Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Усеща ли сома металите
Модератор: sapuna
Re: Усеща ли сома металите
И на Оунер не са лоши.То това са май фирмите в Б.Г.
Franko, благодаря за снимките, предполагам, че става въпрос за това:

Качването на снимките става много лесно. Прочети тук http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=34&t=2341
Аз се научих от reveta
.
Gamakatsu и Owner са двете читави марки куки, според повечето сомисти, но аз за сега не съм ги срещал в търговската мрежа. В нашия град се работи с материали на клиента. А щом клиент пристигне без материали, тогава просто кучета го яли. Бих могъл да опитам със заявка, но трябва да знам кой номер куку от съответната марка да поръчам, същото е положението и с вирбели, светещи топчета, подкови, и др. невиждани и нечувани екстри. Като започнеш да му говориш на търговеца и те гледа като марсианец. Пък и предпочитам да видя стоката с очите си и да я пипна с пръсти, така че няма да стане от раз.
Качването на снимките става много лесно. Прочети тук http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=34&t=2341
Аз се научих от reveta

Gamakatsu и Owner са двете читави марки куки, според повечето сомисти, но аз за сега не съм ги срещал в търговската мрежа. В нашия град се работи с материали на клиента. А щом клиент пристигне без материали, тогава просто кучета го яли. Бих могъл да опитам със заявка, но трябва да знам кой номер куку от съответната марка да поръчам, същото е положението и с вирбели, светещи топчета, подкови, и др. невиждани и нечувани екстри. Като започнеш да му говориш на търговеца и те гледа като марсианец. Пък и предпочитам да видя стоката с очите си и да я пипна с пръсти, така че няма да стане от раз.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
На мен ми се вижда,че единичните куки са прекалено малки а тройките напълно подходящи!
Тези такъми със силиконки не ми вдъхват доверие,по-скоро пречат!
Сомът усеща металът,но това е най-малкият проблем заради,който не удря редовно!
Миналата година едната ми въдица бе със силиконки,но рибите удряха на другата пръчка!На третият излет ги махнах и не съжалявам!
Може пък и това да ми е грешката? 

Какъв според теб му е проблема на сома, Troli, че не взема. Той и костура, като не е особено активен, може 30м да плува след блесната и удря на 1м от брега едва като ми види тъмните очила, буквално увисва на въдицата. Не разбрах къде ти е била грешката, че си сложил силиконките, или че си ги махнал.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Точно това е проблема,Димане!
Колега с подобен силиконски такъм извади 9кг.сом преди месец.Просто трябва да мине време и ще си покаже,дали новостите са оправдани? 

Това не са новости.Аз ги ползвам трета година или четвърта забравил съм вече,а съм ги видял от колега ползващ ги от преди това.В началото и аз бях резервиран към такъма,но като дойде първия отпаднаха всякакви съмнения за ефективността му.От тогава до сега са се излъгали поне 30бр от 5 до 25кг като привест имат точно силиконите спрямо голите куки.Еденичната е 6/0 или 8/0 а тройката 2/0 на Gamakatsu.Troli Rapala написа:Точно това е проблема,Димане!Колега с подобен силиконски такъм извади 9кг.сом преди месец.Просто трябва да мине време и ще си покаже,дали новостите са оправдани?

http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
-
- сериозен играч
Добре де пробвал ли е някой от вас да пришие рибката за стръв без да използва кука - просто за проба .Дали съотношението между вдигнати и взели сомове ще се промени доста осезателно или не . Усещането на куките е едва 10% от причината сомовете да не взимат - което верно пак е нещо но главната причина е друга .
Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
За да приеме сома стръвта за лесна плячка, тя трябва да има поведение на болна рибка. Какво правим ние, закачаме рибката под гръбната перка, цоп във водата и после...няма...ами няма!! Какво е поведението на една рибка с нарушение дейността на плавателния мехур - плува с опашката нагоре. Какво правим ние, закачаме рибката по-към опашката. Някой опитвал ли е, аз не. Какво е поведението на рибка, наранена от друг хищник - просто опашната перка я няма и рибката извършва много повече трептения за да се придвижва някак си. Какво правим ние, изрязваме с ножичка опашната перка, при което рибката вече е по-малко подвижна, но извършва повече трептения. Някой опитвал ли е, аз не. Може да се помисли и за други варианти, като например "полумъртва рибка". Сомчо много ги усеща тия несвойствени движения, защото му е първа природа. Като замахне с опашката и се обърне да лапа по това познава коя рибка е готова да влезе в корема му. С една дума, вида на издаваните трептения са определящи за успеха. Доложих
. Отивам да дръпна едно фасче, че от Emo i KRASSI вече ме цепи главата, дано е за добро.

Този опит без куките с прeшиване не съм го пробвал поради една причина.На ум ми идва за онова пиленце където веднъж кацало на рамото,а в същия този момент(без куките),то кръжи над мен.Испускам момента и айдеее....Когато имам резултати като 112; 68; 69 или 83кг може и да пробвам....Но да кажем ,че пробваме и следват удар след удар на рибката без куките.Какво можем да направим? Без куки няма как да ги ловим.Дори с една еденичка или с една тройка да се лови,знаеш има пък много гелета( тук може и да спори някой). Като стана дума за шевове искам да споделя как закачам стръвта.Преди всеки риболов подготвям по 4бр каракудки като с тънка игла и копринен конец правя по 5-6 намотки( през една дупа)на гърба и 5-6 намотки на дупето на рибето.Куките закачам само на конеца.Оплитане няма,рибата е по жизнена след тази лека интервенция отколкото куките да са в нея,а и по лесно се демонтира от дюзена.Добре де пробвал ли е някой от вас да пришие рибката за стръв без да използва кука - просто за проба .Дали съотношението между вдигнати и взели сомове ще се промени доста осезателно или не . Усещането на куките е едва 10% от причината сомовете да не взимат - което верно пак е нещо но главната причина е друга .

Последно промяна от Franko на Чет Сеп 04, 2008 7:14 am, променено общо 1 път.
Техника "на косъм"

НЕ-е по темата за металите-кога -сома е активен-винаги са по активни дребните-на тях не им пука дали си скрил и облекъл -с-шлауха-оловото-или-куките просто взимат веднага-или свалят рибето
За раннената стръв има логика -лично аз мисля че ще и подрежа перчицата до главата -така плува на кестерме -ляв мигач
важното е да се ходи да се пробва на всичко
Другото е да си на подходящото място в подходящия момент-ако може с някой който знае повече от теб 

Риболовци.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Интересно е дали,Краси знае "главната причина"?
Само да или не?
Ето моята теза:сомът усеща метала,но силата на глада и агресията понякога надделяват и от тази слабост зависи нашият успех!Да го уцелим в точния момент и място!
Но ако целта на силикона е да прикрие метала и това да доведе до повече резултати,не!Не ми се вярва,защото под водата тези октоподчета се разперват и така куките пак се виждат!Сомът нали според вас не вижда?Но усещането е съвсем друго качество и пак не може да се прикрие с октоподчета!Усетът се придобива от опита и първичните инстинкти/рефлекси/!Как сомът усеща метала?Това е въпросът?Ако не го усеща сетивно,то как?

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Понеже се получи тавтология за времето и мястото ще добавя,че това лято имам 20 излета по 4-5 часа на едно и също място около 500кв.м. и все още нямам удар!

Като нямаш удар кво правиш там.Ако е много слънчево може и да го докараш(пази Боже)на удар.За силикона ще ти кажа,че когато на човек не му връзва късмета,почва да търси причината в себе си.От там на татък почват проби със силикони,с куки,без куки и т.н.докато хоп-усмивка и снимката е готова.Значи си на прав път и късмета проработва.После пак проби.... и всичко се повтаряTroli Rapala написа:Понеже се получи тавтология за времето и мястото ще добавя,че това лято имам 20 излета по 4-5 часа на едно и също място около 500кв.м. и все още нямам удар!![]()
![]()

Троли това ми мерише на плаж -пред полагам -един примерно кубратово-лично там е истинната за релакс и какво се сетиш.-дори работи до 2 през ноща -за не посветените в.барчето....-------бира леденна у мокрия бар -лев под морската на плажа -на морето -за -бизнесменните -сравнете кво предлагате по морето и си сменнете неплатенния персонал-тука една сервиторка на плажа-се счуупи от плонжове и усмивки да си запази мястото-и да ми направи кефа на мен и компанния-спечели квото трябва-и пак ще и ходим на гостиTroli Rapala написа:Понеже се получи тавтология за времето и мястото ще добавя,че това лято имам 20 излета по 4-5 часа на едно и също място около 500кв.м. и все още нямам удар!![]()
![]()

Риболовци.