Усеща ли сома металите

Модератор: sapuna

Заключено
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Re: Усеща ли сома металите

Мнение от Emo-83 »

И на Оунер не са лоши.То това са май фирмите в Б.Г.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Franko, благодаря за снимките, предполагам, че става въпрос за това:

Изображение

Изображение

Качването на снимките става много лесно. Прочети тук http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=34&t=2341
Аз се научих от reveta :D .

Gamakatsu и Owner са двете читави марки куки, според повечето сомисти, но аз за сега не съм ги срещал в търговската мрежа. В нашия град се работи с материали на клиента. А щом клиент пристигне без материали, тогава просто кучета го яли. Бих могъл да опитам със заявка, но трябва да знам кой номер куку от съответната марка да поръчам, същото е положението и с вирбели, светещи топчета, подкови, и др. невиждани и нечувани екстри. Като започнеш да му говориш на търговеца и те гледа като марсианец. Пък и предпочитам да видя стоката с очите си и да я пипна с пръсти, така че няма да стане от раз.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

На мен ми се вижда,че единичните куки са прекалено малки а тройките напълно подходящи! :oops: Тези такъми със силиконки не ми вдъхват доверие,по-скоро пречат! :oops: :roll: Сомът усеща металът,но това е най-малкият проблем заради,който не удря редовно! :wink: Миналата година едната ми въдица бе със силиконки,но рибите удряха на другата пръчка!На третият излет ги махнах и не съжалявам! :oops: Може пък и това да ми е грешката? :oops:
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Какъв според теб му е проблема на сома, Troli, че не взема. Той и костура, като не е особено активен, може 30м да плува след блесната и удря на 1м от брега едва като ми види тъмните очила, буквално увисва на въдицата. Не разбрах къде ти е била грешката, че си сложил силиконките, или че си ги махнал.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Точно това е проблема,Димане! :D Колега с подобен силиконски такъм извади 9кг.сом преди месец.Просто трябва да мине време и ще си покаже,дали новостите са оправдани? :roll:
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

Troli Rapala написа:Точно това е проблема,Димане! :D Колега с подобен силиконски такъм извади 9кг.сом преди месец.Просто трябва да мине време и ще си покаже,дали новостите са оправдани? :roll:
Това не са новости.Аз ги ползвам трета година или четвърта забравил съм вече,а съм ги видял от колега ползващ ги от преди това.В началото и аз бях резервиран към такъма,но като дойде първия отпаднаха всякакви съмнения за ефективността му.От тогава до сега са се излъгали поне 30бр от 5 до 25кг като привест имат точно силиконите спрямо голите куки.Еденичната е 6/0 или 8/0 а тройката 2/0 на Gamakatsu. :?:.... Малки ли са Троли :roll: :smt102 :D
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
KRASSI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от KRASSI »

Добре де пробвал ли е някой от вас да пришие рибката за стръв без да използва кука - просто за проба .Дали съотношението между вдигнати и взели сомове ще се промени доста осезателно или не . Усещането на куките е едва 10% от причината сомовете да не взимат - което верно пак е нещо но главната причина е друга .
Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

За да приеме сома стръвта за лесна плячка, тя трябва да има поведение на болна рибка. Какво правим ние, закачаме рибката под гръбната перка, цоп във водата и после...няма...ами няма!! Какво е поведението на една рибка с нарушение дейността на плавателния мехур - плува с опашката нагоре. Какво правим ние, закачаме рибката по-към опашката. Някой опитвал ли е, аз не. Какво е поведението на рибка, наранена от друг хищник - просто опашната перка я няма и рибката извършва много повече трептения за да се придвижва някак си. Какво правим ние, изрязваме с ножичка опашната перка, при което рибката вече е по-малко подвижна, но извършва повече трептения. Някой опитвал ли е, аз не. Може да се помисли и за други варианти, като например "полумъртва рибка". Сомчо много ги усеща тия несвойствени движения, защото му е първа природа. Като замахне с опашката и се обърне да лапа по това познава коя рибка е готова да влезе в корема му. С една дума, вида на издаваните трептения са определящи за успеха. Доложих :D . Отивам да дръпна едно фасче, че от Emo i KRASSI вече ме цепи главата, дано е за добро.
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

Добре де пробвал ли е някой от вас да пришие рибката за стръв без да използва кука - просто за проба .Дали съотношението между вдигнати и взели сомове ще се промени доста осезателно или не . Усещането на куките е едва 10% от причината сомовете да не взимат - което верно пак е нещо но главната причина е друга .
Този опит без куките с прeшиване не съм го пробвал поради една причина.На ум ми идва за онова пиленце където веднъж кацало на рамото,а в същия този момент(без куките),то кръжи над мен.Испускам момента и айдеее....Когато имам резултати като 112; 68; 69 или 83кг може и да пробвам....Но да кажем ,че пробваме и следват удар след удар на рибката без куките.Какво можем да направим? Без куки няма как да ги ловим.Дори с една еденичка или с една тройка да се лови,знаеш има пък много гелета( тук може и да спори някой). Като стана дума за шевове искам да споделя как закачам стръвта.Преди всеки риболов подготвям по 4бр каракудки като с тънка игла и копринен конец правя по 5-6 намотки( през една дупа)на гърба и 5-6 намотки на дупето на рибето.Куките закачам само на конеца.Оплитане няма,рибата е по жизнена след тази лека интервенция отколкото куките да са в нея,а и по лесно се демонтира от дюзена. :smt038
Последно промяна от Franko на Чет Сеп 04, 2008 7:14 am, променено общо 1 път.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Техника "на косъм" :shock: :roll:
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

НЕ-е по темата за металите-кога -сома е активен-винаги са по активни дребните-на тях не им пука дали си скрил и облекъл -с-шлауха-оловото-или-куките просто взимат веднага-или свалят рибето :arrow: За раннената стръв има логика -лично аз мисля че ще и подрежа перчицата до главата -така плува на кестерме -ляв мигач :arrow: важното е да се ходи да се пробва на всичко :arrow: Другото е да си на подходящото място в подходящия момент-ако може с някой който знае повече от теб :drinkers:
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Интересно е дали,Краси знае "главната причина"? :roll: Само да или не? :D Ето моята теза:сомът усеща метала,но силата на глада и агресията понякога надделяват и от тази слабост зависи нашият успех!Да го уцелим в точния момент и място! :drinkers: Но ако целта на силикона е да прикрие метала и това да доведе до повече резултати,не!Не ми се вярва,защото под водата тези октоподчета се разперват и така куките пак се виждат!Сомът нали според вас не вижда?Но усещането е съвсем друго качество и пак не може да се прикрие с октоподчета!Усетът се придобива от опита и първичните инстинкти/рефлекси/!Как сомът усеща метала?Това е въпросът?Ако не го усеща сетивно,то как? :wink: :roll:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Понеже се получи тавтология за времето и мястото ще добавя,че това лято имам 20 излета по 4-5 часа на едно и също място около 500кв.м. и все още нямам удар! :oops: :axe: :drinkers:
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

Troli Rapala написа:Понеже се получи тавтология за времето и мястото ще добавя,че това лято имам 20 излета по 4-5 часа на едно и също място около 500кв.м. и все още нямам удар! :oops: :axe: :drinkers:
Като нямаш удар кво правиш там.Ако е много слънчево може и да го докараш(пази Боже)на удар.За силикона ще ти кажа,че когато на човек не му връзва късмета,почва да търси причината в себе си.От там на татък почват проби със силикони,с куки,без куки и т.н.докато хоп-усмивка и снимката е готова.Значи си на прав път и късмета проработва.После пак проби.... и всичко се повтаря :wink:Дори съм си мислил,че цвета на дъното на лодката оказва влияние и пак проби,проби....проби с какво ли не. :smt117
lusienn

Мнение от lusienn »

Troli Rapala написа:Понеже се получи тавтология за времето и мястото ще добавя,че това лято имам 20 излета по 4-5 часа на едно и също място около 500кв.м. и все още нямам удар! :oops: :axe: :drinkers:
Троли това ми мерише на плаж -пред полагам -един примерно кубратово-лично там е истинната за релакс и какво се сетиш.-дори работи до 2 през ноща -за не посветените в.барчето....-------бира леденна у мокрия бар -лев под морската на плажа -на морето -за -бизнесменните -сравнете кво предлагате по морето и си сменнете неплатенния персонал-тука една сервиторка на плажа-се счуупи от плонжове и усмивки да си запази мястото-и да ми направи кефа на мен и компанния-спечели квото трябва-и пак ще и ходим на гости
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Заключено

Обратно към “Риболов на хищници”