Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от лодка
naRiba.com

Форум

Риболов на лефери
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Re: Риболов на лефери
Ааа, и аз не съм съгласен!Vid написа:Ааа, не съм съгласен, има по ловящи- Дуел, Лъки Крафт, Мария и пр...pelikan написа:Относно воблерите не си правете компромиси-рапала и ю,зури всичко друго е излишно даване на пари
Ето ти един китайски воблер (110 см) за 10 лв - вече нахапан и с олющена боя, както се вижда:
Някой тук мисля че беше писал, че 80 % от риболова на лефер е да намериш рибата. Навремето на черни парцалчета на чепаретата я ловихме и съм сигурен, че и сега този номер ще минава. Сега тази риба стана толкова рядка, че хората в желанието си се хващат за сламки - скъпи воблери и други джаджи, а истината е че вече я няма както преди време. Същото важи и за другите изчезващи риби - сафрида и той - като ти "опасеше" перцата продължаваше да се хваща на голи куки (няма ламета, органзи и пр.). Чепаре от 25 - 30 куки (в лодка, на ръка) със 150 гр олово не можеше да стигне дъното при свободно пускане надолу - рибата просто го спираше ... Беше нормално да се извадят 60 - 80 кг само за едно влизане и стоте килограма данък на държавата за година бързо се изплащаха (това преди 89-та).
pelikan написа:леферите се закачат на октопотчетата,аз поне нямам случай да взема риба на самия воблер,дори съм му махнал крайната тройка че 32 лв.дадох за него.Относно воблерите не си правете компромиси-рапала и ю,зури всичко друго е излишно даване на пари
Това не е баш самата истина,от 14 риби 5 бяха на воблера

И други марки има работещи и други

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

- paynera
- вече хвърля и на тежко
Когато рибата е чернокоп - отива на октоподчетата , когато рибата е по-голяма,- лефера - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО отива на играчката (лични наблюдения)
Наи обичам , зъби на бели риби да събличам
Ако я харесаpaynera написа:... когато рибата е по-голяма,- лефера - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО отива на играчката...

Ето ти един китайски воблер (110 см) за 10 лв - вече нахапан и с олющена боя, както се вижда: Брее много голям тоя воблер 1м и 10 см.
ясно че е грешка... Но за воблера той прави играта и куките трябва да са си там. На мен ми е удряло само на воблера, а силиконите ги пропуска. Така, че каквото му хареса..

- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ако само искаш да сваляш надолу, защо си даваш парите за такива скъпи играчки? Още повече, че си и махнал и куките! Има си други, далеч по-евтини начини.pelikan написа:...аааа да не забравя,воблера е само за пиниз,примамка...леферите се закачат на октопотчетата,аз поне нямам случай да взема риба на самия воблер,дори съм му махнал крайната тройка че 32 лв.дадох за него
Разбира се, че е грешка (110мм), то и на снимката се вижда. В случая с този воблер, над него нямах нищо. Само воблера и чернокопите (около 300 гр) очевидно са на него хващани.MARLIN написа:Ето ти един китайски воблер (110 см) за 10 лв - вече нахапан и с олющена боя, както се вижда: Брее много голям тоя воблер 1м и 10 см.ясно че е грешка... Но за воблера той прави играта и куките трябва да са си там. На мен ми е удряло само на воблера, а силиконите ги пропуска. Така, че каквото му хареса..
По-същественото е, че този воблер, макар и китайски, си имаше неонов червен лак отдолу (отразяващ УВ светлината във видимия спектър).
Едно клипче като пример.
Първият воблер (от ляво на дясно) е въпросната китайка, втория до него е жълто YO-ZURI предназначено предимно за вечерен и нощен риболов (вижда се защо), а третият е един добър модел на Рапала, но без покритие което да отразява в УВ спектъра. Накрая следва ролка бяло УВ ламе за сравнение.
На първия воблер червения корем беше наръфан от леферчетата и част от лака е беше паднал. В последствие беше възстановен с обикновен лак и, макар че на обикновена светлина това не се забелязва кой знае колко, то на УВ лампата ясно се вижда липсата му.
Както знаете, светлината се поглъща и разсейва в дълбочина и след десетия метър (в зависимост от прозрачността на водата и осветеността) всичко вече е загубило цвят и започва да прилича на черно-бяла фотография. Загубата на светлината за различните цветове (дължини на вълните) е различно.

Най-надълбоко проникват лъчите от късовълновия UV спектър. Рибоците могат да виждат доста по-надълбоко и по-добре от хората. Затова умните глави са измислили материали, които да отразяват добре светлината от тези дължини на вълната - UV ламе, т.н. неонови лакове и пр.
Когато осветим в тъмна стая с УВ лампа/светлина подобно покритие, то буквално като че ли започва да свети (това не е флуорисценция, а само отразена светлина!!!). Това става, защото УВ светлината се преобразува и отразява във видимия спектър. Какъв е точния механизъм/физика който стои зад този ефект няма да задълбавам, но който се инересува, може да намери много по темата в мрежата.
И така, ако искате воблерите ви да се виждат по-добре от рибите в сумрачно време и в дълбочина, правите проверка с УВ лампа и при нужда минавате с тънък слой бял или друг подходящ неонов лак коремчето (или гърба) на воблера (има и безцветни неонови лакове). Ами това е!
Има и геленджик или както още се нарича на юг от Тюленово - галя. Хващам си я на нощем в плиткото на камъните. Много подценявана като вкусови качества риба - месото е крехко, бяло, много сочно и без кости (само с една централна кост). Снощи си хапнах от нея с доматен сос, чесън, девисил. Това е и една от рибите, които желират рибената чорба (другите са калкан, писия, морски език ...).КИРО написа:.....
Риболова в Черно море не е само сафрид,паламуд и чернокоп.![]()
Ноооо,всеки си има предпочитания.....
Има и една червена кая край бреговете на Тюленово и Камен бряг - става голяма като лихмус, но за разлика от него тялото е едро и с много месо, а не източено и тънко ... но това е друга тема.
- smel1968
- ще става разбирач
Имам същия воблер-китайски,и се представя отлично,даже си купих още един същия,за резерва-че на рифа на Аладжа Банк се блъска в камъните и даже лопатката му е подбита леко,но още си хваща доволно риби.Ако някой проявава интерес,ще му кажа в кои магазини го има. А с това си възстановявам UV надраскванията,а ако искам си правя UV другите воблери.Лака е прозрачен-цвят му докарвам като го смеся с обикновен лак-червен,син или друг.MARLIN написа:Ето ти един китайски воблер (110 см) за 10 лв - вече нахапан и с олющена боя, както се вижда: Брее много голям тоя воблер 1м и 10 см.ясно че е грешка... Но за воблера той прави играта и куките трябва да са си там. На мен ми е удряло само на воблера, а силиконите ги пропуска. Така, че каквото му хареса..
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита.” -Христо Ботев
Казвай магазина и името на воблера,благодаря предварително.Ако може и магазина за лака....
- hgtod
- вече хвърля и на тежко
Не стана ясно този UV Topcoat свети ли под UV лампатаsmel1968 написа: А с това си възстановявам UV надраскванията,а ако искам си правя UV другите воблери.Лака е прозрачен-цвят му докарвам като го смеся с обикновен лак-червен,син или друг.

Баш фотолуминесценция си е. И това че свети нещо под UV лампата значи че ПОГЛЪЩА UV лъчите, а ние изкаме точно обратното - да ги отразява. Не казвам че това което свети, не отразява, а че може да свети и да не отразява, да не свети и да отразява или да свети и да отразява. Светенето по УЖ лампа не е никакъв критерий дали материала е UV ОТРАЗЯВАЩ. Другото важно нещо е че както във видимия спектър има различни цветове, така и във UV спеткъра има различни цветове (за тия твари които ги виждат естествено). Да се говори общо за UV светлина е все едно да се говори общо за видима светлина (което е смешно от гледна точка на тия дето я виждатnoemis написа:Когато осветим в тъмна стая с УВ лампа/светлина подобно покритие, то буквално като че ли започва да свети (това не е флуорисценция, а само отразена светлина!!!). Това става, защото УВ светлината се преобразува и отразява във видимия спектър. Какъв е точния механизъм/физика който стои зад този ефект няма да задълбавам, но който се инересува, може да намери много по темата в мрежата.
...

Флуоресценцията е физично явление, вид фотолуминесценция. Обяснението на явлението е свързано с излъчвателен преход на атомите или молекулите от възбудено в основно състояние (виж диаграмата). За първи път флуоресценция на хининови съединения е наблюдавал физикът Джордж Стокс през 1852 г.
Схематично представяне на процесите на поглъщане на светлината и флуоресценция (диаграма на Яблонски)

При нормални условия повечето молекули се намират в основно електронно състояние ~S_0. При поглъщане на светлина молекулата преминава във възбудено състояние ~S_1.
Облъчване с UV лъчи (с голяма енергия), преминаване във възбудено състояния (не е ерекция

Трябва да свети щом е uv. предполагам в бяло-светлосин цвят xenon . Ако прибавиш база червено, зелено, жълто или син, свети каквто си сложил.hgtod написа:Не стана ясно този UV Topcoat свети ли под UV лампатаsmel1968 написа: А с това си възстановявам UV надраскванията,а ако искам си правя UV другите воблери.Лака е прозрачен-цвят му докарвам като го смеся с обикновен лак-червен,син или друг.
- smel1968
- ще става разбирач
Сети/или отразява UV светлината-не знам кое е правилното/ като холограмата на парите,но малко по слабо.Даже и Албата може да си намажа с него за проба-трябва да опитам дали ще има ефект.hgtod написа:Не стана ясно този UV Topcoat свети ли под UV лампатаsmel1968 написа: А с това си възстановявам UV надраскванията,а ако искам си правя UV другите воблери.Лака е прозрачен-цвят му докарвам като го смеся с обикновен лак-червен,син или друг.
-
- вече хвърля и на тежко
Пичове, не ми пишете за атомна физика, нея си я знаем
Пишете ми за РИБИ бре!!! Хай наздраве 

.Даже и Албата може да си намажа с него за проба-трябва да опитам дали ще има ефект. Не се съмнявай в ефекта, изпробвано , но с UV маркер.
Намажи половината част от едната страна и после обърни от другата страна и намажи противоположната. Успех! 

- smel1968
- ще става разбирач
Мерси,ще опитам.hrpetrov написа:.Даже и Албата може да си намажа с него за проба-трябва да опитам дали ще има ефект. Не се съмнявай в ефекта, изпробвано , но с UV маркер.Намажи половината част от едната страна и после обърни от другата страна и намажи противоположната. Успех!