Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
lusienn
и господ не е толокова добър

Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?

Мнение от lusienn »

Много резко застудяване,с големи

Амплитуди.

Като гледам днес камерите,

Не вярвам някой да е ловил .

А съм се приготвил както никога.

2012 беше годината на Паламуда.

2016 на чернокопа.

Тая за сега ми е никаква,а толкова

Надежди имах.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
lozzy.68
сериозен играч
сериозен играч

Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?

Мнение от lozzy.68 »

Много бързо сви чадъра,а толкова се канеше.....?!?! :( Аз смятам,че ще направя още,някоя ,,баня,, пък и рибка,ще си хванем !!! :wink: :drinkers:
lusienn

Мнение от lusienn »

С чедър в морето не влизам,

Та нищо не съм свил,

Чакам още 10 дни да наедрее.

Риболовци.
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Чакала от Варна »

Под моста - илария,чат пат някоя платерина и хариб.
На слука !
Морето обича хората,които го обожават !
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Климата се променя !!!
Тази салантия ,от гледна точка на рибаря е ненавременна и може би фатална за риболова .Времето на такава провеза е от 20 август до 5 септември,когато морето се ,,обръща'' и започва да дава.

Като човек, който е неразривно свързан с Морето от раждането си,искам да кажа следното :
1.Преди, всяка година от 20 юли до първите дни на август удряше по един мощен карел,който изстудяваше водата до 12 -14 градуса и то в повърхностния/плажния/слой. Това беше първото ,,обръщане'' на морето! Помня години,когато галята излизаше на брега да я гребат с легени...
2.През август преобладаващите ветрове бяха морски и мъкнеха обратно към брега топлите слоеве .
3.Не си спомням някога ,на 20 септември водата да е била 25 градуса.
4. Не си спомням ,морето да е правило такива ялови,мъчителни,псевдо опити да се ,,обърне'' навреме,както тази година.
..........
Явно ,изравняването на температурите на сушата и водата вървят трудно понастоящем.
До какво може да доведе това ?!?!?!
1. До изобилие на риба за много кратък период ?
2.До ,,изправяне '' на пътя и ,т.е. да не влезе в заливите и да цепи направо?
3. До нахлуване в бухти и вътрешни акваторий през каналите с цел намиране на храна,тъй като не се знае закъснялата провеза, какво влияние ще има в/у ема ?

Няколко неща са сигурни:
1. Рибата трябва да се изтегли !
2.Рибата има нужда от храна ,гориво за тази миграция
3.Че има промяна в театъра на действията.
4.Че ние я чакаме с нетърпение !!!

Още в първите дни,когато Морето пусне да се влиза ,ще стане ясно по даляните и рекетата,какво се случва ?!
Наслука и се молете за шанса ,да се сблъскате с риба тази година !
lusienn

Мнение от lusienn »

Аз нападам след 5 дни.

Риболовци.
Митко Кирилов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Митко Кирилов »

Чакале, и моите наблюдение и прогнози са същите, само дето нямам и нямах твоя първоначален оптимизъм!От година на година става все по зле защото намесата на хората в природата довежда до наблюдаваните вече неблагоприятни влияния върху поведението и миграцията на рибите в Черно море, за съжаление!
На времето нямаше маркови такъми, но риба имаше бол!
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Митко Кирилов написа:Чакале, и моите наблюдение и прогнози са същите, само дето нямам и нямах твоя първоначален оптимизъм!От година на година става все по зле защото намесата на хората в природата довежда до наблюдаваните вече неблагоприятни влияния върху поведението и миграцията на рибите в Черно море, за съжаление!
На времето нямаше маркови такъми, но риба имаше бол!

Приятелю,прав си за всичко друго освен за оптимизма !Той беше продиктуван от ГОЛЯМОТО имане на сафрид тази година.Не знам на колко години си ,но аз наистина не си спомням от 45 насам да съм вземал 11 кг. от брега?!А ми знае главата всекакви години,и 2 и 200...
Хубаво е да имаш предвид ,че Природата променя ,както времето ,така и участниците в действието.Това е с цел да запазване на видовете ,пряко човешките грешки !
Аз все още съм оптимист по отношение на годината ,като цяло и ще изчакам с нетърпение какво ще се случи?!Това е много интересен момент !!!!!!!!!!
Като нищо може да ни даде един цял октомври и зайдя ... :wink:

пп
По повод на това,докъде сме я докарали-
В далечната 1970 г. имаше един бай Иван в УБО-то на сп.Република/понастоящем Ривиера/.Бай Иван ,лека му пръст, беше рибар в резиденцията ,разкарваше дебелосерците да ловят риба по морето...Беше добър в занаята.Баща ми работеше там и аз прекарвах лятото сред големци-благородници... :wink: :D .
Та, на един мой въпрос - Бай Иване, защо тази година има по-малко риба ?/да се има предвид,че под по-малко имах предвид от моста на УБО-то, да прибирам всяка вечер,за 2-3 часа по 5-6 кг сафрид,а не по 10 кг.,както си бях свикнал!!!/...той ми отговори-
-Така ще бъде ,мойто момче,докато някои хора не разберат ,че Морето не е боклукчийска яма...
Имаше предвид Дунава и всички клоаки, дето се изтичат в Морето...и всичко друго...
Това във връзка с промените !
Бай Иван го беше усетил...още тогава...през 1970 г....не е от сега,тая работа... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
После ,през 90-те,като капитанствах ,влязох в ачика да търся един сърфист,след шквала и разбрах какво е имал предвид -
Попаднах на остров в Черно море !?!?!?!...Теченията въртяха стотици декари боклуци,найлони,видорасли,дъвета,туби...железария даже имаше някаква...понтони винкели...Пълен кошмар...
Набутах се в периферията,ударих нещо дървено,охлаждането се загуби...авария,тежко прибиране...добре ,че времето биваше...
Отвратителен спомен за цял живот !

Това е .
Митко Кирилов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Митко Кирилов »

Прав си, но за оптимизма се въздържам!
Рекордът ми от 14 до 17 часа е 7.5 кг сафрид на дълъг прът на тетраподите на фара на вълнолома.Можеше и повече, но нямаше вече къде да я слагам а и бях с колело.За от лодка да не говорим.Иначе и моят стаж е над 40 години!
На слука!
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Не напразно в предната страница ви пуснах един репортаж,
снимките имат дата и час,за да видите че сега положението се повтаря.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
lusienn

Мнение от lusienn »

То сега е още септември.

Само седмица студ,дъжд и вятър.

Тая риба кога ще се угоява,и такива въпроси ме вълнуват.

Миналата година и ноември вреше от Чернокоп.

При мен в София е кротко-не вали и не духа,

Обаче по морето е коренно различно-гледам

Камерите,и сега е дебела вълна :arrow: http://weather-webcam.eu/primorsko-kame ... -black-sea

Риболовци.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Люси,не е важна датата,а температурата на водата.
Сега е около 20*,дано да се запази така,падне ли с още 3-4 градуса,
отиде риболова,минаваме директно на попчета и граца.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

Чернокопа винаги съм го ловил със зимни ръкавици с изрязани тук-там пръсти. А миналата година последните като ги ловихме, сафрида замръзваше ако то оставиш навън.
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Абсолютно правилно е да се мисли в посока температурата на водата ! Тя пък зависи единствено и само от ветовете-респ. теченията...Ако приемем ,че сега ще се ,,надуха'' ,значи могат да се очакват добри дни ! Единствения вятър ,който може да направи беля е някой карел в дълбочина- навътре. Ако застъпи пък,на смяна някой юг и задържи рибата,ще се случат добри неща.Засега е важно да се кротне и да се избистри,защото на мили навътре е батак.Мъртваците също са проблем,но с тях ще се оправим някак си ?!
Има още един фактор ,който може да се отбележи като важен и който се пренебрегва масово - нивото на Морето !
На старите мостове,по бухтите,пристанищата има мерителни летви,които казват какво става...
Отливите са врагове на рибарлъка !
lusienn

Мнение от lusienn »

От седмица духа североизток,на такъв вятър докарва риба.

Южняка ще духне скоро,вторник морето ще пусне да се влиза,

Сега е за почивка.

Стегайте си такъми,връзвайте си чепарета,

Берете лозе,и други пред зимни неща,слагат се домати,капия се пече,

има какво да се прави уикенда.

Риболовци.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от брега”