Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com
Форум
Относно Сайта
Разни
Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?
Модератор: dantho.mihov
Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?
Най после изпържих рибата

Риболовци.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър

Ммм-да,
Павел ще излезе прав, че одъртявам
!
Сега се сетих, какво исках да разкажа
!
Видях как един друг модератор е хванал една бака костур на Лобош, от към Радибош, ама не като мен пустиняк, да яде риба, ами я пуснал обратно, и реших да отида и да хвана моите два тигана. Щото и да хвана една бака, няма такова потребление у дома, а замразяването на риба съм преустановил от преди десетина години!
Та днес, към 9.30 бях на уреченото местност и установих че вече места няма и няма да има, за такива мързели като мен
! На всеки линеен метър се падаше по една пръчка и ......ама някакви големи успехи не видах
!
Както се разхождах и разузнавах
, гледам един местен вади нещо на шише ....!
И това не го бях виждал вече десетина години.
Навива си човека кордата на шишето и притичва насам-натам, щото рибката прави чупки
! Накрая извади едно линче около 300 гр и го заприказвах ...извади си и живарника, а в него две бели риби - едната мерна, другата не. Случва се. Сподели, че ги е хванал на "цървек".
И се замислих - това беше един примитивен човек, с примитивни такъми / две мнооого примитивни пръчки и въпросното шише
/, с примитивно поведение, но този ден, а може би и не само този, късметът го беше близнал по челото
!
Какво нещо е късметът, а ???
Аз ловя хищни риби вече почти тридесет години, но никога не съм хващал бяла риба или щука на червей
!
Павел ще излезе прав, че одъртявам
Сега се сетих, какво исках да разкажа
Видях как един друг модератор е хванал една бака костур на Лобош, от към Радибош, ама не като мен пустиняк, да яде риба, ами я пуснал обратно, и реших да отида и да хвана моите два тигана. Щото и да хвана една бака, няма такова потребление у дома, а замразяването на риба съм преустановил от преди десетина години!
Та днес, към 9.30 бях на уреченото местност и установих че вече места няма и няма да има, за такива мързели като мен
Както се разхождах и разузнавах
И това не го бях виждал вече десетина години.
Навива си човека кордата на шишето и притичва насам-натам, щото рибката прави чупки
И се замислих - това беше един примитивен човек, с примитивни такъми / две мнооого примитивни пръчки и въпросното шише
Какво нещо е късметът, а ???
Аз ловя хищни риби вече почти тридесет години, но никога не съм хващал бяла риба или щука на червей
- Павел Иванов

Преди двайсетина + години бялата риба си даваше перфектно на червей , на стената на Дяково 
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- G.Petkov

Люси,
Видях рибата, ама не разбрах какво е червеното с набодените клечки ?
И каква е ролята на "Zepter" ?
Видях рибата, ама не разбрах какво е червеното с набодените клечки ?
И каква е ролята на "Zepter" ?
- GODzillata

Миналата година, един точно на 6-ти май хвана бяла около 6 кг. именно на бял, докато хвърлял за скобар.G.Petkov написа: Аз ловя хищни риби вече почти тридесет години, но никога не съм хващал бяла риба или щука на червей!
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- G.Petkov

И кво сега - да тръгна за скобар, че да хвана бяла риба
!
По скоро не, даже съм забравил как изглеждат скобарите, а на времето това ми беше любимия риболов. Всяка година на 15 юни си взимах по две седмици отпуска и тръгвах по р.Искър, над Язовира, с високите ботуши, един чешки телескоп от който на втория час ми отмаляваше ръката и риболовствах по 10-12 часа прав, нагазил в ледената вода, презамятам през 15-20 сек., ама като се ковнеше някой скобар или клен около килограм в яростното течение на реката, емоциите компенсираха всички несгоди.
И така години наред !
А и ги ядяхме тези скобари
! И тогава са имали кости
, ама не съм им обръщал внимание, пържехме и ядяхме!
Може би бяхме млади и не обръщахме внимание на незначителните неща, а
!
Сега се научихме на всякакви пинизи - тази риба е с кости, онази не и т.н.
Въпреки, че за распера и аз знам, че не е ядлив, щом моя приятел Панайот, който толкова обича риба - веднъж си купил распер от Видин.
Вечрта го направили по всички правила на кулинарията и сподели, че опитали по няколко хапки, станал, взел тавата с 3 килограмовата риба и всичко отишло в кофата за боклук.
По скоро не, даже съм забравил как изглеждат скобарите, а на времето това ми беше любимия риболов. Всяка година на 15 юни си взимах по две седмици отпуска и тръгвах по р.Искър, над Язовира, с високите ботуши, един чешки телескоп от който на втория час ми отмаляваше ръката и риболовствах по 10-12 часа прав, нагазил в ледената вода, презамятам през 15-20 сек., ама като се ковнеше някой скобар или клен около килограм в яростното течение на реката, емоциите компенсираха всички несгоди.
И така години наред !
А и ги ядяхме тези скобари
Може би бяхме млади и не обръщахме внимание на незначителните неща, а
Сега се научихме на всякакви пинизи - тази риба е с кости, онази не и т.н.
Въпреки, че за распера и аз знам, че не е ядлив, щом моя приятел Панайот, който толкова обича риба - веднъж си купил распер от Видин.
Вечрта го направили по всички правила на кулинарията и сподели, че опитали по няколко хапки, станал, взел тавата с 3 килограмовата риба и всичко отишло в кофата за боклук.
Бате Гоше скобара,е трудна за ловене риба но борбена и се лови за да ти сгъва крехката болонеза
Значи Дядо ми беше гъбар,ама ходеше с един негов приятел за скобари на Искъра,над язовира на дълбокия вир,къде се скачаше от горе да се къпеме и беше 3 метра дълбок.Сега такива дълбочини няма отдавна.Всички реки за изкопани и изправени,няма вирове,няма подмоли няма и риба.Та да ти кажа процента на дядо ми-трудно виждаше че имаше перде на окото-3 скобара,неговия приятел 101броя за ден.Иначе нещо ме питаше по горе-значи пържих сафрид,на клечките е ролца от магазина-цептера е поднос за сервиране-пазим си го още от преди да се оженим,че пари съм давал за него.
Риболовци.
Жоро, много си близо до истината.G.Petkov написа:И кво сега - да тръгна за скобар, че да хвана бяла риба!
По скоро не, даже съм забравил как изглеждат скобарите....
На последния ми излет за скобар( пак там) се беше появил много и едър уклей , който изкачаше панически на ветрило ....Ти си знаеш кой гони така

А скобарът пак си изглежда така, не е еволюирал значително от последния ти риболов
Ей тези, ги прибрах-то други и нямаше, де, освен още един който го пуснах неволно около живарника, но си го броя за релийзнат. Занесох ги на майка и ги направи на фурна, направо си бяха вкусни
Само на мен ли не ми харесва как готви жена ми
Досега не бях поглеждал в този подфорум- има атмосфера
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
- Павел Иванов

По-скоро стратосфера бих казал аз

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
-
INCUBUS
- кандидат преподавател

Точно от някоя статосфера -скобарите са "тръпка"при ловенето с въдица,особено на плувка в бързеите,а с директен телескоп без ластик,да извадиш 600-800 г риба,е направо висш пилотаж.Иначе,кулинарите и прехранващите се " с квот има",тук в планината,ги консумират само във вид на консерва със зеленчуци -трепач става с боб,моркови,краставички,при обработката на бурканите на висока температура,костите на скобара се стопяват и иначе тричавия вкус на месото му се превръща в деликатесен вкус.Иначе,ако знаете само един такъв буркан,изсипан като мезе,особено през зимата,колко пиене отнася...
- GODzillata

INCUBUS написа:Точно от някоя статосфера -скобарите са "тръпка"при ловенето с въдица,особено на плувка в бързеите,а с директен телескоп без ластик,да извадиш 600-800 г риба,е направо висш пилотаж.Иначе,кулинарите и прехранващите се " с квот има",тук в планината,ги консумират само във вид на консерва със зеленчуци -трепач става с боб,моркови,краставички,при обработката на бурканите на висока температура,костите на скобара се стопяват и иначе тричавия вкус на месото му се превръща в деликатесен вкус.Иначе,ако знаете само един такъв буркан,изсипан като мезе,особено през зимата,колко пиене отнася...
Е те т'ва е единствения начин за ядене на скобар!
Иначе Павлето к'вото и да казва - все си е като таралеж в устата.

- G.Petkov

На Киро му е лесно - хапна си сом
!
Няма кости, бяло месо - абе друга риба си е
!
Обаче, много задълбахме темата с рибите и риболова им.
Може би защото идва есента и ни предстои дългият период на безрибието.
Ама тогава ще ги почнем платените и пак ще има по нещо на куката
!
Лошото е, че няма други екстри към настоящия момент
!
Поне при мен няма, а и не се предвиждат в обозримото бъдеще.
Пак ще замре прехода, служенето на себе си ще се свие до задоволяване на ежедневните потребности
! Което не е лошо само по себе си, но още по-хубаво е да има и по-ярки удоволствия.
Ама да сме живи и здрави,
Ще има - по-нататък
!
Сега дойде времето на Ицо
!
Върви само текст, тук-там по някоя снимка на пържен сом
!
Надявам се и вярвам, че е много доволен и ще даде своя принос в следващите страници от любимата ни тема
!
Няма кости, бяло месо - абе друга риба си е
Обаче, много задълбахме темата с рибите и риболова им.
Може би защото идва есента и ни предстои дългият период на безрибието.
Ама тогава ще ги почнем платените и пак ще има по нещо на куката
Лошото е, че няма други екстри към настоящия момент
Поне при мен няма, а и не се предвиждат в обозримото бъдеще.
Пак ще замре прехода, служенето на себе си ще се свие до задоволяване на ежедневните потребности
Ама да сме живи и здрави,
Ще има - по-нататък
Сега дойде времето на Ицо
Върви само текст, тук-там по някоя снимка на пържен сом
Надявам се и вярвам, че е много доволен и ще даде своя принос в следващите страници от любимата ни тема
Абе това зависи и от мене де
Все пак ми претстои риболов до края на седмицата,а риболова се заснема за споделяне с рибарската общност-така де тука е риболовен форун-не философски 
Риболовци.
- G.Petkov

Люси,
Абсолютно си прав
!
Свободната тема е такава за всички !
Ти само хвани и сподели с нас !
Ние това и чакаме
!
Абсолютно си прав
Свободната тема е такава за всички !
Ти само хвани и сподели с нас !
Ние това и чакаме
- GODzillata

Люс, кльонкането трябва да се развива, стига сме маали като изоглави....то ако нямаше прогрес, още щяхме да фъргаме копия по рибите.lusienn написа:Епа така е,специално с кльонкането съм по напред от към преживявания от теб за сега.Но кльонкане е имало и преди нас ще има и след нас.Аз ти показах с кой от сомаджийте известните съм на една лодка.
G.Petkov написа:Люси, ти само хвани и изпържи и за нас!
Ние това и чакаме!