Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Здравейте , може ли някой да ми каже каква е гъбата от снимките , расте пред маказина в който работя и просто съм любопитен.Снимките са с кофти качество правени са с телефон , за което се извинявам.

пъстръва
Благодаря за отговора.И аз като прегледах малко снимки я оприличих на нея , но си мислех че пъстървата расте из планините , чичо ми е от Сливен и ми е казвал че я бере из Карандила а тази е в центъра на Варна.копрен написа:пъстръва
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Браво на borislav58 ,
Първи манатарки със снимки в темата
!
Малко са напукани от сушата, ама манатарки !!!!!
Дано и аз имам късмет в неделя,
Че сърце не трае да намеря първата гъба за сезона.
А сушата е страшна,
Ходих по южна България,
Новата трева на места е изсъхнала и пожълтяла - а е 18 май, все още ???????????
Първи манатарки със снимки в темата

Малко са напукани от сушата, ама манатарки !!!!!
Дано и аз имам късмет в неделя,
Че сърце не трае да намеря първата гъба за сезона.
А сушата е страшна,
Ходих по южна България,
Новата трева на места е изсъхнала и пожълтяла - а е 18 май, все още ???????????
От утре най накрая го дават времето с валежи и гръмотевици цялата седмица .Мисля че ве че манатарката няма къде да ходи и ще тръгне .В момента и без това сме без работа поне ще съм в гората на природа - Чист въздух Гъби Билки Пълен Релакс това му трябва на Човека.Интересно тази година на каква цена ще езкупуват манатаркат през май-юни.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Преди 2 дни на "Женския пазар" една жена продаваше манатарки 20 лв/кг. - сурови.
- borislav58
- сериозен играч
Днес бях екскурзовод
Мойте деца искаха да ги заведа в гората да се разкарат малко, че им е омръзнало от бетон в Атина.Повода бе бране на гъби манатарки.
Ето един разказ в картинки

Дъщерята и внучето

Зетя

Кутретата и аз

Дори внучето си намери

Преди ги нямаше толкова влечуги сега си ги има

Най доволен от разходката остана внучето за него бе истинско приключение.
Това е от мен колеги .

Мойте деца искаха да ги заведа в гората да се разкарат малко, че им е омръзнало от бетон в Атина.Повода бе бране на гъби манатарки.
Ето един разказ в картинки

Дъщерята и внучето

Зетя

Кутретата и аз

Дори внучето си намери

Преди ги нямаше толкова влечуги сега си ги има

Най доволен от разходката остана внучето за него бе истинско приключение.
Това е от мен колеги .
Всичко заебавам и за риба заминавам!
Колега,нищо не пишеш за онази пълзяща манатарка на една от снимките.И аз срещам от тях всеки път когато съм в природата.Колкото по-шарена,толкова по-отровна.
- кирил великий
- разбира нещата
- G.Petkov
Хайде и аз да се запиша с първите гъби за сезона,
Не само Борислав да пише в темата
!
Ходих в ниските части на Стара планина,
В тази гора имаше влага, много гъби - гълъбки /няколко вида/, мухоморки, непознати за мен гъби, снимки по-надолу и понякога, по на рядко от обичаните от мен манатарки
!
Но гъбари имаша твърде много, като все още "сънародниците" липсваха, но не и на мен
!!!!!!!!!!!
Хубаво - топло време и гъби, какво по-хубаво за нас
:

Въпреки сушата и това, че не познавах района, събрах малко гъби за което много се зарадвах, защото местните гъбоберачи само се оплакваха, че нямало и имало много хора и т.н., ама като си упорит и с желание - понякога все нещо има
:

За голямо мое учудване имаше и едри и престаряли гъби, които се наложи да изхвърля - явно въпреки нетипичното засушаване през пролетта, тук-там продължават да растат гъби, напук на климатичните аномалии.
И сега да попитам за тези гъби, които не познавам:

По описание приличат на майските, от които има доста в района, но нямат никаква миризма, намерих ги в края на гората ?
И тези - на нищо не ми приличат, а имаше доста от тях ?

Успех на всички,
Пък дано и да завали най-после.
Днес почти не валя!!!!!!
Не само Борислав да пише в темата

Ходих в ниските части на Стара планина,
В тази гора имаше влага, много гъби - гълъбки /няколко вида/, мухоморки, непознати за мен гъби, снимки по-надолу и понякога, по на рядко от обичаните от мен манатарки

Но гъбари имаша твърде много, като все още "сънародниците" липсваха, но не и на мен

Хубаво - топло време и гъби, какво по-хубаво за нас

Въпреки сушата и това, че не познавах района, събрах малко гъби за което много се зарадвах, защото местните гъбоберачи само се оплакваха, че нямало и имало много хора и т.н., ама като си упорит и с желание - понякога все нещо има

За голямо мое учудване имаше и едри и престаряли гъби, които се наложи да изхвърля - явно въпреки нетипичното засушаване през пролетта, тук-там продължават да растат гъби, напук на климатичните аномалии.
И сега да попитам за тези гъби, които не познавам:
По описание приличат на майските, от които има доста в района, но нямат никаква миризма, намерих ги в края на гората ?
И тези - на нищо не ми приличат, а имаше доста от тях ?
Успех на всички,
Пък дано и да завали най-после.
Днес почти не валя!!!!!!
- кирил великий
- разбира нещата
Е, г-н Петков, последната снимка си е зърнеста масловка Suillus granulatus. Може да се срещне поне още със следните латински имена:
Boletus granulatus L. 1753 basionym
Agaricus granulatus (L.) Lam. 1783
Rostkovites granulatus (L.) P. Karst. 1881
Ixocomus granulatus (L.) Quél. 1888
Става за ядене, но като се обели с ножче ципата върху гъбичната шапка. С ципа горчи като повечето масловки. Пържи се, или се маринова в оцет. Ресничестата гъба по-горе немога да определя по картинка, трябва да видя споровия прах върху бял лист офсетова хартия. По-добре не я пипайте.
Boletus granulatus L. 1753 basionym
Agaricus granulatus (L.) Lam. 1783
Rostkovites granulatus (L.) P. Karst. 1881
Ixocomus granulatus (L.) Quél. 1888
Става за ядене, но като се обели с ножче ципата върху гъбичната шапка. С ципа горчи като повечето масловки. Пържи се, или се маринова в оцет. Ресничестата гъба по-горе немога да определя по картинка, трябва да видя споровия прах върху бял лист офсетова хартия. По-добре не я пипайте.
г-н Петков неможе заради такива като тебе да се чуствам кофти в МОИТЕ СИ ЗЕМИ ти си несириозен за мен и ако искаш може дати кажа защо
-
- разбира нещата
Боре , хубава разходка сте си спретнали 

- G.Petkov
Не разбрах в какво точно съм виновенBelooov написа:г-н Петков неможе заради такива като тебе да се чуствам кофти в МОИТЕ СИ ЗЕМИ ти си несириозен за мен и ако искаш може дати кажа защо

Ама ако трябва - казвай !!!!
- Encho-master
- вече хвърля и на тежко
Днес намерих и първата манатарка - започва сееее ! Снимка в галерията