Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Модератор: sapuna
- CERRUTI
- сериозен играч
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Петко,то покрай водоемите протеинови топчета не растът ама шарко си ги хапва...петко стоянов написа:Според вас,ако няма край реката черници,дали ще ги хапва кефала

-
- новобранец
Колега случи се така, че тази седмица минах по мостовете на три реки -Вит, Искър, Осъм. Водата и в трите реки е бистра и плитка. Според мен най успешно ще се лови с мухарка. Ако не притежаваш такава опитай на скакалец, с плувка от гъше перо, без тежест(или с малка съчма), като стръвта е на две педи под плувката. Търси рибите близо до брега, около водорасли, надвиснали дървета или бързеи. Имай впредвид, че трябва да си тих и прикрит. Успех
...така е колега Петко,ако имаш късмет и на сопол ще хванеш!CERRUTI написа:Петко,то покрай водоемите протеинови топчета не растът ама шарко си ги хапва...петко стоянов написа:Според вас,ако няма край реката черници,дали ще ги хапва кефалато и шарения черве не му е естествена храна на клендака ама ей тоя убавец си взе с радост една мартеничка( а можеби защото беше март
)

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Тя Карелията е от 4см кутийки 

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- CERRUTI
- сериозен играч
Ама ти какво си мислиш....аз имам снимка и на кутийкатаКИРО написа:Тя Карелията е от 4см кутийки

А сега сериозно,според мен за успех при едрите кленове(кефали) най-важното не е стръвта а ТИШИНАТА и ПРИКРИТИЕТО,защото клена колкото и да е гладан винаги е много предпазлив.Защо стръвта не е толкова важна,ами отговорете си сами-кажете ми една стръв на която клен не би клъвнал?То са железа(блесни,воблери),силикони,плодове(и на трънка съм хващал),зеленчуци,червеи,насекоми,теста,стериопорени топчета......коя друга риба има толкова голямо меню???Така че ако щеш със захранка за 50лв. и пръчка за 1000лв.да си,ако си облякъл червена тениска и си се надвесил над брега не чакай едрия клен

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Днес четох в Рибарски вестник бр.14,че предимно пролетно и понякога и лятно време кефала кълвял на сирене.Някой ловил ли е на тази стръв?Би трябвало да се хваща след като и на кашкавал се лови...
Иначе хващал съм кефал и на едни малки лилаво-синкави плодчета май от бъз
Иначе хващал съм кефал и на едни малки лилаво-синкави плодчета май от бъз

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Бъзакът си е класика при капката! 

- В.Стефанов
- вече хвърля и на тежко
добър улов
аз кефала го ловя на жабче което го закачам на гол повод с кука без плуфка май му се викаше чип чип .
аз кефала го ловя на жабче което го закачам на гол повод с кука без плуфка май му се викаше чип чип .
По това време кефала обажда ли на торен червей?Или да си търсим скакалци? 

Вчера на Марица под Пловдив - на торен извадихме два едри костура и удари сомче /скъса разбира се/.
Кефалите излизаха на плувка /в закачките/ на дебело влакно без повод и кука 10-12 /тънка/
но само на бял и на дребна сладка царевица и късанията бяха много.
Пробвахме и на пиявица /за първи път ползвам тази гадина-отврат/ едри - йок.
Хванахме обаче няколко на воблери /малки, плуващи, сини-бяло и оранжеви, около водораслите и дънерите/.
Та така.
Кефалите излизаха на плувка /в закачките/ на дебело влакно без повод и кука 10-12 /тънка/
но само на бял и на дребна сладка царевица и късанията бяха много.
Пробвахме и на пиявица /за първи път ползвам тази гадина-отврат/ едри - йок.
Хванахме обаче няколко на воблери /малки, плуващи, сини-бяло и оранжеви, около водораслите и дънерите/.
Та така.
"Щастие за всички, щастие даром!"
-
- кандидат преподавател
Навсякъде-различно.В четвъртък по Арда изловиха сума ти едри /викат им тупалки /на... кус-кус.На ливадни скакалци -също.Пък такива европейски ориентирани като мен/по модата от форумите/,дето провъртяха много часове с блесни и воблери,хващаха дребосъци от по 250-300 г,че и направо пуристки образци от ония любимите на Мунчо.
- tsvetkoff
- ще става разбирач
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=7&t=27918
Скромен опит от начинаещ - на плувка с изтичане.........1.5 гр. плувка,0.14 основно,повод 0.10,кука №13.Стръв бял червей и пинки - и на двете кълвеше.
Скромен опит от начинаещ - на плувка с изтичане.........1.5 гр. плувка,0.14 основно,повод 0.10,кука №13.Стръв бял червей и пинки - и на двете кълвеше.
- dakataegotin
- научил се да хвърля
Здравейте колеги,явно има доста професионалисти тука,изказват се доста компетентно
.Нека не забравяме,че кленът е всеядна риба и можем да го уловим на какво ли не.И аз като повечето от вас съм го търсил на наи-разнообразна стръв-от дренки до Йо Зурита!Кленаджиите по моя край Ямболския го търсят по долното течение на Тунджа между селата Коневец та чак до Лесово-турската граница.Истината е,че големите кленове са предпазливи,крият се във коренищата на другия бряг,а не гонят по бързеите като по-малките екземпляри.Няма да забравя миналата седмица когато бях на Лесово-местността Даркая,изпробвах почти всичките си воблери на Голди,Ъгли,Салмо,Йо Зури-блесни на Мепс{говоря за класики като Аглиа,Аглиа Флуо} живи щурци,скаклци,дренки,диви капини,царевица и нямах един удар-не мога да коментирам,докато не сложих една блесна купувана от търговията в Сливен за 1 лев-някакво менте 3 номер със лепенка която е черна със зелени точки-копие на Aglia black fury.За около 2 часа имах изкарани 8 риби с тегло 300-800 грама.Винаги съм знаел,че клена е мръсна риба 

Ако нямаш любов не ми казвай какво друго имаш!
-
- новобранец
И аз да потвърдя, че големите кленове на Даркая (Тунджа) са доста предпазливи. Ама и за тях си има начин за хващане. Този го "ковнах" на ръчно направен воблер (BS). Че и расперчетата се заиграваха на Тунджа.

УСПЕХ НА ВСИЧКИ !!!

УСПЕХ НА ВСИЧКИ !!!
ALWAYS ONE FISH AHEAD
на малка рибка от същия водоем до 2 см.