Сезон 09 --- един спонтанен излет.

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Re: За риба, но по-скоро туризъм

Мнение от Златев »

Трябва да си истински герой и натурален стоик, за да се удържиш само с фотоапарат в ръка и да не го замениш с пръчле... :D
А последната снимка е като лъч надежда в края на тунела :)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
jorko 18
новобранец
новобранец

Мнение от jorko 18 »

великолепие :smt023 :smt023 :smt023
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

monilom написа:Това не са снимки това са реални неща от нашата страна на която обаче никой вече не иска да и се наслади а ходи по чуждото.А ето тези снимки за доказателство за великолепието на нашата родина.
...
Ами Мони, това са доказателства за остатъците от великолепието на нашата родина. Реките в болшинството си са замърсени с всякакви отпадъци, маловодни и бедни на риба. Какво наслаждение може да намериш, като газиш в тиня и всевъзможни отпадъци, хващайки епизодично незабележителни с нищо риби?
Затова и хората ходят по чужбина - там има риба, отношение към природата и клиента, чистота и ясни правила. И никой не си и помисля да не прави нещата както трябва. Затова и вече се ходи в други страни, и вярвй ми, тепърва ще се ходи още повече. Ние това и заслужаваме всъщност, след като съсипваме лекомислено собствените си ресурси, вместо да се възползваме оптимално от тях.

Ето малко репортажи, за да придобием представа за какво си говорим в чужбина, къде сме ние и как все повече ще се отдаваме на макрофотография на цветя. Не, че и аз не ги снимам редовно...

http://forums.akulata.com/viewtopic.php?t=4757&start=0

http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 13&start=0
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
dandi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от dandi »

Ееееееех, красота и чудо!!! :) :) :)
dandi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от dandi »

Адмирации за хубавия репортаж и снимките на прекрасната природа :) :) :)
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

monilom написа:...
Тоя първия репортаж направо нямам думи но до колкото разбират това е във Сърбия...
Aми нали точно за това си говорим? Защо там има такива реки, а у нас - не? Мисля, че всички знаем отговора и сме си криви. Аз, честно да си кажа, съм песимист за нашата природа...
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
pa4o
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от pa4o »

Обещавам, щом ми остане малко повече свободно време, ще седна да напиша едно репортажче в аванс за приключенищта ми из Иберийските дебри на Испания където бях през април месец.
Да попиташ е моментен срам,
да не знеш срам за цял живот.
LynyrdSkynyrd
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от LynyrdSkynyrd »

Колега,снимките са мнго хубави!С какво фото си ги правил?
Изображение Изображение
Аватар
pa4o
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от pa4o »

Така, пристъпвам към обещания репортаж от Испания:
Поради незгодите на любимата ни Татковина родителите ми са принудени да бъдат "Гурбедчии"
защото в БГ да си над 45г. е почти невъзможно да си намериш работа, но както и да е.
С жена ми решихме да използваме остатъка от миналогодишният отпуск и да съчетаем велигденските празници за да отидем на гости при родителите ми.
Идеята е на лице, взехме си билети и на 04.04.09 бяхме вече там.
Градът е Бургос 1% от населението е от българи, климата е почти, като нашия поради едентичнот географско разположение на областа (северна Испания, Кастилия и Лион) В тази част на страната текът едни от най големите ртеки, каквато е и р. Арланзон, която бе моята риболовна цел.
Още на следващия ден направихме разходка, за мен беше по-скоро разучаване на реката методи тактики на местните и т.нт.
Оказа се че риболова като цяло е бил забранен до 04.04.09 еййй какъв късмет тъкмо на време съм дошъл :D
На следващия ден (понеделник) с едно приятелче отиваме в тамушния "ИАР" за да си извадя билет. Добре, че бях проучил предварително, как стоят нещата с билета.
Ако някога ви се отдаде визможност да отидете и искате да съчетаете почивка с риболов има някои неща, които трябва да знете зада си извадите билет:
1. Вземате резиденцията на ваш познат
2. Вземате му адресната регистрация
3. Вашата лична карта.
4. Някой който говори добре езика :D
Това е.
Има голяма вероятност да не ви издадът билет, защото не ни знаят коисме, тогава влиза в роля този дето говори езика и почва очтиво да обяснява, че ние сме българи и сме пълноправни Членове на ЕУ саюза 8)
Аз минах през всичките препятствия.
Както и да е, вече имах билет на стойност 8.50 EUR. валиден за една година от дата до дата за съответната провинция.
И така започнаха прикюченята ми по река Арланзон, само да допъла, че риболова е забранен само в понеделник в четвъртък и неделя имаш право да ловиш само на изкуствени примамки с по една кука и задължително пускаш рибата обратно (ей толкова съвестни хора нема)
И сега да гарнирам репортажа или по-скоро информациония репортаж с малко снимки:
В деня на проучване :shock: :shock: :shock:
Изображение

Изображение

Еди-някой си :)
Изображение

Първият ми излет от многото
Изображение

втората...
Изображение

Един татко учи децата си на най-спортменския риболов :D
Изображение

Така изглежда реката
Изображение

Изображение

в екшън
Изображение

Изображение

Поредната
Изображение

Изображение

Изображение

Ех тези самоделки бе колко риба умориха
Изображение

Жената е добър спътник в риболова
Изображение

И там се раждат бебета :lol:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

И не рядко се закачаше по някоя от 3-ти вид, ама така е като реката изобилства от речни твари.
Изображение

Надявам се репортажа да е И поучителен :wink:
Аватар
POPOV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от POPOV »

Е Пачо, перфектен репортаж както винаги из хубави места!
Абе какво е туй скобароакулище най долу :lol: Изглежда направо страшно, някой тамошен биолог да не е кръстосал акула със скобар! Представям си как дърпа!
Аватар
naso
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от naso »

Спасе. Нашенския кефал по-го бива май :wink: Тия риби на първите две снимки мрени ли са или скобари
Аватар
pa4o
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от pa4o »

Насе, скобари са мрените са доста по едри.
пп. Абе и тяхната пъстърва си е бива :D
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Мунчо написа: Аз, честно да си кажа, съм песимист за нашата природа...
Ами освен да те взема някой ден и да те разходя из Балкана друго не мога да ти предложа. :wink: Аз от всичко най-много се дразня от песимисти.А пък ти хич не ми приличаш на такъв. :wink:
Аватар
pa4o
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от pa4o »

Май дойде време за ново репортажче.
След предварителна уговорка с колегата Вальо (мазнислав) Успяхме да нчертаем маршрута, а именно прекрасните Родопи.
Вечерта си легнах и с трепет очаквах часовника да изззззвъни рано-рано на другата сутрин, ма пусто време не минаваше...

6 е и познайте кой бе станал преди алармата да го сабуди, еиии това се вика мерак.
Бързо освежаване, такъме бе стегнат, метнах се в колата и газ към познатата ми дестинация (Пл.)
Вальо беше сабуден ей тъл заедно с мен да му е гадно :lol: :lol: :lol: Не бе, така си беше уговорката да го сабудя.

И така дружината от двама Члена бе на линия и потеглиха на път, да си прекарат един прекрасен ден, съчетан с мн. емоции.

Престигнахме на реката по бирно време де'т се вика тамън време за риболов.
Стегнахме такъма, пременихме се и хукнахме през глава надолу да гоним дивото, а то диво та диво... ей ви на, вижте ако не вервате

Изображение

Изображение

Реката както винаги очарователно красива и пленяваща всяко едно от сетивата ти, пък за звуците който се носеха навред не искам и да споменавам

Изображение

на тази река бих отишъл дори без въдица сано ей така да Дишам и Гледам, разбирате какво искам да ви кажа, нали ?
...

Въдиците и бойците преведени в бойна готовност и атака (в бътака :lol: )

Изображение

тук си имаме и манекен 8)

Изображение

Риболова беше факт и трябваше да започне от някъде.
Още в първия вир на 2-3 замятане на Вальо му подгони една красавица, но ненаправи решителната стъпка да се хване.
Аз пробвах малко в същия вир, но без успех. Надолу по течението си харесах едно много преспективно местенце и не збърках.
Скрит под дебелата сянка на дърветата и с мойта дегизировка се бях слял с околната среда, като кучето и Садам Хюсеин от филма "смотаняци"
така дегизиран започнах да облавям един приятен бързей, точно под вира където се бе спотаил колегат.
Още на първото замятане се вдигна една доста прилична риба около 40-те, и както винаги става, свърши мястото за проводка,
но рибата не ме видя а просто се прибра обратно в бързея. Викам си "бате спасе твоя е" и подавам (супер неточно) обирам и пак и пак и пак
и аааааа зззззззззззззззз аванса изкърца. Първата риба беше факт и то реален 40 см. факт
Както са казали хората на де се радваш предварително, ама не, аз вече мечтаех как ще я сложа в обектива, какви пози ще направим и в този момент
рибата мина точно пред мен и заби в един храст (мижав) ми кво да ви кажа, замина си :cry:
Бате ви спас оста на с пръст в уста, Но не за дълллгоооооо...

По-надолу подобен разлив след дебел вир, викам си тука ще да е ... слагам самоделен и замятам препендикулярно, успоредно, хоризонтално, абе като ветро-показател.
Накрая пуснах воблерчето по течението и плавно заобирах влакното на 4-5 оборот макарата засвири онази песен, която кара всеки рибар да се изпразни, като циканин в канала на Бул. Сливница
2-та риба бе факт и пак на мойта въдиц, последва невероятен отпор на противника, замалко ме накара да се изпотя, всичко това е заснето от мой колега и другар по въдица, който се намираше на няколко метра от мен.
Тука обаче се представих блестящо и на примамката ми увисна тази не знам си колко см. балканка

Изображение

Изображение

След тази доза адреналин, краката ми мязаха на матрял от който се правят извесните бонбони HARIBO
риболова продължи вече гледах друго яче, имаше искра само требваше слама.

Надолу по течението изостанах значително зад Вальо и се заинатих на еди уникален бързей дето водата се завихря и тръгва в обратна посока, и имаше за какво макар, че вече го бяхме пресушали този вир
Подавам примамката (пантер мартин 4) точно под камъка и обирам остават 20-30 см.блесната да удари предния водачч и тога се слъчи чудото,
изотдолу изкача балканка над 1.5 кг. по мое усмотрение, уникално туловище седи и гледа примамката а аз немо да отреагирам предполагам че никой няма да може в такъв момент,
мойта реакция бе да издърпам примамката с помоща на въдицата, като направя въртеливо движение и пущината се спусна пак. Сърцето ми се качи в гушата, но рибата загъби интерес след като блесната удари камъка,
направо се психясах, бях на метър от този гигант. А какво ли щеше да стане ако беше взела примамката, иама уравнение, но нямам отговор.
Започнах да упорствам и да сменям примамки, ако искате ми вервайте, обаче успях да я вдигна още 3 пъти преди да загуби окончателен интерес. Загуба на интерес обаче само от едната страна.
това беше и крайната ни цел на маршрута и поехме обратно по реката а то красиво да му се ненагледаш.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Навръщане успях ад излъжа още няколко красавици, 3 да бъда по точен, но далеч по скромни от преживяното по-рано

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Слънцето напичаше ужасно и можеби това накара едрите екземпляри да се покрият из дебелите вирове, това не ни пречеше обаче да и опитваме ли опитваме.
За завършек на разказа ми ще пусна малко снимки да порадват очите ви.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Късния следобед чукаше на вратата, което от своя страна беше знак, че трябва да поемеме обратно по пътеката, ако не искаме да се загубим в дън гори тилилейски и да останем и за другия ден, което не е никак лоша идея.

Изображение

Тука майката прироба си е направила т***к с нейната рожба ама такъв е живота.

Изображение

Надявам се поне малко да съм ви пренесъл там където бях за и моя верен гид и другар по въдица, Вальо.
Поздрави
Спас. :arrow:
Аватар
maznislav
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Oбективно погледнато за сезон 09

Мнение от maznislav »

Много хубав разказ и невероятни снимки :)
Беше много хубаво макар да ме беше хванал невероятен карък
4 удара 2 с аванс и нищо. Още над 10 удъра и пак нищо , а колко заслеждания и подгонвания направо не знам :)
но не и не. Този ден беше на Спас :)
Благодаря за приятната компания и се надавам да съм бил приятен събеседник :)
На слука
Като се ожениш, ще разбереш какво е щастие, ама вече ще бъде късно!
ЖЕНА ЗАД ВОЛАНА,Е КАТО ЗВЕЗДА В НЕБЕТО,
ТИ НЕЯ ВИЖДАШ,ТЯ ТЕБЕ НЕ!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”