Какъв ваглер и Кога да го използваме?

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Какъв ваглер и Кога да го използваме?

Мнение от hristotihov »

butnik написа:А защо да ловя със слайдер на дълбочина 2м.примерно.
Защото като вдигна мача да хвърлям, подвижния ваглер слиза ниско до утежнението и вирбела (ако монтажа го позволява) и така хвърлям по-лесно, точно и по-далеч.

За по-бавното изнизване имаш право, сега ми просветна. :wink: Ако ловя с ваглер 4+2 грама и го фиксирам, двата грама на линията ще потъват по-бързо свободно, отколкото ако ваглера е подвижен и изнизват влакното през вирбела.
нямам живарник
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

двата грама по линията ще потънат еднакво бързо...без значение дали ваглера е фиксиран или подвижен...два грама са си два грама...просто фиксирания ваглер ще заеме работна позиция почти веднага за разлика от подвижния...
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

milo69 написа:двата грама по линията ще потънат еднакво бързо...без значение дали ваглера е фиксиран или подвижен...два грама са си два грама...просто фиксирания ваглер ще заеме работна позиция почти веднага за разлика от подвижния...
Ако двата грама на линията потъват еднакво бързо, защо фиксирания ваглер да застане в работна позиция по-бързо? Аз под работна позиция разбирам утежнението на линията да потъне и да го натопи до съответното ниво на антената? Или ти имаш предвид всичкото утежнението да е до самия ваглер?
нямам живарник
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

Когато си стопираш фиксирания ваглер и го утежниш с 2 грама примерно,при хвъряне,той си потъва и му остават само двата грама да го доутежнят и направят по чувствителен когато се изпъне линията.А ако е подвижен и ловиш примерно с 4 грама на линията,хвърляш,ваглера ти остава да стърчи 1 педя, и чакаш 10 секунди да потъне оловото и да ти остане само антена,през това време не е достъчно чувствителен и няма да разбереш за евентуалното кълване.

Бутник,прав ли сим ?

И аз съм бос в мачовия риболов,стартирах преди 1 месец,ще следя темата с интерес!
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

butnik написа:Утежнението и антената играят роля при различните видове.Ако ловя червеноперки с ваглер ,избирам с тънки антени,или ако е нормална паунова,го давя почти до нула при тихо време.Този 6+4 става за подвижен.Първия с регулеруема тежест си подбираш грамажа според дълбочината,до 3м. ловя с макс 1гр линия.А за "слайдера",нормална плувка,с тази антена е подходящ за едра риба.Имам такива на Колмик,но си ги ползвам нормално,стационарни,за нощен риболов,оранжеви на цвят.Бързо се изтегля линията ,като се лови с тях,но с ваглера се достига по-голяма дистанция.Не знам до колко съм изчерпателен,ако има неясноти...

А ще ни обясниш ли защо си избрал да ловиш на 3м дълбочина с 1 грам по линията,защото от всичко което съм чел,излиза че е препоръчително на метър дълбочина по 0.75 до грам тежест. 3м = на 2.1 до 3 грама.
А още нямам собствени наблюдения и се осланям на това какво чета,но от теб определено имам какво да науча.
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
sht
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от sht »

Истинският "подвижен" ваглер "лежи" без утежнение в/у водата; "фиксираният" потъва с цялото си тяло и част от антената
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Колеги, стана объркване.
За да бъде по-ясно ще си задам въпроса по друг начин:
В събота ловя с 4+2 грама подвижен ваглер. В неделя отивам на друг водоем със същия монтаж и остановявам че дълбочината е 2 метра. Въроса е има ли смисъл да развалям монтажа и да мина на фиксиран ваглер, пак 4+2 грама, или просто да си мръдна възела и въпреки че е плитко да ловя на подвижен. Дава ли ми фиксирания ваглер някакво предимство пред подвижния?
нямам живарник
Gulf
новобранец
новобранец

Мнение от Gulf »

От това което аз знам,когато дълбочината не надхвърля дължината на пръчката се лови с фиксиран ваглер.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Ловя с лека линия,понеже рибите на тези водоеми са капризни и с по-тежко утежнение,не се отчитат добре кълванетата.При еднаква дълбочина е по-добре да ловиш с фиксиран, освен от това което са обяснили колеги,поради това,че като се изплъзва ваглера по влакното има съпротивление и забавя заставането в работна позиция.Адаш,друга подробност е,че при подвижен ,линията ми е дълга,около 1.50-1.60м от вирбела.Има голямо значение при построяването на линията при този риболов.Една съчма поставена не на място и може да доведе до главоболия.Може нещо да изпускам ,но много питания имаше и ако съм пропуснал нещо ми направете отметка.Прибягвам до подвижен и в ситуации,когато зад мен има препятствие заради което не мога да замятам нормално.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

butnik написа: ...
Мерси адаш, имам въпроси относно утежнението на линята, но те не са за тази тема, а и още не съм ги формулирал.
Линията ще ти я обясня на ЛС.Но по-късно,че след малко излизам.
нямам живарник
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Бутник ,защо си с толкова дълга линия 1,5-1,6м от вирбела на пропадане ли я правиш светни ме за какво иде реч при мен на подвижен ваглер монтажа и отежнението са доста прости Краси и Милен са ми показвали монтажа и е доста ефективен а е 1до 2 дропера 1оливетка и 2 вирбела говоря за дълбочина над 3м
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Момчета, елате да говорим в темата за мачовите монтажи, че тази е за ваглери
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 2&start=45
нямам живарник
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”