Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

Чернокоп 2014
Модератори: emo vasilev, alekst
Re: Чернокоп 2014
Едно брежно люферче от прекрасното време вчера
ама нали сухо дупе риба не яде

- redovi555
- вече хвърля и на тежко
ТОВА БЕШЕ КЪМ 16.30 ПОСЛЕ ВЕЧЕ НЯМАШЕ МЯСТО ПО ПЛАЖА
https://www.youtube.com/watch?v=gqmIFFa4itw" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=gqmIFFa4itw" onclick="window.open(this.href);return false;
- 1000n
- разбира нещата
Този вид монтаж най-вероятно е новост от тази година, защото и аз нито го бях виждал,dim-dim написа:... но това което видях е докато си тръгна е две изкарани риби и от двама рибаря (на човек по една) и то на тайнствени монтажи - олово маслинка и от долу куката (на принципа на бомчардата) стръв морски червей.
нито чувал преди, но преди седмица бях във Варна и видях въпросната новост в монтажите.
Бързам да кажа, че това беше най-уловистия от всички възможни монтажи за чернокоп
през светлата част на денонощието в района на вълнолома и Морска гара,
т.е. беше нещо значително по-добро и по успешно от блесни, пилкери, чепарета и други изкуствени примамки.
Аз обаче нали съм твърдоглаво магаре - три дена по светло безуспешно се опитвах
да хвана чернокоп на железа и чепарета с какви ли не куки (от номер десети,
през номер пет, до куки с дълго рамо - номер 19, номер 17, с ламета, с октоподчета и т.н.)
Но тези уж големи хищници през деня явно са на диета, държат се като кротки риби
и друго освен морски червеи и то поне два или три червея на голяма кука
(например между номер седем и номер четири) не щат и да помиришат.
Опитвах се да хвана някой зарган за стръв за през нощта,
но нали съм си карък не успях нищо да уловя.
Та, колеги, въпросът ми е:
Как се справяте с улова на чернокоп по тъмно, когато нямате ем?
Аз впоследствие се сетих, че можеше да пробвам на червей – все пак
щом налита на червей през деня защо да не се хваща и по тъмно.
Така, че някой пробвал ли е през нощта да лови на червей?
(Аз късно се усетих и не направих такъв тест)
Видях, че някой спомена, че е хванал доста чернокоп на воблер
в тъмната част на денонощието и въпросът ми е:
Воблерът през нощта по-бавно ли трябва да се води или както през деня?
И някой пробвал ли е през нощта на чепаре с директен или на ластик?
Аз и това не тествах да му се не види, 'щото от скоро съм се запалил и по астрономията
и като видях безоблачното небе в тъмната част от денонощието
се заплеснах да наблюдавам звездите, защото над морето
явно въздухът е много по-чист, отколкото пушилките над София
и с просто око се виждат поне с една-две звездни величини по-бледи звезди.
Видях видеото, че се лови от пясъка по светло,
но на какви монтажи не разбрах – на блесни и на воблери ли,
на чепаре, на рибка за ем или на бомбарда?
Благодаря предварително за отговорите и наслука на всички!

- dim-dim
- научил се да хвърля
Ако нямаш стръв за плувката (ува,хамсия,сафрид,зарган и др.) винаги можеш да пробваш да си хванеш някое малки попче (Ключодържателите) и да пробваш и на него 
На мен ми се иска да пробвам дънния монтаж как работи и чакам малко да се оправи времето и ще отида на проби

На мен ми се иска да пробвам дънния монтаж как работи и чакам малко да се оправи времето и ще отида на проби

-
- научил се да хвърля
По принцип сутрин и вечер на блесна.
След като вечер спре на блесна се обръща на воблер...ама трябва светлина...може и да не е много голяма.
Като спре и на воблер се обръша на червей с оловото такъма.
После като спре пак се мята воблера...майсторите ловят с две пръчки да не сменят монтажите.
Иначе на светеща с ем...ама няма ем напоследък.
Червея фосфоресцира във водата и го виждат...както и сафрида на аланкат как се лови на червей със светеща плувка.
На плажа на кабакум на блесна ловят...то в тоз прибой незнам друго можеш ли води или хвърли толкова навътре.
А рибата е в прибоя...баси и чернокопа.
След като вечер спре на блесна се обръща на воблер...ама трябва светлина...може и да не е много голяма.
После като спре пак се мята воблера...майсторите ловят с две пръчки да не сменят монтажите.
Червея фосфоресцира във водата и го виждат...както и сафрида на аланкат как се лови на червей със светеща плувка.
На плажа на кабакум на блесна ловят...то в тоз прибой незнам друго можеш ли води или хвърли толкова навътре.
1000n, на олово с червей се лови от много-много години ,това че ти незнаеш не значи че е нова техника.
Някой колега ще пусне ли,по подробно описание на този монтаж " на олово с червей"?
Благодаря предварително.
Благодаря предварително.
- 1000n
- разбира нещата
Ясно. Тогава значи за мен лично това е някаква новост.ianimar написа:1000n, на олово с червей се лови от много-много години ,това че ти незнаеш не значи че е нова техника.

Хващах и малки попчета, но ги пусках във водата обратно,dim-dim написа:Ако нямаш стръв за плувката (ува,хамсия,сафрид,зарган и др.) винаги можеш да пробваш да си хванеш някое малки попче (Ключодържателите) и да пробваш и на него![]()
защото си мислех, че ще хвана и някакви пелагични риби
например зарган или гюмюш, но не успях да уловя такива за стръв.
Сега се сещам, че от външната страна на вълнолома се хващат малки чернокопчета на бомбарда,
които най-вероятно също могат да станат за стръв на по-големи от тях канибали,
но и за този вариант не се сетих и пусках обратно във водата
малките чернокопчета, големи колкото бръснарски ножчета.
Водата беше чиста и прозрачна като стъкло и когато пусках
малките чернокопчета обратно във водата
наблюдавах първоначалните им реакции.
Повечето от тях се оглеждаха във всички посоки и ако не видеха ятото си се отправяха навътре,
едно от чернокопчетата обаче видя ято с кефалови с неговата големина и с радост се насочи към тях.
Малките кефалови първо се разбягаха панически от страх,
но малкото чернокопче се спря и се зачуди защо ятото му така го отбягва.
След което бавно се включи в ятото на малките кефалови и отплува заедно с тях покрай стената.
Направо си умрях от смях.

Чудя се какво ли ще стане по-късно с това чернокопче?!
Сигурно историята му ще заприлича на тази на Тарзан
или на куче сред котки или на кукувиче кой знае!

Ако имаш много бързо потъваща бомбарда ще ти свърши същата работа.dim-dim написа:На мен ми се иска да пробвам дънния монтаж как работи
и чакам малко да се оправи времето и ще отида на проби
Аз съм си направил една бомбарда тежаща 36гр., потъваща като 25гр. олово.
През последния ден от престоя ми във Варна лових с нея около час и хванах чернокоп.
Бомбардата си я направих с цел да пробвам да ловя илария в пристанището,
когато кефаловите са на дъното.
Не съм очаквал, че ще я използвам за риболов на чернокоп.

Само ще ти напомня, че при този монтаж явно е добре да използваш по-големи куки (номер 7,6,5 или 4)
и да поставяш повече червеи на куката, като поне единият червей да е закачен само за главата и да виси.
Т.е. гледай другите как слагат стръвта, 'щото ако не процедираш по този начин
може и да нямаш много удари, то и без това ударите не са много, но поне ги има.
Иначе май се хваща директно и май не е необходимо да се засича.
А и още нещо - някои колеги използват и шлаух. някои - не. Успех!
Ясно. А някой пробвал ли е от плажа да лови на бомбарда, със стръв червей?marine написа:По принцип сутрин и вечер на блесна.
Би трябвало да се хваща дори и по обяд(както в пристанището на такъма с олово).
А и с бомбардата може да се замята навътре.
Щях да питам защо няма много ентусиасти да ловят от Южния Плаж, например,
но се сетих, че на Кабакум е доста по-дълбоко в сравнение с градския плаж на Варна.
Наслука на всички!

- kobovet
- новобранец
Вместо да даваш 2.50 за умрели червеи си купи за 2 лв.сафрид от магазина и си ловкаш доволно вечерта!!!
- dim-dim
- научил се да хвърля
1000n
Мисълта ми е да ползвам дънен монтаж с идеята да го пробвам да колко е ефективен, а и той е доста по различен от бомбардата (каквато и да е) и си мисля че може нещо по едро да си хареса стръвта докато чакам на плувка или мятам блесната. А иначе с живото попче като стръв само на плувка. В някой от по големите риби открих в стомасите им малки попчета - значи похапват и тях с радост!
За сега чакам малко по добро време и да се случи да почивам тогава за да пробвам
Мисълта ми е да ползвам дънен монтаж с идеята да го пробвам да колко е ефективен, а и той е доста по различен от бомбардата (каквато и да е) и си мисля че може нещо по едро да си хареса стръвта докато чакам на плувка или мятам блесната. А иначе с живото попче като стръв само на плувка. В някой от по големите риби открих в стомасите им малки попчета - значи похапват и тях с радост!

За сега чакам малко по добро време и да се случи да почивам тогава за да пробвам

- shturetc
- ще става разбирач
1000n,аз също не съм ловил никога по този начин(надявам се янимар да не се изкуши да ми лепне нЕкое неблагоразумно определение за което
...да не стават сакатлъци
),НО...принципа става ясен веднага(благодаря за което на колегата dim-dim)---лепваш подвижно олово(30-ина грама) на основната линия,под него стопер или парченце шлаух(за ресьор-омекотител),добавяш двоен или троен вирбел ,а отдолЕ връзваш метър и осемдесет и девет (златното сечение/дължина, доказало/а се през вековете
) ф.к.-во влакно 0.14...И въртиш бързо!Както се води блесна.
Наслука!
ПП ...когато като даде време,разбира се.Че като гледам какви "мечки" се разбиват на няколко мили навътре в морето поне няколко дена всинца ще сме в бокса
...Което ще рече не
,а

Наслука!

ПП ...когато като даде време,разбира се.Че като гледам какви "мечки" се разбиват на няколко мили навътре в морето поне няколко дена всинца ще сме в бокса

...Което ще рече не

Аз така ловя от 2 години! Добри резултати дава,но иска постоянство!!
Недялко от Варна-Аспарухово ме открехна на този начин на риболов.
Във форум "Gofishing" има всичко написано по темата!
..в същност там има доста "тайни" написани още,преди години !!
Недялко от Варна-Аспарухово ме открехна на този начин на риболов.
Във форум "Gofishing" има всичко написано по темата!
..в същност там има доста "тайни" написани още,преди години !!

този монтаж работи най-добре на щогоде чисто дъно,за даможеш да чукаш оловото по дъното,вариянта с бързо водене на оловото също работи но първия вариянт е по-добрия.shturetc написа:1000n,аз също не съм ловил никога по този начин(надявам се янимар да не се изкуши да ми лепне нЕкое неблагоразумно определение за което...да не стават сакатлъци
),НО...принципа става ясен веднага(благодаря за което на колегата dim-dim)---лепваш подвижно олово(30-ина грама) на основната линия,под него стопер или парченце шлаух(за ресьор-омекотител),добавяш двоен или троен вирбел ,а отдолЕ връзваш метър и осемдесет и девет (златното сечение/дължина, доказало/а се през вековете
) ф.к.-во влакно 0.14...И въртиш бързо!Както се води блесна.
Наслука!![]()
ПП ...когато като даде време,разбира се.Че като гледам какви "мечки" се разбиват на няколко мили навътре в морето поне няколко дена всинца ще сме в бокса![]()
...Което ще рече не,а
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- shturetc
- ще става разбирач
Благодаря за полезното доуточнение,ianimar.ianimar написа: този монтаж работи най-добре на щогоде чисто дъно,за даможеш да чукаш оловото по дъното,вариянта с бързо водене на оловото също работи но първия вариянт е по-добрия.
Предполагам,че иде реч само за нощен риболов с този метод,понеже денем попчета,барбуни,лапини и какво ли още не (йеле пък любопитни платерини) едва ли ще дадат дълъг живот на червея?! Предполагам,освен на червей,си пробвал в края на линията да се вее закачена рибка