САФРИД 2011

Модератори: emo vasilev, alekst

Заключено
nov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: САФРИД 2011

Мнение от nov »

КИРО написа:Добре,ай стига сме си ги мерили вече.
Днес пред Галата са извадили прилично сафрид,
така че не стойте пред клавишите. :wink:
Към 15.30 ч ги видях от вълнолома - 3 лодки от зад и 2 от пред, но не виждах какво става?! но и движение нямаше за 40-тина минути.
nov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nov »

Изображение[/url][/quote]
А тва рибе по Гърция го наричат - Церула! На скоро разбрах!
Аватар
недялко радков
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от недялко радков »

Това според мен си е чист змарид,от него има 2-3 вида,но всичките имат черно петно под гръбната перка.Преди 20 години ходех на Несебър специално за него,хвашахме го на плувка на белена скарида от външна страна на пристанището.Имаше го и на Галата,но по-малко,а на Несебър ловяхме по 3-4 кг.Много вкусна риба,има месо като на лаврак,храни се като него с миди,посяга и на малки рибки,а съм виждал десетина змарида,заобиколили една медуза да я дърпат и сладко да си хапват от нея.
Ако за 2 седмици спрете алкохола и сте на диета ще разберете,че сте загубили 14 дни!
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

...... ''а не псевдоучители гледащи с насмешка на останалите''.
.....едва ли някой на който сам не му идва на акъла да работи с по-удобна въдица би взел чуждо мнение :D !но аз благодаря за съветите и ще почерпя от твоето знание! шегувам се ... Хммммммммммммммммм.... Vеnito 80 , интересни шеги имаш май ти. :wink: Тук четат доста хора и не само знаещи нали... , който е начинаещ МНОГО работи няма да се сети май , съветите не са конкретно за теб , но разбирам защо някой колеги са изчезнали от форума... Сега по темата на Бяла са взели малко сафрид днес, но с търсене и слаби резултати.
Аватар
Дядо Иван
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Дядо Иван »

Pe6o_Tikvata написа::D Днес със загорката и брат му направихме един риболов на славянка от 09:00 до 14:00 резултата е 1кг. граца,хамсия и др. риби.А до мен един човек изкара риба каквато не съм виждал до сега и той каза че била змарит но пък други колеги там се възпротевиха на това и кзаха че била друга ама незнаели каква е.Наслука на всички :D :D :drinkers: :drinkers:
Изображение Изображение
И аз в неделя хванах 2бр от тези шантави риби .Намерих ги в нета -Змарит е ,или Церула .Ядяла се ,но не бела койзнае какво.Ето я моята рибка:Изображение А ето и останалите от улова в неделя. Изображение Голямо дране беше. :D
Дядо знае най-добре ,как да прави чепаре.
http://bukiiaz.snimka.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Иван Байчев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Иван Байчев »

Браво адаш от къде е този берекет.Доста сериозно количество.
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

Pe6o_Tikvata написа: ...... А до мен един човек изкара риба каквато не съм виждал до сега и той каза че била змарит но пък други колеги там се възпротевиха на това и кзаха че била друга ама незнаели каква е.Наслука на всички :D :D :drinkers: :drinkers:
И аз мисля, че е змарид! Въпреки, че не съм виждал този вид риба от около двадесет години си спомням, характерното тъмно петно и неестествената за рибите в нашето море ярка синьо-зелена окраска. :D

Иначе, ако случайно съм ядосал някого с мой коментар тук, то се извинявам най-чистосърдечно, защото никога подобно нещо не ми е било цел! :?

Обаче искам да напомня нещо, което не се съмнявам е известно на мнозина тук - когато един човек търси информация из интернет, често се натъква на места, където се провеждат дискусии на хора специалисти или пък такива с опит в конкретната област(или иначе казано попадат на някакъв "форум"). В такива форуми, човек се учи дори само четейки дискусиите на потребителите на конкретния форум. Например: искаш да си поправиш печката или пералнята или пък компютъра - намираш дискусия на тема близка до тази, която те интересува, четеш, учиш се и доста често, не след дълго се справяш с проблема, който си имал в началото. :D
А какво обаче може да се прочете тук и то за съжаление доста често - някой си се бил дразнел от някого си, щото другите се били правели на компетентни, пък велик рибар като него нямало втори на света! Ама хора, такава информация за човек, който иска да се научи на нещо е просто не ненужна, ами направо си е загуба на време да я чете въобще! :!: Аз ви разбирам какво искате да кажете и съм съгласен с голямата част от вас, но за човек, който в момента е прохождащ като рибар много от коментарите тук ще са объркващи! Все едно да търсиш информация за това как да си поправиш пералнята, а в темата на съответния форум да намираш безкрайни разправии за това кой бил по-,по- и най-добрият техник сред дискутиращите там. Ами хората изобщо не се интересуват от това кой какъв бил, за какво светило в областта се бил имал и как за него другите не били добри техници, те искат да могат да си поправят пералнята, а в нашият случай искат да знаят как могат да хванат повече риба!

Затова ще отговоря, т.е. ще доуточня неща, казани по-горе, с които съм принципно съгласен, но от дискусията дотук не станаха достатъчно ясни за начинаещите колеги:
бях споменал, че прът дълъг 1.80м е идеален за "на ластик", но не съм казвал, че е идеален за лодка! :!: :wink:

Но от казаното дотук един начинаещ колега, имащ евентуалната възможност да лови навътре с лодка, но разполагащ с прът дълъг само 1.80м би си направил следния извод: "Явно няма да мога да ловя с пръта, който имам(1.80м), защото чепарето трябва задължително да е с 12 или 15 броя куки и понеже разстоянието от кука до кука трябва задължително да е 15 или 16см, това ще означава, че чепаретата за ловене на сафрид с лодка трябва да са задължително около и над два метра. Но дори и да се справя някакси с този прът, то това ще изглежда смешно(и то с големи букви). И понеже сега не ми е момента да давам пари за по-дълъг прът изобщо няма да влизам навътре да ловя риба с лодка, докато не си купя по-дълъг прът, поне 2.40м или 2.70м!"

А аз бих отговорил на този колега: "Няма такива задължителни правила и стандарти в риболова с чепарета! Правил съм експеримент - в една лодка ловим риба двама човека, единият лови със старо, 26 броя куки, скапано, четириметрово чепаре(някои куки са започнали да ръждясват и влакното на някои бидеми е започнало да се накъдря). Другият лови с ново чепаре, дълго около или под 1.5м с осем броя куки. Резултатът беше, такъв, че на чепарето с три пъти по-малко куки се хващаха три пъти повече риби! Понеже аз и на себе си не вярвам, та на няколко пъти разменяхме въдиците, за да съм сигурен, че разликата в уловените риби не се дължи на човека, който държи в момента конкретния прът(т.е. не е рибарят основната причина за разликите в улова с двата такъма). Тогава ясно си пролича, че е важно, не толкова колко е дълго чепарето, колкото качествената му изработка! И че явно рибата си забелязва чепаретата от сравнително голямо разстояние(т.е. от няколко метра) поради това, качествени, макар и по-малки чепарета хващат в пъти повече риба от не чак толкова качествени чепарета, имащи много куки. Затова не си мислете, че щом с дългото чепаре ще обхванете по-голям диапазон в дълбочина и то непременно ще хванете повече риба. Също така, ако си с лодка, то значително повече риба се хваща ако се заметне на 10-15м и се върти и обира, както си ловиш сафрид със спининга от брега отколкото ако използваш спининга, за да клатиш чепарето, както се прави с директен прът от брега! Киро често е казвал, че е по-добре да се лови на ветрило, ама не знам дали всички нови рибари, разбират какво е това "ветрило"! :wink:
А пък изкараш ли с лодка много риба наведнъж с дълго чепаре, губиш в пъти повече време, за да откачаш рибите, само защото имаш 3 или 4 куки в повече на чепарето. А и ти се скъсват нервите, защото трябва да внимаваш да не изпопадат рибите във водата, да не ти се оплете чепарето, да не се закачиш за дрехите с някоя кука, да не си потопиш макарата под водата и да не цапардосаш със сопата другите колеги в лодката. Аз затова съм констатирал, че ако можеш да достигнеш с едната си ръка вирбела, а с другата оловото, то гореспоменатите проблеми на практика изчезват! :!: Ама трябвало куките да бъдат 12 броя, ами правиш по-малко разстоянието между куките и готово, ама щяло да се оплита чепарето, ами сложи по-тежка тежест, ама пак се оплита, ами тогава по-добре лови с 10 броя куки и дори по-малко на брой, но с по-голямо разстояние между куките, например аз ловя карагьоз с чепаре с 8 броя куки, но разстоянието между куките е повече една педя т.е. над 22см. И друг път съм споменавал за правилото, че разстоянията между бидемите(куките) в едно чепаре трябва да са приблизително толкова големи, колкото са дълги рибите, които ще се ловят с това чепаре - например, понеже сафридите най-често са дълги 15-16см и чепаретата се правят с такава дистанция от бидем до бидем, понеже пък харипчетата са 22-24см, то такива са ми и разстоянията между куките в чепаретата, когато търся тези риби, а за гюмюш може да се правят чепарета и с 10см разстояние от бидем до бидем! :wink: "

Доколкото си спомням преди около двадесетина години един колега разказваше, че руснаците ловели сафрида на ластик и то не само през нощта, но и през деня за разлика от нас и всъщност този метод на риболов е дошъл до нас оттам(естествено някога всичко беше Съветски съюз и за това не мога да кажа дали е ставало дума за руснаците, украинците или пък за грузинците, но това едва ли е от съществено значение :roll: )! Така, че няма такива правила, че на ластик се лови само нощно време и следователно риболовът на ластик не е и не може да бъде забранен! :wink: А и който е ловил на ластик може да потвърди, че и преди да се стъмни също се хваща риба на ластик, но тогава е добре да се клати, а не да се оставя пръта неподвижен! :wink:

Май трябва да напомня, че при любителски риболов, улов над три килограма е незаконен! :wink: А да се биеш в гърдите, че си добър рибар 'щото си хванал килограми......, когато имало много риба ми се вижда смешно! :lol: Ами, който е толкова добър рибар нека да хване риба, когато няма много такава! :wink: То все едно аз да кажа - "А бе много добър рибар съм и хващам риба с килограми, ама ловя в един развъдник!" :lol: Така де то в развъдник е нормално всеки да хваща! :wink: Нали и Чуруликпенчо това обясняваше, че му е по-интересно да лови риба, когато е трудна, рядка и капризна, 'щото тогава си проличава майсторлъка, а и е по-интересно да се надлъгваш с рибите, докато последно споменатият момент изчезва, когато само хвърляш и вадиш! :D Айде стига сме говорили ние компетентните, че ще вземат много да задобреят рибарите наоколо! :lol:
Не знам 'що се успокоявам така като пиша тука! :roll: :lol:

Написаното тук е направено без всякакви лоши чувства! :D

Наслука на всички! :D
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

.........''И друг път съм споменавал за правилото, че разстоянията между бидемите(куките) в едно чепаре трябва да са приблизително толкова големи, колкото са дълги рибите, които ще се ловят с това чепаре - например, понеже сафридите най-често са дълги 15-16см и чепаретата се правят с такава дистанция от бидем до бидем, понеже пък харипчетата са 22-24см, то такива са ми и разстоянията между куките в чепаретата, когато търся тези риби, а за гюмюш може да се правят чепарета и с 10см разстояние от бидем до бидем! :wink: ".... Ами 1000n ти си го написал много ясно това за, което беше спора . И много хора , ще се съгласят, както и аз . ... Други не ама... Наслука :D
Аватар
Дядо Иван
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Дядо Иван »

Иван Байчев написа:Браво адаш от къде е този берекет.Доста сериозно количество.
От гьола на ПЛАЧИ ДОЛ. :lol: :lol: :lol: .Нали знаеш къде ходя-ТАМ.Сериозно ,сериозно ,колко да е сериозно 12кг без малко :lol: .
Аватар
Borkata
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Borkata »

психопат :D хората пишат,че няма риба той 12 кила взел :D ей тва е риболовец.браво,братле.понеже нещо избяга и без тва рядката риба от нашите места продължавам да вързвам чепарета и да чакам на гюме да се върне:D надявам се в един момент да стигна качеството на изработка на теб,добрия и другите майстори на чепарета а през това време приемам всякакви идеи на ЛС :drinkers:
Качествени чепарета Borkata
Изображение
Аватар
Дядо Иван
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Дядо Иван »

BorisK написа:психопат :D хората пишат,че няма риба той 12 кила взел :D ей тва е риболовец.браво,братле.понеже нещо избяга и без тва рядката риба от нашите места продължавам да вързвам чепарета и да чакам на гюме да се върне:D надявам се в един момент да стигна качеството на изработка на теб,добрия и другите майстори на чепарета а през това време приемам всякакви идеи на ЛС :drinkers:
Идеи ли искаш-веднага: Значи ,сипваш си една студена бира и си я изпиваш докато си пишеш молбата за 2-3 дена отпуска.После ми идваш на гости и я мятаме.Тя рибата и без това ще мине покрай вас ,чак септемви ,или октомври.До тогава ще бъде на гости при нас.Така ,че идвай . И други идеи ще ти дам ,ама на место . :D :wink:
Аватар
Иван Байчев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Иван Байчев »

bukiiaz написа: От гьола на ПЛАЧИ ДОЛ. :lol: :lol: :lol: .Нали знаеш къде ходя-ТАМ.Сериозно ,сериозно ,колко да е сериозно 12кг без малко :lol: .
А браво ,чешем си езика а хммм! Това само за вечерта,на мятане или от лодка е?Събота живот и здраве съм на линия с каката ако на се развали времето или ако си намерим местенце(че то напоследък бетер градска градина или увеселителен парк стана).Пък ти знаеш как ловим,тя лови аз експериментирам, с една дума лапам мухи.Да е жива и здрава все тъй да ми лови рибка че иначе гладен ще умра.Бъки ти Петърчо ли се казваше че не разбрах? :lol: :lol: :lol:
thisiswar
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от thisiswar »

Едни познати казаха че вчера са взели по 3 кила на човек сафрид на Камен бряг от брега.
fozi
новобранец
новобранец

Мнение от fozi »

3 риби може но чак пък кила!Аз също бях вчера на камен бряг до към 6 слетобед-2 дракона.
str.hadjiev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от str.hadjiev »

От 19.00 до 21.00 - около кило.
Само две момчета хващаха доволно , ама бяха на една скала ,като остров
Заключено

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”