Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум

Черна мряна - наблюдение.
Модератор: emo vasilev
-
- сериозен играч
Re: Черна мряна - наблюдение.
а в бургашко къде са мренските реки и места
Аз съм фен на мрената и от 2 години живея в Бъргас , но не съм пробвал да я гоня....Ще ми е интересно ако псоделиш колега ..
Поздрави...
Аз съм фен на мрената и от 2 години живея в Бъргас , но не съм пробвал да я гоня....Ще ми е интересно ако псоделиш колега ..
Поздрави...
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
-
- ще става разбирач
Еми мряна аз лично съм хващал на Луда Камчия, Факийска, Велека и Резовска. За другите реки не знам, защото не съм ходил. Ма на тия има сигура. Успех.
Re: Черна мряна - наблюдение.малкиа
........
Много поучително мнение,ама ..... СПАЗВАЙ ФОРУМНИТЕ ПРАВИЛА!!! sapuna
Много поучително мнение,ама ..... СПАЗВАЙ ФОРУМНИТЕ ПРАВИЛА!!! sapuna
-
- ще става разбирач
Oт три година всяко лято ловя черна мряна на една рекичка до белоградчик
по вировете мряната сутрин се търси във дълбокото следобяд когато водата се згрее и напече жегата се търси във скрая на вира на плиткота а привечер в началото на вира за тези 3 години мисля че съм понаучил навиците на тази бих казал капризна рибка
ловя я най често на мамарец (Ручейник) най - голямата ми уловена черна мряна е около 28 см
Друга стръв която ми препоръчаха са торните червей но от вечерта им капваш няколко капки валериян и това уж привличало рибата но след като го пробвах няколко пъти не ми вдъхва голямо доверие
Дано бях полезен с тази информация 

- Assassin23
- вече хвърля и на тежко
По река черни осъм я ловим на къщурка
- георги н.
- ще става разбирач
Байче , какво е това къщурка ? Да нв би да е ручейник?
Не можеш да очакваш полет на мисълта в този който е свикнал да пълзи .
Ручейник или мамарец е това животинче , което като обърнеш камък в реката , на плиткото , го виждаш като тръбичка прикрепено за камъка отдолуULtRA^CsKa написа:Oт три година всяко лято ловя черна мряна на една рекичка до белоградчикпо вировете мряната сутрин се търси във дълбокото следобяд когато водата се згрее и напече жегата се търси във скрая на вира на плиткота а привечер в началото на вира за тези 3 години мисля че съм понаучил навиците на тази бих казал капризна рибка
ловя я най често на мамарец (Ручейник) най - голямата ми уловена черна мряна е около 28 см
Друга стръв която ми препоръчаха са торните червей но от вечерта им капваш няколко капки валериян и това уж привличало рибата но след като го пробвах няколко пъти не ми вдъхва голямо доверие
Дано бях полезен с тази информация

-
- учете се от него
Да бе , ей сега ще се окажат точно такива едни и същи , различни форми на ручейника.....Trias написа:[! Иначе мряната си кълве и на ручейник , и на мамарец , и на зеленка ,лежляк ,тинявец, бене-бене и други лакомства , които накрая ще вземе да се окажат различни форми на ручейника . :shock![]()

-
- учете се от него
Ми, може и да нямаTrias написа:![]()
![]()
Сигурно има малка разлика ....

-
- учете се от него
Да , бе.....Trias написа:![]()
![]()
Е кво толкова да се вманиачваме на тема хромозоми и днк-простотии ! Важното е ,че стръвта си работи ... ?
- Assassin23
- вече хвърля и на тежко
Мисля ,че другото има на къщурката е ручейник както казахте одвънка е със ситни камъчета.И се намира пот камъните залепено.
-
- новобранец
така - много добре беше описано някъде из форума - черната мряна се намира точно преди пояса с пастърва - тоест мряната е предимно балканска риба ,но да не забравме ,че е от семейство шаранови
обитава предимно малки бързеи (с не много голямо течение в близост до вирове или малко по дълбоки места ,но задължително с каменисто дъно ) в летни дни мряната е активна сутрин до около 10- 11 ч и вечер след 17 ч -през останалото време стои като запоена на дъното на реката като само филтрира водата (тогава колкото и да я провокираш няма да кълве )
та по въпроса - мисля че не е толкова важно дали ще е мътна или не водата - мисля че е по- важно как и с какво най вече се лови (каква захранка хвърляш и най вече на каква стръв )
пробвай да омесиш хляб с малко олио , като направиш малки топчета колкото индийски орехчета и ги метнел малко по наготе от вира .
на кука не по - голяма от №10 закачи мамарец и пробвай (!!!!понеже това е дънна риба куката ти трябва да се носи по дъното ) аз лично препоричвам дънния риболов за тази риба , но дава и доста добре и на плувка .
ами това е - наслука
обитава предимно малки бързеи (с не много голямо течение в близост до вирове или малко по дълбоки места ,но задължително с каменисто дъно ) в летни дни мряната е активна сутрин до около 10- 11 ч и вечер след 17 ч -през останалото време стои като запоена на дъното на реката като само филтрира водата (тогава колкото и да я провокираш няма да кълве )
та по въпроса - мисля че не е толкова важно дали ще е мътна или не водата - мисля че е по- важно как и с какво най вече се лови (каква захранка хвърляш и най вече на каква стръв )
пробвай да омесиш хляб с малко олио , като направиш малки топчета колкото индийски орехчета и ги метнел малко по наготе от вира .
на кука не по - голяма от №10 закачи мамарец и пробвай (!!!!понеже това е дънна риба куката ти трябва да се носи по дъното ) аз лично препоричвам дънния риболов за тази риба , но дава и доста добре и на плувка .
ами това е - наслука
-
- кандидат преподавател
Уточнявай за къде става въпрос -например в планината кълве през целия ден,но на различни места и по различен начин в реката.Да не ти обяснявам,че има и едно язовирче в планинско село,което се захранва от извор,и е естествено зарибено с черна мряна /предполагам,че птици са пренесли хайвера/,която кълве най-добре точно по обяд,в най -голямата жега,над съвършено тинесто дъно,като кълве на квот и дадеш-хляб,бял червей,торен червей,земен червей,ама не ще ручейник,ни пясъчник ни "зеленка"и пр.уникални мренски деликатеси.