Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Използване на сонар без лодка
Модератори: emo vasilev, Кърцата
Re: Използване на сонар без лодка
Колеги темата е интересна ,та ще питам нещо, като очаквам отговор, като за първолак.
Този сонар http://www.amazon.com/Humminbird-Piranh ... DVXNRC20K8 може ли да се ползва от брега, без лодка и до колко метра ще има информация за водоема,като релеф и т.н.
Този сонар http://www.amazon.com/Humminbird-Piranh ... DVXNRC20K8 може ли да се ползва от брега, без лодка и до колко метра ще има информация за водоема,като релеф и т.н.
Всичко е добре когато завършва добре.
А има ли модели които могат да се ползват от брега,като дават примерно инфо за релефа на 80 м. от брега.
Всичко е добре когато завършва добре.
една идея която мисля да използвам евентуално, аз имам RF 10, най-стария Smartcast, земате си една лодка с дистанционно детска играчка, закачате сондата отзад и може да обикаляте кадето си искате без да трябва да се мята с въдица. При мятането на сондата с въдица просто няма такъв кнтрол и не можеш да се върнеш ако минеш някое интересно място, трябва пак да мяташ и пляскаш което пък плаши рибата и ..... Аз със сигурност ще си взема някоя лодка с дистанционно ама нямам време да рибарствам в момента, така че е само на теория. Само че тази лодка трябва също да е с голям обхват или ако не е да се усъвършенства. Иначе май има за по 50 лв такива лодки с дистанционно.
аз я ползвам за да видя дъното наи вече за подводни изненади- хварлям е напред,малко в ляво,малко в дясно и е изтеглям няколко пъти. иначе в книжката дават - сондата има 2 дупки за закачване като едната е да се закачи и ползва като плувка едновремено - но аз никога не сам е ползвал така. с радиоуправляема лодка би требвало да стане лесно - самата сонда е лека - някаде около 60-80 гр и не и трябва лодка с кои знае каква подемност
за сонара са които колегата todoplam по горе пита - те в данните са дали
Sonar coverage: 20 degrees at -10 dB (200 kHz), 60 degrees at -10 dB (83 kHz)
Depth capability: 600 feet - dulbochina na koito raboti
Target separation: 2.5 inches- rasdelitelta sposobnost - t.e nai malkite ribi koito sasicha shte sa 8-10sm
Temperature sensor: Yes, included in transducer-ima sensor sa da pokasva temperaturata na vodata
Speed sensor: No - nima sensor sa skorosta na lodkata
Power input: 10 to 20 V DC - neobhodimoto sahranvane
Standard transducer: Dual beam (XNT 9 20 T) - 2 luchev sonar - mnogo e dobre tova
Transducer mounting: Transom mount montaj na samata sonta - isvan borda - ne snam kak se kasva na BG tova - inache e edna vertikalna duska odsad na lodkata
ще да е добър - с 2 луча е.не става са хварляне а само са монтиране към лодка - извнборда-/Transducer mounting: Transom mount/ за дължината на кабела не пише но то е стандартно около 5-6м така че питаи Bob Nudd- откаде си го е поръчал - този сонар става хем от лодка нем от брега да се хварля

Sonar coverage: 20 degrees at -10 dB (200 kHz), 60 degrees at -10 dB (83 kHz)
Depth capability: 600 feet - dulbochina na koito raboti
Target separation: 2.5 inches- rasdelitelta sposobnost - t.e nai malkite ribi koito sasicha shte sa 8-10sm
Temperature sensor: Yes, included in transducer-ima sensor sa da pokasva temperaturata na vodata
Speed sensor: No - nima sensor sa skorosta na lodkata
Power input: 10 to 20 V DC - neobhodimoto sahranvane
Standard transducer: Dual beam (XNT 9 20 T) - 2 luchev sonar - mnogo e dobre tova
Transducer mounting: Transom mount montaj na samata sonta - isvan borda - ne snam kak se kasva na BG tova - inache e edna vertikalna duska odsad na lodkata
ще да е добър - с 2 луча е.не става са хварляне а само са монтиране към лодка - извнборда-/Transducer mounting: Transom mount/ за дължината на кабела не пише но то е стандартно около 5-6м така че питаи Bob Nudd- откаде си го е поръчал - този сонар става хем от лодка нем от брега да се хварля
- Bob Nudd
- ще става разбирач
Дойде ред и аз да се похваля.
Вчера ми пристигна сонарчето(piranhamax 230). Супер доволен съм, поне на пръв поглед. Има си готина кутия с която се транспортира, а също така може да си седи в нея. Освен това в кутията има предвидено място за 8 броя батерии АА. Стационарната сонда може да се закрепи към корпуса на лодка с помощта на вендуза (вакумче или както там се казва). Естествено в комплекта си има и безжична сонда, която ще употребявам най-вече.
Сега имам още един повод по-скоро да ходя за риба
.

Вчера ми пристигна сонарчето(piranhamax 230). Супер доволен съм, поне на пръв поглед. Има си готина кутия с която се транспортира, а също така може да си седи в нея. Освен това в кутията има предвидено място за 8 броя батерии АА. Стационарната сонда може да се закрепи към корпуса на лодка с помощта на вендуза (вакумче или както там се казва). Естествено в комплекта си има и безжична сонда, която ще употребявам най-вече.
Сега имам още един повод по-скоро да ходя за риба

Коце © написа:"Секс с манекенка" няма да донесе такъв кеф брат!![]()
![]()
поздравления!!!.
прбваи обхвата на бежичната сонда - и колко стабилно работи на голяма разтояние - ако отзивите са добри да мина и аз на този сонар.колко му издаржат батерите? обхвата може и на "сухо" да го пробваш - слага се сондата в кофа с вода - да се задеистват контактите отдолу / ако се постави върху мокро парче плат също става/ и се отдалечава станцията като се засича кога сигнала се губи. успех и много риби 
наскоро в един англйски саит ми попадна интересен начин на исползване на бежичния сонар при риболов на шаран. - с лодка се вкарва сондата и се закотвя като шамандура където е захранката - после от брега се хварля около нея. ако сонара покаже че има риба но не калве почва да се сменя стравта. ако пък покаже че рибата е над даното се хварля с плувка. никой ползвал ли го е по този начин и какви са му впечатленията?

-
- научил се да хвърля
Вчера пристигна от Щатите и моят сонар Rf 15 на Humminbird .Въпросът ми е за какво служат двете крайни букси от задната страна(средната е за захранването)? Иначе машинката си е супер пробвах я на езерото до града и при силното вълнение което беше се държеше стабилно на повече от 30 метра.
- Bob Nudd
- ще става разбирач
Благодаря.
Утре или в петък ще го пробвам как се държи. Ще докладвам веднага
.
Вариянта с лодката сигурно работи, замилил съм се да си направя...
@stanistud
Като го гледам е същия като моя, само няма стационарна сонда.
Лявата букса е именно за нея, а дясната и аз не знам за какво е.
А за малко да забравя.
Честито и със здраве да си го ползваш!
Утре или в петък ще го пробвам как се държи. Ще докладвам веднага

Вариянта с лодката сигурно работи, замилил съм се да си направя...

@stanistud
Като го гледам е същия като моя, само няма стационарна сонда.
Лявата букса е именно за нея, а дясната и аз не знам за какво е.
А за малко да забравя.
Честито и със здраве да си го ползваш!
![]()
този сонар пирана е направен за 3 лучеви сонди -1 са надолу и 2 са ляво и надясно- така че третата букса е са влючване на страничните сонди
- Bob Nudd
- ще става разбирач
Първи впечатления:
понеже си зарязах повечето въдици на вилата, трябваше да използвам телескоп на 2.7м и влакно 0.22мм.
Помятах 30-40 минути, максимална дистанция 30-40м( с тая въдица толкова
). Имаше леки вълни, но прекъсвания на сигнала нямаше.
Понеже мятах през пролука в папура, а сонара ми беше в краката, сондата скриеше ли се зад папурите нямаше сигнал. Това смятам, че не е проблем.
Показания - температура, дълбочина, риби дето се казва "всичко е ток и жица"
.
Но, тук следва едно голямо НО. Смених мястото заметнах веднъж, всичко беше наред. Заметнах втори път и няма никой, връзката прекъсна. Заметнах няколко пъти, резултат нулев.
.
Прибрах се, топнах го в кофата, пуснах сонара и пак пише, че чака сигнал
.
Забърсах хубаво сондата и я изтръсках върху ръката си, усетих няколко ситни капчици
. Веднага ми стана ясно, че сондата не е така непромокаема и се е напълнила с вода през контактите
. 190$, произведено в USA
, нова сонда струва 30$, все си мислех, че за тези пари трябва да има някакво качество
.
Май бях чел, че някой колега е имал същия проблем и като я е отворил и я е подсушил се е оправила
.
Това и ще направя.
Ще следвам указанията в тази тема.
Това е за сега, ще докладвам какво е станало.
понеже си зарязах повечето въдици на вилата, трябваше да използвам телескоп на 2.7м и влакно 0.22мм.
Помятах 30-40 минути, максимална дистанция 30-40м( с тая въдица толкова

Понеже мятах през пролука в папура, а сонара ми беше в краката, сондата скриеше ли се зад папурите нямаше сигнал. Това смятам, че не е проблем.
Показания - температура, дълбочина, риби дето се казва "всичко е ток и жица"

Но, тук следва едно голямо НО. Смених мястото заметнах веднъж, всичко беше наред. Заметнах втори път и няма никой, връзката прекъсна. Заметнах няколко пъти, резултат нулев.

Прибрах се, топнах го в кофата, пуснах сонара и пак пише, че чака сигнал

Забърсах хубаво сондата и я изтръсках върху ръката си, усетих няколко ситни капчици

Май бях чел, че някой колега е имал същия проблем и като я е отворил и я е подсушил се е оправила

Това и ще направя.
Ще следвам указанията в тази тема.
Това е за сега, ще докладвам какво е станало.
![]()
жалко. но не се заблуждаваи в наши дни всичко се прави в китаи. преди да е отвориш пробваи да направиш нещо с гаранциата - иначе ако е отвориш ще ти отпадне. моята вапреки че е правена в хонкконк-/все китаи/ и сам е миатал безборои пати та вече ми е омразнала и искам да е сменям си работи добре. неколко пати сам е испускал вурху камани /е не много лошо/ но си е ОК. не знам от каде в УСА си е купили но при мен в сериозен магазин /гарантирано че е оригинална/ този модел на сонара се продава преварнато в $ по $280. иначе по онлине магазини сам го срещал и по 150. дано се справиш - върши работа машинката
ПП. че се сетих - нали имаш и другата коиато е с кабел - вклучи него и виж дали базата/приемника/ работи/таси сонда с кабела не требва да е вклучваш на сухо а в вода
ПП. че се сетих - нали имаш и другата коиато е с кабел - вклучи него и виж дали базата/приемника/ работи/таси сонда с кабела не требва да е вклучваш на сухо а в вода
- Bob Nudd
- ще става разбирач
Сонара го пробвах и със стационарната сонда, работи без проблеми.
Гаранция има, но е за САЩ. Тук не я признават.
Започнах да разрязвам сондата, както и очаквах през разреза изтече малко вода.
Днес ще се мъча с рязането, с макетно ножче режа и е бая зор.
П.П. След като отворих сондата, реших да видя има ли някакво напрежение на контактите.
Измерих около 200mV, сега пак мерих( около 3 часа са минали от как е отворена) и напрежението е 1.45V.
Гаранция има, но е за САЩ. Тук не я признават.
Започнах да разрязвам сондата, както и очаквах през разреза изтече малко вода.
Днес ще се мъча с рязането, с макетно ножче режа и е бая зор.
П.П. След като отворих сондата, реших да видя има ли някакво напрежение на контактите.
Измерих около 200mV, сега пак мерих( около 3 часа са минали от как е отворена) и напрежението е 1.45V.
![]()
- Bob Nudd
- ще става разбирач
Добри новини.
След като извадих платката видях, че има доста окиси. Последва търкане с четка за зъби и спирт. Изчистих окисите, за всеки случай смених и батерията с нова. Запечатах сондата и я пробвах - проработи
.
Снощи я използвах по време на риболова и се представи добре.
Дистанцията която усях да достигна е около 40-50 метра, като имаше редки прекъсвания на сигнала, но много кратки.

След като извадих платката видях, че има доста окиси. Последва търкане с четка за зъби и спирт. Изчистих окисите, за всеки случай смених и батерията с нова. Запечатах сондата и я пробвах - проработи

Снощи я използвах по време на риболова и се представи добре.
Дистанцията която усях да достигна е около 40-50 метра, като имаше редки прекъсвания на сигнала, но много кратки.

![]()
-
- научил се да хвърля
Първи впечатления и от моя RF 15 .
Определено дистанцията която покрива е по-вече от 30 метра.Показва коректно дълбочината и температурата на водата.
Още не мога да разбера при коя функция на показване на дъното се показва най детайлно .
Относно показанията за наличие на риби на язовир Бели лом през ноща ми показа символ големи риби на 25 метра от брега на дълбочина 4,5 метра.Като знам каква риба има във водоема това би трябвало да са шарани или амури . През деня не ми показа никакви символи на риби въпреки че излизаха костури и червеноперки около педя .Това ме навежда на мисълта че не индикира риби по-малки от 10 - 15 см.
Въпросът ми е може ли да се показват по-малки риби с промяна на настройките (например с повишаване на чувствителноста).
Определено дистанцията която покрива е по-вече от 30 метра.Показва коректно дълбочината и температурата на водата.
Още не мога да разбера при коя функция на показване на дъното се показва най детайлно .
Относно показанията за наличие на риби на язовир Бели лом през ноща ми показа символ големи риби на 25 метра от брега на дълбочина 4,5 метра.Като знам каква риба има във водоема това би трябвало да са шарани или амури . През деня не ми показа никакви символи на риби въпреки че излизаха костури и червеноперки около педя .Това ме навежда на мисълта че не индикира риби по-малки от 10 - 15 см.
Въпросът ми е може ли да се показват по-малки риби с промяна на настройките (например с повишаване на чувствителноста).
зависи от разделителната способност на екрана - но от това което съм пробвал по малки от 10-15 см не ги показва /е поникога ако са няколко заедно ги засича/ иначе над 25-30 см се показва като голяма риба