Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Дунав-всичко за и по реката
Модератор: sapuna
-
- сериозен играч
Re: Дунав-всичко за и по реката
Лично аз не съм чел какво пише в билета за стопански риболов,но имам познат който от години си плаща такъв билет защото лови с 7-8 дънни въдици и е проверяван многократно както от ИАРА така и от гранична полиция.GODzillata написа:SBANKOV написа:Напротив билета за стопански риболов ти даваправо да ползваш повече от 3 въдици.
В закона не пише че се ползват само мрежи.
Това е някакво твое си тълкуване!
Билетът за стопански риболов ти дава право да ползваш 0 броя въдици!!!
Давай на душата каквото иска,че ще дойде време нищо да не ще!!
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Пичове, с профи билет се лови с мрежи и др. риболовни уреди, но НЕ и с въдици!
Дори не може да се кльонка с профи билет, а за това си трябва любителски, защото въдиците са за любители, а за профитата, извършващи стопански риболов - има мрежи, винтери, припони и др. уреди, но пак повтарям, НЕ И ВЪДИЦИ!

Дори не може да се кльонка с профи билет, а за това си трябва любителски, защото въдиците са за любители, а за профитата, извършващи стопански риболов - има мрежи, винтери, припони и др. уреди, но пак повтарям, НЕ И ВЪДИЦИ!
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- raev
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Свищовлии спукаха платиката, сега и скобара....а си траят 

На лов с куче, на риболов с кучка........ 0.50то му е майката
- begleca_sv
- кандидат преподавател
къде е тая риба по Свищовско даже не съм чул.....
Обичам природата, но не само на картинка !!!
- murphymet74
- ще става разбирач
Свищов не знам ама в Силистра я трепеме 

Не е ли ужасна мътилка водата при вас.murphymet74 написа:Свищов не знам ама в Силистра я трепеме

Мътна е около Русе и се качва.....
- SBANKOV
- ще става разбирач
Някой с наблюдение на реката в района на Русе Тутракан Силистра?
И някой да има идея колко ще е нивото на Тутракан при условие че на Силистра и Русе нивото е 6м?
И някой да има идея колко ще е нивото на Тутракан при условие че на Силистра и Русе нивото е 6м?
Детето в мен продълажва да си играе с кибрит, но – странно – вече иска и пура, и Chivas...
- nikolaiiliew
- сериозен играч
Т`ва пък какво ще да е?neroni написа:...шутовицата...

Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
- djokoriboloveca
- разбира нещата
Как к,во,риба бе
.Рибата има няколко имена,шутовица е по видински,другото и име е мъздруга или дойца,а може би и други имена.Твоят въпрос ме провокира да започдна да събирам различните имена на рибите в България.

Тази риба е първа братовчедка на речния кефал. И макар че външното сходство в чертите е очевидно, все пак мъздругата е друг шаранов вид. Тя е риба на слабите течения, предпочитаща и избираща тихи, дълбоки и спокойни води. Разпространението є у нас е главно в Дунав и долните течения на повечето от вливащите се в него реки. Инцидентно се среща и в някои язовири в Северна България. В Русия, Беларус, Полша, Чехия и Словакия чиста линия на мъздругата е култивирана и е разпространена като промишлено отглеждан вид. Дори в някои държави от Средна Европа нейна “златна” разновидност, наречена орфа, по традиция се отглежда и от любители в аквариуми като красива декоративна риба. В действителност обаче на свобода братовчедката на клена си е една едра и пълноценна риба за спортен риболов. На дължина мъздругата достига 60–70 см, а на тегло са регистрирани и парчета до 8 кг. У нас тя е по-слабо разпространен вид, но в Дунав все още се улавят екземпляри до 4–5 кила. Главата на тази речна красавица е някак по-малка от тази на кефала, устата є е значително по-малка, а очите за сметка на това са уголемени. Другата сигурна отлика от клена е в това, че при мъздругата аналният плавник е леко вдлъбнат навътре, а при кефала е леко заоблен навън. Мъздругата е много красива и хармонично сложена риба. Люспите и са малко по-ситни от кленовите и бият повече на златисто, но не винаги. Тялото е странично сплескано и леко нараства във височина. Гърбът е тъмен и сивее. Страните са светли, а коремът сребристо бял. Перките са червено-оранжеви, но през пролетта придобиват и по-ярък червен цвят. Типично всеядна риба, която покрива почти пълно менюто на речния кефал, което е достатъчно известно, за да го повтаряме. Насекоми, тестени примамки, червеи, пиявици, жабчета, рибки са любими и на мъздругата. Все пак едрите парчета минават и на по-специфични храни като линеещи речни раци, попови прасета, дребни мекотели. Начинът на живот на тази плаха и обичаща спокойствието риба не е така добре проучен както на клена. И все пак тя обича да има запас от дълбочина, по възможност дъното да е равно и глинесто или дори с тиня. Малките и средните екземпляри живеят на стада, но големите са самотници. Рибата е активна през цялата година и се лови дори под леда на дупка заедно с костура и бабушката. Но най-добри резултати при нея все пак се постигат през топлите месеци на годината.

Тази риба е първа братовчедка на речния кефал. И макар че външното сходство в чертите е очевидно, все пак мъздругата е друг шаранов вид. Тя е риба на слабите течения, предпочитаща и избираща тихи, дълбоки и спокойни води. Разпространението є у нас е главно в Дунав и долните течения на повечето от вливащите се в него реки. Инцидентно се среща и в някои язовири в Северна България. В Русия, Беларус, Полша, Чехия и Словакия чиста линия на мъздругата е култивирана и е разпространена като промишлено отглеждан вид. Дори в някои държави от Средна Европа нейна “златна” разновидност, наречена орфа, по традиция се отглежда и от любители в аквариуми като красива декоративна риба. В действителност обаче на свобода братовчедката на клена си е една едра и пълноценна риба за спортен риболов. На дължина мъздругата достига 60–70 см, а на тегло са регистрирани и парчета до 8 кг. У нас тя е по-слабо разпространен вид, но в Дунав все още се улавят екземпляри до 4–5 кила. Главата на тази речна красавица е някак по-малка от тази на кефала, устата є е значително по-малка, а очите за сметка на това са уголемени. Другата сигурна отлика от клена е в това, че при мъздругата аналният плавник е леко вдлъбнат навътре, а при кефала е леко заоблен навън. Мъздругата е много красива и хармонично сложена риба. Люспите и са малко по-ситни от кленовите и бият повече на златисто, но не винаги. Тялото е странично сплескано и леко нараства във височина. Гърбът е тъмен и сивее. Страните са светли, а коремът сребристо бял. Перките са червено-оранжеви, но през пролетта придобиват и по-ярък червен цвят. Типично всеядна риба, която покрива почти пълно менюто на речния кефал, което е достатъчно известно, за да го повтаряме. Насекоми, тестени примамки, червеи, пиявици, жабчета, рибки са любими и на мъздругата. Все пак едрите парчета минават и на по-специфични храни като линеещи речни раци, попови прасета, дребни мекотели. Начинът на живот на тази плаха и обичаща спокойствието риба не е така добре проучен както на клена. И все пак тя обича да има запас от дълбочина, по възможност дъното да е равно и глинесто или дори с тиня. Малките и средните екземпляри живеят на стада, но големите са самотници. Рибата е активна през цялата година и се лови дори под леда на дупка заедно с костура и бабушката. Но най-добри резултати при нея все пак се постигат през топлите месеци на годината.
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
- nikolaiiliew
- сериозен играч
Така кажи! Знам мъздургата още и като дойца, но за шутовица не бях чувал. Аз мъздурга съм хващал на блесна 

Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
- MIR4EV
- ще става разбирач
КВО СТАНА БЕ ДА ВИ НЕ ЗАЛЯ ВОДАТА......
- io6kata
- вече хвърля и на тежко
и аз това се чудя никои нищо не казва има ли изобщо некакво раздвижване на тия амуриMIR4EV написа:КВО СТАНА БЕ ДА ВИ НЕ ЗАЛЯ ВОДАТА......
Моят скромен личен опит говори, че амурите чакат август (втората половина) да ги извадим.Не съм вадил в другите месеци амур.