Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
-
- новобранец
Re: Има ли гъбари?
До колегата от по-предния пост
http://manatarka.org/list/lepista-personata/
Много читав сайт(с картинки)!!!
- CrossFire
- разбира нещата
На местотработата ми има едно стадионче от където бера по някоя челядинка в началото на лятото.
Есента наред с нея излиза и Бялата отровна орешарка. Преди 2-3 дни, колега ги береше наред с челядинките.
Ето и две снимки, които направих, като на първата челядинката е в близкия план, а отзад е орешарката.

Само орешарка:

Есента наред с нея излиза и Бялата отровна орешарка. Преди 2-3 дни, колега ги береше наред с челядинките.
Ето и две снимки, които направих, като на първата челядинката е в близкия план, а отзад е орешарката.

Само орешарка:

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Много полезни снимки на CrossFire !
Не съм срещал досега бяла орешарка !
Не съм срещал досега бяла орешарка !
-
- новобранец
Не знам дали съм виждала бяла орешарка, но на снимките поне много си приличат. Добре, че е тази разлика в срастването с пънчето, иначе едва ли щях да се престраша да кусам челядинка. А колегата на Cross Fire, дето ги е брал наред ми се струва, че трябва да му е признателен до гроб, като рецедивист към Плевнелиев след помилване.
Пиши ми тук-garabedov.j@mail.bg,ще разменим снимки за да ги сравним.Мисля,че знам за коя гъба става въпрос.
Благодаря !кристина-детелина написа:До колегата от по-предния пост
По време на Съботния ми излет на яз. Тракиец на една полянка не щеш ли цъфнали тия печурки :

Оставям Салмата на земята... :

....и леко да пощракам, преди да ги набера.

После дойде ред и на тия ливадни виолеткииии (знаех си, че са такива, но все пак да попитам и тука у форума

Риби нямаше, но поне гъби не липсваха

Освен печурки и ливадни виолетки имаше и доста ливаден пачи крак

Ливадните виолетки излезнаха 4,5 кг. . Имаше и още на полето, но ги оставихме да има

В последствие обаче един приятел гъбар ни сподели, че разграждали червените кръвни телца и почнал да ги подминава с времето и ги метнахме у коша

Наистина няма двойник гъбата, яде се, но и аз не знаех за тоя ефект до вчера. Дали е вярно това твърдение

-
- новобранец
Аз последните хубави дни се отчетох с четири кауфландски плика със сърнели и си поначесах крастата:) Сготвихме си и за буркани имаше.
Само дето не успях да побера кладница, а много ми се береше... Тя дали расте при сняг?
Само дето не успях да побера кладница, а много ми се береше... Тя дали расте при сняг?
Коластра и Зелена енергия на АкваСорс (AquaSource)
- Диканаров
- кандидат преподавател
И аз закрих преди застудяването с печурки и ливадни есенни виолетки на Враждебна и Чепинци. Нямаше никакви дървесни гъби! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- der fuhrer
- новобранец
Миналата събота един чувал масловки.Това говоря в гората над Карлово в ниското.Друго нямаше абсолютно нищо.Предни уикенди като излизах къде сърнели намеря,къде като закъснея по следобеда намеря пънове от сърнели.Сега интересно че и пънчета нямаше.Даже и изгнили/изсъхнали пънчета от предишните седмици нямаше-всичко беше изчезнало все едно в тая гора гъби не са расли.Демек още миналата събота за сърнела вече ще да е било студено.Чудя се дали днес въобще да излизам или само ще си затрия времето в разходки?Говоря за гората над града-на 100-200м.н.в. нагоре над града докъдето не е падало/навявало сняг,то по билната част на планината вече има сняг и е ясно че не става...
Тея масловки как ги не обичам!!Как ги правите тия гъби бре люде?Пържени белени само отгоре-лигави ми изглеждат,пържени и обелени и и отгоре и дунапрена-пак лигави.Мариновани-лигави,мариновани на салата-още по-лигави...В тавата с ориз и мръвки запечени не са лигави ама пък нямат и никакъв вкус.Днес съм решил ако намеря нещо да пробвам да ги опеча в тавата без нищо-само със сол и и подправки-дали ще се получи нещо?Даже се чудя и олио дали да им слагам....
Тея масловки как ги не обичам!!Как ги правите тия гъби бре люде?Пържени белени само отгоре-лигави ми изглеждат,пържени и обелени и и отгоре и дунапрена-пак лигави.Мариновани-лигави,мариновани на салата-още по-лигави...В тавата с ориз и мръвки запечени не са лигави ама пък нямат и никакъв вкус.Днес съм решил ако намеря нещо да пробвам да ги опеча в тавата без нищо-само със сол и и подправки-дали ще се получи нещо?Даже се чудя и олио дали да им слагам....
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Димитър Талев
Димитър Талев
Здравейте колеги,след толкова много суша,най после два успешни излета.Не,че е кой знае какво-по 4-5 килограма Кладница.Въпроса ми е за другата,Каква е?Благодаря Ви предварително.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аз днес приключих с гъбобера. Събрах около 2 килограма масловка замръзнала край борова гора.
До година
До година

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
iph написа:Аз днес приключих с гъбобера. Събрах около 2 килограма масловка ....
Баси,
Всичко се обърка -
Та днес е - 15.12.2012 година

И има още гъби .....

А аз бях на риболов на лед ???
Май вече всичко е възможно, а ?
Пусни една снимка,
И ще влезеш в историята на темата !!!
За съжаление не ги снимах, че нали си я знам масловката. Миналата неделя на същото място брах доволно количество отново. Аз съм от Варна и тук климата е по-мек. Не е имало сняг и температурата не падаше под нулата (ако не се лъжа рядко). Но пък имаше много от тази гъба, която не познавам.
Идеи каква може да е ?

Идеи каква може да е ?

попаднах на Енциклопедия на гъбите на Рийдърс Дайджест и там са дали тази снимка за Челядинка Marasmius oreades
но така като гледам, въпреки че не се виждат всички белези, а и за цвета не е ясно до колко е реалния, ми се струва, че това не е челядинка
какво мислите?
но така като гледам, въпреки че не се виждат всички белези, а и за цвета не е ясно до колко е реалния, ми се струва, че това не е челядинка
какво мислите?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Днес намерих първите за зимата кичури от зимна припънка на тополови дънери. Май това ще е за тази година! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!