Въпрос за глисаж.

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
Dimy
разбира нещата
разбира нещата

Re: Въпрос за глисаж.

Мнение от Dimy »

морската вода е по плътна от сладката :wink:
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Sitalk написа:Здравейте,
Снощи се прибрах от морето и вече знам какво е глисаж! :D
Ще оборя някой колеги,които казват,че с 5 коня мотор и лодка 2.70м неможело да се излезне,напротив може!
Излиза си на пълна газ без проблем,след това връщам газта и си пердаша.
Невероятно удоволствие е,но за съжаление имах само два дни и то само сутрин в които ставаше карене,през другото време имаше вълни и беше мъка.
Зада няма излишни спорове,пак ще кажа тежа 76кг,резевоар с горе-долу 8 литра бензин,котва 2.5 кг,заставам на средата,мотора е на положение, трета дупка отдолу нагоре,при тия условия излизам! :lol:
Успех и благодаря на всички,които помогнаха.
Пробвал ли си в язовир да стоиш по гръб във водата.Няма нищо общо морската вода със сладководната.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
Sitalk
новобранец
новобранец

Мнение от Sitalk »

Може и да е така,аз не разбирам!
Като се оправи времето ще отида на Искъра и ще се пробвам там!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Явно не си виждал глисаж :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Караш ме да се смея и се чудя,дали да не взема и да заплача от смях :lol: :lol: :lol: Приятелю,това с 5 кона двигател ако е глисиране,то аз съм космически кораб.Ела да те кача и да видиш какво е глисаж.Ако ти тръгнеш с твоятя глисираща лодка с пълна газ,аз ще съм преди теб на другия край на язовира - пеша !!! Нещо,да неби да продаваш двигатели заедно с Промарине,че правиш реклама на това куцо магаре от 5кс.Виждали сме глисиращи лодки и в същото време имаме и такива двигатели,които ги ползваме за да захранваме.Просто,твърдението Ти/Ви е смешно.Ама,щом си мислиш че глисираш,няма какво да спорим,просто продължавай да глисираш и така :lol: :lol: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

кроки, недей така! Не е казано, че глисажът е само с 50кмч...
Ще дам пример от замервания с ЖПС - надуваема 3.80м с 2 души общо към 250кг багаж излезе на глисаж при около 15кмч /в сладка вода/
Дали е глисаж или не се познава по вълната отзад - при 10-12кмч вълната е много голяма, при 15кмч почти изчезва... т.е. лодката е над водата и се плъзга...

При малките лодки освен вълната /която почти изчезва/, се познава и по това, че лодката започва да се ускорява без да пипате "масура"...
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Тедо,оставете ги тези обяснения настрана бе приятел!!! Лодката не остане ли на задницата си,какъв глисаж е това ми кажи :idea: :idea: :idea: Вярно е че продавате лодки и мотори,но да искаш от 5кс мотор да ти застане само на перката,просто си е някаква химера.Стега сме се дръгнали и да говорим и пишем - не истини !!! Когато ислезе лодката и застане само на перка,тогава ще ми говорите за глисиране.Айде,останете си с здраве и да Ви върви бизнеса,пожелавам го от сърце :!: :!: :!:

Аватар
Sitalk
новобранец
новобранец

Мнение от Sitalk »

Ето пак изпадам в недоумение,последно кое е глисаж?!?!
Това дето колегата "Кроки" казва или това което Тедо обяснява?!?!
При мен се случва това дето Тедо казва!
И "Кроки", не продавам мотори,даже си го купих отвън,просто се интересувах защото няколко пъти подадах на тази дума,а ти тука ни изкара лъжци,смешно!??!!?
Мойто и да не е глисаж по твоите параметри ме кефи,така че жив и здрав и все така на перка да караш!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ситалк,аз не спрях да обяснявам че глисаж на 100% е тогава,когато лодката застане на перка и водата опира на няколко педи преди перката по лодката.Всичко друго е глупост.Лодката си е твоя и нвсеки си се кефи на неговото си.Нямам намерение да обиждам никой,и вземи се в ръце и вникни малко в майтапа на написаното.Така пишеш,все едно си в комбина с хората дето продават лодки :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Пак ти повтарям,бъркаш като ме обвиняваш че те наричам лъжец,посочи ми къде съм го написал и чети малко между редовите.Що се отнася до глисирането,както ти казах и в един от предните си постове,щом си решил че глисираш,няма проблем,продължавай да се залъгваш.Само да ти кажа,колкото повече твърдите че глисирате,толкова повече се излагате.Този двигател няма как да изпъне лодката и тя да глисира,колкото и да им се иска на търговците,това са факти а не празни приказки.Извинявай че се опитвам от два дни да ви обясня що е това глисиране :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Аватар
Sitalk
новобранец
новобранец

Мнение от Sitalk »

Явно спорна тема е това и аз съм се подвел,защото съм приел за глисиране това,което Тедо обясни.
Мен лично и това ме задоволява,защото наистина почва да върви много когато лодката почне да се плъзга отгоре.
Пак уточнявам,върви много спрямо това, когато не е на това положение и съответно за тези коне.
А,живи и здрави по нататък ще си купя нещо по сериозно.
Успех и приятно каране на лодките каквито и да са те.
Кроки,нищо лично, не сме се разбрали!
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

Кроки, Тедо много точно определи границата между тласкането и глисажа, а тва дето го описваш си е вече летене :lol:
По твоята логика големите скоростни яхти с по два двигателя по 1000-1500 кс никога не излизат на глисаж, щом като не остават само на перка във водата и единствено глисерите от формулата са способни да глисират. Айде вземи почети малко литература по въпроса и не бъди толкова категоричен. :axe:
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Какво да чета бе майна ??? Преди месец бяхме с такова куцо пиле на Пясъчник,няма да казвам каква мъка е да си в голям водоем с такъв двигател - слаб за да бута коритото!!!Всичко е според възможностите на човека,какви пари има да си позволи двигател който наистина да глисира.Ситалк може и да си има пари,той си знае,но на лодката би трябвало да си пише,кой е най-удачния двигател за нея и до колко е максимума който може да и се слага. И ние сме карали лодки,макар да не ги продаваме.Какво се напъвате да искарате тези спасителни пояси самолети.Ще глисира лодката на човека само ако и сложи по-мощен двигател.Всичко друго е просто малко по-бърз ход и то,ако на това му се казва БЪРЗ !!!Аз имам при мен лодки и двигатели,колкото ти имаш в магазина,като продавач.....2.70м лодка ще глисира поне с 10 кс двигател,дори и затова не съм сигурен дали ще е глисиране.Малко работата е,като да сложиш на танк,двигател 1100 кубика и да говориге че върви много добре.Да,ще върви,но няма да е така както би вървял с оригинален двигател.На ваше място с Тедо,вместо да говорите че лодката глисирала,трябваше да му кажете на човека че му трябва по-мощен двигател и толкова :!: :idea: :idea: :idea: Айде останете си със здраве и да ви вървят продажбите и да вземеш ти да прочетеш малко :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

Sitalk написа:Явно спорна тема е това и аз съм се подвел,защото съм приел за глисиране това,което Тедо обясни.
Мен лично и това ме задоволява,защото наистина почва да върви много когато лодката почне да се плъзга отгоре.
Пак уточнявам,върви много спрямо това, когато не е на това положение и съответно за тези коне.
А,живи и здрави по нататък ще си купя нещо по сериозно.
Успех и приятно каране на лодките каквито и да са те.
Кроки,нищо лично, не сме се разбрали!
Изобщо не си се подвел, а много добре си усетил какво е глисирането.
:wink:
За твое сведение, най-икономичната скорост е минималната скорост, при която лодката се задържа на глисаж (и съответно изпитва по-малко съпротивление). Обикновено това е скорост около 17-20 км/час (зависи от лодката и от от това, колко (и как) е натоварена).
Така, че може да се глисира и с 50, и с 20 км/час.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

това, че "върви само на перката" е заблуда... ако е само на перката, няма да може да се управлява...
случвало ми се е сам в надуваема 360см с 15кс да остане само на перката и резултатът е, че най-малкото трепване води до завъртане със задницата напред, съпроводено с фонтани вода във всички посоки...

Физиката е една и съща и за продавачите и за купувачите - изчезне ли вълната зад лодката, значи не бута вода, а се плъзга отгоре... :idea: глисаж = "пързаляне" на французки :idea:

ето тук се вижда добре - отначало как върви и след това как набира скорост и се "хоризонтира"... http://www.vbox7.com/play:3e2a35f3
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Вижте момчета,имал съм Зодияк 3.60 ли беше или 3.80,още преди десетина години с 15 коня двигател.Наложи се да пращам двигателя на лекар и понеже нямах с какво да карам лодката,взех един джонсън 8 кс,поне да има какво да карам и да обикалям язовира през ноща.Е,пак вървеше :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Само дето едвам истраях да ми стане двигателя и да си го взема.Всеки може да си пише каквото си иска,макар да има стотици хора от форума,които са със слаби двигатели и много доре знаят как един куц кон бута лодката и как в много ситуации,за да избягат от буря или силен вятър и вълни,им се налага да излизат на най-близкия бряг,защото няма как глисиращата лодка да ги изведе до бивака,щото върви като спъната.Лодката легне ли както трябва, и двигателя да е този,който хората са изчислили и пробвали като най-удачен ще глисира,но да минаваш напред и едвам-едвам да я караш да тръгне барзо и да го наричате това "глисиране" нямам думи.Е,щом мислите че с 5 коня глисирате,оставям ви да ги убеждавате колкото си искате.Че ще върви,просто спор няма,но как и колко бързо това е отделен въпрос и не знам за какво ви се вързвам че и споря чак.Човека си я харесва и така,лошото е че за да тръгне лодката да върви що годе с този слаб двигател,трябва да пренареди багажа,да мине отпред и като тръгне да "глисира" лодката, да пренареди отново багажа и да мине отзад да управлява :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Е,честит ви риболов,придружен с малко гимнастика,фитнес и челни стойки в язовира,докато накарате лодката да вземе да се движи като хората - що годе.Повече нямам какво да казвам,лека вечер на всички участници в спора :drinkers: :drinkers: :drinkers:

Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

кроки, спор няма - по-големия мотор прави кеф...
Има хора, обаче, които не могат да си го позволят:
1. Цена
4-5 коня си е на половин цена спрямо 10 или 15... А 40-50 коня нов си струва доста пари... по-добре за тия пари да се вземе къща с двор на село :lol:
2. Тегло
Ако ходиш сам и нямаш колесар, 15-20 коня става много тежък...

По-добре да си тролиш с по-евтин и лек мотор, а като се наложи да излезеш бързо - сядаш по-напред и караш с удължител...

и аз искам да карам 300 коня V8 кола, ама се примирявам с 1.9 дизел 130 магарета :? C'est la vie!
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”