Риболов на лефери

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
noemis
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Re: Риболов на лефери

Мнение от noemis »

Vid написа:
pelikan написа:Относно воблерите не си правете компромиси-рапала и ю,зури всичко друго е излишно даване на пари
Ааа, не съм съгласен, има по ловящи- Дуел, Лъки Крафт, Мария и пр...
Ааа, и аз не съм съгласен!
Ето ти един китайски воблер (110 см) за 10 лв - вече нахапан и с олющена боя, както се вижда:

Изображение

Изображение

Някой тук мисля че беше писал, че 80 % от риболова на лефер е да намериш рибата. Навремето на черни парцалчета на чепаретата я ловихме и съм сигурен, че и сега този номер ще минава. Сега тази риба стана толкова рядка, че хората в желанието си се хващат за сламки - скъпи воблери и други джаджи, а истината е че вече я няма както преди време. Същото важи и за другите изчезващи риби - сафрида и той - като ти "опасеше" перцата продължаваше да се хваща на голи куки (няма ламета, органзи и пр.). Чепаре от 25 - 30 куки (в лодка, на ръка) със 150 гр олово не можеше да стигне дъното при свободно пускане надолу - рибата просто го спираше ... Беше нормално да се извадят 60 - 80 кг само за едно влизане и стоте килограма данък на държавата за година бързо се изплащаха (това преди 89-та).
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

pelikan написа:леферите се закачат на октопотчетата,аз поне нямам случай да взема риба на самия воблер,дори съм му махнал крайната тройка че 32 лв.дадох за него.Относно воблерите не си правете компромиси-рапала и ю,зури всичко друго е излишно даване на пари

Това не е баш самата истина,от 14 риби 5 бяха на воблера :wink: дали няма значение това
И други марки има работещи и други :wink:
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
Аватар
paynera
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от paynera »

Когато рибата е чернокоп - отива на октоподчетата , когато рибата е по-голяма,- лефера - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО отива на играчката (лични наблюдения)
Наи обичам , зъби на бели риби да събличам
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

paynera написа:... когато рибата е по-голяма,- лефера - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО отива на играчката...
Ако я хареса :D Иначе отива ... на воблера на съседа :lol:
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

Ето ти един китайски воблер (110 см) за 10 лв - вече нахапан и с олющена боя, както се вижда: Брее много голям тоя воблер 1м и 10 см. :) ясно че е грешка... Но за воблера той прави играта и куките трябва да са си там. На мен ми е удряло само на воблера, а силиконите ги пропуска. Така, че каквото му хареса..
Аватар
noemis
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от noemis »

pelikan написа:...аааа да не забравя,воблера е само за пиниз,примамка...леферите се закачат на октопотчетата,аз поне нямам случай да взема риба на самия воблер,дори съм му махнал крайната тройка че 32 лв.дадох за него
Ако само искаш да сваляш надолу, защо си даваш парите за такива скъпи играчки? Още повече, че си и махнал и куките! Има си други, далеч по-евтини начини.
MARLIN написа:Ето ти един китайски воблер (110 см) за 10 лв - вече нахапан и с олющена боя, както се вижда: Брее много голям тоя воблер 1м и 10 см. :) ясно че е грешка... Но за воблера той прави играта и куките трябва да са си там. На мен ми е удряло само на воблера, а силиконите ги пропуска. Така, че каквото му хареса..
Разбира се, че е грешка (110мм), то и на снимката се вижда. В случая с този воблер, над него нямах нищо. Само воблера и чернокопите (около 300 гр) очевидно са на него хващани.

По-същественото е, че този воблер, макар и китайски, си имаше неонов червен лак отдолу (отразяващ УВ светлината във видимия спектър).

Едно клипче като пример.
Първият воблер (от ляво на дясно) е въпросната китайка, втория до него е жълто YO-ZURI предназначено предимно за вечерен и нощен риболов (вижда се защо), а третият е един добър модел на Рапала, но без покритие което да отразява в УВ спектъра. Накрая следва ролка бяло УВ ламе за сравнение.

На първия воблер червения корем беше наръфан от леферчетата и част от лака е беше паднал. В последствие беше възстановен с обикновен лак и, макар че на обикновена светлина това не се забелязва кой знае колко, то на УВ лампата ясно се вижда липсата му.

Както знаете, светлината се поглъща и разсейва в дълбочина и след десетия метър (в зависимост от прозрачността на водата и осветеността) всичко вече е загубило цвят и започва да прилича на черно-бяла фотография. Загубата на светлината за различните цветове (дължини на вълните) е различно.

Изображение

Най-надълбоко проникват лъчите от късовълновия UV спектър. Рибоците могат да виждат доста по-надълбоко и по-добре от хората. Затова умните глави са измислили материали, които да отразяват добре светлината от тези дължини на вълната - UV ламе, т.н. неонови лакове и пр.

Когато осветим в тъмна стая с УВ лампа/светлина подобно покритие, то буквално като че ли започва да свети (това не е флуорисценция, а само отразена светлина!!!). Това става, защото УВ светлината се преобразува и отразява във видимия спектър. Какъв е точния механизъм/физика който стои зад този ефект няма да задълбавам, но който се инересува, може да намери много по темата в мрежата.

И така, ако искате воблерите ви да се виждат по-добре от рибите в сумрачно време и в дълбочина, правите проверка с УВ лампа и при нужда минавате с тънък слой бял или друг подходящ неонов лак коремчето (или гърба) на воблера (има и безцветни неонови лакове). Ами това е!

КИРО написа:.....
Риболова в Черно море не е само сафрид,паламуд и чернокоп. :wink:
Ноооо,всеки си има предпочитания..... :D
Има и геленджик или както още се нарича на юг от Тюленово - галя. Хващам си я на нощем в плиткото на камъните. Много подценявана като вкусови качества риба - месото е крехко, бяло, много сочно и без кости (само с една централна кост). Снощи си хапнах от нея с доматен сос, чесън, девисил. Това е и една от рибите, които желират рибената чорба (другите са калкан, писия, морски език ...).

Има и една червена кая край бреговете на Тюленово и Камен бряг - става голяма като лихмус, но за разлика от него тялото е едро и с много месо, а не източено и тънко ... но това е друга тема.
Аватар
smel1968
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от smel1968 »

MARLIN написа:Ето ти един китайски воблер (110 см) за 10 лв - вече нахапан и с олющена боя, както се вижда: Брее много голям тоя воблер 1м и 10 см. :) ясно че е грешка... Но за воблера той прави играта и куките трябва да са си там. На мен ми е удряло само на воблера, а силиконите ги пропуска. Така, че каквото му хареса..
Имам същия воблер-китайски,и се представя отлично,даже си купих още един същия,за резерва-че на рифа на Аладжа Банк се блъска в камъните и даже лопатката му е подбита леко,но още си хваща доволно риби.Ако някой проявава интерес,ще му кажа в кои магазини го има.
UV.jpg
А с това си възстановявам UV надраскванията,а ако искам си правя UV другите воблери.Лака е прозрачен-цвят му докарвам като го смеся с обикновен лак-червен,син или друг.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита.” -Христо Ботев
stelab
новобранец
новобранец

Мнение от stelab »

Казвай магазина и името на воблера,благодаря предварително.Ако може и магазина за лака....
Аватар
hgtod
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от hgtod »

smel1968 написа: А с това си възстановявам UV надраскванията,а ако искам си правя UV другите воблери.Лака е прозрачен-цвят му докарвам като го смеся с обикновен лак-червен,син или друг.
Не стана ясно този UV Topcoat свети ли под UV лампата :?:
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

noemis написа:Когато осветим в тъмна стая с УВ лампа/светлина подобно покритие, то буквално като че ли започва да свети (това не е флуорисценция, а само отразена светлина!!!). Това става, защото УВ светлината се преобразува и отразява във видимия спектър. Какъв е точния механизъм/физика който стои зад този ефект няма да задълбавам, но който се инересува, може да намери много по темата в мрежата.
...
Баш фотолуминесценция си е. И това че свети нещо под UV лампата значи че ПОГЛЪЩА UV лъчите, а ние изкаме точно обратното - да ги отразява. Не казвам че това което свети, не отразява, а че може да свети и да не отразява, да не свети и да отразява или да свети и да отразява. Светенето по УЖ лампа не е никакъв критерий дали материала е UV ОТРАЗЯВАЩ. Другото важно нещо е че както във видимия спектър има различни цветове, така и във UV спеткъра има различни цветове (за тия твари които ги виждат естествено). Да се говори общо за UV светлина е все едно да се говори общо за видима светлина (което е смешно от гледна точка на тия дето я виждат :D ). Та в заключение - мацането на воблера с разни "чудодейни" мазила в по-вечето случаи има негативен ефект. И много трудно се търкат после, знам го от патили.

Флуоресценцията е физично явление, вид фотолуминесценция. Обяснението на явлението е свързано с излъчвателен преход на атомите или молекулите от възбудено в основно състояние (виж диаграмата). За първи път флуоресценция на хининови съединения е наблюдавал физикът Джордж Стокс през 1852 г.
Схематично представяне на процесите на поглъщане на светлината и флуоресценция (диаграма на Яблонски)
Изображение
При нормални условия повечето молекули се намират в основно електронно състояние ~S_0. При поглъщане на светлина молекулата преминава във възбудено състояние ~S_1.

Облъчване с UV лъчи (с голяма енергия), преминаване във възбудено състояния (не е ерекция :D ) и връщане в нормално състояние с отделяне на фотони (видима светлина)
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

hgtod написа:
smel1968 написа: А с това си възстановявам UV надраскванията,а ако искам си правя UV другите воблери.Лака е прозрачен-цвят му докарвам като го смеся с обикновен лак-червен,син или друг.
Трябва да свети щом е uv. предполагам в бяло-светлосин цвят xenon . Ако прибавиш база червено, зелено, жълто или син, свети каквто си сложил.
Аватар
smel1968
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от smel1968 »

hgtod написа:
Сети/или отразява UV светлината-не знам кое е правилното/ като холограмата на парите,но малко по слабо.Даже и Албата може да си намажа с него за проба-трябва да опитам дали ще има ефект.
Ribolubitel
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Ribolubitel »

Пичове, не ми пишете за атомна физика, нея си я знаем :lol: Пишете ми за РИБИ бре!!! Хай наздраве :drinkers:
hrpetrov
новобранец
новобранец

Мнение от hrpetrov »

.Даже и Албата може да си намажа с него за проба-трябва да опитам дали ще има ефект. Не се съмнявай в ефекта, изпробвано , но с UV маркер. :wink: Намажи половината част от едната страна и после обърни от другата страна и намажи противоположната. Успех! :smt023
Аватар
smel1968
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от smel1968 »

hrpetrov написа:.Даже и Албата може да си намажа с него за проба-трябва да опитам дали ще има ефект. Не се съмнявай в ефекта, изпробвано , но с UV маркер. :wink: Намажи половината част от едната страна и после обърни от другата страна и намажи противоположната. Успех! :smt023
Мерси,ще опитам.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от лодка”