Захранка и приготвяне

Модератор: Paublo_Eskobar

Публикувай отговор
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Re: Захранка и приготвяне

Мнение от Dedy »

:!: :!: :!: :!:

Някъде бях писал за МАМКАТА! Работи и по Струма, преди години редовно я ползвах, но без шамандура. Сега предпочитам да контролирам подаването на хляба.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Деди,избрал си точната тактика.Важното да хванеш ритъма на риболова.От там идват и успехите.Не е важно колко ще хвърлиш,а как,и после има как....А да не говорим,че един опитен риболовец като теб си е подбрал и точната захранка и аромат.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:smt023 :smt023 :smt023 :smt023

Бутник, точно това исках да кажа, че не става само с хранене, трябва ...
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Всичко това хубаво, обаче проблем....
В повечето ни водоеми /да не казвам всички/ на 1 риба с прилични размери се падат 50-100 миниатюрни. Та подхранваики с тези описаните от вас "деликатеси" събираме дребосъка и се чудим защо нищо едро не се хваща. Имаики впредвид че стръвта не оцелява и 10 секунди пред многобройните орди на 50-грамките /аха аха да загризат и върхара на пръчката/. Всички гледаме ингилизки и френски филмчета и си казваме "ето как се ловяли големите риби". Проблема и че те ловят големи, защото те преобладават при тях /не заради храната/. Ето защо като отидем на непознато място и захраним по правилата ни омекват ръчичките от презамятане и откачане на дребосъци, а дойде някой местен с върбова пръчка и половин килограм сухо/варено жито/царевица и подкара читавите. А ние се окуражаваме с " ееех....късмета на аджамията". Много ми е смешно като гледам някой БГ риболовно филмче и въпросният водещ/майстор застава на брега на арендовано язовирче и заобеснява че сложил това и преситил онова за да привлече само шарана /в язовира друга риба няма/. Че ако подхранел с аромат на карамел, само шарана щял да привлече /платиката и каракудата не/.

Пряко по темата:
Редовно си варя жито и кус кус.....ако ще ловя на дунав им добавям готов микс докато са топли. Колкото всяко зрънце да се облепи с въпросния микс. Н а по тихи места може да се подава в същия вид, на места с течение се стягат в топка. Според случая.....може да добавя и царевица.
За язовир ги охлаждам, прецеждам и тогава добавям микс-а.
С това храня най често при пристигане на водоема и при затишието през най горешата част на деня /подготвям местото за привечев/. През останалото време с подобна на вашата храна в много малки количества.
Риболова в "дащните" ни водоеми изисква повечко експериментиране и креативна мисъл.
Ароматизирането с чеснова паста /примерно/вместо резонните плодови аромати, ванилия, карамел също е не рядко добър ход.
През пролетта и началото на лятото по удачно е да добавим костно брашно, накиснати кучешки гранули и прочие....вместо сладникави аромати.
През лятото и есента напротив.

Р.С. Извинявам се ако съм ви надул главите с неща които знаете, смятате за глупости или не са по темата.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

А би ли ми отговорил,защо има шарански захранки,или ловят баламите,ти или не ходиш за риба или си .Винаги първо на петното идва дребна риба,ако няма кефал във водоема.Едрата риба стои в страни,а като свърши досаждането на дребосъка,това е момента,че в хранителното петно е дошла едрата риба.Но това го разбират колеги с опит,които ловят с правилно построени линии,а не с подвижно олово лежащо на дъното.
Аватар
pe6ev
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от pe6ev »

евала за тема.прочетох я с голям интерес и научих доста полезни неща от знаещите във форума.в последните излети пробвах захранката на Jaxon и останах доволен при положение, че е за 7.5лв е 2.5кг.Аз приготвям захранката директно на водоема.овлажнявам я , добавям бял червей останал обикновено от предишния излет,сладка царевица и понякога слагам накиснат хляб.като цяло не използвам ароматизатори,пробвал съм само на VDE ванилия(в тези малките пакетчета).след което оставям захранката за 15-20 мин.в началото захранвам с 5-6 сравнително големи топки и хвърлям въдицата.после дохранвам чак след като започне да намалява кълването,обаче след прочетох написаното по темата отчитам като значителна грешка.

искам да попитам за пресяването на захранката през сито .има ли голямо значението и ако да какво е?благодаря предварително
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

pe6ev написа: ... искам да попитам за пресяването на захранката през сито ...
:!: :!: :!: :!:

Задължително е! Освен, ако не си решил да даваш банкет на рибата!
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Аз пък приготвям захранката без много философий-винаги един пакет Джаксън или Сенсас,задължително добавям 1консерва царевица,в някои случаи жито и коноп......не ароматизирам.......и по време на риболова ако ловя на бял,добавям в хранилката и една щипка червеи..-това е за фидер
За плувка използвам стартови смески за кокошки(брат ми взе един чувал 10кг. за 4-5лв.)и го използваме него,в някои случаи захранвам и само с жито и бял червей....
За дъно си ползвам от фидеровата захранка..щото и монтажа на дънните ми си е като на фидер....
А и най важното-никога не изхвърлям останала захранка след приключване на излета....замръзявам я ;) и за дръгия излет просто добавям по малко съставки.....
Изображение
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Имам едно въпросче по темата към по-опитните, а то е - какво трябва да бъде съотношението на живата стръв(бял, пинки, вардевас и др.) към примерно 1 кг. захранка :roll:
laplandeca
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от laplandeca »

Ще пиша как деистват едни „другари„ по Марица.Аз личмо съм против захранките , не ги ползвам вече и се правя че не разбирам от тях :wink: :lol:
Та едни колеги приготвят само домашни захранки , като ще спомена само най често ползваната.
Бяло брашно.
Царевично брашно, не повече от половината на бялото
Кюспе
Царевица , стара или консерва
Слънчогледово олио.
Понякога и тахън, малко.
Това са основните съставки като често се прибавят и други за кеф.Кюспето се кисне и бърка в топла вода, прибавят се бръшната, тъхън , ако има , , царевица и ако трбва още брашно и олио се слага , трябва да е стегнато тестото с царевицата.
захранва се с лека платнена торба , чоропогашници, мрежи и др.,които им са направени дупки , вътре сложена захранката, обикнов. се влиза у водата пред мястото където ще се лови .Вързва се с голяма тежест и на дъното и с второ тънко въже към брега.Може да се пусне от по далеч по течението. Да се задържи с колчета, или от двете страни на някой ръкав или директно се метка от брега, според случая.Те оставят захранката да действа поне 1 ден и след това правят сериозния риболов.Подхранва се постояно с малки количества царевица.Ползват царевица основно за стръв + други.Мъчат се да ловят основно шаран , кефал, едри карабалъци,често се привличат и не лоши сомчета. но с тази захранка често идва много скобар и на царевица удрят само добри риби.
Това основно, за река не е нужна според мен купешка захранка, аз в лапландско експириментирах с брашна , жито и морски продукти за аромат и след упорита борба с бабушките, накрая докарах платика, дребни whitefish и малко кефал .
Важно е да се прилага фантазия , за тези които им е приятно „захранването„ :lol:
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Това са мноооооооооого остарели начини.Писъл съм достатъчно за подхранването в река.А колкото до количеството жива стръв добавяна в захранката няма точна рецепта.На 1кг захранка 100гр,са достатъчни,ако ловиш на река е по добре да са умъртвени и да пострелваш с прашката.А фуя или ситния вердевас се добавя към пръст,в захранката по-бързо умира.Може да го добавяш непосредствено преди да хвърлиш топка.Слагаш вердевас с глината в захранката,объркваш леко с нея,без да бъркаш надолу,правиш топка и хвърляш.Ако имаш водорасли не стягай много топките.да се разбие и по водораслите да остават следи от захранката и от вердеваса,монтаж на пропадане.
laplandeca
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от laplandeca »

Споменах ,че не харесвам захранките, но в лапландско ми се налага да ползвам,Интересуваме за платика, пробвах разни неща и забелязах че реагира доста добре на „морски продукти„ смесени към тестата и жито и царевица. Даите и вие някакви идеи за добавки , но без купешки захранки , червеи и кюспета, тука не мога да намеря такива продукти.
Благодаря и Успехи !
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Сигурен съм,че има червеи,няма държава да няма червен червеи,освен ако си към полюса.кълцаш и объркваш с пръст,пртестоява 15м. и подаваш
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Ето един модел захранка,изпробвана и работеща.Става и за пружина.Взимате варена царевица и я минавате с месомелачката,елементарно,но много оргинално :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
laplandeca
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от laplandeca »

butnik написа:Сигурен съм,че има червеи,няма държава да няма червен червеи,освен ако си към полюса.кълцаш и объркваш с пръст,пртестоява 15м. и подаваш
Butnik , в нашия град не се продават червеи , трябвав да копам в гората за да си имам :lol: , ама ич не ми се иска.Нема бял , няма червен.
Днеска пак бяхме и ползвахме захранка от жито и сладка царевица и малко останала от преди , бяло брашно , царевица и накълцани белени скариди.
Резултата , неравностойна борба с бабушките, докарахме и малко кефал , но никаква платика.Но този път , мисля че избрахме „грешно„ място.
Бяхме 3 българи и за стръв на перо и дъно ползвахме сладка царевица , улов над 10 кила основно едри бабушки и малко кефал.
Ще се пробва пак за платика :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”