
На спининг с най-малките воблери. На блесни не ще. Такъм - супер лек /5гр и надолЕ/
Кълване - супер плахо /плашлива е още може би/ - лових почти с патешко ходене и наблизо.
Гледам ядяхя мухички и други от повърхността.
Взима само до първия метър /след цопканено/и после гонят само дребните.
Хванах само три и регистрирах няколко почуквания.
Та така - поне си направих разходката.
П.П. Забравих да добавя - сложих муха на задната тройка /много тегаво летят, ама и не хвърлях надалече/
вода мътна, нивото пада ...
На спининг с най-малките воблери. На блесни не ще. Такъм - супер лек /5гр и надолЕ/
Кълване - супер плахо /плашлива е още може би/ - лових почти с патешко ходене и наблизо.
Гледам ядяхя мухички и други от повърхността.
Взима само до първия метър /след цопканено/и после гонят само дребните.
Хванах само три и регистрирах няколко почуквания.
Та така - поне си направих разходката.

П.П. Забравих да добавя - сложих муха на задната тройка /много тегаво летят, ама и не хвърлях надалече/
"Щастие за всички, щастие даром!"
-
- научил се да хвърля
Хайде и аз да споделя моя първи опит с тези риби. На 20.04. по реката над яз. Елешница направих първия си тур със спининга и естествено като новобранец в този риболов закачах повече дърветата...
Използвах блесна на мепс номер 0 бяла. Имах около 10 удара, но хванах само един кефал около 400гр. За съжаление забравих воблера - рапала. Водата като стъкло. На моста над кариерата наблюдавах много сериозни екземляри. Просто удоволствие... На другия ден на една по-малка рекичка в региона мятах и блесната и рапалката и имах доста удари, но нито една закачена ...
Имаше моменти когато воблера беше атакуван по два пъти на водене, сложих по-малка тройка и пак нищо. След 2-3 часа обикаляне реших да променя начина на риболовстване. Взех си директния, вързах около 60 см. 0,14 влакно и директно енда муха - "джапанка" на вид "оса". Веднага резултата се промени в моя полза - още припървото топване и мухата бе атакувана. Първото кефалче бе маломерно, но след него
изкарах около 6,7 много добри. След което отново спря да кълве... Забелязах, че мухата вече не е същата, като перцата се бяха слепнали и т.н. и явно в това беше проблема, но новобранеца си е новобранец.... В последствие разбрах, че трябвало да я измия с чиста вода, защото се слепвала от слюнката на рибата. Беше много приятно преживяване, нямам търпение да мине забраната и да пробвам други мухи и блесни. Не споменавам името на другата река, която е малка и държи малки по рамер вирове, за да не засиля на там много "доброжелатели". Нямах батрии за фотото.
Успех на всички.

Успех на всички.
Направи добро и го хварли на пътя, все някои ще го намери...
-
- новобранец
доста добър резултат е на череша вечерно време кълве на сочна череша оставена 2-3 минути на слънцето трябва тишийна и ако има отсечен бряг отстрани с тръни пускате черешата до дъното с кука 4-5 номер сравнително голяма и се местите 5 метра мо надолу и си ловите там малките ето това е за КЕФАЛА така кълват към 500-1000 грама
Колега,от опита,който имам на яз."Широка поляна",кефалът взема много добре на малко жабче!В безветрено време кълве на изкуственна муха имитираща"оса"-жълта на цвят с червен конец! Сега има богат избор на искуствени мухи,така че -пробата му е майката .
През месец юни пробвай на скакалец! Успехът ти е почти гарантиран-разбира се,ако спазвашедно от най-важните условия при риболов на клен,а именно да пазиш пълна тишина и да си "невидим".
Наслука!

Последно промяна от Ачо ♣ на Пет Юни 04, 2010 9:46 am, променено общо 1 път.
Конкретно за река в този период е много актуална бобонката/черница,буба/.Черната я предпочита повече,пуска се малко над дъното или да се влачи по него.Това е една от естествените му храни.Особено ако има надвесена над реката черница,просто нема начин да нема начин 

Според вас,ако няма край реката черници,дали ще ги хапва кефала