Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Какви изненади може да очакваме от сома?
Модератор: sapuna
- magiosnika---
- научил се да хвърля
Re: Какви изненади може да очакваме от сома?
Писа ми,че ловиш и други рибки....ето ти ги и тях.
[/quote]
За тези рибки може да поздравиш - Калинчо Митранов,Илия Дечев,гусин Мушников и леля ти Дида

За тези рибки може да поздравиш - Калинчо Митранов,Илия Дечев,гусин Мушников и леля ти Дида

- magiosnika---
- научил се да хвърля
За да бъдем точни- 80 либри влакно хората използват за рибки по 560кг. Тоест 6-7 пъти по-големи от твоето сомче

Hejjjjjjjjjj,заяждай се с приятелите си.Аз само вадя техни цитати.И пак не ми отговори.Колко либри трябва да е влакното за изваден сом и да се признае за рекорд.Аз ли го определям това или може би ТИ.А що се касае за моето сомче...да мое си е и е още е живо(теб кво те боли за него бе).Хванах го на твоя язовир.А ти до сега колко сома си видял или уловил за да ти е толкова смешно моето сомче.Рапала ли определя кое е рекорд и кое не е
Това наистина е рекорд,защото е използвано влакно в допустимите граници.Но тук важно е теглото на рибата.Влакното го озаконява(кажи за сома моля те).Ако Мерлина беше клъвнал на 6м. зад лодката 80либри и твърд аванс... щяха ли да го спрат
Сом на тролинг можеш да извадиш с доста по-тънко влакно от колкото на кльонк.Лично аз използвам конец,с издръжливост по-висока от нуждите за световен рекорд.Имам си причини за това....мои лични.Тебе не съм те спрял да слагаш каквото пожелаеш.
Съжалявам за това,че заради твоята заядлива душичка,хората трябва да четат и моите нервни изблици.А престани вече.

Съжалявам за това,че заради твоята заядлива душичка,хората трябва да четат и моите нервни изблици.А престани вече.
Последно промяна от Emo-83 на Съб Юли 04, 2009 11:02 pm, променено общо 4 пъти.
За тези рибки може да поздравиш - Калинчо Митранов,Илия Дечев,гусин Мушников и леля ти Дидаmagiosnika--- написа:Писа ми,че ловиш и други рибки....ето ти ги и тях.

Първо ги попитай тях има ли за какво да ми благодарят и поздравят.После в тези риби има и такива които е хванала и жена ми.....и нито една от тебе.Дида не ми е леля(по-малка е от мен),както и Станимир не ми е чичо.Илия е приятел и фотограф.Калин е приятел риболовец,а ти си..............................................
Сега отговори....хващал ли съм аз от тези риби или не

Последно промяна от Emo-83 на Нед Юли 05, 2009 4:26 pm, променено общо 1 път.
Ето тука са посочени нещата от ИГФА.Както възлите и колко куки можем да ползваме,така и в кой клас е сома и колко либри влакно можем да използваме за да се признае за рекорд.Трябва само да преместите с кролчето надолу.Там ще видите,че за Мерлина,Тарпона и Сома може да се използва влакно до 60кг......клас 130 либри.Благодаря ти за отговора Магьосник.
http://www.viciopesca.net/pages/igfa.php
http://www.viciopesca.net/pages/igfa.php
-
- разбира нещата
Не искам да се впускам във вашите спорове,но никой от по-разбиращите не ми отговори на въпроса-когато се чака сом в близост до паднали дървета и корени(визирам реките),колко трябва да е влакното като дебелина? 

"Пише жени - влизаш то тоалетна"
Мисля че знаеш отговора.Здрав такъм и твърд аванс иначе отива в корена.Мнооого рядко да дръпне на вътре в чистото.Лови си ги с плетено и дано издържи куката, както и мястото за което е закачена.
На Марица си е така.Големия си е мнителен и стои в корена,а тези до 6-7кг се вадят лесно и проблем с линията няма.
На Марица си е така.Големия си е мнителен и стои в корена,а тези до 6-7кг се вадят лесно и проблем с линията няма.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Що питаш бре,приятелю??.....та нали си имаш си имаш 50лб. Пауър Про
Има още малко време и ще разбереш,че конеца повече пречи отколкото помага при дънен риболов на сом.И в моята глава беше влязла тая "муха"/преди няколко години/,ама се отказах от конците.
Емо,го разбирам...........на него просто му е "писнало" от набодени и уплашени от колеги читави риби.
Знае,че сома грешки не прощава......и няма после аз така-той онака.
Прав е не само за себе си ,но и за мене.
Само преди две вечери,на мой приятел и голям рибар,ей така на едно място на Марица без да повярва сом му скъса чисто ново 0,45 влакно,което уж не можело да се скъса.
Отговорът на твоят въпрос,Валмет е следния:"За да хванеш голям сом,първо трябва да го видиш....и после откъде да си го вземеш!"

Има още малко време и ще разбереш,че конеца повече пречи отколкото помага при дънен риболов на сом.И в моята глава беше влязла тая "муха"/преди няколко години/,ама се отказах от конците.

Емо,го разбирам...........на него просто му е "писнало" от набодени и уплашени от колеги читави риби.
Знае,че сома грешки не прощава......и няма после аз така-той онака.

Само преди две вечери,на мой приятел и голям рибар,ей така на едно място на Марица без да повярва сом му скъса чисто ново 0,45 влакно,което уж не можело да се скъса.

Отговорът на твоят въпрос,Валмет е следния:"За да хванеш голям сом,първо трябва да го видиш....и после откъде да си го вземеш!"

валатът не най-лошото нещо на света
От макарата до куката плетено и без възел(може и здр.моноф),а оловото с монофил задължително и то такъв,че при удар да се скъса.Само конец много се оплита.Става на въпрос при маришкия монтаж.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Аз използвам различни монтажи...според случая и каквото ми скимне.Принципно харесвам повече монофила,но за основно използвам конеца.Все пак има ли шанс да лепна някой голям,слагам най-здравото което имам.За оплитането е много важно конеца,който използваш и начина на направата на монтажа.Сега не ми оплита,а в началото яко.И е точно така както казваш.Уж не се къса,а накрая сома скъса.За това подскачам,когато някой се опитва да ни внуши,че тънкото влакно при сома е показател за добър риболовец.Според мен е въпрос на случка и сом.аксел написа:Що питаш бре,приятелю??.....та нали си имаш си имаш 50лб. Пауър Про![]()
Има още малко време и ще разбереш,че конеца повече пречи отколкото помага при дънен риболов на сом.И в моята глава беше влязла тая "муха"/преди няколко години/,ама се отказах от конците.![]()
Знае,че сома грешки не прощава......и няма после аз така-той онака.Прав е не само за себе си ,но и за мене.
Само преди две вечери,на мой приятел и голям рибар,ей така на едно място на Марица без да повярва сом му скъса чисто ново 0,45 влакно,което уж не можело да се скъса.![]()

Извинявай,но аз имам малко опит в твоя начин на риболов.Обикновенно всеки си има мнение за начина на улов.Все пак аз мисля,че сома не е клен или уклей за да се набляга на възможно най-тънкия такъм.Освен това разликата от другите риби е,че има голям диапазон в големината на уловените риби.Имам предвид килограмите.Може да е 5кг.,но може да е и 50кг.Зависи какво очакваш.На никой не му е приятно да изпусне голяма риба.Все пак нека ти отговорят тези,които ловят сомове в реките и на дъно.Успех.valmet написа:Не искам да се впускам във вашите спорове,но никой от по-разбиращите не ми отговори на въпроса-когато се чака сом в близост до паднали дървета и корени(визирам реките),колко трябва да е влакното като дебелина?
-
- и господ не е толокова добър
Покажете няколко монтажа за сом.Най вече,цяла плетена линия с монофил за оловото. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- nikaro
- ще става разбирач
Не трябва да се прави компромис с влакнотоvalmet написа:Не искам да се впускам във вашите спорове,но никой от по-разбиращите не ми отговори на въпроса-когато се чака сом в близост до паднали дървета и корени(визирам реките),колко трябва да е влакното като дебелина?

(говоря за от брега-Марица и Дуранкулак предимно).По-миналата година имах удар на голям на Дуранкулак,
горе-долу 40мин.борба,3 пъти го докарвах на десеттина метра от брега и като усети плитчините-полудява и....
....60-70м.аванс-нямаше удържане.На четвъртия път просто скъса и драсна

беше протрито като с едра шкурка и скъсано на 20см.под оловото(ползвам 50см.повод).От тогава съм с
0.50-плетено,ама.......късно е чадо

с плетеняк,но мое лично мнение е,че поне повода трябва да е плетено и нагоре възможно най коравия монофил.
Остави ги тея майстори дето ги ловят с 0.30-това си е чист късмет

уклей"

- nikaro
- ще става разбирач
snegk написа:Покажете няколко монтажа за сом.Най вече,цяла плетена линия с монофил за оловото.

Това ползвам от брета.За река същото,само че с плоско олово

Нека и други покажат какви монтажи ползват
- magiosnika---
- научил се да хвърля
ИзвинявайEmo-83 написа:Hejjjjjjjjjj,заяждай се с приятелите си.Аз само вадя техни цитати.И пак не ми отговори.Колко либри трябва да е влакното за изваден сом и да се признае за рекорд.Аз ли го определям това или може би ТИ.А що се касае за моето сомче...да мое си е и е още е живо(теб кво те боли за него бе).Хванах го на твоя язовир.А ти до сега колко сома си видял или уловил за да ти е толкова смешно моето сомче.Рапала ли определя кое е рекорд и кое не е![]()
Това наистина е рекорд,защото е използвано влакно в допустимите граници.Но тук важно е теглото на рибата.Влакното го озаконява(кажи за сома моля те).Ако Мерлина беше клъвнал на 6м. зад лодката 80либри и твърд аванс... щяха ли да го спрат
Сом на тролинг можеш да извадиш с доста по-тънко влакно от колкото на кльонк.Лично аз използвам конец,с издръжливост по-висока от нуждите за световен рекорд.Имам си причини за това....мои лични.Тебе не съм те спрял да слагаш каквото пожелаеш.