Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Re: Има ли гъбари?

Мнение от gogolisec »

Добре дошъл колега в нашите редици! Аз не съм чувал да има диви трюфели, но пък какви ли не работи стават по света - може и у нас да са се развъдили! Ако има и снимки, ще е по-лесно.

А сега по същество - ако се върнете в началото и видите първия пост на кой е, направо срам ме лови! Ма съм занемарил тоя занаят сериозно!
Та вчера сутринта с трънлива глава натирих булката да ходим из нашите гори и ливади да търсим гъби. Уви нищо интересно в началото - само тези, дето не ги знам какви са и ако някой ги разпознае, да каже какви са, нищо че вече ядох (само аз) от тях и нищо ми няма все още :wink: :

Изображение

Изображение

Сменихме мястото, но уви нямаше, дори сърнелите се бяха "покрили" някъде. На връщане минахме по друг път и попаднахме на тези праханки:

Изображение

Печурки:

Изображение

И на този гигант :shock: :

Изображение

Не пропуснах и да си събера и желъди, защото зимата може и да ми хрумне в някой по-топъл ден да отида да похвърлям по Осъма:

Изображение

Малко природа:

Изображение

И пак ви моля, ако някой познае какви са гъбите от първите снимки, да сподели. В мойте скромни запаси от литература не намерих прилика с никои видове.
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

gogolisec написа:Не пропуснах и да си събера и желъди, защото зимата може и да ми хрумне в някой по-топъл ден да отида да похвърлям по Осъма
:shock: Гого, защо ще хвърляш желъди в Осъма? :roll:

КИРО написа:Ако утре ме няма насреща,пробата е била грешна.
Жив ли си бре, адаш? :roll:
Удари една скоросмъртница и ще утрепе всички отровни гъби. :D :drinkers:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Много габи днес донесе татко ми,манатарки ,иаичарки и от тези за които ве питах как им казвате :wink: ,вчера пак е брал от тези манатарки които растат под боровето(като на пчеличката снимката и оранжовите -ние им викаме руиница) :wink:
Нема дождове а има габи-много чудно :!:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
paceto67
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от paceto67 »

GODzillata написа:
gogolisec написа:
Не пропуснах и да си събера и желъди, защото зимата може и да ми хрумне в някой по-топъл ден да отида да похвърлям по Осъма

Гого, защо ще хвърляш желъди в Осъма?

monilom написа:
здравейте колеги днес бях при един познат рибар и го разпитнах на кво да ловя сом.Той ми каза пробвай на жълад може ли да ми кажете дали това с жълада е истина или тоя приятел се е базикал с мен аз не съм чувал а се лови на жълад ако някой знае нещо моля да сподели

Мисля,че е ясно защо Гоголисец ще събира жълъди :wink: :wink:
Не карай като пиеш Изображение

/който пие бира не умира,ама трудно става/
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

:lol:
Паце, вярваш ли, че и аз точно това си бях помислил! :D ...затова и чакам отговора на Гого...дали и той е налапал стръвта. :roll:
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Годзила, това, голямото печурище, само го видя, или " му видя сметката"? :lol: Защото ако не си- :axe: !
Относно другите ти снимки: За тази, беличката може да ни обясни най-добре Диканаров.Той е споделил, по-напред колко много гъби познава.Вярвам му, без да го четкам! За третата-тази, цветната, като в Червената шапчица-виж моята снимка на гълъбките.Ако е била светложълта одолу-добре.Ако е била бяла-бягай! За следващата снимка:-Добре е да знаем върху дърво или на земята е това "нещо". Ако е на земята, има нещо подобно в моята руска книжка.Но както гледам, е на дърво.Бор? Бук? Къде расте?
На Свилен-добре дошъл! Рибите познаваш ли? Ще ги ловим ли заедно?
За трюфелите Годзилата ти е разказал преди мен доста. Всичкото е вярно. В България има трюфели.Тук, по Странджа. Преди 6-7 години съпругът ми се беше запалил да прави плантация с лешникови дървета заразени с мицел на трюфел.Имаме цяла папка с магериали за това.Ако ви е интересно, ще ги покажа.Но щом е под лешник-з
ащо не!
Гого от Лисец, откакто съм във форума, и аз все за тая гъбка питам.Имам отговор от всички, за което им Благодаря! Казаха, че е вкусна.Да, вкусна е!
Ники, Тази гъба, на която казвате руйница, много вино пие! Много да наберете! Че няма грешка!
А вижте аз, какво съм Ви приготвила да Ви покажа:
Изображение
Сърнела? Не! Не пип, че пляс! Това ме учи татко ми! Това е отровно! Но точно какво не научих!
Изображение
А по тази пътечка, преди мен са минали вандали! Това унищожава природата ни! Простотията! Как се лекува простотия?????
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

p4eli4kata написа:Но както гледам, е на дърво.Бор? Бук? Къде расте?
Беше върху пън в букова гора. :roll: ....по пъна имаше мъх....и тези гъби.
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

GODzillata написа::lol:
Паце, вярваш ли, че и аз точно това си бях помислил! :D ...затова и чакам отговора на Гого...дали и той е налапал стръвта. :roll:
Запих са снощи и забравих за форума :oops: . Вий сега за мезе ли ша ма вземате? Не сте ли чували за жълъдов червей? А за да се снабдиш с него ще ти трябват и жълъди, сигурно!
Ако ли пък не знаете, да ви кажа, че почти във всеки жълъд има зародиш на не знам какво си насекомо,който зародиш изяжда вътрешността му и расте, но без да се показва навън. Така както са си събрани в една кофичка и да не са навън на отрицателни температури и си растат. А можеш да ги ползваш по всяко време. При положение, че винаги има на магазина бял, това се обезмисля, но съм чувал, че определени видове риби имат предпочитания към жълъдовият червей, като стръв! :wink:
Та затова си събрах ей тъй да си имам - от имане глава не боли! :lol:

Пчеличке, изядохме я онази гъба и за щастие няма негативни последствия, но така и не разбрах как се казва?
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
Божидар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Божидар »

gogolisec написа:
GODzillata написа::lol:
Запих са снощи и забравих за форума :oops: . Вий сега за мезе ли ша ма вземате? Не сте ли чували за жълъдов червей? А за да се снабдиш с него ще ти трябват и жълъди, сигурно!
Ако ли пък не знаете, да ви кажа, че почти във всеки жълъд има зародиш на не знам какво си насекомо,който зародиш изяжда вътрешността му и расте, но без да се показва навън. Така както са си събрани в една кофичка и да не са навън на отрицателни температури и си растат. А можеш да ги ползваш по всяко време. При положение, че винаги има на магазина бял, това се обезмисля, но съм чувал, че определени видове риби имат предпочитания към жълъдовият червей, като стръв! :wink:
Та затова си събрах ей тъй да си имам - от имане глава не боли! :lol:

Пчеличке, изядохме я онази гъба и за щастие няма негативни последствия, но така и не разбрах как се казва?
Клен,Кефал а Бе страхотна стръв :idea:
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Аватар
paceto67
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от paceto67 »

Струва ми се,че с жълъдите и червейте объркахме темата на гъбарите.
Но с извинение ще продължа още малко,Гого това за жълъдите за стръв,беше малка
шега може би си разбрал,а за жълъдовия червей аз също го използвам.
Много сполучлива стръв се оказа преди 2-3 г.на сипия на Стомболийски през м.декември,
и през студените месеци почти винаги когато мога си го набавям :wink: :wink:
Не карай като пиеш Изображение

/който пие бира не умира,ама трудно става/
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

Забравих снимките на набедените трюфели... Утре... пък и да са трюфели не знам какво да ги правя :?:
Както и да е утре 6те ги пусна да ги видите.
Пчеличке: за риба, не съм голям рибар, ходя по местната река за пъстърва ама повече ходя отколкото ловя, едно време избивах каракудите и костурите из местните гьолове, но може би от години не съм ходил за риба...От друга страна пък работих две години като готвач в рибен ресторант :) та по научих туй-онуй. Чистя, филирам, пека :) само материал да има. :D
Страста са ми гъбите, но да ви кажа гледам да ми е мирно бера си масловки, рижийки, манатарки (всички ядливи), челядинки (много обичам) и сърнели, но тях обикновено ги давам на съседите понеже не съм им фен ( явно не ги готвим като хората!)- мисля да почна и майски гъби да събирам - струват ли си :?:
да се оплача вчера развалих рижийките! Измислих си рецепта( за консерва) и явно прекалих с олиото, сега като разклата буркана седят мазни, пък и сложих чесън...добре че поне масловките не се старах само бланширах и замразих... :)
:bear:
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Свилене, ако това са истински трюфели, то са много трайни.Някъде четох, два месеца! Ще потърся информацията, че може да греша, а става смешно. Имам дадена една рецепта за мариновани гъби по-напред в темата.Ползвай я ,и няма да останеш разочарован.Стават чудесни! Особенно печурките! Имам доста рецепти за мариноване и приготвяне на разни работи от гъби.Разни работи в смисъл за хапване.За угода на стомаха/особенно на мъжкия, че оттам ,нали знаете минавала любовта :lol: /
Само че, съм ги " потурчила" някъде! Имам огромен архив с какво ли не! Намеря ли ги-има те ги във форума!
Отклонение, насочено към модератора: Възможно ли е, да се отдели рибарската кухня от гъбарската? Примерно, да има отделна тема за гъбарска кухня, като подтема на тази тук?Така няма да се смесват двата вида продукти.Който търси за риби-да намери само за риби.Който търси гъби-само за гъби!
Имам една молба ,колеги! Моля Ви, не повтаряйте с копиране даден постинг, когато му отговаряте! Разводняваме темите, че трудно се открива ценното! Извинете, новак съм при вас, дано не Ви засегна по този начин, но това мисля!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

p4eli4kata написа:Отклонение, насочено към модератора: Възможно ли е, да се отдели рибарската кухня от гъбарската? Примерно, да има отделна тема за гъбарска кухня, като подтема на тази тук?Така няма да се смесват двата вида продукти.Който търси за риби-да намери само за риби.Който търси гъби-само за гъби!
:arrow: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=20&t=18561 :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Играете си с огъня с тея гъби.Винаги стават грешки и заради едното пържене просто не си струва.Имаше случай с един от най-известните-специалисти гъбари,които точно от гъби си отиде.Може да сте хиляда процента сигурни и пак недай си Боже да стане някой фал.Просто мнение,не искам да нападам никого :roll: Иначе и аз съм брал манатарки,но от както разбрах някой неприатни случай се отказах. :roll: Все пак това си е и хоби,така че едва ли някой ще се откаже от него, но призив за ГОЛЯМО ВНИМАНИЕ винаги :wink:
TICA FAN
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Който е сигурен,какво бере/лови/ той да се възползва от кухнята ни! :wink:
И аз не знам какво е Морски дракон,ама ми изглежда вкусен!Така си е и с Рижиката например! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”