Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

На какво удря мряната по р.Струма ??????
Модератор: bobopeli
- ribaria1
- ще става разбирач
РИБА И РИБНИ ПРОДУКТИ НАПИСА :
На каква стръв дават големите най- много? Захранвате ли по време на риболов ? Къде са тия места по марица ?[/quote]
МЕСТАТА СА ОКОЛО 3-ТЕ МОСТА НА МАРИЦА В РАЙОНА НА СВИЛЕНГРАД.В МОМЕНТА ТЪРСИМ ШАРАН ТАМ ОБАЧЕ ОТ СКОБАРА
НЕ МОЖЕДА СЕ ВРЕДИ НИЩО ПО СЪЩЕСТВЕНО-В СМИСЪЛ ЧЕ ОЩЕ
НЕ ТЪРСИМ СПЕЦИАЛНО СКОБАР А ТОЙ САМ СЕ НАТРИСА НА НАШЕГО
БРАТА -РИБАРЯ
На каква стръв дават големите най- много? Захранвате ли по време на риболов ? Къде са тия места по марица ?[/quote]
МЕСТАТА СА ОКОЛО 3-ТЕ МОСТА НА МАРИЦА В РАЙОНА НА СВИЛЕНГРАД.В МОМЕНТА ТЪРСИМ ШАРАН ТАМ ОБАЧЕ ОТ СКОБАРА
НЕ МОЖЕДА СЕ ВРЕДИ НИЩО ПО СЪЩЕСТВЕНО-В СМИСЪЛ ЧЕ ОЩЕ
НЕ ТЪРСИМ СПЕЦИАЛНО СКОБАР А ТОЙ САМ СЕ НАТРИСА НА НАШЕГО
БРАТА -РИБАРЯ
-
- новобранец
- Обратна връзка:
~
Ае пичове ко стааа!! да ви кажа последният път ми удари едно парче ооколо 900кгр. на бял червей тва е късмета 

-----------!!! 

- петър власев
- разбира нещата
в България има само два вида мряна черна и бяла
тва кво им било оцветяването и кви линии имали по тялото зависи от това какъв водоем обитават
просто в някои реки като струма черната мряна има по добри условия за нарастване това е
кви са тия маришка
бяла струмска
черна искарска
тва са дедови дивитини
ни мой съ излагайте рибари сте все пак
все едно да има маришки кефар или искърски черен кефал
аз лично на марица съм хващал мряни едната бала кат манастирска нянка
другата църна кат въглен и двете си бяха черни мряни само дето
са обитавали различни места
тва кво им било оцветяването и кви линии имали по тялото зависи от това какъв водоем обитават
просто в някои реки като струма черната мряна има по добри условия за нарастване това е
кви са тия маришка
бяла струмска
черна искарска
тва са дедови дивитини
ни мой съ излагайте рибари сте все пак
все едно да има маришки кефар или искърски черен кефал
аз лично на марица съм хващал мряни едната бала кат манастирска нянка
другата църна кат въглен и двете си бяха черни мряни само дето
са обитавали различни места
я чувствась себя очен хорошо
- петър власев
- разбира нещата
ама така си е бе тетко не е ли тъй
преди години пуснах едни каракуди в кладенеца на село след една година реших да пусна на перо да вида кво става
и веднага ми заби
изкарах едната от тях
ми тя станала църна кат мангал
и ся само аз от форума май съм фатал кладенска каракуда а?

за съжаление фото ьок
преди години пуснах едни каракуди в кладенеца на село след една година реших да пусна на перо да вида кво става
и веднага ми заби
изкарах едната от тях
ми тя станала църна кат мангал
и ся само аз от форума май съм фатал кладенска каракуда а?

за съжаление фото ьок
Колега, нали не забравяш резовската мряна. Иди по Факийска река да видиш за какво става дума. Като черната е, но има повече мустачки.петър власев написа:в България има само два вида мряна черна и бяла...
А що се отнася за маришка и черна мряна, никога не съм успявал да направя някаква разлика, може би защото всичката е маришка или пък са се кръстосали до такава степен, че вече не се различават. От един риболов съм имал мрени, чиято анална перка е дълга до опашката и такива, на които не достига до опашката. Но пък на всички първия лъч на гръбната перка е назъбен, т.е. маришка. Съвсем се обърках.
Що се отнася до храненето на черната (маришката), изобщо не е за чудене ако хванете някое едро парче на малка рибка (най-често Струмски гулеш). Същата склонност имат повечето мирни риби, когато пораснат и имат нужда от набавяне на протеини. Например шарана, каракудата, а дори тази зима на яз. Искър се хванаха 2 уклея и една платичка на малка рибка!
- петър власев
- разбира нещата
колега kalinux
не мож ме обедиш че тва са различни видове риби мислта ми е че всеки един водоем предлага различни условия и различна храна на рибите
така че един и същ вид риба подложена на различни условия на живот
всяка една от тях ще се развива по различен начин
на някои реки напримерно перките на кефала са тъмни направо черни
и устните са мо по плътни докато на други е съвсем обратно но това си е речен кефал нито единия е маришки нито другият е струмски
виж вече за второто съм съгласен с теб напълно
не мож ме обедиш че тва са различни видове риби мислта ми е че всеки един водоем предлага различни условия и различна храна на рибите
така че един и същ вид риба подложена на различни условия на живот
всяка една от тях ще се развива по различен начин

на някои реки напримерно перките на кефала са тъмни направо черни
и устните са мо по плътни докато на други е съвсем обратно но това си е речен кефал нито единия е маришки нито другият е струмски
виж вече за второто съм съгласен с теб напълно
Колега Власев, не разбрах за кои две риби говориш - за маришка и черна или за черна и резовска.
А за оцветяването на перките е съвсем друга тема. Типичен пример е Струма, където повечето риби са с черни перки (кефала, скобара), за разлика от Дунав, където са предимно с червени перки, дори и някои видове от платиките, които при нормални условия са с черни перки. В случая не говорим за различни видове, а за различно оцветяване.
Когато говорим за мрените, обаче, става дума за чисто анатомични разлики - брой на мустаците, дължина на аналната перка, зъбчета по първия лъч на гръбната. В крайна сметка няма голямо значение коя мряна каква е, защото се ловят по сходен начин, а и на вкус са еднакви. Основната разлика е с бялата, но все пак хубаво е да се знаят видовете най-малкото заради различните минимални размери за улов (например за платиките, морунажите)
А за оцветяването на перките е съвсем друга тема. Типичен пример е Струма, където повечето риби са с черни перки (кефала, скобара), за разлика от Дунав, където са предимно с червени перки, дори и някои видове от платиките, които при нормални условия са с черни перки. В случая не говорим за различни видове, а за различно оцветяване.
Когато говорим за мрените, обаче, става дума за чисто анатомични разлики - брой на мустаците, дължина на аналната перка, зъбчета по първия лъч на гръбната. В крайна сметка няма голямо значение коя мряна каква е, защото се ловят по сходен начин, а и на вкус са еднакви. Основната разлика е с бялата, но все пак хубаво е да се знаят видовете най-малкото заради различните минимални размери за улов (например за платиките, морунажите)
- петър власев
- разбира нещата
сикам да кажа че обитаването на различни водоеми води и до физиологични промени
примерно когато човек започне да работи на някякво много прашно масто
след извесно време космите в носа замочват да му растат реакция на организма срещу външната среда
и тъй като животните умеят по добре от нас да се приспособяват към средата ,която ги заобикаля нормално е в различните водоеми да има незначителни физиологични отклонения
някъде попаднах на един сайт в,който имаше доста информация за мряната
всички видове в света и тяхното местообитаване
за българия бях черна и бяла
ще се опитам да го намеря и да пусна линк
примерно когато човек започне да работи на някякво много прашно масто
след извесно време космите в носа замочват да му растат реакция на организма срещу външната среда
и тъй като животните умеят по добре от нас да се приспособяват към средата ,която ги заобикаля нормално е в различните водоеми да има незначителни физиологични отклонения

някъде попаднах на един сайт в,който имаше доста информация за мряната
всички видове в света и тяхното местообитаване
за българия бях черна и бяла
ще се опитам да го намеря и да пусна линк

- петър власев
- разбира нещата
- ivan_yo
- разбира нещата
чети хубавопетър власев написа:е нали тва овяснявам и аз че това всичко си е черна мряна
в зависимос кой водоем обитава се наблюдават физиологични изменения но подчертавам на вида черна мряна

Наименование: Черна мряна
Други названия: балканска мряна
Латинско наименование: Barbus meridionalis petenyi
. Характерна за балканската мряна е аналната перка, която е силно прибрана към тялото. От другите видове мрени – от бялата – Barbus barbus, маришката – Barbus cyclolepis, и резовската – Barbus tauricus Kesseler, я отличава последният удебелен лъч в гръбната перка
ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ
- vladimir1974
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
преди години живеех в ловеч и по долното течение на р.осам сме хващали на бял и торен червей.а големи бели мрени,дядо ми ловеше на дунав край свищов по 2-3кг.на червей,попово прасе и кубче твърд кашкавал около 1,5 см.бялата е по издължена и наистина люспите и са сребристо жълти и нема такива украски и тъмни петна като балканската или там както в вашия край я наричате.тя стои в по дълбока и бавна вода от черната мряна
kasmet