Баланс на пръчка

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Re: Баланс на пръчка

Мнение от maranzika »

ОК.Като я направи пръчката ще я пробваме да ви кажа резултатите.Но доколкото го познавам няма да е скоро. :wink:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Многократно съм казвал тук в форума,почти винаги написаното подвежда четящите и те си мислят че някой тръгва на заяждане :idea: :idea: :idea: АЗ ги пиша тези работи и се хиля кат пача,щото наистина хората са го направили а се прочетоха всякакви мнения и в двете посоки.А що се отнася до човека,е ти си го познаваш най-добре,но направата на този тарикатлък,изобщо не изисква кой-знае каква философия,даже човек с по-бърза мисъл може да го направи от обикновен болт.Обяснявам за какво става въпрос :idea:

Вземат се два-три неръждаеми болта на размера на отвора на карбона под корка и с дължина 5,7 и 9см,има достатъчно дебелини по магазините за неръждаеми крепежни елементи.Има болтове,точно такива които са направени за отверка и главите им са с овална форма.Носят се при стругар,който да им свали резбата до главата и да остави само 2см от нея.Остава му на човека само да направи резба вътре в карбона и може да си ги сменя тежестите както и когато пожелае.Както казах,няма никаква философия в това.Айде с здраве и който иска да си прави утежнение,това е начина,лесен,евтин и достъпен за всеки :lol: :lol: :lol: :drinkers:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
bigfish133
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bigfish133 »

Привет , колеги , отскоро и аз реших да хващам спининга и хронологично първо си купих пръчка ,след това се разтърсих за макара . Да ама тамън бех избрал една макаричка и ненадейно получих един подарък - Shimano Exage 2500 FB. Добра ,лоша (според някои)- на харизан кон зъбите не се гледат ! Та мушнах я аз на пръчлето и се получи това:
Изображение
Според някои колеги обаче това не е добър баланс , та съответно след малко стругарска работа и малко месинг
Изображение
вече баланса приличаше на това
Изображение
Та въпроса ми е това ли е оптималния вариант за начинаещ спинингист като мен или да търся стандартният вариант със смяна на макарата с по- голям размер ? И дали тези 40 гр. (на око) в края на дръжката ще се окажат "препъни камък в началната ми спинингова кариера". Виждам , че темата е доста дискутирана , но едно мнение в повече нямя да е излишно! Благодаря предварително !
P.S Забраих да спомена , че пръчката е 2.70 м. и тежи около 200гр. + 290гр. макара + 40 гр. утежнение , ще се ползва за улов (вероятен) на щука и бяла риба с примамки 10 - 25гр.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Това :

Изображение

Е перфектният баланс !!!
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
zlak
новобранец
новобранец

Мнение от zlak »

Павел Иванов написа:Това :

Изображение

Е перфектният баланс !!!
Здрасти Павка ,
Малко ме очудваш с това твърдение за баланса. Една пръчка е балансирана когато след като я хванеш с макарата не трябва да се накланя сериозно нито нито напред , нито назад. Затова и се нарича "баланс" - изравняване на тежестта. Тъй като в повечето случаи риболовеца държи въдицата при макарата , би следвало баланса да е на това място.
В случая който даваш като перфектен баланс би трябвало да държиш пръчката между корка и бланката. Доколкото те знам не правиш така. :wink:
Смятам че човека се е постарал и е постигнал приемлив баланс на такъма си.
А наздраве :drinkers:
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Ами Злати това което споменаваш е едната страна на монетата :wink: Другият вариант е че баланса при спининговите и мухарските геги е точно в основата на работещата част или бланката . Това важи особенно във варианта постигане на по-точен кастинг . Когато изместиме баланса към макарата освен че забатачваме леко точноста на кастинга то и правиме самата въдица "по-тежка" за спининг или муха . Във варианта едноръчен кастин сметам ти е направило впечатление че като си изправиш показалеца върху дръжката то той обикновено се чуства най-добре когато точката Г на баланса е точно в края на бланката . Същото е и при двуръчният кастинг - най-ефективно е когато "пречупването" при замах пак се пада точно в тази точка . Виж във варианта транспортиране с пренос на гегата ако баланса е точно при макарата е най-удачен ама не за това иде реч в случаят :wink:

пп - за Ескалибур не си ли чел :roll:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

Павел Иванов написа: пп - за Ескалибур не си ли чел :roll:
Това Вълшебната ли въдица ли беше..? :roll:
Хм,и такава нямам.. :roll: :?

Аз съм за варианта с болта ,дето баланса е по-блиЗко до макарето..

Поздрави!
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

И аз като Митко.Понеже повече носене и по-малко фърляне практикувам. :D :D :D Баланса след ремонта си е перфектен според мене.Но то си зависи и от това което търсим в случая с този баланс. :wink:
Аватар
bigfish133
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bigfish133 »

Благодаря за отговорите , колеги , но честно казано съм малко раздвоен . Няколко колеги , уважавани спинигисти твърдят , че точката на баланса трябва да бъде по - близо до стойката на макарата , а г-н Иванов (когото НЕ бих нарекъл неуважаван неспинингист) твърди , че баланса трябва да бъде в началото на корка ! Явно ще трябва да се действа на принципа "Опознай спининга , за да го обикнеш" и ще направя по 5-6 излета със и без утежнението за да "усетя" къде е истината в моя случай . Благодаря отново на отзовалите се !!!
Аватар
баш_майстора
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от баш_майстора »

bigfish133 написа:... ще направя по 5-6 излета със и без утежнението за да "усетя" къде е истината в моя случай...
според мен БАШ тва ти е игрЪтЪ :wink:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
bigfish133
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bigfish133 »

Marco Polo написа:На всяка цена сподели тук усещането. :)
Ми аз хубаво ще споделя ама както казах съм още пълен аматьор (надявам се това да се промени скоро) и не знам доколко мнението ми ще бъде миродавно. Все пак това ми е първата спининг пръчка и нямам никаква база за сравнение. Разбира се ще споделя някои мои наблюдения . Успех!!!
Аватар
pa4o
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от pa4o »

bigfish133 написа:
Marco Polo написа:На всяка цена сподели тук усещането. :)
Ми аз хубаво ще споделя ама както казах съм още пълен аматьор (надявам се това да се промени скоро) и не знам доколко мнението ми ще бъде миродавно. Все пак това ми е първата спининг пръчка и нямам никаква база за сравнение. Разбира се ще споделя някои мои наблюдения . Успех!!!
Мишо приятелю, привет.
Имаш един излет от мен по наща Луда Яна, навъдил се е страхотен кефал ама нека се запролети.
Ще ти покажа туй-онуй, което знам макар, че не е много.
Да попиташ е моментен срам,
да не знеш срам за цял живот.
Аватар
bigfish133
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bigfish133 »

Спасе , привет и на теб ! Определено няма да откажа на поканата , и аз чакам пролетта с нетърпение , а междувременно се образовам теоретично.
П.С Не е нужно да се правиш на скромен , гледам че доста си задобрял вече , така че ще има какво да науча .
П.С 2 Извинявам се за спама в темата !
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”