Воблери за лефер , паламуд

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Ч Е Ф О
новобранец
новобранец

Re: Воблери за лефер , паламуд

Мнение от Ч Е Ф О »

turing написа:МОРЯК аз също ползвам този пилкер и съм доволен.също така ползвам и кастмастер и преди него три куки от чепаре втори номер.имали го гада има и успех :lol:

Здравей turing , тъкмо щях да питам за вариант на воблер + 3-4 куки от чепаре и видях писаното от теб .Та молбата ми е - пусни снимка на такъма с кастмастъра + куките , да видя какви трябва да са бидемите и майката .Пък да кажеш и за основното на макарата или мултито . Успех на всички.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Камбата написа:Манете ги тея чепарета,истината е в блесните и воблерите! :lol:
Камене,има разлика при двата модела,чепаре и воблер.
Обяснявам за чепарето.Ще се помъча,като го правя да имам и снимков материал.
Когато се лови с чепаре от лодка,шанса е много по-голям,защото се покрива близо 15м по вертикала във водата.Не се знае къде е рибата.Там основния въпрос е скороста,някъде от порядъка на 4 км/ч,и олово 1-1,5кг с перо / да не се върти чепарето /.Не е лесно занимание,и там дърпаш постоянно нагоре и пускаш,като за сафрид.Пък и района за обикаляне е голям.Боблер от лодка,мисля че повече е губене на време,и много голям късмет да намериш пасажа.
Иначе,циганката се е показала на доста места,тая година ще има и лефер,и паламуд.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
pastarvata
новобранец
новобранец

Мнение от pastarvata »

За да говорим за воблери поне трябва да си ги виждал и да знаеш,че са риболов не за лов.досега никой не е измислил по-ефективна примамка от воблера .Визуално ,акустично а и като поведение/игра/няма аналог в рибарското куфарче.ЕФЕКТИВНОСТ-може да търсим няколко вида :количествена -за това има фустанели,мола и други .Но тук говорим за спортен/джентълменски/риболов . Така ,че добре е да запазим удоволствието пред количеството.А риболова с воблери в морето е нещо неуписуемо готино.да добавя - има ситуации в които с воблер се постигат КОЛИЧЕСТВА които с чепаре само можеш да мечтаеш. Въпрос на опит , умение и много "капо"-та .
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Изображение

Това е завършеният вариант на копието на Yo-zuri Crystal Vibe.Ще трябва обаче да му правя корекции,щото гърба му се показва на повърхността,а трябва да потъва.Незнам дали ще играе добре,но утре ще имам възможност да разбера. :lol:
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Пъстърва,
Сега,как да го кажа.
От по-старото поколение съм значи.Ония дядковци,така са ме учили.Какво е кефа?
Дето бачо Илия казваше,
-- Като почне да се пълни чепарето,почвам да го навъртам на шията,става един гирлянд с паламуди,другите лодки акъла им се взема.Демек,я да ви видя.
Този номер може да имаш късмет да го направиш един път в живота си.Тогава не са имали фото.
Морския риболов,никога не можеш да го сравниш с лов.
Там си гониме късмета,докато в язовири,платени и т.н.,имаш някаква информация на кое място да застанеш и пак т.н.
И пак още,каквото ти даде морето,го вземаш...,то знае кога и какво ще ти вземе.
Наистина в последно време се научихме да връщаме на морето маломерните риби,много добре,и други работи има да учиме.Както казваш за удоволствието от воблери и блесни,ако не тази година,догодина ще ги пробвам.
Едно е сафрид на плувка,друго е на пълно чепаре.Ако ме разбираш.
Спортен и джентълменски риболов.
Разбира се.Но един сафрид,не можеш да го сравниш с един шаран.
Друг е морския риболов.Парче от 300-400гр,при нас е много емоционален момент.Рядко щастие за морските.
За по големи парчета,някава надежда в бъдещето,че ще имат късмета на живота си.
Сори, за голямото писане,но това е моята версия.
Изображение

Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

pastarvata написа:Но тук говорим за спортен/джентълменски/риболов ..
Прав си ,но донякъде.През повечето време говорим за любителски риболов и съответната консумация на улов и :drinkers: :drinkers: :drinkers: Кефа си е кеф и,който както си го разбира.В морския риболов си има традиции и аз поне не искам да изчезнат ,а с тях да се връщам назад в спомените.Не си писал откъде си,но ако живееш покрай морето трябва да знаеш как е.Не знам дали сме джентълмени,но спортисти малко пишат тук. :wink: :drinkers:
Изображение
А сега де? :roll:
pastarvata
новобранец
новобранец

Мнение от pastarvata »

Киро,като гледам снимките ти аха,аха сме набори .Тея твои спомени нали се сещеш ,че са и мои .Когато купих първият си воблер си казах"никога не е късно да станеш за смях" и аз бях скептик като теб но какво по естествено да търсиш и ловиш хищника там където той ловува и се храни /лефера знаеш натиска в плиткото и там става "панаира" на такива места с каменисто дъно и вълбочини 10-15м. просто е невъзможно да пуснеш и въртиш леферско .Ето днес му видяхме муцунката на "зъбатия" но до лодката и "чао рагаци" надявам се до 10 дни да го метнем сериозно /рибата бе около 250гр./Местните в Царево излязоха с хубави паламуди -ИДВА!!!
Моряк,да прав съм защото искам да учим младите не само да хващат а и да пускат без да им се свива сърцето . Нагледал съм се на ИДИОТИ /естакадата Шкорпиловци/дето хващат и прибират калканчета като капачки от буркани,граца и чернокопчета по5-6см. с тъпото оправдание "като се препържат знаеш ли колко са вкусни" зарганки защото с тях щели да ловят кая или"ами взимам ги щото те и без това отиват в Турция" За мен това нее благородно,дженталменско,спортменско.Те така....

'

'
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Пъстърва,щом си гледал репортажите,значи ти е наясно,че тук не сме се събрали някакви "бракониери"
Айде стига със забележките,и да си гледаме кефа / риболова /.Пък ти е ред да пишеш за твоите подвизи.
Изображение

MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

Tук открих интересна стара тема :D . Дайте мнения да я раздвжим малко.. Има ли някой опит с някой нови работещи воблери ? При мен останаха само 1-2 модела Yo-zuri, който скоро пробвах да влача с лодка и нямах резултат... но риба си имаше . Може би, защото не бях търпелив, или други казват трябало да гази воблера горе други долу.... с чепаре и скандил.???...Колегите пък ме отказваха ''Стига с тези циганки я хванеш я не.. Гледай колко сафрид има...Ама те залагат на сигурно... пък аз търся адреналин :D
MARLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MARLIN »

Бреййй :roll: явно само аз практикувам влачене на воблер. :lol: Другите предполагам разхождат лодките насам натам и търсят нефт :lol:
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Аз бендзин търсех ама............
Влачехме тези дни ве,Но имахме със шурито само по един чернокоп.
После минахме на чепарета.
Изображение

Аватар
redovi555
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от redovi555 »

да не спамя другата тема значи едни оъ хващачевите воблери са тия, ако сложите и някои други никой няма да ви се разсърди
Аватар
redovi555
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от redovi555 »

;;;;;;;;;;;;;
Аватар
redovi555
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко