За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Зависи какво имам,с такова пръскам Весо.
Зетя работи по полята,та ми носи чат пат я Нуреле,я Карате.
Вчера намерих малко Карате,смесих го с Шампион и нацапах градината,
ама ще е за последно.
Тук си е Сахара в последно време,та няма много предпоставки за мана.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

а бе пичове ,имам чувството ,че не четете всички постове ,а само ваще си :idea: :lol: .преди това бах писал за отровите ,ама след това ,пак коментирате ,кой с какво пръскал.НУРЕЛЕ ,е възможно най-силната отрова :idea: ,продавана на свободния пазар ,втора категория е.гледайте ,на всяка ,какво е активното вещество :idea: ,повечето са с еднакво активно вещество ,но с различно наименование :!: :idea:
КИРО написа:Вчера намерих малко Карате,смесих го с Шампион и нацапах градината
Киро,на повечето препарати е не допустимо смесването с алкални такива ,или на медна основа. :idea: поне ,като съм питал в аптеките ,изключват купроцина ,шампиона ,и други препарати ,които са на медна основа да са смесват със други или със отрови.НЕ ЗНАМ ,МОЖЕ И ДА Е ТЪРГОВСКИ ТРИК,НА ОПАКОВКАТА ПИШЕ "СЪС АЛКАЛНИ",ИЛИ"ПРОБВАЙ",не се ли пресече разтвора :?: :?: :?:
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Диканаров написа:... Гъби брах -манатарки, пачикрак, булка, ама освен някой и друг буркан другото се скапа или мухляса на сушилните...

Чета ви и вас :D !
Без да имам нещо общо със земеделието !

През моя живот - такава година не е имало!
Ама, ето че дойде !

Иначе и на мен две зареждания на манатарки на сушилните се скапаха и спрях и да суша :mrgreen: !
Каквото намеря - слагам го в тигана или го раздавам на приятели !
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Дельо,чета ве,ама тъй ми дойде на момента.
Тъкмо почнах да бъркам материала в буркана,обадиха се
че ми носят лодка за ремонт.Нямах време за две пръскания,айде на куп.
Не се пресече материала де.
Изображение

Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Дельо, Нурелето и Купроцинът може ли да се смесва с листен тор и с прилепители? Нали съм кандидат селянин, питам съседите и все различни отговори. Едни викат :-може, другите:-не!Едни викат с листен тор да първа цъфка, други само при нужда и няма значение от височината на растението. Ама кога има нужда, кой да ти каже! Едни викат Нуреле и Купроцин до плод като билярдна топка, други до плод като гълабово яйце. После само с 2% син камък, не с 1%. Ти Нуреле, Купроцин или друг предпочиташ, като по-подходящ. Направо таз година станах :rolleyes:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Диканаров написа:Дельо, Нурелето и Купроцинът може ли да се смесва с листен тор и с прилепители? ... Ама кога има нужда, кой да ти каже!
Нямате Агроном във вашето село и затова е този разнобой. Има много видове листни торове, но основното накратко е описано тук : http://agronet.bg/agro/tor/1637-listno-podhranvane.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Другото - Нуреле е препарат за борба срещу широк кръг вредители като гъсеници, листни въшки, хоботници, листни бълхи и др. А Купроцин е за превантивна борба срещу гъбни заболявания като Картофена мана и т.н. Купроцина няма лечебно действие, т.е. ако вече има мана, става безполезен.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

А к'во лекува маната?

С кое се пръска превантивно и с кое след като се е обърнала каруцата? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
dantho.mihov
Модератор
Модератор

Мнение от dantho.mihov »

Много препарати са, не мога да ги изброя всички.
За предпазните пръскания : Бордолезов р-р - 0.1 %, Купроцин - 0.4 %, Купроцин супер - 0.3 %, Дитан М34 - 0.2 %, Шампион ВП - 0.15 %, Купроксат ФА - 0.3 % и други
За пръскане след като вече е налице заразата - Верита ВГ - 0.15 %, Корсейт Р ВП - 0.25 %, Куадрис 25 СК - 0.075 %, Ридомил Голд 68 ВГ - 0.25 % и др.
Това, което са споменали на Диканаров за бордолезов р-р 2 % се прилага само през зимните месеци или след силни поражения след градушка.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Пръскам с Ридомил Голд..............дали е кофти да се ядат домати да речем седмица след пръскането, защото карантината е 20 дни? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Диканаров написа:Дельо, Нурелето и Купроцинът може ли да се смесва с листен тор и с прилепители? Нали съм кандидат селянин, питам съседите и все различни отговори. Едни викат :-може, другите:-не!Едни викат с листен тор да първа цъфка, други само при нужда и няма значение от височината на растението. Ама кога има нужда, кой да ти каже! Едни викат Нуреле и Купроцин до плод като билярдна топка, други до плод като гълабово яйце. После само с 2% син камък, не с 1%. Ти Нуреле, Купроцин или друг предпочиташ, като по-подходящ. Направо таз година станах :rolleyes:
от отровите ,предпочитам ,нуреле ,актара ,или децис,широко спектарни са.а за купроцина ,не си ме разбрал.споменах ,че след като пръсках с него ,пропуснах на следващата седмица ,и на втората ,вече беше станала белята.други години ,съм пръскал със шавит и после със син камък ,и август ,пак със шавит,но от много места казват ,че за тази г. шавита идва слаб.ЕКЛЕР,е бил по- хубав,но пък тази година са му спряли вноса.дадаха ми ,накакво прахче 20гр ,за 50 л вода(около 7 лв беше) +топсин,и ставало като еклера,после пръсках с верита + топаз.
ето тука ги има повечето:
http://sortovisemena-bg.com/categories/ ... 0018&c=280" onclick="window.open(this.href);return false;
но то е както да отидеш на лекар или сервиз ,така и всяка агроаптека ,все различни неща ще ти препоръчат :lol:
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Абе с две думи - пишем я нулева година.
Понеже дет викаш,в различни аптеки различни акъли,
май ще караме на варианта БОРСАТА. :D
Обаче,поне имам поле за експерименти сега - и да не се получи,
жената няма се сърди. :lol:
Изображение

delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

КИРО написа:Абе с две думи - пишем я нулева година.
е ,чак пък нулева :shock: доматито ми е добре ,като изключим ,че го сях на гъсто между редовете ,уж повече корена да бучна ,ама то избуя за отрицателно време и даде малко цвят .оставил съм го на много култуци ,като гора е ,сега по върховете има цвят ,пък каквото стане.от асмите ,поне за сега гледам че ще има едно 200-250кг ,няколко пръчки са засегнати само на над 60%,другите частично.то и от градушките беше така ,имаше на едната ,сякаш облака само върху нея се е изсипал,поне 20 чепки бяха на земята.ябалките и едната синя слива са повредени и от градушка и от мана ли е ,струпясване ли е ,е..ем ли го,ама не съм ги и пръскал (само с отрови).
имам и към 50 корена царевица за варене,то вече 2 пъти брах,другата седмица ,мисля да пробвам да напълня и един два буркана за консерва ,пък и за риба мисля да ходя ( ако нещо пак не излезе непредвидено).
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

тука да споделя инфо за евентуални ентусиасти и "кокошкари",мислейки си да прявят някаква си крастоска ,между бройлери и селски кокошки.бях отделил 3 кокошки (бройлери ) ,със петел ,мое производсто,за да изкарам някаква мешаница .2 пъти залагах,по 15 яйца ,и нищо не ставаше ,все запартъци.викам си ,явно петела ,нещо не запложда като хората,питам един роднина и той беше оставил бройлерки ,със петел ,и той нищо ,а и дал яйца на комшия ,и те запартъци.
ходих да си купя пиленца от люпилня и питам там персонала ,възможно ли е кръстоска между бройлер и селски петел?НЕ ,абсурд,те са хибриди и не подлежат на размножаване.доставяли им яйцата за стадата от холандия и на всеки 11 м ги подновявали :idea:
една снимка на носачка със 6 нейни и 15 храненчета(бройлерчета). :smt117

Изображение094.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от deso_bg »

GODzillata написа:Пръскам с Ридомил Голд..............дали е кофти да се ядат домати да речем седмица след пръскането, защото карантината е 20 дни? :roll:
Ридомила е хубав препарат, но трябва да ги сменяш, че иначе не става....

Не е добре да ядеш, ама пообери повечето, пръсни един икуейшън или акробат, да речем и после пази с дитан или куадрис или нещо медно....важно е да редуваш, за прилепител в тия дъждове, може да се ползва и захар (две равни супени лъжици на 16л.-ва пръскачка). Ако са ти в напреднал стадий, няма смисъл ....поотчупи болните листа, и гледай нищо да не се опира в земята.По-болните растения директно изкоренявай. Когато поливаш не ги мокри, а само долу във вадите. Малко супер фосфат или NPK-винаги помагат при болести :lol:
Аватар
preparatos
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от preparatos »

kypuep написа:
dantho.mihov написа:Принципно, част от семената ще покълнат. Някои семена запазват кълняемостта си 2-3 години.
Но тук има една уловка. При подготвянето на храната за птици нормално трябва първо да е термично обработена с цел да се обезпаразити от различни патогени. При термичната обработка семената губят от кълняемостта си и трябва да се очаква нисък процент на покълналите семена - някъде до 10 %.
Принципно този пост си е за темата "смях"
и ще поясня : паразитите са животни-кърлежи , гъгрици и разни хоботници и никой не третира термично семена , които ще се дават за храна на птици , защото вече няма да са пълноценна храна.Семената се третират с разни препарати ,примерно Делиция,но тя е отровна и за птиците, но пък не пречи на кълняемостта... значи че и това не се слага !!!това всеки който има понятие от агрономия го знае ....
Лично съм оставял семена за птици да покълнат и кълняемостта е повече от 95% !!!
Експериментално пробвах с 3 вида храни за птици. При 2 от тях имаше кълнове. Процентът на кълняемостта и при 2те е доста под 50%....
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”