Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- Jack Daniels
- разбира нещата
Re: Има ли гъбари?
Лоша работа.... в къщи първо жената ги пробва, ама явно не трябва да разчитам много-много на товаder fuhrer написа:А жената е железна-нищо и нема-следващия път ще я пробваме със зелена мууморка.

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Поздрави !
Отровната пърхутка е шарена и расте на гнила дървесина,всички други расли на земя се плюскат,пише го в справочниците.
Аз съм намирал из ливадите пърхутки по-големи от юмрука ми и така си ги подминавам още
Не знаех, че могат да се хапват...., но щом казвате, че не е нищо особено няма значение
Тази я намрих пролетта помислих я за тлъста печурка ама не беше и си я подминах
, но поне едно фото й ударих

- Диканаров
- кандидат преподавател
Вече се прибрах от яз. Сопот и мога да споделя, че след 4 месеца суша се появи само малко припънка! Добре бе през май с булки, манатарки и пачи крак и после , до ноември абсолютно нищо! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- новобранец
Ноември, едва ли ще бъде май...
Коластра и Зелена енергия на АкваСорс (AquaSource)
Днеска след риболовния излет, съвсем набързо обиколих една дига край Марица, където знам, че расте ливаден пачи крак. Следа от гъби => никаква
Наистина си е трагично положението ....

- der fuhrer
- новобранец
Може и аз така да съм я готвил и затва да ми мязаше толкоз безвкусна,не знам.При мене вкуса на подправките към панировката и на заливката с чесънът уби всичко останало-не личеше че въобще ядеш гъби.Иначе си има чудесен аромат пърхутката.JettroniX написа:Не знаех, че могат да се хапват...., но щом казвате, че не е нищо особено няма значение
А иначе другъде нищо не открих-лятоска в най-върлите жеги в изкуствената борова гора над града поне намерих две разсъхнати масловки.Сега одих на същото място-и такива няма-нищо.Моя съвет е-гъби някой ако дири в момента-над 1000м н.в. по иглолистните-лошото е че те пък там скоро почват снеговете...
Нема да забравя-точно по тва време октоври и началото на ноември месец-печурки в боровата гора над града,с лопата да ги ринеш.Не с лопата-с багер.Биле сме още лапета-тва през соца,ходехме там да се крием да пушим-та се върнахме до града,намерихме в едно боклуджийско кошче над града две найлонови торби та ги напълнихме с гъби...И гъбите пак не свършват-и си прежалих едно дълго шушлеково яке-разпрах му джобовете и пълним през тях-напълнихме го цялото яке-сигурно побра 30кила гъби и го хванахме якето аз за единия ръкав,друго лапе от другата страна за другия ръкав и го носим като импровизиран чанта.Само печурка,всичко останало-сърнела,мърнела-подминавахме кат нискокачествено.

Никога повече не съм виждал толкоз гъби накуп.Имало е после в същата борова гора много дъждовни есени,но никога не съм виждал и 10% от тия гъби дето брахме тогава.И въпреки дебатите тук че скубането не вреди,все си мисля че тия огромни количества гъби дето раждаше гората изчезнаха с масовото излизане на мангалите по гората и когато започна изкупуването.Но пък може и да е друга причината-щото и отровните гъби и те намаляха в пъти,а тях циганите не ги предават.
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Димитър Талев
Димитър Талев
Миналата неделя зад сградата на СВА /кв. Горубляне/ в поляните около боровите горички един колега беше набрал малко ливаден пачи крак. Аз търсих рижинки, нямаше ги никакви с изключение на едно място където на площ 1 кв.м намерих 7-8 бр. Но на "култовите места", където всяка година по това време имаше рижинки и масловки, сега няма и помен от тях.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Днес минах през "Женския" пазар в София и един от "старата школа" беше извадил малка касетка с рижики, ама доста едри и груби.
По принцип не ги харесвам тези гъби, но от м.юни не бях виждал диворастяща гъба, та затова го споделям
!
По принцип не ги харесвам тези гъби, но от м.юни не бях виждал диворастяща гъба, та затова го споделям

Тия там са лимонади,немат нищо общо с старите гъбари.

Риболовци.
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Днес след неуспеха ми по Грудовската река пообиколих близките полянки и баири за да огледам поне за гъби ама нямаше нищо прибрах се само с мускулна треска 

Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Днес след неуспешният ми спинингов риболов в с.Зидарово поне си понабрах малко гъбки , намират се из баирите стига да му се обикаля на човек.Това го събрах за час , час и половина и трябваше да тръвам че съм наработа

Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.

-
- вече хвърля и на тежко
А това днес е от мен,

Гъбите според мен тепърва започват да излизат по нашия край.Лично мнение, но до сега три пъти ходих през седмица и нищо, а тези гъби са най-много на два дена.

Гъбите според мен тепърва започват да излизат по нашия край.Лично мнение, но до сега три пъти ходих през седмица и нищо, а тези гъби са най-много на два дена.
-
- ще става разбирач
Ето и от мен малко печурки от вчера след обяд.
Гъбата е предимно дребна и буквално "забита в земята". В 90% от случаите ги намирах не в тревата, а около образуваната кал или напукване на почвата в ливадата, там където скоро е имало локва или държи повече влага....
Закривам сезона така:

За мен сезонът беше ОК в пред вид времето, което можах да отделя за това хоби. Догодина пак - сега минавам на "свинско и винско"
.
Поздрави
Гъбата е предимно дребна и буквално "забита в земята". В 90% от случаите ги намирах не в тревата, а около образуваната кал или напукване на почвата в ливадата, там където скоро е имало локва или държи повече влага....
Закривам сезона така:

За мен сезонът беше ОК в пред вид времето, което можах да отделя за това хоби. Догодина пак - сега минавам на "свинско и винско"

Поздрави