Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
Julien_g
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Julien_g »

Хубав дъжд падна и в Русе,но гъби няма.Пак Скумрия и Аурикулария,нищо друго.И през трите почивни дни бях по горите,но слабо.За Манатарка по нашия край не може да се говори.
s4etovod
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от s4etovod »

Зорлем се записах и аз :) на 40 км от София в източна посока по подбалканската линия...

Бая ходене и два броя за героя... Други гъби даже не видях :shock:

Изображение

Е....таман стигнаха да опапаме едно зайче :drinkers:
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Ми то толкова му трябвало на зайчето,добра панихида,ароматна....
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Първо излизане днес и открих гъбо-сезона!Излязох за млеченки,а се прибрах с първо качество манатарка:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

А-ааа Мите,
Мнооого добре,
И като качество и като количество :D !
Ама доста валя към вашия регион, тук сме доста зле /щях да напиша - "гола вода", ама то вода няма :D /.

И да не забравя,
Твоята рецепта за бързо приготвени манатарки много ми хареса и я употребявам винаги, когато има от тези гъбки !
Малко по-просто и натурално го правя, ама -
Важи!
Аватар
misho_tsakov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от misho_tsakov »

Лека полека тръгна сезона. Уикенда бях по Троянско и за 45 мин намерих 10-на хубави манатарки. Като гледам времето, сезона ще стартира активно!
Който ходи в мола - умира!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg
alankulu1987
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от alankulu1987 »

Никога до сега не съм ял манатарки :( Само сърнели :D Като ги гледам така паниранки и ми текнаха лигите :prayer:
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Малко цвят и от мен от Кюстендил и полите на Осогово. През изминалия дъждовен период над Кюстендилско се изляха сумарно мизерните 8л на квадратен метър... Според картата на валежите, която следя като гладно цигане всеки ден, на редица места само дневните валежи са били по над 10, дори 20 литра на квадрат, но при нас толкова... И днес, във въздуха се носеха капки, Рила не се виждаше, но дъжд не падна.
Може да сравните моите манатарки на последната снимка с тези на колегата - пигментацията и напукаността им подсказва, каква жажда е в нашите гори. Намерих и малко пачи крак, но той беше само на едни специални места, които аз наричам "оазиси" - площ от няколко квадрата, състояща се от 1 или 2 кестена и почвата около тях, където са се образували извънредно добри условия за наличие на пачи крак и винаги (когато е сезонът) го има, поне по няколко екземпляра, дори и в най-големите суши и немотия. Само във въпросните ми оазиси бяха поникнали по няколко гъбки. Тръгнали са и гълъбките, от които не пропускам единствено зелената (Russula virescens), която поне при нас тръгва по-късно, а другите бера според настроението. Имаше и 2 изсъхнали пантерки, което ме кара да се надявам, че скоро и бисерки ще има.
Намерих и 2 майски гъби. Ще побързам да изям получения микс, че може да не ми се случва често този сезон, гледайки как времето все се мръщи, но нищо не вали...

Дивите ягоди са узрели още през май...
Изображение

Първият пачи крак, дано да не е и последният...
Изображение

Изображение

Две по-хубави манатарки
Изображение
Изображение

Не цялата природа споделя моята тъга поради липсата на дъжд...
Изображение

Крайният резултат
Изображение
Аватар
forest
новобранец
новобранец

Мнение от forest »

Драги колеги гъбари, знаете ли каква е тая гъба? И дали е ядлива? Днес я намерих. Досега съм брал само печурки и сърнели. А тази не я знам. Прилича ми на манатарка, а такава не съм ял никога и ми се ще да я фрасна в тигана и да я изям.
Изображение Изображение Изображение
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Такава не съм виждал досега - много шарена за де е за тигана ??????????
lusienn

Мнение от lusienn »

Бате Гоше,с тебе само се гониме по темите.Та да кажа в Западна София,е много суха почвата-направо Камък-гъби няма засега.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
metoo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от metoo »

Не знам, на мене ми прилича на скапала се манатарка,ама по добре я хвърли. :D
Аватар
der fuhrer
новобранец
новобранец

Мнение от der fuhrer »

Да се похваля кви ги е стършел свършил.На мястото дето на 27ми апрелий лето 2013то набарах сърнелка днеска още три огромни.Ама огромни-по педя и кусур гуглата.Двете rhacodes(червенеещи),третата procera(обикновена).Зърнести масловки-ситни-също.Но пък много лигави,което значи че вече им е влажно и скоро ще има повече...
Кво направих-рецепта собствено производство."Сърнели пълнени с масловки". :) Разбърках равни количества картофено пюре,настъргани кашкавал и топено сирене.В получената смес нарязах и масловките-не ги белих,не мащах дунапрени понеже са ситни.Напоследък на ситните масловки(под 3-4санта гуглата) съм спрял да им мащам и дунапрени и ципи напук на всички писания по дебелите книги,ям и нищо ми няма.Напълних сърнелите с получената смес-ама яко ги натъпках,с връхнина.Станаха като конусчета,които само леко замазах с една лъжица да не изпада от матрияла.
Поръсих с стръкове горска чубрица прясна-междувременно днес си набрах цяла чанта от нея.Малко магданоз също...Запекох.С три сърнели се нахранихме трима души.Изпихме и 5литра бира...От сместа за пълнене с масловките остана още-утре заран за закуска мисля да мазна десетина принцеси с нея...
Пък вънка нек си вАли...
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
Димитър Талев
nikiangov
новобранец
новобранец

Мнение от nikiangov »

Колеги, софиянци . Моля споделете къде по Витоша има подходящи места за манатарка ? Не искам да си издавате местата :) , просто ме насочете къде има дъбова (букова) гора на 800-1200м надм.вис.Благодаря предварително :) !
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

forest написа:Драги колеги гъбари, знаете ли каква е тая гъба? И дали е ядлива? Днес я намерих. Досега съм брал само печурки и сърнели. А тази не я знам. Прилича ми на манатарка, а такава не съм ял никога и ми се ще да я фрасна в тигана и да я изям.
Изображение Изображение Изображение
Внимание:
Може да е ядливата разновидност на манатарката???
Има манатарки, които:
1. посиняват
2. имат червено под шапката (ламели или пънче)
И въпреки това са ядливи. Има такива.
ОБАЧЕ, толкова е трудно да се определят със сигурност, че не си заслужава риска. От тази няма да "финишираш", но и три дена разстройство или силни "колики" са ти достатъчни за да кажеш : повече гъби няма да ям
Всеки сам избира колко да рискува.
Моят съвет е:
Когато под шапката има червен цвят (ламелите или пънчето) не събирайте такива манатарки.
Не яжте такива манатарки!
Дали ще ме послушаш - избери сам?
Късмет !
nikiangov написа:Колеги, софиянци . Моля споделете къде по Витоша има подходящи места за манатарка ? Не искам да си издавате местата :) , просто ме насочете къде има дъбова (букова) гора на 800-1200м надм.вис.Благодаря предварително :) !
Когато видиш иглолистна гора в основата с храстчета боровинки - ТАМ търси и ще намериш в момента манатарки - има борова манатарка.
На слука!
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”