Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Какъв ваглер и Кога да го използваме?
Модератор: Paublo_Eskobar
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Какъв ваглер и Кога да го използваме?
Защото като вдигна мача да хвърлям, подвижния ваглер слиза ниско до утежнението и вирбела (ако монтажа го позволява) и така хвърлям по-лесно, точно и по-далеч.butnik написа:А защо да ловя със слайдер на дълбочина 2м.примерно.
За по-бавното изнизване имаш право, сега ми просветна.

нямам живарник
-
- ще става разбирач
двата грама по линията ще потънат еднакво бързо...без значение дали ваглера е фиксиран или подвижен...два грама са си два грама...просто фиксирания ваглер ще заеме работна позиция почти веднага за разлика от подвижния...
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ако двата грама на линията потъват еднакво бързо, защо фиксирания ваглер да застане в работна позиция по-бързо? Аз под работна позиция разбирам утежнението на линията да потъне и да го натопи до съответното ниво на антената? Или ти имаш предвид всичкото утежнението да е до самия ваглер?milo69 написа:двата грама по линията ще потънат еднакво бързо...без значение дали ваглера е фиксиран или подвижен...два грама са си два грама...просто фиксирания ваглер ще заеме работна позиция почти веднага за разлика от подвижния...
нямам живарник
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Когато си стопираш фиксирания ваглер и го утежниш с 2 грама примерно,при хвъряне,той си потъва и му остават само двата грама да го доутежнят и направят по чувствителен когато се изпъне линията.А ако е подвижен и ловиш примерно с 4 грама на линията,хвърляш,ваглера ти остава да стърчи 1 педя, и чакаш 10 секунди да потъне оловото и да ти остане само антена,през това време не е достъчно чувствителен и няма да разбереш за евентуалното кълване.
Бутник,прав ли сим ?
И аз съм бос в мачовия риболов,стартирах преди 1 месец,ще следя темата с интерес!
Бутник,прав ли сим ?
И аз съм бос в мачовия риболов,стартирах преди 1 месец,ще следя темата с интерес!
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
butnik написа:Утежнението и антената играят роля при различните видове.Ако ловя червеноперки с ваглер ,избирам с тънки антени,или ако е нормална паунова,го давя почти до нула при тихо време.Този 6+4 става за подвижен.Първия с регулеруема тежест си подбираш грамажа според дълбочината,до 3м. ловя с макс 1гр линия.А за "слайдера",нормална плувка,с тази антена е подходящ за едра риба.Имам такива на Колмик,но си ги ползвам нормално,стационарни,за нощен риболов,оранжеви на цвят.Бързо се изтегля линията ,като се лови с тях,но с ваглера се достига по-голяма дистанция.Не знам до колко съм изчерпателен,ако има неясноти...
А ще ни обясниш ли защо си избрал да ловиш на 3м дълбочина с 1 грам по линията,защото от всичко което съм чел,излиза че е препоръчително на метър дълбочина по 0.75 до грам тежест. 3м = на 2.1 до 3 грама.
А още нямам собствени наблюдения и се осланям на това какво чета,но от теб определено имам какво да науча.
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
-
- научил се да хвърля
Истинският "подвижен" ваглер "лежи" без утежнение в/у водата; "фиксираният" потъва с цялото си тяло и част от антената
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Колеги, стана объркване.
За да бъде по-ясно ще си задам въпроса по друг начин:
В събота ловя с 4+2 грама подвижен ваглер. В неделя отивам на друг водоем със същия монтаж и остановявам че дълбочината е 2 метра. Въроса е има ли смисъл да развалям монтажа и да мина на фиксиран ваглер, пак 4+2 грама, или просто да си мръдна възела и въпреки че е плитко да ловя на подвижен. Дава ли ми фиксирания ваглер някакво предимство пред подвижния?
За да бъде по-ясно ще си задам въпроса по друг начин:
В събота ловя с 4+2 грама подвижен ваглер. В неделя отивам на друг водоем със същия монтаж и остановявам че дълбочината е 2 метра. Въроса е има ли смисъл да развалям монтажа и да мина на фиксиран ваглер, пак 4+2 грама, или просто да си мръдна възела и въпреки че е плитко да ловя на подвижен. Дава ли ми фиксирания ваглер някакво предимство пред подвижния?
нямам живарник
От това което аз знам,когато дълбочината не надхвърля дължината на пръчката се лови с фиксиран ваглер.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ловя с лека линия,понеже рибите на тези водоеми са капризни и с по-тежко утежнение,не се отчитат добре кълванетата.При еднаква дълбочина е по-добре да ловиш с фиксиран, освен от това което са обяснили колеги,поради това,че като се изплъзва ваглера по влакното има съпротивление и забавя заставането в работна позиция.Адаш,друга подробност е,че при подвижен ,линията ми е дълга,около 1.50-1.60м от вирбела.Има голямо значение при построяването на линията при този риболов.Една съчма поставена не на място и може да доведе до главоболия.Може нещо да изпускам ,но много питания имаше и ако съм пропуснал нещо ми направете отметка.Прибягвам до подвижен и в ситуации,когато зад мен има препятствие заради което не мога да замятам нормално.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Мерси адаш, имам въпроси относно утежнението на линята, но те не са за тази тема, а и още не съм ги формулирал.butnik написа: ...
Линията ще ти я обясня на ЛС.Но по-късно,че след малко излизам.
нямам живарник
- Skorpi
- сериозен играч
Бутник ,защо си с толкова дълга линия 1,5-1,6м от вирбела на пропадане ли я правиш светни ме за какво иде реч при мен на подвижен ваглер монтажа и отежнението са доста прости Краси и Милен са ми показвали монтажа и е доста ефективен а е 1до 2 дропера 1оливетка и 2 вирбела говоря за дълбочина над 3м
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Момчета, елате да говорим в темата за мачовите монтажи, че тази е за ваглери
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 2&start=45
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 2&start=45
нямам живарник