Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
-
- кандидат преподавател
Re: Има ли гъбари?
И чудесен предходен пост -вместо гъби,какво са за жълтогъзковците тези низши създания по нашите планини,бе,друго си е iPhone5 и аксесоарите му,ще им родят на цялата Азия и гъби в ушите,и дрожди в мозъка, ХИВ-гадчета в кръвта и бледи спирохети в задния проход 

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Да са ти живи и здрави, и много послушни двете сладурчета
!

Репорт от Варненско.
В събота обиколих места, които са разположени ~20км едно от друго.
На едното си бера манатарки на другото сърнела и на последното булка.
Суша от всякъде. Нито помен за гъба.
Само ме яд, че на едно от местата съм изтървал пърхутката. 2-3 дни по-рано и щях да ги хапна панирани
В събота обиколих места, които са разположени ~20км едно от друго.
На едното си бера манатарки на другото сърнела и на последното булка.
Само ме яд, че на едно от местата съм изтървал пърхутката. 2-3 дни по-рано и щях да ги хапна панирани

- G.Petkov
iph написа:...На едното си бера манатарки на другото сърнела и на последното булка.
Мисля, че те разбрах, ама има елемент на неястота в поста ти !
Поясни: - има гъби при теб или си брал на тези места преди, но не сега ?
И кога е имало пърхутки ?
Колеги, привет !G.Petkov написа:И аз днес направих два "тегела" - в полето и в една ниска планина, ама няма и зародиш на гъба.
Влага има, гъби няма, също като миналата есен.
Ще помоля bgbul да сподели какво мисли !!!
Сушата е всеобща и невиждана до днес. 30 градуса на 27 септември си е .... горещо лято.
Гъбите ... днес бяхме из горите. От 300 м Н.В. до 2000 м Н.В.
Гъби НЯМА. Никакви .
Нито отровни, нито ядливи. Няма и това е.
Единствената надежда е да ЗАВАЛИ сериозен есенен дъжд (ако има есен въобще).
Завалили - гъбите ще се появят.
Така вярвам и чакам дъждовете.
Има един неписан закон:
Всяка година падат определено количество дъждове. Ако до днес ги няма - значи следват.
Може да са по-малки количествата, но ще има дъждове и гъби.
Така мисля.
Поздрави !
-
- новобранец
Колега bgbul, ти уби гъбарските ми надежди, но ми спести бензин за стотина километра. Бях решил днес или утре да пообиколя горите... Явно, че трябва да чакаме още дъждове. Времето доста се е объркало и няма пролет и есен.
Коластра и Зелена енергия на АкваСорс (AquaSource)
@G.Petkov,
В тези си ми райони си бера от години. Последно брах пролетта доволно количество манатарки.
Относно пърхутките, то намерих много такива, но загнили. За това казвам, че ако бях отишъл няколко дни по-рано щях поне да рупам панирани пърхутки
В момента НЯМА помен от гъби.
В тези си ми райони си бера от години. Последно брах пролетта доволно количество манатарки.
Относно пърхутките, то намерих много такива, но загнили. За това казвам, че ако бях отишъл няколко дни по-рано щях поне да рупам панирани пърхутки

В момента НЯМА помен от гъби.

На пазара в София няма никакви гъби,само сушени на много дебели цени.

Риболовци.
Здравейте колеги.
Преди 3 дни пообиколих горите на височина 700-900 метра и естествено нямаше кьорава гъба. Днес хванах колелото да изкачвам до х. Осогово (1640м) в едноименната ми планина и когато се върнах, ето какво открих на една ливада на 1300м н.в., където ежедневно се подвизават коне и "стока":
Това най-голямото бяло е торбата ми, докато не извадих "Кауфланд"...

Извинявам се за лошото качество, но бях тръгнал да карам и не очаквах да има какво да снимам, затова апаратът остана у дома...

Имаше и 7,8 сарандачета, които тепърва се бяха показали. Дано ме дочакат до неделя...
Не очаквах, че така добре са се отразили тези 50л/ кв., които се изсипаха по кюстендилско през миналата седмица. Утре ще разгледам една ниска селска поляна, където също пасат животни. Толкова печурки не бях намирал скоро. Когато бях малък по кумистическо време, морето от кюстендилски черешарници се тореше и есенно време пълнехме цели касетки, които после изсушавахме. Но това беше отдавна...
За финал поствам и една интересна снимка от юни месец, каквато не трудно човек би могъл да направи по нашите земи...

Преди 3 дни пообиколих горите на височина 700-900 метра и естествено нямаше кьорава гъба. Днес хванах колелото да изкачвам до х. Осогово (1640м) в едноименната ми планина и когато се върнах, ето какво открих на една ливада на 1300м н.в., където ежедневно се подвизават коне и "стока":
Това най-голямото бяло е торбата ми, докато не извадих "Кауфланд"...

Извинявам се за лошото качество, но бях тръгнал да карам и не очаквах да има какво да снимам, затова апаратът остана у дома...

Имаше и 7,8 сарандачета, които тепърва се бяха показали. Дано ме дочакат до неделя...
Не очаквах, че така добре са се отразили тези 50л/ кв., които се изсипаха по кюстендилско през миналата седмица. Утре ще разгледам една ниска селска поляна, където също пасат животни. Толкова печурки не бях намирал скоро. Когато бях малък по кумистическо време, морето от кюстендилски черешарници се тореше и есенно време пълнехме цели касетки, които после изсушавахме. Но това беше отдавна...
За финал поствам и една интересна снимка от юни месец, каквато не трудно човек би могъл да направи по нашите земи...

- кирил великий
- разбира нещата
- G.Petkov
mateev написа:...Не очаквах, че така добре са се отразили тези 50л/ кв., които се изсипаха по кюстендилско през миналата седмица...
Ннн-да

Тези литри ги видях и аз, ама спряха до Перник, много вода се изсипа докато карах от Дупница до Владая.
Може би bgbul, ще излезе прав и където завали яко - ще има и гъби !
Дано !
-
- новобранец
Ей - изплакнах си очите със снимките на колегата Матеев!
Коластра и Зелена енергия на АкваСорс (AquaSource)
-
- кандидат преподавател
От как ходя всякога,щом мога на риболов,зарязах много неща,вкл.ските и гъбобера-в тази връзка,в някои зони тук валя,ама си нямам понятие дали има гъби.От теоретична гледна точка,не е вероятно да има,щото нощем температурата спада драстично до към 4-5 градуса над нулата,та всяка една такава вегетация е в сферата на фантастиката...
Здравейте отново. Окрилен от вчерашната сполука, днес разгледах няколко ниски ливади. Като цяло за разлика от планинските, земята в ниското е извънредно суха. Все пак намерих 10на печурки, но и едни други гъби.
Моля по-опитните да изкажат предположение или ако са срещали подобни гъби по това време на годината из ливадите да споделят! Гъбите бяха израстли на една окосена ливада до шосето, където тревата бе зелена, а не изгоряла. Растяха, както по единично, така и слепени в групички от по 4,5 гъбки. Младите са като камбанки, по-големите се отварят и закръгляват, а някои бяха сухи и малко жилави досущ като малките сърнелки като поостареят. Аз най-напред реших, че именно такива сърнелки съм намерил, понеже някои го докарват и на ухание като тях, шарката отгоре също наподобява тяхната. Съвсем ясно ми е, че при липса на влажност или прекомерна такава цветът на шапката на гъбите е най-несигурният и менящ се признак. По-свежите и млади гъби имат свеж аромат, който ми наподобява този на майската гъба. Аз като намеря бяла гъба с бели пластинки и пръстен, винаги разръчквам покрай пънчето да видя дали най-случайно там не се спотайва кожухче (волва)... При тези подобно нещо не се наблюдаваше.
Гъбите не променят цвета си при нараняване, ухаят доста свежо и приятно. Разбира се най-важното правило, към което се придържам, е да ям гъби, само които познавам и за които нямам никакво съмнение какви са! Те са достатъчно много видове, че да рискувам с непознати, но ако примерно някой като bgbul например или някой друг каже колко много е срещал такива гъби, как се казват, за да ги проверя все пак и колко са хубави, най-вероятно ще си ги хапна с удоволствие...

Моля по-опитните да изкажат предположение или ако са срещали подобни гъби по това време на годината из ливадите да споделят! Гъбите бяха израстли на една окосена ливада до шосето, където тревата бе зелена, а не изгоряла. Растяха, както по единично, така и слепени в групички от по 4,5 гъбки. Младите са като камбанки, по-големите се отварят и закръгляват, а някои бяха сухи и малко жилави досущ като малките сърнелки като поостареят. Аз най-напред реших, че именно такива сърнелки съм намерил, понеже някои го докарват и на ухание като тях, шарката отгоре също наподобява тяхната. Съвсем ясно ми е, че при липса на влажност или прекомерна такава цветът на шапката на гъбите е най-несигурният и менящ се признак. По-свежите и млади гъби имат свеж аромат, който ми наподобява този на майската гъба. Аз като намеря бяла гъба с бели пластинки и пръстен, винаги разръчквам покрай пънчето да видя дали най-случайно там не се спотайва кожухче (волва)... При тези подобно нещо не се наблюдаваше.
Гъбите не променят цвета си при нараняване, ухаят доста свежо и приятно. Разбира се най-важното правило, към което се придържам, е да ям гъби, само които познавам и за които нямам никакво съмнение какви са! Те са достатъчно много видове, че да рискувам с непознати, но ако примерно някой като bgbul например или някой друг каже колко много е срещал такива гъби, как се казват, за да ги проверя все пак и колко са хубави, най-вероятно ще си ги хапна с удоволствие...