Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Общи за морето
На раздумка за морето!
naRiba.com

Форум

СИЛАТА НА МОРЕТО
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: СИЛАТА НА МОРЕТО
...Морето обича и пази смелите и дави страхливите - това е истината - някой ще ме опонира , че страхливите не влизат в морето , но те на сушата умират по други причини , ако им е писано...ако постоянно си мислиш как ще избягаш от смърта и как ще предвиш всичко и ще се предпазиш - ти вече си умрял ...както и да е ...няма лошо време ...има паника - най - големия , наш личен враг ...ако влизаш само на хубаво време , рано или късно лошото кофти ще те изненада...влизай на лошо , свикни с него и после затишието ще те изненда , но приятно

...

...
...победи морската болест - тук всичко е въпрос на воля - поддадеш ли се - омекваш , не се паникьосвай , не се страхувай , а ако те страх - не го показвай на другите от екипажа - страха е заразен , мисли ...много от вас сякаш се гнусят да докоснат гребло , наблюдавал съм - и маневрите на ДВГ - гребете ве , гребете мама му стара за форма , не се знае кога ще ви потрябва ... много от вас не знаят да плуват и като си сложат спасителна жилетка си мислят , че са фанали Мойсей за камбаните - да ама не , много от вас знаят да плуват , но не поддържат форма и все едно не знаят ...много от вас са обездвижени прасета - 150 кила , слагат по 50 коня ДВГта и си мислят , че са по бързи от вятъра - поддържайте формата си физически и на сушата - тва да седиш неподвижно в лодката не е спорт , ама те такива мразят да се движат ...
...

...
...ще повторя Дели - избягвайте плитчините и прибоя при лошо време ...котва с въже - поне 50 метра ...телефон във водонепронецаема кутия ...инструменти за ДВГто , като задължително ключ за свещи , резервна свещ и въже за палене...спасителна жилетка или по добре е , ако е лошо времето облечете подходящ неопрен - хем ще ви пази от студа - хем никога не бихте потънали с него ...вода и суха храна ...и задължително информирайте близките си къде отивате ...два чифта долно бельо

...

...
...и Нептун да ви пази ...

край

край
-
- научил се да хвърля
Булти,пределно ясно е,че този,който го е страх от мечка не влиза в гората,но има и нещо което не можеш да промениш,ако и да имаш желязна воля...и това е морскота болест.Не става въпрос за воля,а за организъм ине говите функции."ВИСТИБУЛАРЕН АПАРАТ" Когато служих и пътувах на такива работи съм се нагледал
,че представа синямаш.Това,че ти си в превъзходна физ.форма е идеално,но немогат всечки да бъдат.Просто всички,които влизат от брега с лодка,задължително трябва да са запознати с подробностите на времето.Не излишно да се знае,че Ч.море е едно от най лошите морета.
,че представа синямаш.Това,че ти си в превъзходна физ.форма е идеално,но немогат всечки да бъдат.Просто всички,които влизат от брега с лодка,задължително трябва да са запознати с подробностите на времето.Не излишно да се знае,че Ч.море е едно от най лошите морета.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Булти,смелост и безразсъдство са две отделни понятия за мен.
Иначе в много от написаното от теб си прав.
С прогнозите се съобразявам.Не вярвам понякога,че ми дават за деня 1-2м/с вятър
а виждам че е повече.Винаги си имам две на ум.
А каква е вълната ? - има камера на 3-та буна Варна,там гледам и си правя сметката.
И днес се светнах защо ми гасне мотора.
Има датчик на маслото,ако падне нивото - гасне мотора.
Затова при такова клатене по борда изключва датчика.Поне сега съм сигурен,че работи датчика.
Иначе в много от написаното от теб си прав.
С прогнозите се съобразявам.Не вярвам понякога,че ми дават за деня 1-2м/с вятър
а виждам че е повече.Винаги си имам две на ум.
А каква е вълната ? - има камера на 3-та буна Варна,там гледам и си правя сметката.
И днес се светнах защо ми гасне мотора.
Има датчик на маслото,ако падне нивото - гасне мотора.
Затова при такова клатене по борда изключва датчика.Поне сега съм сигурен,че работи датчика.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
не съм съгласен с това което написа колега Громо , но нещо нямам желание да споря
...вместо това ще кача още снимки по темата ...знаете на тия дати къв бъркоч беше морето
:

- Моряка
- кандидат преподавател
Булти,Митак ти си доказан и отявлен професионалист в морето,ама смисъла на тая тема е да предпазим юнаците без тренинг,кавъвто и да е .
Пък тренинга идва с годините,а някои го нямат и се юрват смело 

А сега де? 

-
- научил се да хвърля
Булти написа:не съм съгласен с това което написа колега Громо , но нещо нямам желание да споря
Всеки дава своето мнение по въпроса.Напълно съм съгласен с Моряка-трябва да се има впредвид,че има много момчета от вътрешността,които са си купили лодката и моторчето и вече мислят,че морето е едва ли не микроязовира до който живеят и точно тогава стават белите.Нали и Киро и другите точно това казваме.Има голяма разлика между смелост,добра преценка и безрасъдство.
Булти, тук и аз ще те критикувам. Не е тук мястото на такива "геройски" разкази. Не е герой момчето което си отиде на Болата .
Тук по добре пишете кога и как сте се оттървали на косъм от най-лошото в морето. Защо е станало така, и какво да имаме в предвид за да не изпадаме в такива ситуации. Умните се учат не само от собствения си опит.
Тук по добре пишете кога и как сте се оттървали на косъм от най-лошото в морето. Защо е станало така, и какво да имаме в предвид за да не изпадаме в такива ситуации. Умните се учат не само от собствения си опит.
лошото е че морето не дави страхливите(защото те си стоят на брега)а точно смелите,или по скоро безразсъдните.вечна им памет на тези които ги няма вече!отнасяите се към морето с респект,защото които е в него е подвластен на настренията му
- lisygera
- научил се да хвърля
и да не забравяме приятелите, питаш разпитваш и тогава влизаш, аз питам баща ми тои негов приятел и ако новините са добри близам ако не, чакам...и късмет
от страх файда няма
Ще ме прощаваш че те апострофирам, но телефон във водонепроницаема кутия е еквивалент на липса на телефон в критичен момент. Има едни китайски водонепроницаеми и което е по-важно - плуващи калъфчета. През тях съвсем спокойно се работи с телефона и се говори и струват 4-5 лв, а пестят много пари не само в лодката. Класика е когато спинингуваш по реките телефона ти да скочи от горният джоб на жилетката в рекатаБулти написа: ...телефон във водонепронецаема кутия ...

носете в морето компас, мъглата пада бързо и ако сте неопитен, лесно ще се заблудите за посоката ще ви свъши горивото и от там нататък не ми се мисли.
не спори с глупак ще те свали на нивото си и ще те бие с опит
- krokibg
- учете се от него
Булти,прав си за повечето неща но истината е друга.Колко човека знаят и могат да управляват лодка в бурно море ??? Има хора които само при най-малките признаци на влошаване,бягат навън като луди.Колко са хората които знаят под какъв ъгал и в каква посока спрямо вятъра да държат лодката в бурното море и мога да задам още сто въпроса.Такива като теб има много,не се страхуват,влизат и излизат когато си поискат но нали сам казваш ....
- Отървах се на косъм !!! Е,има хора които дори и много добри в морското дело,на практика не би трябвало да имат проблеми но нали познаваш Мърфи,той стои на ъгъла и изкача точно в моментите,когато най-малко го очакваме.Така че,една неправилна маневра в бурното море и лодката се залупва и тогава идва страха,идва с такава сила и се увеличава с всяка изминала минута до степен да те направи неадекватен да взимаш правилни решения.Аз така ги виждам нещата,и не мисля че бестрашните хора не грешат и са толкова адекватни винаги в критични ситуации !!! Страха и паниката понякога са достатъчни да правиш такива ненужни неща,които да ти отнемат силита за отрицателно време а водата само това чака и да те вземе в обятията си.Заслужава ли си човек зе ето тези десетина сафрида и отсаналите петнадесет дребосъка да предизвиква съдбата и да се надсмива над нея като заявява постоянно че нищо неможе да му стори щото е физически много здрав
Тук е голямата смехория,давили са се и хора с огромна фисическа сила,хора които всеки ден са имали по две или три разови тренировки и т.н.Силата и физическите качества са като резервоар с бензин и винаги в един момент свършват.Запомни го това и него забравяи !!! Пожелавам ви на всички морски безаварийно плаване и риболови и не се опитвайте да се борите с това,което трудно се преборва.Хванал-хванал,идва буря,времето се разваля и всички признази предварителни са налице,беж към къщи и си стой пред компа да ни видиш как сме и някой хванал ли е троея.Няма смисъл от геройства.Поздрав !!!
- Отървах се на косъм !!! Е,има хора които дори и много добри в морското дело,на практика не би трябвало да имат проблеми но нали познаваш Мърфи,той стои на ъгъла и изкача точно в моментите,когато най-малко го очакваме.Така че,една неправилна маневра в бурното море и лодката се залупва и тогава идва страха,идва с такава сила и се увеличава с всяка изминала минута до степен да те направи неадекватен да взимаш правилни решения.Аз така ги виждам нещата,и не мисля че бестрашните хора не грешат и са толкова адекватни винаги в критични ситуации !!! Страха и паниката понякога са достатъчни да правиш такива ненужни неща,които да ти отнемат силита за отрицателно време а водата само това чака и да те вземе в обятията си.Заслужава ли си човек зе ето тези десетина сафрида и отсаналите петнадесет дребосъка да предизвиква съдбата и да се надсмива над нея като заявява постоянно че нищо неможе да му стори щото е физически много здрав

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!