Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Хубав дъжд падна и в Русе,но гъби няма.Пак Скумрия и Аурикулария,нищо друго.И през трите почивни дни бях по горите,но слабо.За Манатарка по нашия край не може да се говори.
Ми то толкова му трябвало на зайчето,добра панихида,ароматна....
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Първо излизане днес и открих гъбо-сезона!Излязох за млеченки,а се прибрах с първо качество манатарка:

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
А-ааа Мите,
Мнооого добре,
И като качество и като количество
!
Ама доста валя към вашия регион, тук сме доста зле /щях да напиша - "гола вода", ама то вода няма
/.
И да не забравя,
Твоята рецепта за бързо приготвени манатарки много ми хареса и я употребявам винаги, когато има от тези гъбки !
Малко по-просто и натурално го правя, ама -
Важи!
Мнооого добре,
И като качество и като количество

Ама доста валя към вашия регион, тук сме доста зле /щях да напиша - "гола вода", ама то вода няма

И да не забравя,
Твоята рецепта за бързо приготвени манатарки много ми хареса и я употребявам винаги, когато има от тези гъбки !
Малко по-просто и натурално го правя, ама -
Важи!
- misho_tsakov
- ще става разбирач
Лека полека тръгна сезона. Уикенда бях по Троянско и за 45 мин намерих 10-на хубави манатарки. Като гледам времето, сезона ще стартира активно!
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
-
- разбира нещата
Никога до сега не съм ял манатарки
Само сърнели
Като ги гледам така паниранки и ми текнаха лигите 

Малко цвят и от мен от Кюстендил и полите на Осогово. През изминалия дъждовен период над Кюстендилско се изляха сумарно мизерните 8л на квадратен метър... Според картата на валежите, която следя като гладно цигане всеки ден, на редица места само дневните валежи са били по над 10, дори 20 литра на квадрат, но при нас толкова... И днес, във въздуха се носеха капки, Рила не се виждаше, но дъжд не падна.
Може да сравните моите манатарки на последната снимка с тези на колегата - пигментацията и напукаността им подсказва, каква жажда е в нашите гори. Намерих и малко пачи крак, но той беше само на едни специални места, които аз наричам "оазиси" - площ от няколко квадрата, състояща се от 1 или 2 кестена и почвата около тях, където са се образували извънредно добри условия за наличие на пачи крак и винаги (когато е сезонът) го има, поне по няколко екземпляра, дори и в най-големите суши и немотия. Само във въпросните ми оазиси бяха поникнали по няколко гъбки. Тръгнали са и гълъбките, от които не пропускам единствено зелената (Russula virescens), която поне при нас тръгва по-късно, а другите бера според настроението. Имаше и 2 изсъхнали пантерки, което ме кара да се надявам, че скоро и бисерки ще има.
Намерих и 2 майски гъби. Ще побързам да изям получения микс, че може да не ми се случва често този сезон, гледайки как времето все се мръщи, но нищо не вали...
Дивите ягоди са узрели още през май...

Първият пачи крак, дано да не е и последният...

Две по-хубави манатарки

Не цялата природа споделя моята тъга поради липсата на дъжд...

Крайният резултат

Може да сравните моите манатарки на последната снимка с тези на колегата - пигментацията и напукаността им подсказва, каква жажда е в нашите гори. Намерих и малко пачи крак, но той беше само на едни специални места, които аз наричам "оазиси" - площ от няколко квадрата, състояща се от 1 или 2 кестена и почвата около тях, където са се образували извънредно добри условия за наличие на пачи крак и винаги (когато е сезонът) го има, поне по няколко екземпляра, дори и в най-големите суши и немотия. Само във въпросните ми оазиси бяха поникнали по няколко гъбки. Тръгнали са и гълъбките, от които не пропускам единствено зелената (Russula virescens), която поне при нас тръгва по-късно, а другите бера според настроението. Имаше и 2 изсъхнали пантерки, което ме кара да се надявам, че скоро и бисерки ще има.
Намерих и 2 майски гъби. Ще побързам да изям получения микс, че може да не ми се случва често този сезон, гледайки как времето все се мръщи, но нищо не вали...
Дивите ягоди са узрели още през май...

Първият пачи крак, дано да не е и последният...

Две по-хубави манатарки

Не цялата природа споделя моята тъга поради липсата на дъжд...

Крайният резултат

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Такава не съм виждал досега - много шарена за де е за тигана ??????????
Бате Гоше,с тебе само се гониме по темите.Та да кажа в Западна София,е много суха почвата-направо Камък-гъби няма засега.

Риболовци.
-
- разбира нещата
Не знам, на мене ми прилича на скапала се манатарка,ама по добре я хвърли. 

- der fuhrer
- новобранец
Да се похваля кви ги е стършел свършил.На мястото дето на 27ми апрелий лето 2013то набарах сърнелка днеска още три огромни.Ама огромни-по педя и кусур гуглата.Двете rhacodes(червенеещи),третата procera(обикновена).Зърнести масловки-ситни-също.Но пък много лигави,което значи че вече им е влажно и скоро ще има повече...
Кво направих-рецепта собствено производство."Сърнели пълнени с масловки".
Разбърках равни количества картофено пюре,настъргани кашкавал и топено сирене.В получената смес нарязах и масловките-не ги белих,не мащах дунапрени понеже са ситни.Напоследък на ситните масловки(под 3-4санта гуглата) съм спрял да им мащам и дунапрени и ципи напук на всички писания по дебелите книги,ям и нищо ми няма.Напълних сърнелите с получената смес-ама яко ги натъпках,с връхнина.Станаха като конусчета,които само леко замазах с една лъжица да не изпада от матрияла.
Поръсих с стръкове горска чубрица прясна-междувременно днес си набрах цяла чанта от нея.Малко магданоз също...Запекох.С три сърнели се нахранихме трима души.Изпихме и 5литра бира...От сместа за пълнене с масловките остана още-утре заран за закуска мисля да мазна десетина принцеси с нея...
Пък вънка нек си вАли...
Кво направих-рецепта собствено производство."Сърнели пълнени с масловки".

Поръсих с стръкове горска чубрица прясна-междувременно днес си набрах цяла чанта от нея.Малко магданоз също...Запекох.С три сърнели се нахранихме трима души.Изпихме и 5литра бира...От сместа за пълнене с масловките остана още-утре заран за закуска мисля да мазна десетина принцеси с нея...
Пък вънка нек си вАли...
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Димитър Талев
Димитър Талев
Колеги, софиянци . Моля споделете къде по Витоша има подходящи места за манатарка ? Не искам да си издавате местата
, просто ме насочете къде има дъбова (букова) гора на 800-1200м надм.вис.Благодаря предварително
!

Внимание:
Може да е ядливата разновидност на манатарката???
Има манатарки, които:
1. посиняват
2. имат червено под шапката (ламели или пънче)
И въпреки това са ядливи. Има такива.
ОБАЧЕ, толкова е трудно да се определят със сигурност, че не си заслужава риска. От тази няма да "финишираш", но и три дена разстройство или силни "колики" са ти достатъчни за да кажеш : повече гъби няма да ям
Всеки сам избира колко да рискува.
Моят съвет е:
Когато под шапката има червен цвят (ламелите или пънчето) не събирайте такива манатарки.
Не яжте такива манатарки!
Дали ще ме послушаш - избери сам?
Късмет !
Когато видиш иглолистна гора в основата с храстчета боровинки - ТАМ търси и ще намериш в момента манатарки - има борова манатарка.nikiangov написа:Колеги, софиянци . Моля споделете къде по Витоша има подходящи места за манатарка ? Не искам да си издавате местата, просто ме насочете къде има дъбова (букова) гора на 800-1200м надм.вис.Благодаря предварително
!
На слука!