БОМБАРДИ И ВЛАКНА

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
камен
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА

Мнение от камен »

irsh написа: Ще ми обясните ли, защо слагате толкова тънък повод? Аз например ползвам повод с дебелината на основното влакно.
Основното ми е 018,а бидема 014-практиката ми е доказала,че тънкия повод работи по-добре.Друго обяснение като например как възприема рибата по тънкия повод не мога да ти дам,защото не се замислям много,много над работи които работят.А нали знаеш къде са ми насочени повечето усилия :D :D :D
добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Повода който използвам последните години и при мен е 0,14мм. Не че не бих работил и с по-тънък, но на повечето места където ходя бреговете са стръмни и при улов на по-голяма платерина има голяма опасност за скъсване на повода при вдигането и.
irsh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от irsh »

камен написа:.А нали знаеш къде са ми насочени повечето усилия :D :D :D
Знам, трябва да ме понаучиш малко и в тая насока :prayer: :prayer: :prayer: Пък аз шъ :drinkers: :drinkers: :drinkers:
gmurkacha
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от gmurkacha »

На 0.12 ми работи по добре колега irsh къса ми когато не си превържа повода като се е протрил,а това се получава и с по дебел повод.Тази година ловим с един колега дето се вика рамо до рамо аз хващам той много рядко и се чуди защо водим бомбардите един до друг и в един момент ми задава въпроса защо аз хващам а той не.Ами като му видях повода 0.20 му обясних защо веднага,сложи тънък повод и нещата се оправиха.
Джо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Джо »

Поздравления на колегата irsh за интересната и важна тема. Благодарности на всички за споделения опит. Да споделя и аз моите предпочитания.
1. Бомбарди – мисля няма спор по въпроса, че при равни условия по-тежките летят (малко) по-надалеч. Нормално ползвам такива с тегло 20 или 25 г, а при вятър или ако рибата е навътре – 30 грамови. Предпочитам, разбира се, по-леките, с тях удоволствието да закачиш и теглиш риба е къде-къде по-голямо. В някои моменти ми се е искало обаче да сложа даже 40 г бомбарда но не мога, понеже акцията на пръчката ми е 30. А да работя с пръчка с 40 или 50 г акция значи да намаля чувствителността, което не ми се иска да правя. Макар че по-яките пръчки имат безспорни предимства пред по-"елегантните" - най-вече че по-трудно се трошат. Счупването на сопата съвсем не е рядко явление (изпитах го на два пъти тази есен). Даже и при пръчките Shimano – един от лидерите – изработката е калпава, и не случайно продавачите НЕ дават гаранция за тази марка, въпреки че цената на читав телескоп, и то стар модел, е от порядъка на минимум 200 лева. Доставката на резервни части пък трае месеци. Аз лично още ги чакам... Сори за офтопика, но картината с качеството е трагична, и то не само при пръчките. И всичко за сметка на клиента.
Нося поне по 3-4 резервни от най-употребяваните бомбарди, както и плаващи и бързопотъващи, също с резерви. Така общо се събират 15-тина бройки че и повече.
2. Основно влакно – лично на мен ми пасва монофилно влакно (цветно), а не плетено. Наблюденията ми са, че прави по-малък „корем” при вятър (какъвто почти винаги има), и замята по-надалеч. Но може и да съм субективен - не съм работил много с плетени влакна, пък и от влакно до влакно сигурно има голяма разлика. Някои препоръчват потапящите месини – поради потъването при вятър се получавал се по-малък корем. Има логика в това твърдение, но аз лично не съм го проверявал.
Много, ама много съм патил от неподходящи месини за целта, макар и на ролката да пише, че са за макара. Не се развиват добре и като че ли самата месина има склонност към усукване (тъй като е навита стегнато) и като пряко следствие се оплита при силно замятане (а болшинството ми замятания са силни). Тогава – олеле, майко! – хвърчат бомбарда, водачи... не е за разправяне. Слагаш подобна „препоръчана от продавача” месина, а после гледаш как другите мятат 10-15 м повече от тебе и вадят риби, а ти само се пънеш и пак не стигаш до нея. Най-добре съм работил с месини, чиято цена не е висока – 3-4 лв за ролка, но вече не ги виждам по щандовете, т.е. предстоят нови главоболия. Ползвам дебелина 0.20. Със 0.18 и 0.16 се замята по-надалеч, но при екстремните условия, в които ловим – многочасово интензивно замятане, понякога и тръкване на тетрапод или камък, животът на такова влакно е много кратък. Преди риболов проверявам месината на пипане и ако отпред е станала грапава, махам 1-2 метра. След 3-4 седмици я обръщам и след още толкова я сменям.
Когато още не е настъпил активния сезон, т.е. при капризна риба започвам с максимално тънък бидем – 0.12, че и 0.10. Не го смятам за изгъзица, просто искам да съм сигурен, че ако няма кълване причината не е в дебелината на влакното. А пък ако, дай боже, случа на пасаж едри кефалови (пожелавам го на всички колеги!), сменям с по-дебело или с такова, което не е флуорокарбон. Тогава дано да си нося и кепа.
Гледам по филмите за риболов, че някои слагат смазка на влакното. Не съм ползвал такава, но ми се иска да пробвам. Мисля, че резултатите ще са добри: повишаване на „далекобойността”, намаляване на абразивното износване и на негативното влияние на морската вода. Моля ако някой е ползвал такъв артикул да сподели – ефективни ли са, има ли ги и къде, какви са цените.
карид
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от карид »

Аз ползвам същото влакно като Румци. 2007 г. я изкарах с 0,20, но 2008 минах на 0,18 и разликата в дистанцията на замятане никак не е за изпускане. Въпреки че от друга страна пък повечето риби ми удряха на 25-35 м от брега.Дори имах няколко излета с баща ми, при които той хващаше повече риба от мен, въпреки че хвърляше с десетина метра по-малко от мен. Така че дистанцията на замятане не трябва да се издига в култ сякаш единствено от това зависи успеха в риболова.И с 0,20 и с 0,18 губих отвреме на време бомбарди, докато един ден Каридата не ми сложи шок лидер-8-10 м монофилно влакно 0,25 свързано с основното 0,18. Фактически на 0,25 влакно си нанизвам бомбардата и с него връзвам вирбела под нея. От тогава нямам грижи и от десетина излета имам изгубени само две бомбарди. Едната си е чисто моя грешка, понеже в залисията бях забравил да отворя скобата, а втората бомбарда я изгубих от претриване на влакното, но 2 от десет си е супер. Ако намеря някъде възела между основното и шок лидера ще го пусна.
Джо написа:Преди риболов проверявам месината на пипане и ако отпред е станала грапава, махам 1-2 метра
Това беше един от най-важните постове. И аз го практикувам, дори по време на риболов опитвам здравината на месината от време на време.
карид
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от карид »

http://www.ribar.hit.bg/tehniki/dblgriner.html
Това е възелът, но със сигурност колегите може да предложат и други.
nikgeo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nikgeo »

Искам да споделя как аз достигнах до извода за дебелината на поводите. Още преди години, когато естакадата на Шабла беше здрава, при един риболов, започна една хубава серия с платерини. Бях с 0.14 повод и взе, че удари една хубава платерина. До като я вдигна горе и прехвърля през парапета, тя скъса и си отиде. Аз като "голям хитрец" :oops: , решавам, че няма да им се дам повече и вързвам един плетен повод 0.08. Колегите продължиха да имат удари и да скубят рибата, а аз само упражнявах замятане :axe: . Отново смених повода, но с 0.18 монофил. Ударите се подновиха, но ...., много по-рядко. Връщане към 0.14 и работата си дойде на място, рибата отново се върна и на моята пръчка.
Така, че, от тогава на практика не съм слагал повод по дебел от 0.14, а по-често работя с 0.12. От тогава не съм правил експеримент с плетено, а и нямам такова намерение. Ако някой, все пак е имал успех с плетен повод, то нека каже при какви условия го е ползвал.
!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
nikgeo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nikgeo »

карид написа:..... докато един ден Каридата не ми сложи шок лидер-8-10 м монофилно влакно 0,25 свързано с основното 0,18. ......
Ползвал съм шок лидер и то точно 0.25 на 018, но се отказах. Причината е в това, че върховите водачи на мача и фидера, които ползвам са много малки и така или иначе се получава един удар по тях, при преминаване на възела. Дори при един риболов ми се измъкна водача и трябваше да го ремонтирам на място. Това довежда до скъсяване на дистанцията. Вероятността за бради също нараства. При насрещен вятър, каквото и да направиш, не можеш да навиеш кордата много стегнато върху макарата ( лично аз в последните метри се старая да въртя възможно по-бързо, за да имам по-голямо съпротивление ) и възела, колкото и добре да е направен, е възможно да ти извади някоя намотка от макарата и брадата е готова.
!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
onzinasi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от onzinasi »

Да кажа и моето мнение за бомбардите. :wink: Най -добре летят тези около 25гр.-за плуващи и 30-35гр потъващи.Като надписа на бомбардата е по скоро ориентировъчен,примерно прозрачните alba [като на rumci] пише 20-дефакто са 27гр, 25 са 33гр.и т.н.Това за колегите с по-фини пръчки. :smt023
Изображение
irsh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от irsh »

карид написа:докато един ден Каридата не ми сложи шок лидер-8-10 м монофилно влакно 0,25 свързано с основното 0,18.
Малииии и тук ли започваме с шоклидери. Идеята ми допада много, а в интерес на истината съм си го мислил, но възелчето не пречи ли при следващите замятания или трябва всеки път да внимаваш след него да няма влакно. Шоклидера го използвам при шаранджийският риболов, но там интензивността на хвърлянията е с десетки пъти по малка от риболова на илария и зарган.
Джо написа:Гледам по филмите за риболов, че някои слагат смазка на влакното
Не съм ползвал това чудо смазка :oops:
карид
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от карид »

Само да отвърна, че досега никога не ми е излизал водач макар че и мойте са малки. Брада пък забравих какво е откак си взех едно шимано, а за удара на възела по водача свиква се с него стига самия възел да е направен качествено и загубата в дистанцията на замятане е пренебрежимо малка поне за мене.
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Любимият ми повод е 0,125мм с флуокарбоново покрития. Хем достатъчно як,хем невидим. Сменям го на около 10-15 риби, в зависимост от това колко е надърпан от зъбите на зизи. Миналата година имаше промоции в "един магазин" и аз се възползвах ,като си взех 3 ролки по 150м. за символичната цена от 1 лев за ролка. Естествено споделих във форума и доста колеги също си купиха от него.Не съм чул за недоволни.Имам и 0,145мм от същото,но някак не върши същата работа......Тази година пак минах през въпросния магазин.Имаше от същото влакно /пак на промоция/,но с размер 0,085мм и о,105мм , което вече ми идва тъничко.

П.П. Не съм писал името на магазина ,за да не звучи като реклама. Като минавате около автогарата или "Ботевата градинка" ,оглеждайте се. :D :D :D :D
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
onzinasi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от onzinasi »

Aко не искате възел- конусно влакно на sarfix. Основният размер е 0.16, който плавно преминава в първите 15 метра в 0.22 :wink:
Изображение
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Ето още един възел за снаждане на влакна. Предимството му е ,че в двата края възелът изтънява и прехода е по-плавен.
Изображение
Изображение

Лично аз имам още по-лесен и бърз начин /научи ме колегата Коки/ , но не съм го срещал визуализиран до момента ,а няма как да го обясня.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”