Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
lusienn
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от lusienn »

Е падна дъжд,ама днес си беше студен деняИзображение По нависоко падна и първи сняг,но след 3 дни ще напече до 18 градуса.Така че според мен ще има гъби също-сърнели със сигурност,масловки също,пачи крак и може манатарки да се покажат.Кладницата също е по това време,където има сечища и рекички-по нависоко-специално тая гъба е за мариноване и в буркани.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
chema154
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chema154 »

Днеска отивам да щурмувам горите в плевенския регион в понеделник ще пиша дали има нещо
заимало са е едно немане
galin don4ev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от galin don4ev »

Днес обиколих местата на които миналата година по това време намерих доста сърнели, но не намерих нищо, може би другата седмица ще има по голяма слука.Ако някои от Варна е имал по голям късмет нека сподели, аз ги търсих между Варна и Повеляново.
ropotamo12
новобранец
новобранец

Мнение от ropotamo12 »

Аз вчера и днес обикалях. Нищо! Около Вакарел и костинбродските села - нищо, а пролетта доста манатарки и булки набрах. Само една шепа кладница. Днес на Плана - няколко масловки и това е, сега съм сложил тигана. Един тиган след два дена и 200км с колата:)
Аватар
der fuhrer
новобранец
новобранец

Мнение от der fuhrer »

Днес излязах-абцилютно никаква гъба не намерих,освен милиони пърхутки на едно пасище в полето.На места направо трябва да се внимава да не ги настъпиш-на самодивски кръгове десетки.Изключително ситни-явно сега бяха покарали,но така или иначе да не се връщам все пак с празни ръце почнах да пощя срам не срам-най-едрата може би е 1сант диаметър. :shock: Изключително туткава работа-кат са ситни за два часа набрах едвам две-три шепи гъби и ме преряза кръста от клечане и си тръгнах....
Някои са чисто бели,други имат кафеви точици по тях.Има и някои по-тъмни пак с кафеви точици по тях(иначе месото пак си им е бяло,не е станало вътре на прах).Да питам-никога не съм се занимавал с пърхутки,преди години беше попаднала една в торбата по погрешка и понеже винаги ми е втълпявано че пърхутката няма отровни двойници я бухнах в тенджерата с другите и не умрях.Четах че имало само някаква неядлива от пърхутките на която в месото и имало някакви сини нишки-тия не са такива.Демек да считам че мога да ги слагам в тенджерата-така ли?И друго да питам-тва "нещо" въобще вкусна гъба ли е и как се готви???
Бахмааму и немотия на гъби,докъде опряхме да берем пърхутки.Мъка,мъкааа...
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Димитър Талев
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

der fuhrer написа: Бахмааму и немотия на гъби,докъде опряхме да берем пърхутки.Мъка,мъкааа...
:lol: :lol: :lol:

И аз утре ще са пробвам :D !
Ще споделя !
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

Айде да обадя и аз от Варненско.
Днес обходих всичките си места, които други години са давали повече от доволно гъби. Горите край с. Аврен и местност Боровец.
Никакви гъби. Нула. Не знам колко километра съм навъртял ходейки, но кьорава гъба не открих, а съм брал с чували както се казва.....
Хубави валежи паднаха. Времето бе топло... Дали мицела вече не е в "зимен сън".. не знам
В средата на седмицата пак ще пробвам, че така ми се е дояла панирана сърнела...
EL_Ninhooo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от EL_Ninhooo »

Здравейте, колеги. Много съм зелен още в гъбарството, отскоро живея в София и не познавам много добре района, та бих помолил за малко упътване, къде могат да се намерят сърнели в радиус на около 40тина километра от София.
Предварително благодаря на отзовалите се. Ще разбера и тези, които си запазят местата за тях.

Поздрави! :)
chema154
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chema154 »

Около плевен нищо обиколих доста гори но ненамерих нито една дано другата седмица да са искарали.интересното беше 4е нямаше даже и отровни.явно още е рано
заимало са е едно немане
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

То един ден дъжд не може да заличи четири месеца суша ама и аз обиколих около Пловдив - няма и помен от гъби - само зимната припънка в двора покара и от другата страна на пъна.
ski today
work tomorrow
Аватар
trepachoo
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от trepachoo »

chema154 написа:Около плевен нищо обиколих доста гори но ненамерих нито една дано другата седмица да са искарали.интересното беше 4е нямаше даже и отровни.явно още е рано
И аз вече три пъти ходя през ден,ама нема нииищо около Плевен.
Аватар
der fuhrer
новобранец
новобранец

Мнение от der fuhrer »

Нещо гризнах дървото с тия пърхутки.Панирах си ги както си пише по дебелите книги-с бяло и царевично брашно,направих им заливка със счукан чесън и оцет.Апнах ги с 2-3чаши домашно червено вино и след полвин час-мощно драйфане.Без дрисък-само драйфане.Не знам да има в пърхутките вещества подобни на тия в копринките така че едва ли е от комбинацията с алкохола.Жената също яде,също пи вино и нищо и няма.Ква беше тая работа-така и не разбрах.Предполагам че може да е от това че ги брах на една поляна пасище дето е на 20-30метра от градското бунище,а по интернето пише че пърхутките извличали от почвата и натрупвали секви тежки метали и отрови.Между другото и от вкуса им не останах очарован.Имат много особен и хубав аромат ама на вкус ми мязат напълно безвкусна работа.
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Димитър Талев
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Както знаеш, има и отровна пърхутка. Когато се берат гъби, които не са със зряло оформени белези рискът е много голям. При пърхутките не много но при печурки, гълъбки и сърнели е направо руска рулетка.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
der fuhrer
новобранец
новобранец

Мнение от der fuhrer »

Тва е ясно но единствената пърхутка,която съм чел да е отровна е не точно пърхутка а т.нар. "лъжлив трюфел".Тя обаче не може да се сбърка в случая-и по белезите и цвета беше много по-светъл.Нещо друго е но какво!??И жената яде от тях-нищо и няма.За неразвитите гъби е ясно но там си мисля че най-вече опасността е откъм бяла хухоморка-да ама всички гъби бяха надлежно разрязани на две така че тоя вариант също го изключвам.А и ако беше бяла мухоморка шанса да пиша сега е нулев.Щех да съм у стационаро на системи и да бера душа вече-тя за 24ч. вече е почнала да разкапва вътрешностите.Сега в момента вече нищо ми нема,кат изключим че днеска цел ден ми горчи зверски в устата.А жената е железна-нищо и нема-следващия път ще я пробваме със зелена мууморка. :lol:
Димитър Талев
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Карболовата печурка, също дава такъв кофти ефект съчетана с алкохол,
Изпитах го и аз преди години, ама в по-тежък вариант - освен мощното повръщане имаше и всякакви цветове пред очите, силно сърцебиене и накрая загуба на съзнание.
Но на сутринта нищо ми нямаше, а като чета поста ти :
der fuhrer написа:....А жената е железна-нищо и нема-следващия път ще я пробваме със зелена мууморка. :lol:
И ти си добре, при този черен хумор :lol: !

А и аз ги рязах на две, разглеждах ги старателно, помирисвах ги,
Но както пише Кирил :
кирил великий написа:... Когато се берат гъби, които не са със зряло оформени белези рискът е много голям...
И моите, а доколкото разбрах и твоите гъби са такива!

Иначе, по моите места няма гъби !
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”