За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
максимов96
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 220
Регистриран на: Съб Мар 22, 2014 4:14 pm
Местоположение: Сандански

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от максимов96 »

Относно колегите занимаващи се с лозя.Запазиха ли ви се тази година лозята.Аз съм от Сандански и не само моето,а почти всички лоза са засегнати около 40% та даже и повече от(пепелница и мана).Проблема при нас бяха честите дъждове през пролетта,валеше през ден.Пръсках го 4 пъти,винаги го пръскам толкова пъти,но съм слушал от стари хора,ако лозята не се напръскат до 6 май колкото и да ги пръскаш след това няма спасение.Но в земеделието е така едната година береш,а другата само гледаш.
Разкажи как го води попера?На каква дълбочина ти удари?
kypuep
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 122
Регистриран на: Вто Фев 12, 2013 5:28 pm

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от kypuep »

ей тия гадове ми гризат прасковата вече втора година и никакви препарати не дадоха резултат :mrgreen:
Изображение
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Прилича на ларвата на Прасковения молец. Борбата е трудна и специфична, като започва още от резитбата на поразените леторасти. Препаратите си действат, но прилагането им става в определени моменти. Има едни феромонови хартийки - окачват се на дървото и така се извършва прогноза за поредното пръскане. Но е нужно да се познава биологията, цикъла на развитие на молеца. Ето и малко инфо : http://agronet.bg/agro/plant-protection ... rziya.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Поне знаеш за какъв вредител иде реч.
Аватар
firefighter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 226
Регистриран на: Вто Дек 31, 2013 4:50 pm
Местоположение: Ямбол - Сливен

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от firefighter »

Здравейте колеги имам нужда от съвет.Ще имам престой във Варна около две седмици през които всеки ден съм за риба.Как мога да съхраня хваната риба(заргана,илария,чернокоп) без хладилник и фризер.Моля за съвети.








9
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 377
Регистриран на: Съб Май 08, 2010 12:57 pm
Местоположение: ЯМБОЛ

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от gamon »

Едва ли има друг начин освен мноооого морска сол.
Аватар
firefighter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 226
Регистриран на: Вто Дек 31, 2013 4:50 pm
Местоположение: Ямбол - Сливен

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от firefighter »

Да колега ,то без морска сол няма да мине ,но може ли да я слагам в солта без да я чистя и дали ще издьржи две седмици така на терасата защото хладилник няма.
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Иларията май е добре да я изчистиш,после пълниш със сол,
отгоре също.
Чернокопа (лефера),задължително правиш един разрез около 2см,
от опашката към тялото.Не е нужно да го чистиш.
Заргана,не съм правил,мисля че само сол ще И стигне,но
нека зарганджиите да се изкажат.
Обаче после преди консумация си иска изкисване на рибата в сладка вода.
Мисля че самото време няма да се отрази на запазването на рибата.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
firefighter
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 226
Регистриран на: Вто Дек 31, 2013 4:50 pm
Местоположение: Ямбол - Сливен

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от firefighter »

благодаря за отговорите колеги,
а някакви съвети как се прави чирус
Маска за лице с краставица: Oбелва се и се нарязва.Добавя се олио и оцет.Изяжда се с ракия.Лицето се разтяга в блажена усмивка и поруменява.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 983
Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 2:22 pm

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от кирил великий »

Кажете къде около София, Рударци, Перник, Драгичево, най-далече Радомир се продават боровинкови храсти за дворни места. Американски боровинки ли са там, какво са?
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

кирил великий написа:Кажете къде около София ... Американски боровинки ли ...
Здравей колега !
Мисля, че питането ти е за Арония. В Елин Пелин има малък разсадник, продават по 15 лв. на храст. В Троян са сертифицирани, но ти е далечко. Почти навсякъде цената е същата. Телефона им с който разполагам е 088 203 0156.
Не са ми приятели. Просто като Агроном имам база с данни на някои разсадници.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 983
Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 2:22 pm

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от кирил великий »

Мерси, Данчо, но арония имаме в двора. Имало някакви боровинкови храсти - високи с вкус на боровинки. Защото аронията е с много особен вкус и само аз пия сока от компотите - другите не я признават за нищо.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Имат и американска боровинка /узрява в синьо/ от 2 до 4 годишни. Цени от 10 до 20 лв. според храста. Образува висок храст.
Имат и българска боровинка /узрява в червено/ , цени не са посочили.
Според презентацията предлагат фиданките в контейнерчета /което е плюс/, както и указания с особеностите при отглеждането при желание от клиента.
Но е добре да се провери на място, че Арония и Американска боровинка малко си приличат като разсад. А отзиви за този разсадник не съм срещал.
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 983
Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 2:22 pm

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от кирил великий »

Данчо, това за в разсадника, който е в Елин Пелин ли? И телефона е за там - не за Троян, нали? Много ти благодаря! Весели празници!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Телефона е на разсадника в Елин Пелин.
Весели празници и на теб !
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5619
Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
Местоположение: гр.Асеновград

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Don4o_62 »

Въпрос към колегите разбиращи от лозя
Какво, как и кога се прави лозова пръчка да пусне корени, та да може да се боцне :D в земята напролет,че имам някой идей за лично ползване
имам около 10 - на наземни китюка който си дават доволно грозде все още,та от тях искам да разсадя
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”