Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Re: Има ли гъбари?
Днес отскочихме до селото на жената и решихме да се разходим из гората а тя ни посрещна
така

от там беж в колата да зема некоя торбичка и да посъберем малко мезенце за 20-30 минути напълнихме две торби и си продължихме разходката сред природата

така

от там беж в колата да зема некоя торбичка и да посъберем малко мезенце за 20-30 минути напълнихме две торби и си продължихме разходката сред природата

Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

Мечта. Явно сега им е времето.
Здравейте!Днес след работа ми остана точно 2,30ч. свободно време,след което се получи това
от кратка та разходка из горските дебри.
Искренно съжалявам за лошото качество на фотоса ама какво да се прави толкова си може телефончето.На слука на всички. 

Риболовци.
- rosboz
- ще става разбирач
Благодаря, за информацията - а аз се бях отказал да ходя.
И аз намерих но на 2200 м надморска висичина

това да не е от онези гъби заради които доста младежи станаха планинари.
И аз намерих но на 2200 м надморска висичина

това да не е от онези гъби заради които доста младежи станаха планинари.
ski today
work tomorrow
work tomorrow
- кирил великий
- разбира нещата
От една снимка не мога точно да ви кажа коя е гъбата на ROSBOZ. Подозирам обаче, че е Paxillus involutus. У нас се казва киселка и е ОТРОВНА гъба. Токсичността е забелязана чак в средата на 20 в., защото симптомите се проявяват много късно и хората не ги свързват с изяждането на гъбата. При някои хора предизвиква смърт. При други хора не нанася поражения и са я считали за второкачествена ядлива гъба. Изваряванията не разрушават отровите на тази гъба, които са антигени по действие. Пак казвам, че гъбата от снимката ми прилича на Paxillus involutus, но трябва да я видя по-подробно. Киселката вирее до октомври, ама може и през ноември да я срещнем.
- майсторчето страхил
- сериозен играч
В петък риба нямаше ,но докато се разхождах със спининга по Йовковци,набрах това

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

-
- новобранец
Здравейте колеги.
Искам да споделя днешният ми излет и да ви кажа че
сезона не е приключил.Мястото е на 40км. от София
по-точно подбалкана.Падна голямо ходене но си
заслужаваше.Заради всичките ми безуспешни опити
тази есен смятах този да е последен и не хранех
надежди да открия някоя гъба а че по-скоро ще се
разходя с кучето.Освен печурките и сърнелите имаше
пърхутки, мухоморки и 2-3 вида гъби които не
познавам.Идеята ми е че гъби има но само в ниските
части около храсталаци и дървета.В гората е
изпопадала шумата и дори да има гъби няма как да се
открият.Пожелавам успех на всички и ще се радвам
инфото да ви е от полза.

НАСЛУКА.
Искам да споделя днешният ми излет и да ви кажа че
сезона не е приключил.Мястото е на 40км. от София
по-точно подбалкана.Падна голямо ходене но си
заслужаваше.Заради всичките ми безуспешни опити
тази есен смятах този да е последен и не хранех
надежди да открия някоя гъба а че по-скоро ще се
разходя с кучето.Освен печурките и сърнелите имаше
пърхутки, мухоморки и 2-3 вида гъби които не
познавам.Идеята ми е че гъби има но само в ниските
части около храсталаци и дървета.В гората е
изпопадала шумата и дори да има гъби няма как да се
открият.Пожелавам успех на всички и ще се радвам
инфото да ви е от полза.

НАСЛУКА.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
bgbul излезе прав
!
Въпреки иключително сухото лято, все пак гъби израстнаха, макар и на 24 ноември - не съм вярвал, че толкова късно ще има сърнели. Но и положителните температури спомогнаха, ако почнат сланите, може би вече ще е края на сезона.
Тук заслугата е повече на колежката ми Ванчето, която си има "запазени" територии в подножието на Стара планина, но дял имам и аз
!
Моят дял го изпържих - останах много доволен
!

Въпреки иключително сухото лято, все пак гъби израстнаха, макар и на 24 ноември - не съм вярвал, че толкова късно ще има сърнели. Но и положителните температури спомогнаха, ако почнат сланите, може би вече ще е края на сезона.
Тук заслугата е повече на колежката ми Ванчето, която си има "запазени" територии в подножието на Стара планина, но дял имам и аз

Моят дял го изпържих - останах много доволен

И ние се отчетохме със сърнели по южните склонове на Балкана. Има много, само да му се ходи на човек. Ще пусна някоя снимка тия дни 

-
- ще става разбирач
Берете като за последно,че от понеделника почват здравите минуси.
-
- новобранец
Здравейте, колеги! Дойде ред и аз да се похваля, но първо да се представя-Кристина от Свети Влас.
След дългото чакане и надежди тази година при нас гъби се появиха едва миналата седмица-сърнели и пачи крак, а едва тази седмица след онзи деншния дъжд и челядинки. Температурата тук през деня е около 12-15 градуса, слани все още не е имало. Сърнели-намират се , но аз не ги обичам. Пачия крак въобще не е много-единични бройки из подходящите поляни и малки групички на обичайните му места-едвам набрах 1 кг. за 1 час. Челядинки има, но трябва да се търсят и да се дупиш достаи да ти е здрав кръста -ту ги има, ту не. И във връзка с челядинките искам да попитам защо има едни по-лигави и по-тъмно жълти отгоре, а пък други са бледо мръсно бяло и сухи. Дали не е друга гъба и да си имам неприятности или просто вторите растат на по-сухо.
След дългото чакане и надежди тази година при нас гъби се появиха едва миналата седмица-сърнели и пачи крак, а едва тази седмица след онзи деншния дъжд и челядинки. Температурата тук през деня е около 12-15 градуса, слани все още не е имало. Сърнели-намират се , но аз не ги обичам. Пачия крак въобще не е много-единични бройки из подходящите поляни и малки групички на обичайните му места-едвам набрах 1 кг. за 1 час. Челядинки има, но трябва да се търсят и да се дупиш достаи да ти е здрав кръста -ту ги има, ту не. И във връзка с челядинките искам да попитам защо има едни по-лигави и по-тъмно жълти отгоре, а пък други са бледо мръсно бяло и сухи. Дали не е друга гъба и да си имам неприятности или просто вторите растат на по-сухо.
-
- новобранец
Забравих да добавя, че един кумшия вчера е намерил в гората по баирите тука кладница на цели туфи по паднали дървета, така че който знае къде излизат може да си провери дащните райони.
-
- новобранец
Относно притесненията ми за челядинките намерих информация със снимки за опасния двойник-отровната бяла орешарка. Може заинтересуваните да видят тук-
http://manatarka.org/list/clitocybe-rivulosa/
Е, моите са си редовни-ще се яде!
http://manatarka.org/list/clitocybe-rivulosa/
Е, моите са си редовни-ще се яде!