Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Добре дошъл колега в нашите редици! Аз не съм чувал да има диви трюфели, но пък какви ли не работи стават по света - може и у нас да са се развъдили! Ако има и снимки, ще е по-лесно.
А сега по същество - ако се върнете в началото и видите първия пост на кой е, направо срам ме лови! Ма съм занемарил тоя занаят сериозно!
Та вчера сутринта с трънлива глава натирих булката да ходим из нашите гори и ливади да търсим гъби. Уви нищо интересно в началото - само тези, дето не ги знам какви са и ако някой ги разпознае, да каже какви са, нищо че вече ядох (само аз) от тях и нищо ми няма все още
:

Сменихме мястото, но уви нямаше, дори сърнелите се бяха "покрили" някъде. На връщане минахме по друг път и попаднахме на тези праханки:

Печурки:

И на този гигант
:

Не пропуснах и да си събера и желъди, защото зимата може и да ми хрумне в някой по-топъл ден да отида да похвърлям по Осъма:

Малко природа:

И пак ви моля, ако някой познае какви са гъбите от първите снимки, да сподели. В мойте скромни запаси от литература не намерих прилика с никои видове.
А сега по същество - ако се върнете в началото и видите първия пост на кой е, направо срам ме лови! Ма съм занемарил тоя занаят сериозно!
Та вчера сутринта с трънлива глава натирих булката да ходим из нашите гори и ливади да търсим гъби. Уви нищо интересно в началото - само тези, дето не ги знам какви са и ако някой ги разпознае, да каже какви са, нищо че вече ядох (само аз) от тях и нищо ми няма все още

Сменихме мястото, но уви нямаше, дори сърнелите се бяха "покрили" някъде. На връщане минахме по друг път и попаднахме на тези праханки:
Печурки:
И на този гигант

Не пропуснах и да си събера и желъди, защото зимата може и да ми хрумне в някой по-топъл ден да отида да похвърлям по Осъма:
Малко природа:
И пак ви моля, ако някой познае какви са гъбите от първите снимки, да сподели. В мойте скромни запаси от литература не намерих прилика с никои видове.
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
gogolisec написа:Не пропуснах и да си събера и желъди, защото зимата може и да ми хрумне в някой по-топъл ден да отида да похвърлям по Осъма

Жив ли си бре, адаш?КИРО написа:Ако утре ме няма насреща,пробата е била грешна.

Удари една скоросмъртница и ще утрепе всички отровни гъби.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Много габи днес донесе татко ми,манатарки ,иаичарки и от тези за които ве питах как им казвате
,вчера пак е брал от тези манатарки които растат под боровето(като на пчеличката снимката и оранжовите -ние им викаме руиница)
Нема дождове а има габи-много чудно

Нема дождове а има габи-много чудно

Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
Братко, теб съм те признал!

Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!

GODzillata написа:
gogolisec написа:
Не пропуснах и да си събера и желъди, защото зимата може и да ми хрумне в някой по-топъл ден да отида да похвърлям по Осъма
Гого, защо ще хвърляш желъди в Осъма?
monilom написа:
здравейте колеги днес бях при един познат рибар и го разпитнах на кво да ловя сом.Той ми каза пробвай на жълад може ли да ми кажете дали това с жълада е истина или тоя приятел се е базикал с мен аз не съм чувал а се лови на жълад ако някой знае нещо моля да сподели
Мисля,че е ясно защо Гоголисец ще събира жълъди

gogolisec написа:
Не пропуснах и да си събера и желъди, защото зимата може и да ми хрумне в някой по-топъл ден да отида да похвърлям по Осъма
Гого, защо ще хвърляш желъди в Осъма?
monilom написа:
здравейте колеги днес бях при един познат рибар и го разпитнах на кво да ловя сом.Той ми каза пробвай на жълад може ли да ми кажете дали това с жълада е истина или тоя приятел се е базикал с мен аз не съм чувал а се лови на жълад ако някой знае нещо моля да сподели
Мисля,че е ясно защо Гоголисец ще събира жълъди

Не карай като пиеш
/който пие бира не умира,ама трудно става/

- GODzillata

Паце, вярваш ли, че и аз точно това си бях помислил!

- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Годзила, това, голямото печурище, само го видя, или " му видя сметката"?
Защото ако не си-
!
Относно другите ти снимки: За тази, беличката може да ни обясни най-добре Диканаров.Той е споделил, по-напред колко много гъби познава.Вярвам му, без да го четкам! За третата-тази, цветната, като в Червената шапчица-виж моята снимка на гълъбките.Ако е била светложълта одолу-добре.Ако е била бяла-бягай! За следващата снимка:-Добре е да знаем върху дърво или на земята е това "нещо". Ако е на земята, има нещо подобно в моята руска книжка.Но както гледам, е на дърво.Бор? Бук? Къде расте?
На Свилен-добре дошъл! Рибите познаваш ли? Ще ги ловим ли заедно?
За трюфелите Годзилата ти е разказал преди мен доста. Всичкото е вярно. В България има трюфели.Тук, по Странджа. Преди 6-7 години съпругът ми се беше запалил да прави плантация с лешникови дървета заразени с мицел на трюфел.Имаме цяла папка с магериали за това.Ако ви е интересно, ще ги покажа.Но щом е под лешник-з
ащо не!
Гого от Лисец, откакто съм във форума, и аз все за тая гъбка питам.Имам отговор от всички, за което им Благодаря! Казаха, че е вкусна.Да, вкусна е!
Ники, Тази гъба, на която казвате руйница, много вино пие! Много да наберете! Че няма грешка!
А вижте аз, какво съм Ви приготвила да Ви покажа:

Сърнела? Не! Не пип, че пляс! Това ме учи татко ми! Това е отровно! Но точно какво не научих!

А по тази пътечка, преди мен са минали вандали! Това унищожава природата ни! Простотията! Как се лекува простотия?????

Относно другите ти снимки: За тази, беличката може да ни обясни най-добре Диканаров.Той е споделил, по-напред колко много гъби познава.Вярвам му, без да го четкам! За третата-тази, цветната, като в Червената шапчица-виж моята снимка на гълъбките.Ако е била светложълта одолу-добре.Ако е била бяла-бягай! За следващата снимка:-Добре е да знаем върху дърво или на земята е това "нещо". Ако е на земята, има нещо подобно в моята руска книжка.Но както гледам, е на дърво.Бор? Бук? Къде расте?
На Свилен-добре дошъл! Рибите познаваш ли? Ще ги ловим ли заедно?
За трюфелите Годзилата ти е разказал преди мен доста. Всичкото е вярно. В България има трюфели.Тук, по Странджа. Преди 6-7 години съпругът ми се беше запалил да прави плантация с лешникови дървета заразени с мицел на трюфел.Имаме цяла папка с магериали за това.Ако ви е интересно, ще ги покажа.Но щом е под лешник-з
ащо не!
Гого от Лисец, откакто съм във форума, и аз все за тая гъбка питам.Имам отговор от всички, за което им Благодаря! Казаха, че е вкусна.Да, вкусна е!
Ники, Тази гъба, на която казвате руйница, много вино пие! Много да наберете! Че няма грешка!
А вижте аз, какво съм Ви приготвила да Ви покажа:

Сърнела? Не! Не пип, че пляс! Това ме учи татко ми! Това е отровно! Но точно какво не научих!

А по тази пътечка, преди мен са минали вандали! Това унищожава природата ни! Простотията! Как се лекува простотия?????
- GODzillata
Беше върху пън в букова гора.p4eli4kata написа:Но както гледам, е на дърво.Бор? Бук? Къде расте?

Запих са снощи и забравих за форумаGODzillata написа:![]()
Паце, вярваш ли, че и аз точно това си бях помислил!...затова и чакам отговора на Гого...дали и той е налапал стръвта.

Ако ли пък не знаете, да ви кажа, че почти във всеки жълъд има зародиш на не знам какво си насекомо,който зародиш изяжда вътрешността му и расте, но без да се показва навън. Така както са си събрани в една кофичка и да не са навън на отрицателни температури и си растат. А можеш да ги ползваш по всяко време. При положение, че винаги има на магазина бял, това се обезмисля, но съм чувал, че определени видове риби имат предпочитания към жълъдовият червей, като стръв!

Та затова си събрах ей тъй да си имам - от имане глава не боли!

Пчеличке, изядохме я онази гъба и за щастие няма негативни последствия, но така и не разбрах как се казва?
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

- Божидар
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Клен,Кефал а Бе страхотна стръвgogolisec написа:Запих са снощи и забравих за форумаGODzillata написа:![]()
Паце, вярваш ли, че и аз точно това си бях помислил!...затова и чакам отговора на Гого...дали и той е налапал стръвта.
. Вий сега за мезе ли ша ма вземате? Не сте ли чували за жълъдов червей? А за да се снабдиш с него ще ти трябват и жълъди, сигурно!
Ако ли пък не знаете, да ви кажа, че почти във всеки жълъд има зародиш на не знам какво си насекомо,който зародиш изяжда вътрешността му и расте, но без да се показва навън. Така както са си събрани в една кофичка и да не са навън на отрицателни температури и си растат. А можеш да ги ползваш по всяко време. При положение, че винаги има на магазина бял, това се обезмисля, но съм чувал, че определени видове риби имат предпочитания към жълъдовият червей, като стръв!![]()
Та затова си събрах ей тъй да си имам - от имане глава не боли!
Пчеличке, изядохме я онази гъба и за щастие няма негативни последствия, но така и не разбрах как се казва?

На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Струва ми се,че с жълъдите и червейте объркахме темата на гъбарите.
Но с извинение ще продължа още малко,Гого това за жълъдите за стръв,беше малка
шега може би си разбрал,а за жълъдовия червей аз също го използвам.
Много сполучлива стръв се оказа преди 2-3 г.на сипия на Стомболийски през м.декември,
и през студените месеци почти винаги когато мога си го набавям

Но с извинение ще продължа още малко,Гого това за жълъдите за стръв,беше малка
шега може би си разбрал,а за жълъдовия червей аз също го използвам.
Много сполучлива стръв се оказа преди 2-3 г.на сипия на Стомболийски през м.декември,
и през студените месеци почти винаги когато мога си го набавям

Не карай като пиеш

Забравих снимките на набедените трюфели... Утре... пък и да са трюфели не знам какво да ги правя 
Както и да е утре 6те ги пусна да ги видите.
Пчеличке: за риба, не съм голям рибар, ходя по местната река за пъстърва ама повече ходя отколкото ловя, едно време избивах каракудите и костурите из местните гьолове, но може би от години не съм ходил за риба...От друга страна пък работих две години като готвач в рибен ресторант
та по научих туй-онуй. Чистя, филирам, пека
само материал да има.
Страста са ми гъбите, но да ви кажа гледам да ми е мирно бера си масловки, рижийки, манатарки (всички ядливи), челядинки (много обичам) и сърнели, но тях обикновено ги давам на съседите понеже не съм им фен ( явно не ги готвим като хората!)- мисля да почна и майски гъби да събирам - струват ли си
да се оплача вчера развалих рижийките! Измислих си рецепта( за консерва) и явно прекалих с олиото, сега като разклата буркана седят мазни, пък и сложих чесън...добре че поне масловките не се старах само бланширах и замразих...

Както и да е утре 6те ги пусна да ги видите.
Пчеличке: за риба, не съм голям рибар, ходя по местната река за пъстърва ама повече ходя отколкото ловя, едно време избивах каракудите и костурите из местните гьолове, но може би от години не съм ходил за риба...От друга страна пък работих две години като готвач в рибен ресторант

Страста са ми гъбите, но да ви кажа гледам да ми е мирно бера си масловки, рижийки, манатарки (всички ядливи), челядинки (много обичам) и сърнели, но тях обикновено ги давам на съседите понеже не съм им фен ( явно не ги готвим като хората!)- мисля да почна и майски гъби да събирам - струват ли си

да се оплача вчера развалих рижийките! Измислих си рецепта( за консерва) и явно прекалих с олиото, сега като разклата буркана седят мазни, пък и сложих чесън...добре че поне масловките не се старах само бланширах и замразих...

- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Свилене, ако това са истински трюфели, то са много трайни.Някъде четох, два месеца! Ще потърся информацията, че може да греша, а става смешно. Имам дадена една рецепта за мариновани гъби по-напред в темата.Ползвай я ,и няма да останеш разочарован.Стават чудесни! Особенно печурките! Имам доста рецепти за мариноване и приготвяне на разни работи от гъби.Разни работи в смисъл за хапване.За угода на стомаха/особенно на мъжкия, че оттам ,нали знаете минавала любовта
/
Само че, съм ги " потурчила" някъде! Имам огромен архив с какво ли не! Намеря ли ги-има те ги във форума!
Отклонение, насочено към модератора: Възможно ли е, да се отдели рибарската кухня от гъбарската? Примерно, да има отделна тема за гъбарска кухня, като подтема на тази тук?Така няма да се смесват двата вида продукти.Който търси за риби-да намери само за риби.Който търси гъби-само за гъби!
Имам една молба ,колеги! Моля Ви, не повтаряйте с копиране даден постинг, когато му отговаряте! Разводняваме темите, че трудно се открива ценното! Извинете, новак съм при вас, дано не Ви засегна по този начин, но това мисля!

Само че, съм ги " потурчила" някъде! Имам огромен архив с какво ли не! Намеря ли ги-има те ги във форума!
Отклонение, насочено към модератора: Възможно ли е, да се отдели рибарската кухня от гъбарската? Примерно, да има отделна тема за гъбарска кухня, като подтема на тази тук?Така няма да се смесват двата вида продукти.Който търси за риби-да намери само за риби.Който търси гъби-само за гъби!
Имам една молба ,колеги! Моля Ви, не повтаряйте с копиране даден постинг, когато му отговаряте! Разводняваме темите, че трудно се открива ценното! Извинете, новак съм при вас, дано не Ви засегна по този начин, но това мисля!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
p4eli4kata написа:Отклонение, насочено към модератора: Възможно ли е, да се отдели рибарската кухня от гъбарската? Примерно, да има отделна тема за гъбарска кухня, като подтема на тази тук?Така няма да се смесват двата вида продукти.Който търси за риби-да намери само за риби.Който търси гъби-само за гъби!

Играете си с огъня с тея гъби.Винаги стават грешки и заради едното пържене просто не си струва.Имаше случай с един от най-известните-специалисти гъбари,които точно от гъби си отиде.Може да сте хиляда процента сигурни и пак недай си Боже да стане някой фал.Просто мнение,не искам да нападам никого
Иначе и аз съм брал манатарки,но от както разбрах някой неприатни случай се отказах.
Все пак това си е и хоби,така че едва ли някой ще се откаже от него, но призив за ГОЛЯМО ВНИМАНИЕ винаги 

TICA FAN
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Който е сигурен,какво бере/лови/ той да се възползва от кухнята ни!
И аз не знам какво е Морски дракон,ама ми изглежда вкусен!Така си е и с Рижиката например!

И аз не знам какво е Морски дракон,ама ми изглежда вкусен!Така си е и с Рижиката например!