Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Воблери за сом!
Модератор: bobopeli
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Воблери за сом!
Като няма SSH 8 и 9,трябва някой от Чехия да ти го боядиса,същия от когото изкупихме Сливърите RY!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Това е най-скъпият Каунтдаун Шадрап с цвят ORO,под 100лева няма намиране,имат го само колекционерите по света!RFSH-Редшайнър е почти същия,но хрилете,перките и очите не са червени,а златни!
Последно промяна от Troli Rapala на Пет Окт 07, 2022 1:52 pm, променено общо 1 път.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Като бях плувкар по Лобош,най-мразех да ловим червеноперки,скъсваха ми нервите кога точно да ги засечем,или избързвах или се забавях,но за Тролинг на сом са си екстра!Не мога да ви покажа и Магнумите 7-9 и 11 или 10MS!И 18години никой не се сети да сложи оранжева линия на Сливър примерно! 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
За да не си помисли някой,че съм Рапала манияк ще ви покажа и от други марки,някои не сте ги чували или виждали!
Този Нилсмастер го видяха от мен,влезоха ми Ибея и почнаха да го внасят!Отвратих се и не съм го пускал на вода!Всичките ги тунинговах за да си правя експерименти,дали има по-добро от SSH!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ето тунинг с добавени черни линии с маркер!Стар модел на Рапала от 1972г.,последното откритие на Лаури преди да умре!
Само аз ги имам всичките 4цвята в два размера 7 и 9!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Аз съм много доволен от риболова на сом ,на Тролинг и в момента си давам сметка,че не уловените риби ме направиха щастлив,а откритията които постепенно правех!Сега достигнах до извода от милиардите мегабайта информация по темата Тролинг,че нещата не са никак сложни!Сомските воблери са тези с естествени цветове и от тях трябва да се започне в риболова,а когато не дават,сменяш с атрактивни или неутрални!Вече съм забравил кои бяха неутралните,но не ми се чете пак!При повечето логиката е наобратно и залагат само на атрактивни цветове,а натурални почти нямат или не слагат и смятам,че грешат!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
По едно време с Гео бяхме единствените тролингисти,Жребчево беше наше и бяхме едновременно конкуренция и приятели,така е и до ден днешен!Цирка беше голем щот той влачеше с Кенарти Снек,евтино копие по форма на Денсър и си имаше успех!Никога не сме си ги мерили кой-колко е хванал или повече разбира от тролинг от това няма смисъл!Днес аз набарвам рибите ,утре той и няма сърдити или завист!Знам на какво хвана Големия сом,но дали е хванал и други на същия воблер за мен ще си остане загадка,не сме го коментирали!Денсъра също е откраднат от Рапала и е подобрен УолиДайвър който е бил легендарен воблер за бели риби.А един воблер става ли за бели риби,ще хване и сом това е многократно доказано!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
На базата на рибите които улових през годините едно нещо ми направи силно впечатление!Най-големите ми риби бяха на воблер 7см. Шадрап и Денсър!На 9см.Денсър и Шадрап голям сом нямам и не съм чул от колеги да се похвалят.Моя рекорд на Шадрап е 36кг. на 7см. и двете 20-ки,имам и изпуснат втори голям!На 8см.Шадрап рекорда ми е 26кг.,а на 9см.нямам риба!При Денсъра положението е същото,на 9см. Голям сом нямам,всичките едри ми удряха на 7см.!Имах една битка от 3часа пак на 7см. и дори не го видях,по мои сметки беше поне 80кила,защото сомовете 20-40 обикновенно ги докарвам до лодката и ги виждам след 30минути или час!Включвам и чужди сомове за които знам,две по 40 и един 50 на Старчето на 7см. и рекорда на Юли 70кг. на 7см.!Добавям и към 70кг. на Гео със Салмо 6см.,знам и за 30-ка на Монтана пак на 7см. Шадрап!Как става така,че воблер с който имам стотици сулки и бели риби е Бияч за едри сомове?
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Другото което ми прави впечатление през годините е,че на големи или дълги воблери удрят предимно малки сомчета и по-рядко големи.Точно в това е голямата загадка,голям воблер ли да сложа за голям сом или малък воблер?
Според мен на едната въдица е задължително да се сложи 7см. воблер и да се сменят само цветове,марки и модели.Това е откритие на Старчето и на един воблер 7см. и цвят на един и същи язовир има три страхотни риби!И аз правя това още от първия път,но открих по-късно,че е добре да пробваш и други цветове!Направих си голяма гама от цветове на 7см.,а на 8 и 9 по-слаба!Според мен да залагаш само на огромни воблери с цел да ти удрят само големи риби е нерезултатно!Можеш да закачиш Сливър 13 и Шадрапче 7 които газят почти еднакво и голямата риба да хапне малкия воблер!Случаи много и точни рецепти за улов няма.Колко голям сом ще удари в крайна сметка е късмет,а не въпрос на наш избор.

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Имал съм многократни случаи в които всички са капо,а аз хващам един или няколко сома!Това не означава,че съм някакъв велик тролингист на сомове,а просто залагам на най-доброто което е измислено за трудни риби от Рапала,това са Шадрап и Денсър!Тези два модела са задължителни в кутиите,кога точно да се ползват всеки си решава.Когато сомовете са активни,няма толкова голямо значение цвета,размера или марката,но за трудни и ялови дни си трябват биячи с размер 7 или 8-9!За съжаление Денсърите са спряни от производство и намирането им е трудно.Останаха само дълбоките варианти.Ако имате си ги пазете.Спряни от производство са и Миноурап,Тролс ту Миноу и Тролс то шад.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Питал съм се много пъти,защо Шадрап и Денсър ловят повече от други воблери!И ми направи впечатление,че са изключително леки на грамаж!Разбрах,че Рапала купува от Еквадор определен вид Балсово дърво!Викам си нямат ли си дървета у Финландия?
Тяхното обяснение е,че от този определен вид Балса когато се направи воблер има най-естествено поведение на реална рибка и най-добра плуваемост.Тези предимства на Балсата изпъкват при капризни риби,защото много добре знаят,че рибата може да подгони воблера,но да се откаже!Оказа се от подводни клипове,че и сомовете идват до воблера,оглеждат го и се отказват,демек няма разлика в поведението на щука,сом и бяла риба!Доста риби идват идват до воблера,плуват зад него известно време и се отказват!За сома това е изненадващо,защото всички твърдения са ,че има слабо зрение!Аз първи повдигнах преди години въпроса за зрението на сома и сме спорели много по тая тема и все още смятам,че съм прав-вижда перфектно примамката!Иначе няма логика да дойде до воблера и да го помирише с мустаци и да се откаже! 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Денсъра и Шадрапа са изключително леки и нежни воблери и много хора смятат,че това е недостатък в улова на сом,а то е точно обратното!
Идеята на Воблера е да имитира плуваща или ранена рибка и този ефект се постига най-добре когато са направени от Балса и то определен вид,който го има само в Еквадор!
Ако имахме подводни камери щяхме да видим,че за един ден ще дойдат десетки риби и ще се откажат!Така е и при кльонкането,може да дойдат и 100сома,а да не клъвне нито един!Този проблем може да се реши отчасти!И точно това е ролята на цвета,черна точка,линии или някакви други детайли по воблера!Точно поради тази причина е Задължително да имаме разнообразие от цветове от даден воблер!Големите риби са изключително мнителни и са виждали стотици воблери и са се отказвали да ги атакуват и затова стават големи!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
При мен повечето сомове са хванати на Естествени цветове имитиращи костур и червеноперка!После по успеваемост е Редхед,Файъртайгър,Хоттайгър и Редтайгър!Кога-кой цвят искат рибите само те си знаят,проба му е майката,а мътността и осветеността не играят никаква роля и няма готови схеми които да гарантират,че даден цвят работи за определени условия!С един и същи цвят съм хващал при всякакви условия на водата или осветеността!И затова не вярвам,че даден цвят е за дадени условия!Номера е да знаеш горе-долу къде удрят сомовете на даден язовир,дълбочината според сезона и да се сменят цветовете през час-два ако няма удър!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ето ви един пресен пример!Миналата седмица един от победителите в Състезанията по Тролинг влачи цяла седмица на Студен кладенец и е капо,не влачи Денсъри!По същото време там влачи цяла седмица още един приятел със самочувствие при улова на сом и е капо,не влачи Денсъри!Обаждам се на друг приятел и той ми казва,че негов приятел е хванал 40-ка на Денсър на Студен кладенец!Имена няма да споменавам,просто го давам като доказателство за силата и предимствата които притежават и ви дават Денсъра!Всеки е капо,а който е с Денсър хваща!И така е от 18години,когато никой не хваща слагаш Денсър или Шадрап,може и модела Миноу който е издължената версия на Шадрап!Рапала е измислила всичко най-вървежно през годините,няма как с друга марка да успеете повече!Да и на Салмо има много ловящи модели,но не толкова и за мен си остава на второ място по успеваемост!Това са двете основни марки с ловящи модели,останалите не могат да ги стигнат по успехи!