Коя е най добрата муха за кефал?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
muharcheto
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Коя е най добрата муха за кефал?

Мнение от muharcheto »

Здравейте маниаци :D :D :D :D
По принцип рибата действа първосигнално.Целият и живот минава в това да търси храна и да се пази от по-големите от нея хищници.За клена,а и не само за него най-важното е да поднесеш мухата по възможно най-естественият начин от най-добрата дистанция.Това найстина е най-важно,но опитът ми до сега показва,че и той си има предпочитания.За Струма найстина най-резултатна е била пчелата-или комбинация-жълто и черно,до като за Искъра,черно с червено.........
Човек и добре да живее,рано или късно се жени.
Привет и НАСЛУКА!!!
radoslav1951
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от radoslav1951 »

steaven написа:Радо недей подценява Росен,защото ние с теб май,само до 2 кила сме хващали,а той вади распери над 5-цата,и като гледам по чуждоземските филми,поне 50 метра бекинг слагат и сьомгата пак им пали макарата,друг е въпроса,че в България отсвен по големите реки,няма шанс да ковнеш нещо над кило и макарата е украшение.
Никого за нищо не съм подценявал . А кой какви и колко големи риби е хващал е относително понятие... . Като пишеш за теб , моля те не включвай и мен в групата.... :wink:

Поздрави !!
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

muharcheto написа:...Виж сега шнура вече е друга бира,добре би било да е по-скъп съответно и по-добър,за да може максимално да натовари тоягата.На пазара в момента има и по евтини-препоръчвам за начало -едноконечен...
Аз не мога да разбера как по-скъпия шнур ще натовари максимално пръчката само по-себе си, освен финансово, както и какъв точно е "едноконечния" шнур?
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
muharcheto
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от muharcheto »

Мунчо написа:
muharcheto написа:...Виж сега шнура вече е друга бира,добре би било да е по-скъп съответно и по-добър,за да може максимално да натовари тоягата.На пазара в момента има и по евтини-препоръчвам за начало -едноконечен...
Аз не мога да разбера как по-скъпия шнур ще натовари максимално пръчката само по-себе си, освен финансово, както и какъв точно е "едноконечния" шнур?
На пазара в момента се появиха шнурове за по 13/18лв.Шнур който го водят 5/6 клас,но само бог знае колко наистина е той и от какво е направен.Наред с пръта и макарата,шнурът играе много важна роля при риболова с изкуствена муха.С негова помощ се осъществява замятането на мухата на желаната от нас дистанция.По начало шнуровете се делят на два основни вида WF и DT.
Самото име на шнура означава и вида-WF/Weigt Forward/-утежнен отпред-едноконечен.Той е съставен от по-дебела/по-тежка/ и по-тънка част.DT/Double Taper/-двойно изтънен-двойноконечен.Това е шнур съставен от от две симетрични части.Типичния WF има връх няколко сантиметра,дълги преходи около 1-2м.,глава около 10м.,и останалото е линия.DT шнура няма линия.Той има дълго тяло и два еднакви края с еднакви преходи и върхове.Шнура сам по себе си е много сложен като се има пред вид самата форма на преходите и подбора на материала от който е направен.Обвивката-това е най-важната част от шнура-това,което се вижда и се усеща на допир.От нея се определя твърдостта и плътността и плаваемостта на шнура.Има шнурове за топло и за студено време.Самия шнур има памет,ако дълго време не се вади от макарата той излиза като телефонен кабел. За това предложих да е малко по-скъп.
Привет и НАСЛУКА!!!
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Се си мисля че Муня има друго напредвид ама здраве да е :wink: Не друго ами съвсем малко по-нагоре е това от доста време насам :

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=4&t=9525

Не винаги шнур пети клас товари добре гега пак пети клас пък били те и двете от реномирани производители . Примерно доста от моделите на СКОТТ и Уинстън се товарят с два класа по-горе от обявените за тях . То и при тъй наречената бест ъф дъ бест ъф уърд ( сами така са я именували Хаус ен Харди ) при карбоновите геги Анжел ( имам такава та за тва споделям :oops: ) си се товари читаво с един клас по-горен шнур :wink:

пп - то и тва което аз изхротувах предполагам че не го е имал напредвид Ице ама нали да се умешам :oops:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
muharcheto
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от muharcheto »

Павел Иванов написа:Се си мисля че Муня има друго напредвид ама здраве да е :wink: Не друго ами съвсем малко по-нагоре е това от доста време насам :

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=4&t=9525

Не винаги шнур пети клас товари добре гега пак пети клас пък били те и двете от реномирани производители . Примерно доста от моделите на СКОТТ и Уинстън се товарят с два класа по-горе от обявените за тях . То и при тъй наречената бест ъф дъ бест ъф уърд ( сами така са я именували Хаус ен Харди ) при карбоновите геги Анжел ( имам такава та за тва споделям :oops: ) си се товари читаво с един клас по-горен шнур :wink:

пп - то и тва което аз изхротувах предполагам че не го е имал напредвид Ице ама нали да се умешам :oops:
Абсолютно съм съгласен с това!А за колегата Мунчо може би найстина не сам го разбрал правилно.
П.П. Дано не сам го отекчил с мойте писания и ненужни за него обяснения :D :drinkers: :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Привет и НАСЛУКА!!!
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Аз пък си мислех, че темата е за най-добрата муха за кефал. :roll:
Аватар
muharcheto
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от muharcheto »

barutchiata © написа:Аз пък си мислех, че темата е за най-добрата муха за кефал. :roll:
.
За да се лови кефал, най-важното е да се знаят навиците на кефала. Тази риба обича чакълесто дъно и дълбоки вирове. Ударът на рибата обикновено следва на границата при прехода от плитко към дълбоко. Но поведението на кефала зависи много от сезона. През лятото тази риба се изтегля по чакълестите плитчини. Надвечер е изключително удачно да се лови. По това време на деня рибата обикновено е на повърхността и се храни с мушици, които кацат по повърхността на водата. Най-добрите обекти за риболов на кефал обаче са язовирите. Сутрин на разсъмване е най-резултатният риболов. мухата трябва да се води на 20-30 см от брега.Търсете сипеите и стръмните брегове.Там кефалът атакува стремглаво и без колебание. Когато се лови на муха, трябва да се мисли къде да потърсиш рибата - зад камъка, пред камъка... мухата трябва да падне близо до него, но не пред носа му, защото това го плаши. Много е важно да бъде съобразена големината на мухата с размера на рибите, които ще се ловят. Не забравяйте, че кефалът е предпазлива риба.
Привет и НАСЛУКА!!!
radoslav1951
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от radoslav1951 »

Дооообре , макар , че темата е за мухи !!!! :wink:
radoslav1951
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от radoslav1951 »

Малко по темата-мравки от ченил и атрон за ранна пролет на куки №18 :

Изображение

И малко еленова козина....:

Изображение

Изображение

Поздрави !
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Хубави мухички, Ради! Много интересна технология за изработване на телцата чрез увиване на полипропилена! :D
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
radoslav1951
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от radoslav1951 »

Много е лесно Ице , просто за тяло правиш двоен възел , а за главичката единичен . Особено с ченила стават много симпатични ...

Поздрави !
Аватар
muharcheto
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от muharcheto »

Ето и малко по темата и от мен :D Снимките не са с много добро качество за което се извинявам-снимах с телефон,но дано добиете представа :drinkers:
muhi2.jpg
muhi2.jpg (47.17 KiB) Преглеждано 1041 пъти
muhi.jpg
muhi.jpg (40.06 KiB) Преглеждано 1041 пъти
Привет и НАСЛУКА!!!
Аватар
muharcheto
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от muharcheto »

Ето ги с по-добро качество,а предишните незная как да ги изтрия:
мухи1.jpg
мухи1.jpg (152.66 KiB) Преглеждано 1027 пъти
Привет и НАСЛУКА!!!
Аватар
tiktak
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tiktak »

Е, тва вече е друго. А защо утежняваш бръмбарите?
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”