Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- Encho-master
- вече хвърля и на тежко
Re: Има ли гъбари?
И аз днес на едно крайпънтно дърво си нарязах около кило и нещо свежа кладница и веднага в тенджерата. Който има време да ходи гъби има доволно снимки в галерията.
Ще чакаме с нетърпение първите майски гъби и първите смръчкули тази година мисля че е по топло в сравнение с миналата когато на места имаше сняг 2 метра още 1 месец и сме в гората успех на всички запалени гъбари чакаме първите снимки.
Ами,,,,,,,,,,и днес не мога да не съм доволен.Освен кладницата природата се отблагодари с малко зимна припънка и добро количество Аурикулария.http://vbox7.com/play:633e0a1892
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
- фен клуб-скобар
некои може ли да се похвали със смръчкула ? 

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
За пръв път намерих кладница в Софийското поле,
А е началото на м.март !
Бяха го пообрали, ама видях истински диви гъби
!
А е началото на м.март !
Бяха го пообрали, ама видях истински диви гъби

Хвърлил съм око на едно място край Варна за смръчкула, но още му е рано.
Мисля началото - средата на април да намина, че така са ми се дояли пресни диворастящи гъби.

Мисля началото - средата на април да намина, че така са ми се дояли пресни диворастящи гъби.

- G.Petkov
Пресни няма,
Дояждам последните сушени манатарки от миналата година
!
Дояждам последните сушени манатарки от миналата година

Колеги 
Мои приятели са събрали около 2 кг смръчкули
значи сезона започна!!!
а някой да знае къде се изкупуват?(okolo Sofia)
Благодаря предварително!

Мои приятели са събрали около 2 кг смръчкули

а някой да знае къде се изкупуват?(okolo Sofia)
Благодаря предварително!
- der fuhrer
- новобранец
Колеги помагайте за две гъби.
И двете гъби са много често срещани но понеже не ги бера по принцип не ги и знам какви са.Днеска обаче нямаше нищо друго и реках да откъсна и да снимам.Имам някакви подозрения и за двете какви са но ще си замълча засега.
И двете растееха сред тревисти полянки в изкуствена иглолистна гора и определено имаха афинитет към треволяците...
Първата е с бели пластинки и сива(или айде сивобяла) гугла с остър връх,който е по-сив от останалата част на гуглата.Най големите бяха от порядъка на 5-6см диаметър на гуглата.Пънче-бяло на цвят.
Гуглата е доста сива с лек нюанс на сребристо или златисто,някакси лъскава седи.На по-едричките гуглите им бяха нацепени като както се нацепват на челядинките...
Качвам и снимки разбира се...

Кат цък на снимките-стават големи.
И двете гъби са много често срещани но понеже не ги бера по принцип не ги и знам какви са.Днеска обаче нямаше нищо друго и реках да откъсна и да снимам.Имам някакви подозрения и за двете какви са но ще си замълча засега.
И двете растееха сред тревисти полянки в изкуствена иглолистна гора и определено имаха афинитет към треволяците...
Първата е с бели пластинки и сива(или айде сивобяла) гугла с остър връх,който е по-сив от останалата част на гуглата.Най големите бяха от порядъка на 5-6см диаметър на гуглата.Пънче-бяло на цвят.
Гуглата е доста сива с лек нюанс на сребристо или златисто,някакси лъскава седи.На по-едричките гуглите им бяха нацепени като както се нацепват на челядинките...
Качвам и снимки разбира се...
Кат цък на снимките-стават големи.

"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Димитър Талев
Димитър Талев
- der fuhrer
- новобранец
Умишлено втората я пускам в отделен пост за да не се объркат с другата.
Втората беше много ситна-най-едрите гуглата им едва ли имаше сантиметър диаметър.Кафява(или айде оранжевокафява) отгоре,леко по-светли пластинки.Цвета е малко по-тъмен от цвета на челядинките а по-старите бяха направо тъмнокафеви...
Оранжевокафяво пънче,тънко може би към един милиметър но много дълго и неочаквано жилаво за толкова ситно пънче.На най-малките гуглите им бяха заострени...На дъртите-плоски.То как ли и да я наречеш "дърта" като най-големите едва ли тежееха 1грам и имаха диаметър един сант.
На първата снимка има една лента на гуглата-беше залепнала една трева на нея и я махнах-от нея е въпросната лента.

Втората беше много ситна-най-едрите гуглата им едва ли имаше сантиметър диаметър.Кафява(или айде оранжевокафява) отгоре,леко по-светли пластинки.Цвета е малко по-тъмен от цвета на челядинките а по-старите бяха направо тъмнокафеви...
Оранжевокафяво пънче,тънко може би към един милиметър но много дълго и неочаквано жилаво за толкова ситно пънче.На най-малките гуглите им бяха заострени...На дъртите-плоски.То как ли и да я наречеш "дърта" като най-големите едва ли тежееха 1грам и имаха диаметър един сант.
На първата снимка има една лента на гуглата-беше залепнала една трева на нея и я махнах-от нея е въпросната лента.
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Димитър Талев
Димитър Талев
Миналата година си насадих кладница в двора. Получи се много добра реколта, а отглеждането и се оказа много лесно
Не съм влизал отдавна тука и сега не мога да се сетя как се качваха снимките.

Ето така изглежда заразеният пън

Първата гъбка показала се 5 месеца след заразяването на пънчето.

За мое учудване растяха като луди

Ама направо станаха огромни! Е, може би защото не спря да вали една седмица

А после дойде изобилието на основната вълна ог гъби

. . . ама наистина огромни

. . . и многобройни

Първата гъбка показала се 5 месеца след заразяването на пънчето.
За мое учудване растяха като луди

Ама направо станаха огромни! Е, може би защото не спря да вали една седмица
А после дойде изобилието на основната вълна ог гъби
. . . ама наистина огромни
. . . и многобройни

- G.Petkov
Много се впечатлих от поста на Диригента,
Да имаш дворастящи гъби в собствената градина, си е голям бонус
!
Да имаш дворастящи гъби в собствената градина, си е голям бонус

И аз. Какво представлява това "заразяване"? И защо е обвит пъна с найлон?

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?