Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Re: Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?

Мнение от Павел Иванов »

patter написа:...само се зачудих на размера,...
Ми нещо такова върши перфектна работа :wink:

Изображение

Изображение
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Soller
новобранец
новобранец

Мнение от Soller »

И по-къса да е, няма да е грешно. Аз съм категоричен противник на тези винтове на макародържача. Гарболиното, което е показал византиецо е друга работа - финес. Имам такава, тези гривни са маниашка работа..... като пръчката.
rmstanev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от rmstanev »

Получава се една страхотна тема. Почти 100% съм сигурен, че с моето търсене из Плевен за UL пръчка съм подбудил Автора на темата за създаването и :D Понеже това е най-актуалната тема в спинингов риболов искам да пусна една снимка ако може да ми кажете каква е тая пръчка. Купувана е от Италиянския магазин (внасяше стока от Италия, много хубави неща виждани само по каталозите ) в Плевен преди 11-13 години. Няма надписи по нея, карбонова е и дръжката е дървена (не е коркова). Водачите са качествени и разположени само по втората става. Дълга е 1'60м.
Понеже не съм писал пряко по темата, спокойно модератора може да премести отговора ми или да го изтрие.Изображение
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

Да не става на въпрос за тази пръчка, на която задната снадка е фибро стъкло и е по къса от предната, която е карбонова и червеникаво-кафява на цвят :roll: . Ако е тя , е китайска или корейска, като предната снадка е много качествена и с добри водачи . Намери си задна карбонова снадка, с подходяща дължина и конус и се получава много прилична въдица за кефал и костур .
rmstanev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от rmstanev »

Моля, г-н Иванов изтрийте ми поста със снимката защото намерих отговор на моя въпрос. Няма смисъл да стои и само да спами така или иначе хубавата Ви тема. :D
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Защо да го трия ? Имаме конкретен въпрос и на него е даден конкретен отговор а не някакъв вид спам примерно :wink: Все пак ако наистина държиш да бастисам последните три поста в темата пиши едно ЛС и ще го направя , но аз лично не виждам нищо нередно .

Павел Иванов
vizantieco
фен клуб-скобар

Мнение от vizantieco »

Не е ли време да попишеме малко за макаричките,кои с какви и как,
или нещо такова маи беше :D.
Последно промяна от vizantieco на Вто Яну 19, 2010 1:17 am, променено общо 1 път.
Parabellum
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Parabellum »

vizantieco написа:Не е ли време да попишеме малко за макаричките,кои с какви и как,
или нещо такова маи беше :D.
колега, аз като сравнително най-нов потребител в този форум, ще ти заявя, че от прочетеното дотук има само една марка макари-Шимано, чат-пат Дайва останалото е боклук.Изображение
Тъй като, темата е за спининговата въдица, нека да си остане само за пръчката, нека да си остане такава.За макарите е писано много.Лично мнение колеги не искам да ви обидя
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

vizantieco написа:Не е ли време да попишеме малко за макаричките...
Ще попишеме , що да не попишеме :lol: Предупреждавам обаче че аз специално ще пиша само от моя гледна точка като нямам нищо напротив да бъда допълван от колеги . Подчертавам че нямам намерение да правя реклама на дадена марка но просто аз вече ловя само с една такава което в никой случай да не се приема за резус !!! След като изпробвах на няколко марки "леките" макари и не останах особенно доволен в ред аспекти в момента ловя само с Дайва . Примерно да обърнем внимание на няколко модела :

Изображение

Дайва Лувиас размер 2004 . При този размер макарата тежи 190 гр. което я прави идеална за УЛ риболов . При размер 1003 падаме на 170 гр. ако търсиме баланс при още по-леки пръчки . И в двата си варианта макарата е с Max Drag 2кг. . При 2004 е със 7 + 1 лагера а при 1003 е 6 + 1 . При 2004 предавателното и число е 4.8 : 1 а при 1003 е 4.7 : 1 . В тези си варианти Лувиаса е една превъзходна УЛ макара с прос но много здрав механизъм . Тяло пълна отливка :

Изображение

произведено от Зайон :

Изображение
Resin , Magnesium , ZAION

Много твърд полимер даващ ни свободата да ловиме с тази макара навсякъде без да се притесняваме от солени пръски , наситени с химикали води , потапяне в карстови води , овъргалване в пясък и пр.

По-евтин еквивалент на Лувиаса е DAIWA Team Daiwa Fuego :

Изображение

в размер 1000А имаме една перфектна УЛ макара направена почти като Лувиаса при това с две шпули докато при Лувиас имаме една .

Друга превъзходна макара е Daiwa PRESSO 1003 :

Изображение

Макарата е съизмерима с Лувиаса ( и по цена ) като има характерен външен вид , дръжка от пресован корк и пр. неща които доставят удоволствие на ловящият с нея . При модела 1003 е с 5гр. по лека от Лувиас 1003 . Тялото и също е от Зайон .

Не може да отминеме с безразличие и :

TEAM DAIWA AEGIS

Изображение Изображение

която е изцяло метална .

EXIST STEEZ CUSTOM 2004 / 2506

Изображение Изображение

За който думите са излишни и т.н.

Общо взето УЛ риболова може да се окачестви като най-спорният спининг . При него търсиме спорта , усещането за сила и борбеност дори и при най-малката рибка , красотата от детайла на супер финният такъм . Макар че на УЛ се закачват не само малки риби то при по-едрите борбата е на съвсем друго естетикодонасящо ниво и самият УЛ е много далече от мисълта че всяка закачена риба непременно трябва да бъде извадена а се набляга на удоволствието от самият риболов .

пп - Parabellum , никъде не съм упоменал че в темата иде реч само за пръчки . По-скоро се опитвам да направя цялостен разбор на окомплектовката при даден строй на въдицата :wink:

Павел Иванов
Parabellum
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Parabellum »

Павел Иванов написа:
пп - Parabellum , никъде не съм упоменал че в темата иде реч само за пръчки . По-скоро се опитвам да направя цялостен разбор на окомплектовката при даден строй на въдицата :wink:
Аз се притеснявам темата да не се отплесне по посока макарите, защото наблюдавам такова нещо.Хубаво е да споделяш с какви макари окомплектоваш пръчките си, но нека да даваш теглото им-на макарите и да споменаваш няколко аналога. :D
Опитът ми с форумите-с форуми се занимавам от 2002-ра година,включително имам и собствен такъв-ми показва, че има определена група потребители, които са на "всяка манджа мирудия" и само дебнат от засада.
Затова ми е много интересен анализът ви относно пръчките и воденето им в реални условия и нека темата да си остане за тях.
Освен вас знам, че има и други майстори-спинингисти.В момента се уча на този вид риболов и ми е адски интересно и досега съм прочел всичко написано за спининга-даже съм разпечатал някои изводи и заключения. :D
revox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от revox »

Ето едни макарета за УЛ спининг,всичките са размер 2000

1- EVER GREEN-японско макаре

Изображение

2-Shimano CARDIFF

Изображение

3-Новият TWINPOWER

Изображение

4-SHIMANO EXCENCE

Изображение

5-SHIMANO COMPLEX

Изображение

6-SHIMANO STEELA

Изображение

7-SHIMANO RARENIUM

Изображение

Всички тези макари са японски,в европа почти не се продават.Утре ще покажа и японски пръчки уникати.Надявам се,че възбудих любопитството на някои ценители на Шиманата :wink:
Изображение
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Ся като селектираш макаретата до 200гр. впредвид все още УЛ стоенето ще се окаже че си пущал ей тъй да има разнообразие след мойте Дайви :wink:

пп - като за начало може да оставиш Кардифа :wink:

Павел Иванов
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

Тези Шимана повечи ли струват от 130 лева,щот само толкоз съм събрал от сурвакани..? :roll:

А! И да питам,дали размер 3000 ще ми става за въдица като вашта,с къса дръшка..?
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Митенцеееееее :twisted: :twisted: :twisted: щТи дръпам ушето :lol:

Павел Иванов
revox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от revox »

Павел Иванов написа:Ся като селектираш макаретата до 200гр. впредвид все още УЛ стоенето ще се окаже че си пущал ей тъй да има разнообразие след мойте Дайви :wink:

пп - като за начало може да оставиш Кардифа :wink:
Павка,нали темата ти е добре да бъде разнообразна,нагледна и интересна :wink: .За пръчлетата обаче,има много достойни марки освен "наште".Ако може и колегите да сложат нещо УЛ фото,според вкуса.Ако има и любопитни с въпроси,може да се обясни за параметри,тегло,размери и т.н.Няма въпрос,на който Павел Иванов да не може да отговори,особено за ултра лайт спининга :wink:Лично аз има още мнооого да уча за тази дисциплина.Макарите са ми ясни,но тоягите....там е по-трудната тема,примамките още повече,а техниката на боравене-там си иска талант :roll:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”