Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум




ДИП в домашни условия
Модератор: sapuna
-
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 13896
- Регистриран на: Вто Яну 02, 2007 9:11 pm
- Местоположение: св.Влас
Re: ДИП в домашни условия
Ами аз ги имам всичките и ги използвам от много време.Сравнение с Неш,Пелцер и др. хубави дипове, то на Христо са като сиропче.За платени стават, където бързо се очакват удари,но за свободен водоем, където може и да нямаме удар 24ч.не са вървежниTRAP написа:Ами аз ползвам само на Христокарп въпреки че са по 5.50лмв и съм много доволен от тях на това мнение са и доста от Софийските профи шаранджии.snegk написа:За да имат пълен ефект диповете трябва да са хубави.Дори и тези които копувам от 6 до 8лв изветряват бързо във водата.Ако имате възможност копувайте маркови дипове,перфектни са.Всичко друго замирисва на тиня след 1-2часа


Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- TRAP
- ще става разбирач
- Мнения: 594
- Регистриран на: Сря Мар 16, 2005 1:10 pm
- Местоположение: София/Видин/
Re: ДИП в домашни условия
Няма да се развали.Иначе не знам за такива дипово за хищна риба поне аз може и да има.Аз дипа го използвам за ,царевица,топчета,бял червей.Иначе съм капвал от него и на качамака и хляба.GODzillata написа:За царевичката ясно, макар че дори и тя, като престои в дипа, няма ли да се развали (дипа) от това?TRAP написа:Преди да заметнеш дипваш стръвта или по точно казано е потапяш напримерно царевичката и мяташ.Може и да оставиш някое зърно да престои вътре повечко време .
Ами ако искам да дипвам по-голяма стръв? - рак или дроб?...те не могат да влезнат в шишенцето....та тогава к'во?
...кап-кап върху тях или малко от дипа се разрежда с вода?
Аз ходя по брега и викам рибката да идва тя при мен сега.
- carpsliven2
- сериозен играч
- Мнения: 1746
- Регистриран на: Нед Окт 05, 2008 9:52 pm
- Местоположение: Васил Николов - Сливен
Re: ДИП в домашни условия
Според мен неси прав колега ....nikikati написа:Удоволствието да излъжеш трофеен шаран със стръв и дип собствено производство е несравнимо с каквото и да било!
Верно е че не е елементарна работа, но ако се попрочете това онова и се придържаме към добрата стара химия успеха е по близо в сравнение с това да си купим "маркови" дип и топчета от кварталния магазин (за 50 тина кинта комплекта) с поне 200 % надценка. Аз лично от 2 години не си хвърлям парите на вятъра и съм предоволен!
Или напиши на младите шаранджии твоя истинска рецепта която работи .. или ги остави да си купат от магазините измисленото от инжинерите. Всички ние правим рецепти още от комунизма.. ама те ще си останат тайна и няма смисъл да минават нашия сложен път докато достигнат някакви истини...
Па тва за надценките е ... като че ли си тръгнал да си избиваш риболова..
Ако знаеш надценките на бензина .. сигорно ще тръгнеш пеш за риба!

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
- nikikati
- ще става разбирач
- Мнения: 326
- Регистриран на: Нед Окт 19, 2008 1:01 pm
- Местоположение: София/Бургас/Русе
Re: ДИП в домашни условия
Всеки е прав за себе си! За това е форум всеки да казва своето мнение и който чете сам да си отсява за себе си!carpsliven2 написа:Според мен неси прав колега ....nikikati написа:Удоволствието да излъжеш трофеен шаран със стръв и дип собствено производство е несравнимо с каквото и да било!
Верно е че не е елементарна работа, но ако се попрочете това онова и се придържаме към добрата стара химия успеха е по близо в сравнение с това да си купим "маркови" дип и топчета от кварталния магазин (за 50 тина кинта комплекта) с поне 200 % надценка. Аз лично от 2 години не си хвърлям парите на вятъра и съм предоволен!
Или напиши на младите шаранджии твоя истинска рецепта която работи .. или ги остави да си купат от магазините измисленото от инжинерите. Всички ние правим рецепти още от комунизма.. ама те ще си останат тайна и няма смисъл да минават нашия сложен път докато достигнат някакви истини...
Па тва за надценките е ... като че ли си тръгнал да си избиваш риболова..
Ако знаеш надценките на бензина .. сигорно ще тръгнеш пеш за риба!
А това за избиването на риболова - не съм го прочел!
Шаранът не ти гледа такъмите!
CATCH & RELEASE
CATCH & RELEASE
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 136
- Регистриран на: Сря Авг 17, 2011 2:55 pm
- Местоположение: Ямбол
Re: ДИП в домашни условия
Взимаш едно степче от магазина (най-силен аромат дава TANG) , затопляш десетина милилитра вода , сипваш степа вътре и лашкаш докато се разтвори напълно (5-10 минути лашкане стигат) . След това оставяш в хладилник или в стаята да спадне температурата до нормалната , и наливаш глицерин около 30-40 милилитра , и пак започва лашкането. Смесва се за минутка. Става сравнително добър ДИП и във спокойни води издържа ароматът му до час. Топвате , отцеждате и цоп в гьола. Дано съм помогнал.
Винаги идва момента в който си казваш " Кепа ми дойде малък".
Re: ДИП в домашни условия
Глицерина не е ли отровен?
По-добре сгъстен сироп на база захар или меласа. 


- batlar
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 229
- Регистриран на: Съб Яну 02, 2010 7:25 pm
- Местоположение: Пазарджик
- Обратна връзка:
Re: ДИП в домашни условия
до колкото аз знам не е отровен или поне не в малки количестваBai Dobri написа:Глицерина не е ли отровен?По-добре сгъстен сироп на база захар или меласа.
баща ми слага в ракията ма няма да ви кажа защо

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 136
- Регистриран на: Сря Авг 17, 2011 2:55 pm
- Местоположение: Ямбол
Re: ДИП в домашни условия
Не , не е отровен , има сладък вкус леко парлив и много бързо опиянява (с 50 грама си под масата) , но действа много разхлабващо на стомашно чревния тракт (причинява разтройство).Bai Dobri написа:Глицерина не е ли отровен?По-добре сгъстен сироп на база захар или меласа.
Винаги идва момента в който си казваш " Кепа ми дойде малък".
Re: ДИП в домашни условия
С риск да ми се смеят някой от колегите ще напиша този пост.
Първо да започна с това че съм съвсем начинаещ риболовец със скромен опит около 2 години и нещо, и не повече от 40-50 риболовни излета. Естествено всичко започна с това че първия път когато ме заведоха за риба, клъвна точно на тази въдица която бяха наплюли за новака (аз тогава и въдица си нямах), монтажа беше прост капан с кюспе и първия шаран беше факт. Запалих се доста сума ти неща изчетох пробвах разни химии и готвени манджи, без особен резултат. Малко да ви разсмея, един път си правих качамак с храна за филателни рибки
).
По темота за диповете, есенции, аромати дотук се убедих че по добро от естествените аромати няма (при това чисти, не е добре да се смесват). Като се замисли човек, кюспето е доста близко до понятието "ДИП" (отново моля не ми се смейте, просто разсъждавам). Бавно се разтваря във водата, създава ароматен облак около кукичката със стръвта (аз си ползвам царевица) и е приложимо за всякакви водоеми. Досега не съм чувал шаранова риба която не взема на кюспе, още повече че като компонент маслената основа дефакто е трансмисията която се ползва във всички "маркови" дипове, разбира се при тях се ползват разнообразни мазнини и аромати. Единственият проблем който има с кюспето е че рядко се намира такова което не е много твърдо пресовано (съвременните маслобойни машини, явно работят с по голяма ефективност и отпадъчния продукт не е толкова ароматен, извлечена е много голяма част от мазнините, често е толкова твърд, че и след 3-4 часа киснене във водата вадиш плочката и виждаш че повърхноста е едва едва разтворена. Та се замислих преди време за нещо което съм чел за ръчна преса, както и да е вероятно скоро ще "направим" или измислим някакво решение на проблема:) . Освен това съм чел доста за конопа (знам че това е една от основните съставки на диповете). Разтърсих се, оказа се доста "солен" по рибарските магазини, в сравнение с други изтоници които намерих. Но да не се отклонявам от темата замислих за кюспе от коноп или някаква комбинация от коноп и слънчоглед, като отново ще трябва да се поекспериментира със степента на пресоване. Искам да попитам има ли някой колега който е пробвал да прави кюспе от коноп. На теория би трябвало да работи, мазнина която е силно ароматна и харесвана от шарановите риби и остро възбуждаща апетита (поне така е описана в книгите а и е основна съствака на "марковите творения"), разнасяща се бавно на облак във водата или правеща диря по теченито. Моля за споделен личен опит. Освен това попаднах на готово Конопено масло, само по себе си според моите разбирания това е дип, но мисля че миризмата ще е твърде силна (всичко е в дозата както са казвали римляните), дали ще работи с царевица, или пък с хляб? Все пак си мисля че варианта за конопено кюспе би бил по удачен. Моля за вашите конструктивни коментари! Искам да подчертая че на платен водоем не съм ходил никога, защото си имам някакво виждане че наистина на платените водоеми има и по големи шарани, ама най-големите са по брега (с това разбира се не искам да обидя никого, просто лично мнение).
Първо да започна с това че съм съвсем начинаещ риболовец със скромен опит около 2 години и нещо, и не повече от 40-50 риболовни излета. Естествено всичко започна с това че първия път когато ме заведоха за риба, клъвна точно на тази въдица която бяха наплюли за новака (аз тогава и въдица си нямах), монтажа беше прост капан с кюспе и първия шаран беше факт. Запалих се доста сума ти неща изчетох пробвах разни химии и готвени манджи, без особен резултат. Малко да ви разсмея, един път си правих качамак с храна за филателни рибки

По темота за диповете, есенции, аромати дотук се убедих че по добро от естествените аромати няма (при това чисти, не е добре да се смесват). Като се замисли човек, кюспето е доста близко до понятието "ДИП" (отново моля не ми се смейте, просто разсъждавам). Бавно се разтваря във водата, създава ароматен облак около кукичката със стръвта (аз си ползвам царевица) и е приложимо за всякакви водоеми. Досега не съм чувал шаранова риба която не взема на кюспе, още повече че като компонент маслената основа дефакто е трансмисията която се ползва във всички "маркови" дипове, разбира се при тях се ползват разнообразни мазнини и аромати. Единственият проблем който има с кюспето е че рядко се намира такова което не е много твърдо пресовано (съвременните маслобойни машини, явно работят с по голяма ефективност и отпадъчния продукт не е толкова ароматен, извлечена е много голяма част от мазнините, често е толкова твърд, че и след 3-4 часа киснене във водата вадиш плочката и виждаш че повърхноста е едва едва разтворена. Та се замислих преди време за нещо което съм чел за ръчна преса, както и да е вероятно скоро ще "направим" или измислим някакво решение на проблема:) . Освен това съм чел доста за конопа (знам че това е една от основните съставки на диповете). Разтърсих се, оказа се доста "солен" по рибарските магазини, в сравнение с други изтоници които намерих. Но да не се отклонявам от темата замислих за кюспе от коноп или някаква комбинация от коноп и слънчоглед, като отново ще трябва да се поекспериментира със степента на пресоване. Искам да попитам има ли някой колега който е пробвал да прави кюспе от коноп. На теория би трябвало да работи, мазнина която е силно ароматна и харесвана от шарановите риби и остро възбуждаща апетита (поне така е описана в книгите а и е основна съствака на "марковите творения"), разнасяща се бавно на облак във водата или правеща диря по теченито. Моля за споделен личен опит. Освен това попаднах на готово Конопено масло, само по себе си според моите разбирания това е дип, но мисля че миризмата ще е твърде силна (всичко е в дозата както са казвали римляните), дали ще работи с царевица, или пък с хляб? Все пак си мисля че варианта за конопено кюспе би бил по удачен. Моля за вашите конструктивни коментари! Искам да подчертая че на платен водоем не съм ходил никога, защото си имам някакво виждане че наистина на платените водоеми има и по големи шарани, ама най-големите са по брега (с това разбира се не искам да обидя никого, просто лично мнение).
Абе знам че РИБАТА е във водата, ама все на някоя друга вода.....
- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
- Мнения: 600
- Регистриран на: Вто Дек 29, 2009 6:53 pm
- Местоположение: Видин
Re: ДИП в домашни условия
Много интересна идея, да ти кажа аз. И аз от скоро почнах да се интересувам от Дипове , но не за дънен а за риболов на леко.Слънчогледа е богат на мазнини, но Конопа дали е толкова богат колкото слънчогледа. Колко Килограма ще са нужни за направата на дип с аромат на коноп. Ако е доста силен аромата с какво може да се разреди така че, да не навреди на самото конопено масло или олио или както там се казва.adept написа:мазнина която е силно ароматна и харесвана от шарановите риби и остро възбуждаща апетита (поне така е описана в книгите а и е основна съствака на "марковите творения"), разнасяща се бавно на облак във водата или правеща диря по теченито. Моля за споделен личен опит. Освен това попаднах на готово Конопено масло, само по себе си според моите разбирания това е дип, но мисля че миризмата ще е твърде силна (всичко е в дозата както са казвали римляните), дали ще работи с царевица, или пък с хляб? Все пак си мисля че варианта за конопено кюспе би бил по удачен..
Кюспето, след като си го купиш от маслобойната директно, дали има някаква химична отвара или някаква течност , която при смесване както с конопеното семе така и с кюспето да извлича техният аромат , или по някакъв начин след достатачно време престой в течността , тя да остане с миризмата на кюспе или коноп


- batlar
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 229
- Регистриран на: Съб Яну 02, 2010 7:25 pm
- Местоположение: Пазарджик
- Обратна връзка:
Re: ДИП в домашни условия
имаVidinskoRibarche написа:Много интересна идея, да ти кажа аз. И аз от скоро почнах да се интересувам от Дипове , но не за дънен а за риболов на леко.Слънчогледа е богат на мазнини, но Конопа дали е толкова богат колкото слънчогледа. Колко Килограма ще са нужни за направата на дип с аромат на коноп. Ако е доста силен аромата с какво може да се разреди така че, да не навреди на самото конопено масло или олио или както там се казва.adept написа:мазнина която е силно ароматна и харесвана от шарановите риби и остро възбуждаща апетита (поне така е описана в книгите а и е основна съствака на "марковите творения"), разнасяща се бавно на облак във водата или правеща диря по теченито. Моля за споделен личен опит. Освен това попаднах на готово Конопено масло, само по себе си според моите разбирания това е дип, но мисля че миризмата ще е твърде силна (всичко е в дозата както са казвали римляните), дали ще работи с царевица, или пък с хляб? Все пак си мисля че варианта за конопено кюспе би бил по удачен..
Кюспето, след като си го купиш от маслобойната директно, дали има някаква химична отвара или някаква течност , която при смесване както с конопеното семе така и с кюспето да извлича техният аромат , или по някакъв начин след достатачно време престой в течността , тя да остане с миризмата на кюспе или коноп![]()
ама са отровни
незнам със спирт дали няма да тсане
но не ти трябва такова нещо
едва ли мазнината от слънчогледа или конопа ще е толко силна че да гони рибата
слънчогледовото кюспе си има специфична миризма на препечено + отделяната мазнина и точно това мисля че лъже рибата
преди години мисля че във вестник рибар беше имаше статия за пърйен пясък за подхранка

целта на пясъка е да попие мазнината и мириса и същевременно не плаши рибата
колкото до кюспето като престой загубва част от миризмата си

- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
- Мнения: 1327
- Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:11 am
- Местоположение: Пловдив
Re: ДИП в домашни условия
Колеги,чел съм някъде,че съществуват специални ДИП-ове за хищници.Дали наистина има такова нещо и ако ДА,моля някой да ме осветли:какво представляват,как се наричат,как точно се използват,колко струват и т.н.

-
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 13896
- Регистриран на: Вто Яну 02, 2007 9:11 pm
- Местоположение: св.Влас
Re: ДИП в домашни условия
Има и спрейове, има и в шишета.Аз съм пробвал на Динамит байтс, на капачката отдолу е монтирана четка с която мажеш стръвта или примамката. Сега се сетих, че има и в ампули от полиетиленВуйчо-Ваньо написа:Колеги,чел съм някъде,че съществуват специални ДИП-ове за хищници.Дали наистина има такова нещо и ако ДА,моля някой да ме осветли:какво представляват,как се наричат,как точно се използват,колко струват и т.н.

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
- Мнения: 1815
- Регистриран на: Съб Окт 17, 2009 3:30 pm
- Местоположение: Бургас
Re: ДИП в домашни условия
Колеги ще ми предложители някой Дип за уолв на каракуда,за риболов на плувка ще го ползвам да си топя белите червии в него.Предварително ви благодаря за отговорите и Наслука на всички
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 136
- Регистриран на: Сря Авг 17, 2011 2:55 pm
- Местоположение: Ямбол
Re: ДИП в домашни условия
Bio Dip Ha Venatio. Евтин (между 4 и 5 лева) , и дава много добри резултати като се постопли и не е чак толкова студена водата. Работи прекрасно лятото , стига да има каракуди. Ароматът е на кълцани червей , но не се осеща напълно докато стръвта не топне със водата.
Вземи го и резултатът е гарантиран.
Вземи го и резултатът е гарантиран.
Винаги идва момента в който си казваш " Кепа ми дойде малък".