Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Re: Има ли гъбари?

Мнение от кирил великий »

Когато под шапката има червен цвят (ламелите или пънчето) не събирайте такива манатарки. Не яжте такива манатарки!
:smt023
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

След няколко неуспешни опита да намеря гъби в Софийско, реших че трябва да се търси място с повече влага.
Потърсих по телефона инфо от моите си райони в Стара планина, на 700-800 м над м.р. и ме обнадеждиха, че вали и може и да има :wink: !
Ама нямаше :D !
Само ланшната шума беше мокра, отдолу суха, спечена земя и никакви гъби.
Стана ми тъжно, че и селската рекичка, която държеше и пъстърва в едни предишни години, вече няма вода и това в началото на м.юни, какво остава за юли и август - не ми се и мисли !!!!!!!
От там продължих на изток, към по ниските части на планината и попаднах в -

ГОРАТА НА ГЪБИТЕ :D !

Ако имахме подраздел "Гъбен излет" - така щях да назова темата, в която искам да ви разкажа за огромното удоволствие да съм сред природата, в планината, да има гъби и да се почувствам щастлив, че живея в такава прекрасна страна като България.
Предварително обявявам, че ще пиша на няколко пъти, защото снимките са много, емоциите също, а трябва и технологично време да се качи всичко това в темата :D !

И така - ето част от гората и ливадите около нея - много красиво място - Стара планина :

Изображение

Въпросното място е много активно посещавано, както от местни жители, така и от пришълци, като мен.
Понякога е пълно и с тълпи "сънародници" събиращи гъби срещу заплащане.
Наясно съм, че не мога да изпреваря тази конкуренция, пътят е дълъг, аз ставам късно и в такива случаи предприемам тактиката на "следотърсач" :D !
Знам, че преди мен са минали много хора и вървя бавно, с много взиране пред мен !
Винаги предишните пропускат нещо, понякога - доста :D !
А някой гъби ги виждаш буквално преди да стъпиш върху тях !
И ето - първата манатарка за деня -

Изображение

Малка, но има :D !
И верно - имаше, то си имаше в гората много гъби, но и манатарки имаше достатъчно.
После - на връщане - минах по моите следи, ама нищо повече не намерих :lol: !
А наистина имаше много гъби, някой от тях познавам, но не бера, някой и не познавам -

Изображение

И от тези манатарки имаше много, но аз ги отбягвам -

Изображение

Тази ми прилича на една от мухоморките, но може и да греша -

Изображение

Отдавна не бях намирал "близнаци" -

Изображение

После тръгнаха и хубави, едри манатарки -

Изображение

Изображение

Почувствах се наистина щастлив - свободен, лек и напълно естествен в гората, наситена със звуците на птиците, щурците и вятъра.
Дори и телефона от снимката мълча поне 2-3 часа :D !

С тези гъби по дървото ще завърша за днес -

Изображение

Изображение

Не знам, какви са - някой да помогне ?
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Тази, която ви прилича на мухоморка е силно отровната пантерка и, да, наистина е от рода мухоморки (Amanita). Двойник е на бисерната гъба, която също е мухоморка, ала не е отровна и дори е вкусна, ако се свари на специална чорба (особено вкусна). Бисерната гъба червенее при разчупване на шапката и пънчето също не е бяло, както на пантерката. Пантерката си остава с медицински бял цвят.
Гъбите върху дъррвото ми приличат на млади кладници, или както им казват в Стара планина (около Етрополе) приплъзки.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Ще продължа с гората на гъбите, високи, разредени дъбови дървета - сянка и поляни,
имаше от всичко -

Изображение

Продължи изобилието от гъби - отново манатарки и всякакви други -

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Имаше и много новопоникнали манатарки, които оставих на хората след мен, защото трябва да остане нещо и за другите.
За съжаление, съм виждал "сънародниците" да берат и манатарки с размер на орех - след тях не остава нищо, май ?

Тази манатарка я виждам за първи път, не я и познавам -

Изображение

Имаше и от посиняващите -

Изображение

Хлебни манатарки също се срещаха -

Изображение

Намерих и коралки - само две, но има и от тях -

Изображение

Ето това събрах, след снимките добавих още малко -

Изображение

Толкова хубав ден в гората нямах от много време. Спокойствието на природата, зеленината и изобилието от гъби ме заредиха с огромна доза положителни емоции, пожелавам го на всички от вас.

А за зимата ще има сушени манатарки, собствено производство :D -

Изображение

Необходим е само южен остъклен балкон и слънце, че миналата пролет беше толкова мрачна и дъждовна, че суших гъбите в фурната на печката :lol: !
Ама пак изсъхнаха и се запазиха - изядох ги всичките !
nikiangov
новобранец
новобранец

Мнение от nikiangov »

Колеги, моля някой да сподели къде в югозападна България се изкупуват манатарки
(за градове: София,Самоков,Дупница,Кюстендил,Благоевград,Гоце Делчев,Смолян или околностите на тези градове) и на какви цени ?
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

nikiangov написа:Колеги, моля някой да сподели къде в югозападна България се изкупуват манатарки
(за градове: София,Самоков,Дупница,Кюстендил,Благоевград,Гоце Делчев,Смолян или околностите на тези градове) и на какви цени ?
В Кюстендил има 2 пункта. Единият се намира много лесно - излизайки от града по посока с. Жиленци по шосето за Гюешево (Скопие), 100 - 200 метра след табелата за край на Кюстендил вляво се вижда табела с 2 нарисувани гъби и един каменен път, по който се качваш до пункта, който е на 50 метра от шосето. Цената към момента е, както следва: 1во : 4лв, 2ро : 2лв, 3то: левче, тоест без пари! В същото време пачият крак е 8лв... Вярно, че онзи ден намерих 2.5кг, а вчера само 1.5, но поне тръпката да го търсиш по горите е налице! По сведения на хората от пункта, покрай Котел имало бум на манатарката. При нас също тръгна, но от влагата през последната седмица гъбите се скапват бързо и от всеки 4 само една е читава.
Другият пункт в Кюстендил е в града - покрай реката и недалеч от градския плаж. При необходимост ще посоча точното местоположение на гугъл мапс. Само че там всички манатарки 1во качество все гледат да ти ги броят за 2ро, а пачият крак се подбира и преглежда мега обстойно и обикновено немалка част ти се връща, като изгорял, болен и не знам си още какъв, но пък за сметка на това цената му често е с 50ст по-ниска...
Ааа и да не забравя - в Кюстендилско не купуват хлебни манатарки!!! Не, причината не е, че са застрашен вид (по нашите гори далеч не са!), а невежеството на тия от пунктовете.

П.С. Дано някой ден почнат да купуват Бисерки и Лютици. Тогава ще стана милионер и ще инвестирам във фабрика за гъбено производство или поне ще отворя собствен пункт...
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

mateev,
Само за информация, би ли ми обяснил какви са тези качества,
Просто съм любопитен, не че ще предавам гъби !
Може и на ЛС !
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

Колеги, нов съм във форума и се надявам да не отегчавам никого с глупави или вече задавани въпроси, но в нашите гори често срещам тези две гъби и моля някой по запознат да потвърди моята версия относно качествата им и дали са ядивни.За първата смятам, че е Boletus Appendiculatus, описвана като ядивна и с превъзходни качества-
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

Втората гъба аз смятам за Boletus Spadiceus - също смятана за ядивна.Извинявам се за лошите снимки и моля за компетентни мнения
Снимка0163.jpg
Снимка0165.jpg
Снимка0168.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Батко Емо
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Батко Емо »

Първата е мноого добра,втотата :roll:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Лично аз подминавам и двете!При положение,че има толкова други гъби все не мога да им се доверя!Не съм ги ял и не мога да коментирам качествата им!

Днес за час и половина обиколка почти нищо!Няма местенце вече ,където да не е стъпал човешки крак!Всяко листенце е обърнато ,всяка гъбка сритана!Имах идея да обикалям до тъмно ,но дъждът преди малко секна мераците ми!Задоволих се с няколко млечници , четири манатарчета и едно хоро горска печурка!Сложих тенжерата и се залавям да чистя скилидките чесън!

Изображение

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

Батко Емо, благодаря за своевременния отговор.Надявам се че първата си я консумирал и от там е мнението ти.Относно втората - Boletus Spadecius -
http://www.mushroomexpert.com/boletus_spadiceus.html
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Vihara написа:Втората гъба аз смятам за Boletus Spadiceus - също смятана за ядивна.Извинявам се за лошите снимки и моля за компетентни мнения
Колега, по начало да се определят гъби по снимки е неправилно, но и двете ти гъби са ядливи. Добре е преди да ги пържиш или мариноваш тези точно гъби да ги свариш за три минути в кипнала вода със сол. След това да ги оцедиш. Стават по-вкусни после. Разбира се когато количеството е по-сериозно, защото само за две гъби не си струва играта. От гъби, които отдолу имат спорови тръбички, а не ламели, в България не можеш да намериш такива, които да те утрепат с изключение на голямо количество дяволска гъба. Има и манатарки, които горчат много силно и могат да ти съсипят цялото ядене. Казват се горчиви (жлъчни) манатарки http://en.wikipedia.org/wiki/Tylopilus_felleus.
Vihara
новобранец
новобранец

Мнение от Vihara »

Великий, много сериозно ти благодаря и за отговора и за съвета.Всъщност гъбите са около килограм, така че се включи точно навреме :D
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Ами наздраве, колега! :drinkers: След два дена драсни някой пост, за да знаем във форума, че си жив и здрав! :D
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”