Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Избор на кола
Модератор: dantho.mihov
- ceno cenov
- разбира нещата
Re: Избор на кола
Същия проблем стоеше и пред мен преди година и го реших кардинално. Взех си един Фолксваген - пасатор 2002 за по асфалта и една Лада Нива за риболов. Тъкмо се вместваш с финансите. 

Колега,
само мога да споделя личен опит и мнение- без съвети. Налага ми се да карам доста из страната и навън затова ми трябва кола която да е достатъчно голяма, така че като сляза след 4 часа път да не се чувствам като сардела. Риболова е моя луда страст, както и ските. Двете хобита са свързани с определени неудобства по отношние на пристигането - всички знаем за каквостава дума по пътищата. Преди година и половина(края на май 07) набрах смелост и взехме от Германия VW Sharan 2002 ТДИ 116 коня- странен (за някои) избор. До момента имаме 85 000км. каква е равносметката? сменени консумативи (дискове, гуми-според сезона, гърне -средно, и нормалните смени на масла и филтри). Среден разход 6,6 при скорост 120-140. Градско 7,8. Извънградско при 90 - не съм пробвал. Колата е достатъчно висока за да стигна до язовира и планината и всъщото време много добре балансирана за да не усещам градските дупки (въпреки че за града избягвам да я карам). По нашите пътища (сукаци) е голямо предимство когато караш висока кола защото виждаш какво иде пред теб. Набира бързо и е достатъчно комфортна. Не съм мислил че някога ще ми харесва да карам тир, но шофирането на ван, определено е нещо което, ако имам възможност (божа работа), не бих заменил за друго. Фабрично има захващане за още две седалки в багажника. Едната от задните седалки е с вградено столче което ако имаш деца-просто го разгъваш - иначе не си личи че е там. екстрите са нещо което всеки си избира според възможностите и необходимостите. ESP-то ми е помагало при големите калотии около водата- не е като 4х4 но по планините с хубави гуми съм минавал там където 4х4 са били като бебета на пързалка (колегите с висока проходимост да не се обиждат-просто съм го преживявал, може да е било от шофьорлъка на тези пред мен). Вероятно може да намериш и по-добър (за теб) вариант но просто трява да знаеш къде ще караш и колко, какъв е стилът ти на шофиране и колко човека ще бъдете, колко пари искаш да плащаш за поддръжка и гориво. Аз съм пинта, нямам и не искам да давм пари за глупости и за това направих този избор. успех и както се казва - на слука че всичко си е божа работа.
само мога да споделя личен опит и мнение- без съвети. Налага ми се да карам доста из страната и навън затова ми трябва кола която да е достатъчно голяма, така че като сляза след 4 часа път да не се чувствам като сардела. Риболова е моя луда страст, както и ските. Двете хобита са свързани с определени неудобства по отношние на пристигането - всички знаем за каквостава дума по пътищата. Преди година и половина(края на май 07) набрах смелост и взехме от Германия VW Sharan 2002 ТДИ 116 коня- странен (за някои) избор. До момента имаме 85 000км. каква е равносметката? сменени консумативи (дискове, гуми-според сезона, гърне -средно, и нормалните смени на масла и филтри). Среден разход 6,6 при скорост 120-140. Градско 7,8. Извънградско при 90 - не съм пробвал. Колата е достатъчно висока за да стигна до язовира и планината и всъщото време много добре балансирана за да не усещам градските дупки (въпреки че за града избягвам да я карам). По нашите пътища (сукаци) е голямо предимство когато караш висока кола защото виждаш какво иде пред теб. Набира бързо и е достатъчно комфортна. Не съм мислил че някога ще ми харесва да карам тир, но шофирането на ван, определено е нещо което, ако имам възможност (божа работа), не бих заменил за друго. Фабрично има захващане за още две седалки в багажника. Едната от задните седалки е с вградено столче което ако имаш деца-просто го разгъваш - иначе не си личи че е там. екстрите са нещо което всеки си избира според възможностите и необходимостите. ESP-то ми е помагало при големите калотии около водата- не е като 4х4 но по планините с хубави гуми съм минавал там където 4х4 са били като бебета на пързалка (колегите с висока проходимост да не се обиждат-просто съм го преживявал, може да е било от шофьорлъка на тези пред мен). Вероятно може да намериш и по-добър (за теб) вариант но просто трява да знаеш къде ще караш и колко, какъв е стилът ти на шофиране и колко човека ще бъдете, колко пари искаш да плащаш за поддръжка и гориво. Аз съм пинта, нямам и не искам да давм пари за глупости и за това направих този избор. успех и както се казва - на слука че всичко си е божа работа.
- Borkata
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Благодаря за отговорите.не очаквах че можем толкова много да си почешем езиците заради мои хрумвания
Първо искам да кажа,че в момента карам един голф 4 2002 г. тди с 6 скорости помпа дюза.не е лоша колата ама при положение,че е със стандартно окачване като слизам на заден от да кажем 10-ина см бордюрче ми опира ножа на предната броня.да не говорим да отида за риба на Коракя или Маслен Нос
Тази година изтървах сумати ходения там и ходех на алтернативни места да гоня зарганите и сафридите (дето ги нямаше много ) именно поради тази причина.По принцип на мен ми харесват следните други модели: голф 5 (2004 -2005г) и ауди а4 (2003-2004г) всичко задължително нафта!Да не забраваме това,че точно тия модели се обезценяват възможно най-бавно(това е много важно условие за покупка на автомобил за мен) ама като си представя,че и с тях ще е същата работа и съм в безизходица баси
Както казах аз всъщност искам колата да е по-скоро за асфалт и между другото малко черни пътища и с това май заблудих малко аудиторията като казах джип,защото то май си има друго име...SUV. Тези горните които съм изредил са си точно такъв тип автомобили.Абе не знам
В момента се триумя и както върви скоро няма да стане моята работа,защото тя зимата дойде а тоя сезон не е много за покупко-продажба на коли пък може да е за добро.Нали заради тази криза се говори ,че колите ще падат
Още веднъж благодаря за отговорите.Тоя форум е голяма работа баси майката 

Качествени чепарета Borkata

-
- вече хвърля и на тежко
Само да уточня - 2,5 ТДС моторът на Рейндж Ровъра е шестака на БМВ с 143 к.с , а на Гранд Черокито е 3,1 на VM.zarganski написа:Това беше единственото мнение, което е обосновано. Само не съм съгласен за 2.5 tds мотора на RANGE ROVERKatana написа:Айде да си дам и аз мнението. ........., по-голямо дърво от него не е правено, а VM на Гранда не е толкова лош, ако се експлоатира както трябва.
................

All we are is dust in the wind...
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
според мен и Гранд Черокито и Рейндж Ровъра не си заслужават, особено ако се търси и някаква икономичност... В челото на класациите са и по НЕ-надеждност...
Макар и да са дизел трудно падат под 15/100 разход... Говориме смесен цикъл, а не "извънградско" с 80кмч
За Г-клас и Ленд крузър за тия пари ще се вземе над 15 годишен екземпляр - колкото и да са качествени си имат слаби места... Тойотата гние много, а на Г-класа частите са с бутикови цени... и двата са си камиончета - комфортът и бързината не са им силата...
И какво се оказва... дондуркаш се 100-200км до мястото за риболов за да се чувстваш сигурен в преодоляването на 100-ина метра черен път накрая...
Едното решение е нова кола на лизинг - да не е от ниските модели! недолюбвам този вариант заради големите разходи за застраховки и огромното обезценяване на новите коли...
Другото - СУВ или миниван втора употреба... Аз съм се наканил /живот и здраве/ следващия ми втори автомобил да е Фолксваген Мултиван Синхро /4х4/:)
Почти няма обезценяване... Но пък има риск да попаднеш на "трошка"...
Който плаща, сам решава...
Макар и да са дизел трудно падат под 15/100 разход... Говориме смесен цикъл, а не "извънградско" с 80кмч

За Г-клас и Ленд крузър за тия пари ще се вземе над 15 годишен екземпляр - колкото и да са качествени си имат слаби места... Тойотата гние много, а на Г-класа частите са с бутикови цени... и двата са си камиончета - комфортът и бързината не са им силата...
И какво се оказва... дондуркаш се 100-200км до мястото за риболов за да се чувстваш сигурен в преодоляването на 100-ина метра черен път накрая...
Едното решение е нова кола на лизинг - да не е от ниските модели! недолюбвам този вариант заради големите разходи за застраховки и огромното обезценяване на новите коли...
Другото - СУВ или миниван втора употреба... Аз съм се наканил /живот и здраве/ следващия ми втори автомобил да е Фолксваген Мултиван Синхро /4х4/:)
Почти няма обезценяване... Но пък има риск да попаднеш на "трошка"...
Който плаща, сам решава...
- Borkata
- сериозен играч
- Обратна връзка:
"следващия ми втори автомобил да е Фолксваген Мултиван Синхро /4х4/:)"
Блазе ти ,че вече мислиш за 2-ри.Аз гледам да взема нещо 2 в 1 да става за всичко един вид ама трудна работа
Блазе ти ,че вече мислиш за 2-ри.Аз гледам да взема нещо 2 в 1 да става за всичко един вид ама трудна работа

-
- кандидат преподавател
Аз съм се навил на миниван и мисля , че това е едно добро компромисно решение както каза колегата по горе.Лично моя избор е Опел Зефира .Има и 7 местни , което си е + понякога.Не съм проверявал но немисля , че един SUV е с много по голям просвет от миниван.Според мен да си земеш такава кола (SUV)и да си я караш предимно в града си е меко казано непрактично.Ти си решаваш .Успех 

МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
- zarganski
- ще става разбирач
Коолко си правТедо написа: И какво се оказва... дондуркаш се 100-200км до мястото за риболов за да се чувстваш сигурен в преодоляването на 100-ина метра черен път накрая...

Към колегата BorisK, каквото и да си говорим по форумите, накрая като я видиш твоята кола ще я познаеш

if there is no fishing in paradise, i am not going!!
- Borkata
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Според мен никак не е непрактично особено ако става дума за примерно някое Кашкай-че или Сузуки Гранд Витара от по-новите ама малко ми миришат още крачката за тях
Да не кажа че тия СУВ са направени по-скоро за улиците за гъзария отколкото за оф-роуд.Между другото Опел Зафира никак не е лоша идея която също се обсъжда.Проблема при нея е ,обаче точно в цената т.е. бързото обезценяване.иначе една 2006-2007 година би ми заспала 
п.с.Към колегата Заргански: тва е много верно,братле.тая кола която я карам така си я избрах. обиколих половин БГ и видях 8754854874 ръжди и закрепени колици та тая излезе от нищото в Пловдив с около 3-4 бона над възможностите ми ,изпаднах в заеми ама я взех и й се кефих
така ,че верно се познава твоята кола:)))

п.с.Към колегата Заргански: тва е много верно,братле.тая кола която я карам така си я избрах. обиколих половин БГ и видях 8754854874 ръжди и закрепени колици та тая излезе от нищото в Пловдив с около 3-4 бона над възможностите ми ,изпаднах в заеми ама я взех и й се кефих

- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
колега, аз от 7-8 години с по-малко от 2 коли не съм оставал... 2 в 1 става, ама са много скъпи - трябва да имаш пари за прежалване... 40-50 бона и нагоре...BorisK написа:"следващия ми втори автомобил да е Фолксваген Мултиван Синхро /4х4/:)"
А също и да си единствен шофьор вкъщи... Щото жената неще да е пешеходка...

Голяма заблуда е да се мисли, че СУВ = миниван... Колкото и да е "паркетен" един СУВ 4х4 /щото има и 4х2

Плюсът на минивана са по-голям обем и по-ниска цена /при еднаква възраст/... Ако е и 4х4 като мойта "мечта", тогава може и да вкараш някой колесар с лодка в гьола с него !
Ако вземете 2-3 годишен миниван и го карате 2-3 години, обезценяването е в пъти по-малко отколкото да вземете нова "баничарка" на лизинг и след 3 години като я изплатите, да струва по-малко от 1/2 от платеното за нея...
Аз карах година и 2 месеца един Галопер и го продадох само с 1200лв по-евтино... За обезценка под 100лв на месец трудно ще намерите чисто нова кола

-
- разбира нещата
Аз преди месец си купих Нисан х-траил и да ти кажа много съм доволен, нисана за разлика от Гранд Витарата е много по просторен и има място за палатки столове и всички такъми, по надежден е от Рав-4 има 6 скорости и е по-икономичен от повечето си събратя има блокаж на дефиринциала в случай на нужда, вози по добре от лек автомобил останалите екстри според това което намериш, моя има пълен ел пакет, климатроник, лети джанти те това са основните.Единствения минус е че няма бавни, но ние все пак сме рибари а не офроудъри
. Скоро ще кача и някоя снимка.Двигателя е 2.2 TDI средния разход е около 8-9 на 100км, а и първите ми впечатления от цените на резервните части са много добри!

Много ги накъсвам... кордите!
-
- новобранец
- Обратна връзка:
SUBARU OUTBACK модела след 99г , поддържаш кола а караш джип, на асфалт е супер и на черен път също, здрав до безобразие
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Борис,колите които харесваш Голф-5 и АУДИ,са лачени и ниски коли,не стават за риболов!Нямат и достатъчно товарен обем.Едва ли въртиш повече от 10000км.годишно и за това по-добрият избор е бензин,а не дизел! 

Audi Allroad 2.5 TDI 4x4
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
mnooooго ПРОФЕСИОНАЛИСТИ
имена не казвам-както на ора де разбират,така и на ора,кьде НЕ-ма те си знаят всьщност де
кой,кьв е....

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".