Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Сом на тролинг
Хванал съм около 30-40 сома и формулата си бачка на 100%!Има много варианти за всяко отклонение,но тази формула е най-точната!Кантар,часовник и жена-ВЕРНИ НЕМА!
Специално сомът на Медичков ме изненада,че е черен и по корема,което говори че идва от дълбините,може би от 50-60 метра,от стената!Това може да се докаже,ако знам посоката на лодката по време на удара!Ако е бил повече време в устието,щеше да е с друга окраска!Аз си анализирам и най-малката подробност преди,след и по време на риболов и се опитвам да разбера,какво става отдолу!Мисълта е по-резултатна от сонара!
Но знам,че най-силното ми оръжие е тактиката и тука са ни допирните точки.
По принцип ти вярвам,но твоя грешка е,че не снима измерването на този трофей!С предишните два немаше такива проблеми,доколкото си спомням!Към всички-"Не всеки може да фане твойта риба,само някои!" 

-
- вече хвърля и на тежко
Колеги, инересувам се има ли смисъл да се пробвам да троля за сом или е вече студено. Ако отида на дълбоко ли да го търся, на плитко ли, или да пробвам за бяла риба. Извинявам се за въпроса но все още съм нов и с достатъчно мерак
Вариантът е Пясъчник или Искър. За последният нещо не съм навит.

Мисълта убива действието!
Според мен вече е студено, но не пречи да се опита! Бяла, сом - каквото удари!
Сомът обича смелите!
-
- научил се да хвърля
още малко да си стегна лодката и ги почвам до забраната няма студ и януари съм закачал бели рибоци на тролинг
моята риба няма кой да я хване
-
- сериозен играч
Луд умора нема,само се поти!!!julian nachevski написа:още малко да си стегна лодката и ги почвам до забраната няма студ и януари съм закачал бели рибоци на тролинг

- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
на 7-ми бяхме на Искъра... толкова пуст откъм рибари не съм го виждал и през забраната... видяхме само още една лодка да троли... на щъркела 2-3 лодки и 30-ина човека от брега ловява костурчета...lubo9 написа:Колеги, инересувам се има ли смисъл да се пробвам да троля за сом или е вече студено. Ако отида на дълбоко ли да го търся, на плитко ли, или да пробвам за бяла риба. Извинявам се за въпроса но все още съм нов и с достатъчно мерак![]()
за 4 часа нито един удар...
на Пясъка сега са на гъсто, по може да излезе нещо...
-
- вече хвърля и на тежко
Благодаря ви за насърчителните отговори. То е ясно че ще се пробва. Интересувам се какъв воблер да сложа. Такъв който е до 9-10 метра или за 4-5 метра, за да преценя къде да се пробвам.
Мисълта убива действието!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
По това време сомът е долу,НО ВИНАГИ има някой,който не е успял да натрупа маса!

Този е хванат на 02.11.08г. на кльонк,НО удари на 4-5м. дълбочина!
От което следва,че и на тролинг може да се хване!
По въпроса на теглото и формулата:Ето причина и следствие на проблемът,тегло-дължина!

Еднакви са по 110см.,но единият е 6.300кг. и стомахът му е колкото пинг-понг!Другият,бе 7.200кг. и ето кво намерих!

Сулка,свита на кълбо около 30-35 санта!

Този е хванат на 02.11.08г. на кльонк,НО удари на 4-5м. дълбочина!

Еднакви са по 110см.,но единият е 6.300кг. и стомахът му е колкото пинг-понг!Другият,бе 7.200кг. и ето кво намерих!

Сулка,свита на кълбо около 30-35 санта!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Качвам се сутринта в лодката и пътувам!Седя си спокойно и внезапно отдясно/неудобната част в лодката/ се чува трясък,поглеждам и...!
За част от секундата стойката се повдига и обръща назад по посоката на зверски удър.Със светкавичен рефлекс,посягам и успявам да докопам макарата,но ужас-пръчката отива във водата.Държа само макарата и плетеняка ,успява да ми среже двата пръста и НЕЩОТО се откача!Успявам да придърпам сопата и воблера с изкривена кука до лодката,щастлив!Това ми се случи два пъти за два дена!Двойна грешка!
Аз,тъпак ли съм или сомът е баят?
Ето резултатът!

Назад съм с 200-250 лева!Не ме е яд за парите,просто се чувствам изигран от чичо СОМ!

Назад съм с 200-250 лева!Не ме е яд за парите,просто се чувствам изигран от чичо СОМ!

ами то това са си макарички за 5-8 кг риби. какаво искаш от тези играчки да издържат нещо повече?Troli Rapala написа:Държа само макарата и плетеняка ,............![]()

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Така изглежда сомът!Този не ми удари!

И двата воблера минаха на тази дълбочина,но немаше ефект!

И двата воблера минаха на тази дълбочина,но немаше ефект!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ловя с два спининга 2.10,10-30гр. и 10-35гр.!С такъв такъм съм вадил 28кила сом,но сега се убедих,че съм имал уникален късмет да го извадя с тая клечка за зъби!От суеверие не ги сменям,щот са късметлийски,но за другата година съм подготвил тежка артилерия,па да видим къф ще е ефектът!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не,че съм балък,но при зверски удър инстинктивно се присягаш и хващаш квото можеш!По принцип,тръбва да се хване дръжката на пръта за да го изкараш от стойката,но уцелих макарата!
Дясната част в лодката е много неудобна,когато си сам!Пичовете с големите сомове им е по-лесно.Единият обира втората въдица и се занимава с двигателя!Сам е много по-тегаво и трудно да се справиш,адреналина също пречи!

Последно промяна от Troli Rapala на Съб Ное 14, 2009 9:05 pm, променено общо 1 път.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Друг случай от тази година!Виждам на сонара огромен облак и си викам-"това,ако удари"!
След 5 -10 секутди следва удър на лявата пръчка и вече нема проблем,хващам и се почва борбата!Имаше лек източен вятър,но рибата ме побърка!Смени всички посоки,лево-десно,после потапяне на пръта в дълбочина,като през цялото време следвах напъните с лодката!Двигателя след половин час угасна,но успях да го запаля без сома да се откачи.След половин час ме заболя ръката и смених с дясната.Просто държиш и чакаш умората!Умората идва,но не при рибата а у мен!Мина час и дойдоха едни хаймани с лодка и ме питат от близо-"ЩО НЕ ГО ДИГНЕШ"?
Ела го дигни ти бре,той ме направи луд,не знам къде се намирам и колко е часът!
Поседяха-досаждаха 1час и се разкараха,но борбата продължи!За миг видях воблера,беше се дигнал сома,но немаше мехури!Накрая излезе силен южен порив на вятъра и ТОЙ тръгна срещу него,към плиткото.Плуваше спокойно на 1-2м.дълбочина на 10-20 метра пред мен и макар да нямаше мехури си мислех-"Мой си"!Точно в този момент,в който го преследвах срещу вълните,той направи рязък тласък и се откачи!
Не можех да повярвам!Бяха минали два часа и половина в борба и накрая нищо!
Мъчно ми е,но анализът сочи,че финният прът просто не може да умори много-тежка риба.Явно съм се разхождал над него без да го моря! 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Явно,че св.Георги не беше с мен тая година!Бил е при други колеги!
Поздравявам ги!