Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Май и аз ще спинингаря
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Май и аз ще спинингаря
Скорпи а ти да не мислиш,че аз съм много много в час г/д съм ориентиран 

- Skorpi
- сериозен играч
Имам още 1 въпрос трябва ли да слагам винаги метален повод или само като ходя за щука 

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Ако си основно с монофил или нечитав плетеняк - препоръчително и то когато ходиш само за щука и другите риби се очакват впомеждодругото иначе не , даже напротив ! При читав плетеняк аз лично не ползвам никога .
Имам една молба?.
Може ли един метър "читав" плетеняк, ей така като на приятел.
Обещавам да го върна протъркан
И даже ще почерпя
Може ли един метър "читав" плетеняк, ей така като на приятел.
Обещавам да го върна протъркан

И даже ще почерпя

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Ми може , що да не може 

Винаги когато ходиш целенасочено за щука слагай метален повод!!!Skorpi написа:Имам още 1 въпрос трябва ли да слагам винаги метален повод или само като ходя за щука

- Skorpi
- сериозен играч
Даже днес ми предлагаха някакъв волфрамов повод и ми казаха че е за бяла а и щуката го прегризвала трудно,но не посмях да си купя докато не чуя мнение 

- Skorpi
- сериозен играч
Павел Иванов написа:Ако си основно с монофил или нечитав плетеняк - препоръчително и то когато ходиш само за щука и другите риби се очакват впомеждодругото иначе не , даже напротив ! При читав плетеняк аз лично не ползвам никога .
Да с монофил съм за около 5-6кг, прави ми впечатление че е по здрав от влакното на мача или така ми се струва ...
Колега, моят съвет за повода е да не ползваш волфрамов понеже много се "къдри".
Хубавият повод за щука трябва да е на първо място здрав, по-твърд и трудно да се гъне, минимум 20-30 см дълъг (аз ползвам често и 50) не защото щуката ще ти го налапа целия, а по простата причина, че често при скоците и и тръскането на главата влакното над повода попада в устата и.
Аз сам си ги правя понеже в България рядко се намират качествени поводи за целта.
Ще попиташ защо поводът да е твърд и трудно да се огъва
Просто до минимум ще намалиш оплитането и закачането на примамката ти във влакното
Подходящи за целта са ролките от по 5, 10, 15 метра които се продават в магазините с които често се продават и клеми.
Аз съм привърженик на поводи с пластмасова облицовка отгоре, точно заради посочените по-горе причини.
Хубавият повод за щука трябва да е на първо място здрав, по-твърд и трудно да се гъне, минимум 20-30 см дълъг (аз ползвам често и 50) не защото щуката ще ти го налапа целия, а по простата причина, че често при скоците и и тръскането на главата влакното над повода попада в устата и.
Аз сам си ги правя понеже в България рядко се намират качествени поводи за целта.
Ще попиташ защо поводът да е твърд и трудно да се огъва

Просто до минимум ще намалиш оплитането и закачането на примамката ти във влакното

Подходящи за целта са ролките от по 5, 10, 15 метра които се продават в магазините с които често се продават и клеми.
Аз съм привърженик на поводи с пластмасова облицовка отгоре, точно заради посочените по-горе причини.
- Skorpi
- сериозен играч
Продаваха ми го за бяла риба и просто продавача обясни че и някоя щука да удари трудно ще го скъса
-
- вече хвърля и на тежко
Ей, челяк! Ти за бяла риба ако вземеш повод тряя за щука верига да слагаш.
Ние тук ги ловим без вирбел даже.
Ние тук ги ловим без вирбел даже.

- Skorpi
- сериозен играч
Bai Ves аз не съм си купил просто написах какво ми предлагаха, а ти като не ползваш вирбел не се ли получават посуквания или имаш начин да ги избягваш 

-
- вече хвърля и на тежко
Здравей, значи под "без вирбел", разбирай в риболова с меки примамки за Бяла риба. Това се получава, къде от мързел да се върже, къде от нямане на вирбели, къде от пестене на консумативи в силно осеян със закачки терен. Например, ако знаем, че щука там не се върти, а и ако я няма изобщо, не слагаме. Ако съм набарал правилната примамка при същите условия, пак не връзвам вирбел. И накрая да ти кажа, че 90 % от меките примамки не усукват влакното. 

- stancom
- ще става разбирач
Леко съм несъгласен с изказването на Лорда, когато се отнася за воблери, особенно за туичингов модел. Твърдият повод влошава играта на воблера. Колега използваи смело волфрамовите поводи, вършат работа, като се набръчкат ги сменяш. Внимаваи обаче с клемите им, имат склонност към изпускане, винаги преди покупка на такъв, го пробваи със силен опън.
ПП Павка един приятелски съвет, ползваи си повод. Знаеш какъв бреид ползвам, а го прегриза още с удара, щот ме домързя да сложа повод
ПП Павка един приятелски съвет, ползваи си повод. Знаеш какъв бреид ползвам, а го прегриза още с удара, щот ме домързя да сложа повод
На 9-11 см. воблер кое да му влоши играта?
Не виждам логиката как твърдия влошава, а мекия не?
Не виждам логиката как твърдия влошава, а мекия не?