Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Vid
- кандидат преподавател
Re: Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?
Триумфа на 10-28 е една много добра въдица за парите си. Въпреки, че я "пръснах", нямам никакви забележки. Виждам, че си от Пловдив - за Марица е идеална - лека, с бърз строй, добра дължина и добре води примамките в течението на реката. Примамките които споменаваш ги изхвърля достатъчно добре 20-30 м. в зависимост от тегло/обем и дебелината на брейда който ползваш (Спортекса на 15-35 изхвърля същите по добре, предполагам заради полупараболичния строй). За същата пръчка с по ниска акция нямам наблюдения, пипал съм двете с най малка акция и ми се сториха твърде лигави.blgmspt написа: И едно въпросче, решил съм са да си "заприходя" едно st croix като твоя но се двоумя само в акцията. Твоята на 10-28 как се справя с малките 3-5гр воблери и въртележки?
Иначе другия ми вариант е на 7,1-21,3 за 2,59м, но пък имам и по тежички кастмастери и воблери, които да ползвам с нея!
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Месри Vid,Vid написа:Триумфа на 10-28 е една много добра въдица за парите си. Въпреки, че я "пръснах", нямам никакви забележки. Виждам, че си от Пловдив - за Марица е идеална - лека, с бърз строй, добра дължина и добре води примамките в течението на реката. Примамките които споменаваш ги изхвърля достатъчно добре 20-30 м. в зависимост от тегло/обем и дебелината на брейда който ползваш (Спортекса на 15-35 изхвърля същите по добре, предполагам заради полупараболичния строй). За същата пръчка с по ниска акция нямам наблюдения, пипал съм двете с най малка акция и ми се сториха твърде лигави.blgmspt написа: И едно въпросче, решил съм са да си "заприходя" едно st croix като твоя но се двоумя само в акцията. Твоята на 10-28 как се справя с малките 3-5гр воблери и въртележки?
Иначе другия ми вариант е на 7,1-21,3 за 2,59м, но пък имам и по тежички кастмастери и воблери, които да ползвам с нея!
И аз стигнах до това заключение за тези с по малката акция. Бая ги "потръсках" днес, 2 пъти се връщах даже

Ще открия сезона със старите такъми пък ще реша.
А какво имаш в предвид с това "пръснах"?
Благодаря за отговорите
- Vid
- кандидат преподавател
Няма да кажа, че въдицата е направена от високомодулен карбон (щото не зная какво е точно това) и П.И. ще ме опонира, но ще кажа, че въдицата изисква по специално отношение от другите пръчки които съм ползвал, т.е. внимателно транспортиране, внимателно боравене с примамките при замятане - да не ударят бланката случайно и пр.. т.е. пръчката е здрава, но бланката е много крехка към удари и наранявания и иска пазене както при самия риболов, така и при транспортирането и...
Иначе, въдицата си струва парите. Познавам колеги Пловдивчани, които си я ползват с кеф...
п.п. В сравнение с Триумфа, лично я, по доволен съм от Спортекса, плюсовете са: много здрава бланка (та пръчка няма чупене-при опън де), по добро изхвърляне на примамки... минуси: не е толкоз чувствителна, по голямо тегло....
В крайна сметка, всичко е индивидуално - т.е. кое теб те кефи и допада, а то е не само до бланка, а и до дръжка, усещане и така....
Иначе, въдицата си струва парите. Познавам колеги Пловдивчани, които си я ползват с кеф...
п.п. В сравнение с Триумфа, лично я, по доволен съм от Спортекса, плюсовете са: много здрава бланка (та пръчка няма чупене-при опън де), по добро изхвърляне на примамки... минуси: не е толкоз чувствителна, по голямо тегло....
В крайна сметка, всичко е индивидуално - т.е. кое теб те кефи и допада, а то е не само до бланка, а и до дръжка, усещане и така....
Сенека
Сенека
Не съм въждал и терствал Carboflex. Предполагам си я барнал при вносителите в Аltmeks преди да я купиш.Vid написа:Няма да кажа, че въдицата е направена от високомодулен карбон (щото не зная какво е точно това) и П.И. ще ме опонира, но ще кажа, че въдицата изисква по специално отношение от другите пръчки които съм ползвал, т.е. внимателно транспортиране, внимателно боравене с примамките при замятане - да не ударят бланката случайно и пр.. т.е. пръчката е здрава, но бланката е много крехка към удари и наранявания и иска пазене както при самия риболов, така и при транспортирането и...
Може би съм станал скептик, но вече нищо не поръчвам online (като изключим брейдовеи и воблери) преди да съм го видял и барнал. Като имам път към София ще мина да загледам и Спортексите. Германците се славят със завидното старание и избарване на детайлите.
Ще видим накрая какво ще се получи, да прибавя нещо друго към "оръдията" за риболов вместо вече набелязаните.
Поздрави
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Кхъъъъъъъъъъъъм , да се включа набързо та да не ми пишат неприсъствие
Значи прав е Vid че ако беше споменал че Триумфа е от високумодулен карбон щех да го сям ама кво да се правя кът съм ядливец
Сега , какво само по себе си представлява серията Триумф на Светият Кроа ?!? Ами най-ниско бюджетното предложение на една реномирана марка което съответно се продава основно заради името на марката . Това как при всички реномирани марки и най-ниско бюджетните им изпълнения
По принцип какво ни предлагат основно Ст.Кроа и Г.Лумис , две утвърдени американски марки ? Изключително лека въдица , с минимално затормозяване от гледна точка лак , кит и корк . Да ама това е добро съчетание когато иде реч за наистина високомодулни бланки а тази на Триумф определено не е такава . От там и разликата между "еднаквите" бланки на Триумф и Премиер . Освен че едните се произвеждат извън УС де ... ЛАКЪТ
На Премиера му слагат повече лак , съвсем малко по-малко дръжка и се получава много по-здрава въдица на база една и съща бланка . От там на там ще рече че баш теглото е основното в играта
Ся за Спортекс
Ами личното ми мнение е че не превъзхождат по абсолютно нищо продукция от типа на тази на АваШима освен по цена . Не случайно самите немци крият къде си ги правят при положение че няма нищо срамно , но пък няма как да им се иска тази цена при това което предлагат ! Малко , изключително малко карбонов нискомодулен плат съчетан с много лак и джиджан външен вид при по-ниските ценови серии . Пак много лак и при скъпите серии + излишни рекламни добавки , от типа на кевлар и пр. , които нямат никакво значение относно читавоста и здравината на въдицата , но за сметка на това ловя клиенти . Не случайно ТСМ са "немска" фирма , предлагаща не "немски" продукти , само къде при тех цената е фрапиращо ниска в много от случаите . В случаят на редовият немец тва не му пречи щот той когато ходи за уклей ползва дънарка та ...
Та тъй . Уметнах се

Ся за Спортекс

Та тъй . Уметнах се

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- Vid
- кандидат преподавател
Осносно по горното мнение на П.И. мога да отговоря само: Тук говорим за евтини изпълнения на що годе реномирани марки на поносима цена. Щото и аз предпочитам такива, с които ще се вра в трънаците и храстите и ще ги "напъвам" до край, а няма да ги държа в рамка на стената в къщи - това относно стойността им. (това го казвам, защото навремето си бях купих една дайва за много пара и от пазене не можах да се насладя на риболова с нея, накрая пак и е-ах мамата, ама както и да е) От тогава станах по реален - за нашите условия въдица в средния ценови клас 150-250 лв. е напълно достатъчна за всичко.....
Разбира се, че примерно авида е далече като качество, изработка, чувствителност и пр. от триумфа, но и цената му също е далече... Пак казвам, че всичко е индивидуално, щото мен премиера ама никак не ми харесва. Та пак казвам, Тримфа 10-28 си е една много добра въдица в ценовия си клас.
Относно Спортекса - много е дискутирано в този форум и в други, къде бил произведен, че германците криели местопроизводството му, че се сглобявал в германия, а бланките се правели в южна корея, може и да бъркам, НО мога да кажа, че най евтиния модел, който ползвам е много читава и качествено изработена въдица - тя е полупараболик, но само при натоварване, което помага да се вадят големи риби, иначе при замятане и като чувствителност си е с почти бърз строй. Не зная, но предполагам какво е нивото на бюджетните спортекси като карат, кевлар и тиборон...., ама там и цените са други... Принципно Спортексите са въдици за по силов риболов.
п.п. Искам да се знае, че не правя никаква реклама, респективно насочвам колегите към определена марка, не познавам нито вносителя на Ст.кроа, нито този на Спортекс, тук и винаги съм изказвал само лични впечатления от моделите.....
Разбира се, че примерно авида е далече като качество, изработка, чувствителност и пр. от триумфа, но и цената му също е далече... Пак казвам, че всичко е индивидуално, щото мен премиера ама никак не ми харесва. Та пак казвам, Тримфа 10-28 си е една много добра въдица в ценовия си клас.
Относно Спортекса - много е дискутирано в този форум и в други, къде бил произведен, че германците криели местопроизводството му, че се сглобявал в германия, а бланките се правели в южна корея, може и да бъркам, НО мога да кажа, че най евтиния модел, който ползвам е много читава и качествено изработена въдица - тя е полупараболик, но само при натоварване, което помага да се вадят големи риби, иначе при замятане и като чувствителност си е с почти бърз строй. Не зная, но предполагам какво е нивото на бюджетните спортекси като карат, кевлар и тиборон...., ама там и цените са други... Принципно Спортексите са въдици за по силов риболов.
п.п. Искам да се знае, че не правя никаква реклама, респективно насочвам колегите към определена марка, не познавам нито вносителя на Ст.кроа, нито този на Спортекс, тук и винаги съм изказвал само лични впечатления от моделите.....
Сенека
Сенека
- stancom
- ще става разбирач
И това не е точно така, на моя авид му падна част от лака точно над снадката още след първия риболов, за сега нямам оплаквания от към здравина.Vid написа: Разбира се, че примерно авида е далече като качество, изработка, чувствителност и пр. от триумфа, но и цената му също е далече...
И ако се наложи компромис, аз винаги предпочитам да е в макарата, за мен пръчката е много по-важната част от въдицата .
Здравейте г-н Иванов,Павел Иванов написа:Кхъъъъъъъъъъъъм , да се включа набързо та да не ми пишат неприсъствие![]()
![]()
Значи прав е Vid че ако беше споменал че Триумфа е от високумодулен карбон щех да го сям ама кво да се правя кът съм ядливец
Сега , какво само по себе си представлява серията Триумф на Светият Кроа ?!? Ами най-ниско бюджетното предложение на една реномирана марка което съответно се продава основно заради името на марката . Това как при всички реномирани марки и най-ниско бюджетните им изпълнения
![]()
![]()
По принцип какво ни предлагат основно Ст.Кроа и Г.Лумис , две утвърдени американски марки ? Изключително лека въдица , с минимално затормозяване от гледна точка лак , кит и корк . Да ама това е добро съчетание когато иде реч за наистина високомодулни бланки а тази на Триумф определено не е такава . От там и разликата между "еднаквите" бланки на Триумф и Премиер . Освен че едните се произвеждат извън УС де ... ЛАКЪТ
На Премиера му слагат повече лак , съвсем малко по-малко дръжка и се получава много по-здрава въдица на база една и съща бланка . От там на там ще рече че баш теглото е основното в играта
![]()
![]()
![]()
Ся за СпортексАми личното ми мнение е че не превъзхождат по абсолютно нищо продукция от типа на тази на АваШима освен по цена . Не случайно самите немци крият къде си ги правят при положение че няма нищо срамно , но пък няма как да им се иска тази цена при това което предлагат ! Малко , изключително малко карбонов нискомодулен плат съчетан с много лак и джиджан външен вид при по-ниските ценови серии . Пак много лак и при скъпите серии + излишни рекламни добавки , от типа на кевлар и пр. , които нямат никакво значение относно читавоста и здравината на въдицата , но за сметка на това ловя клиенти . Не случайно ТСМ са "немска" фирма , предлагаща не "немски" продукти , само къде при тех цената е фрапиращо ниска в много от случаите . В случаят на редовият немец тва не му пречи щот той когато ходи за уклей ползва дънарка та ...
Та тъй . Уметнах се
Направо се замислих!!!!
Радвам се че има хора като вас, които се интересуват и имат в "арсенала" си страшно много такъми и могат ясно да оценят нещата.
Аз току излизам от етапа: купувам, ползвам, не ми харесва и търся нещо друго!!!
Та, ако може по ваше мниние да ми препоръчате пръчка 2.70 към 300 + лв (бих питал в друга тема но така и не намирам такава, а определено не е за спиниг въдици на достъпна цена)

Както стана ясно малко по-рано прът за Марица основно, Примамки средно 4-28гр които ползвам. Склонен съм да направя компромис (то и няма начин) с долната граница на акцията, близкото замятане и по ниската чувствителност при водене, но все пак да не се скапвам след 2 часа на такива леки примамки.
По ваша преценка, да ми изброите 2-3 пръчки които ви допадат на вас (в опоменатия от мен ценови диапазон де) и по някоя дума за тях, които аз ще намеря все от някъде да "пипна" и да избера коя ми пасва най-много. Поръчването после е лесна работа.
ПП: Ако нещо подобно е обсъждано в друга тема, моля за извинение и ще чакам препратка към нея.
Ако някой друг колега иска може и той да даде препоръка, намя да се обидя

Виж тази: Lamiglas X86MTS. Може да погледнеш и репортажите на Павел- sestrata.
- Павел Иванов
В този диапазон има няколко много добри предложения покриващи перфектно изискванията ти . Упоменатата от suntsu Lamiglas X86MTS е едно от тях но предлаганият тук надхвърля с около 50% тристатях лева . Друго перфектно решение от този клас е AVS90MLF2 на Ст. Кроа . Не обръщай внимание на тия 17 - 18 грама къде са обявени като горен край на теста . Тоз тип хамериканки са с перманентно занижен обявен тест и реално с тях спокойно си мяташ и 25 грамови примамки . Друга перфектна въдица в класът е Major Craft PE-EVOLUTION PE-902ML но е от още по-рядко откриваемите у нас геги . Като перфектното съотношение цена / изисквания , все си мисля че решението ти в случаят е - SERIES ONE SKELETOR PRO Spinning 2.70м , 7-28г , който реално погледнато си е старият SERIES ONE SKELETOR , с корковата дръжка . Освен всичко друго е и малце под лимита та ще остане некой лев за читав брейд увпоследствиеblgmspt написа:...Та, ако може по ваше мниние да ми препоръчате пръчка 2.70 към 300 + лв (бих питал в друга тема но така и не намирам такава, а определено не е за спиниг въдици на достъпна цена)
Както стана ясно малко по-рано прът за Марица основно, Примамки средно 4-28гр които ползвам...

Павел Иванов
Павел Иванов
- Vid
- кандидат преподавател
Подкрепям изцяло мнението на уважаемия гусин модератор за тази пръчка. Лично, все още не съм се сдобил с нея заради двуделната дръжка.., е тази поне е окомплектована с корк, старата беше с Ева материал..., иначе бланката е супер. Ако нямаш против двуделните дръжки, това е твоята въдеца..Павел Иванов написа:все си мисля че решението ти в случаят е - SERIES ONE SKELETOR PRO Spinning 2.70м , 7-28г , който реално погледнато си е старият SERIES ONE SKELETOR , с корковата дръжка . Освен всичко друго е и малце под лимита та ще остане некой лев за читав брейд увпоследствиеblgmspt написа:...Та, ако може по ваше мниние да ми препоръчате пръчка 2.70 към 300 + лв (бих питал в друга тема но така и не намирам такава, а определено не е за спиниг въдици на достъпна цена)
Както стана ясно малко по-рано прът за Марица основно, Примамки средно 4-28гр които ползвам...
Сенека
Сенека
Павел Иванов написа:В този диапазон има няколко много добри предложения покриващи перфектно изискванията ти . Упоменатата от suntsu Lamiglas X86MTS е едно от тях но предлаганият тук надхвърля с около 50% тристатях лева . Друго перфектно решение от този клас е AVS90MLF2 на Ст. Кроа . Не обръщай внимание на тия 17 - 18 грама къде са обявени като горен край на теста . Тоз тип хамериканки са с перманентно занижен обявен тест и реално с тях спокойно си мяташ и 25 грамови примамки . Друга перфектна въдица в класът е Major Craft PE-EVOLUTION PE-902ML но е от още по-рядко откриваемите у нас геги . Като перфектното съотношение цена / изисквания , все си мисля че решението ти в случаят е - SERIES ONE SKELETOR PRO Spinning 2.70м , 7-28г , който реално погледнато си е старият SERIES ONE SKELETOR , с корковата дръжка . Освен всичко друго е и малце под лимита та ще остане некой лев за читав брейд увпоследствиеblgmspt написа:...Та, ако може по ваше мниние да ми препоръчате пръчка 2.70 към 300 + лв (бих питал в друга тема но така и не намирам такава, а определено не е за спиниг въдици на достъпна цена)
Благодаря за насоките г-н Иванов,
Вече съм уредил да барна Авида и мисля че това може би ще е избора ми, защото съм ползвал Премиер сериите преди време (независимо от осезателната разлика м/у двете серии за която се коментира). Относно Barkley-то определено не съм фен на двуделните дръжки, но няма да бързам ще пробвам стария скелетор (че новия не го намирам за момента на живо) как го усещам и ако ми допадне нищо не се знае, пък и тамам съм харесал един 300 ярда 8 нишков който искам да викна и да го тествам

Поздрави и Благодаря
ПП: Благодаря и на колегите Vid и suntsu за мненията
Великият ПИ!Добре че още има малолетни мажоретки.Павка кога си държал и ловил със Спортекс?И какви други въдици освен Светията имаш?Щот аз имам това-онова в гардероба........
- Павел Иванов
Ами Валка , как да ти кажа , не само ти имаш гардероб
НякоЙ имат такъв за такъмите и отделен такъв за примамките , та тъй 

Павел Иванов
Павел Иванов
Не отговори на въпроса,Павка