Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Съвет за две Пенн-ки.
Модератор: sapuna
- orion30
- разбира нещата
Re: Съвет за две Пенн-ки.
Да бе и аз чувам едни "филми" за шараните по Тунджа. Съседа е с пръчки 2.7м, акция 100-500гр, и влакно 0,5мм телескопи на балзер и с тия сопи вади по 7-8 килограма "диваци". Под стъклопласт имах предвид кух стъклопласт а не плътен. Те плътните ги знаем че са за копане. 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Това е некво недоразумение!
Със спинингови-квалитетни макари да фърляш на дъно за шаран и да търсиш евтини стъклопластики на три части!
Манджа с грозде!
Паднах от смех,па и три страници нема ли шаранджии тука,бре?

- orion30
- разбира нещата
Колега Троли,
Пенн-ките в Щатите ги ползват за спининг, ама тука честно казано малко "големички" ми идват за спининг. Да ловя кефали 200-2000гр. с макари дето дърпат Туни и Марлини.
Честно казано са прекалено "мощни" за шаран, но за какво друго да ги ползвам. Може би за сом. Но доста намляха сомовете последно време.
Защо ги взех, ами писна ми от "пластмасови"/карбонови/ макарички. Имам доста сега ги подарявам на кварталните хлапета.
Ми то в България най голямата риба е в реката а не в морето както е в Щатско.
Иначе отговарят на една англиска дума само-DURABILITY-/издръжливост, здравина/. Грозни, ръбати, неугледни, но функционални.
Ще ги сложа на шаранки пък квото стане.
Пенн-ките в Щатите ги ползват за спининг, ама тука честно казано малко "големички" ми идват за спининг. Да ловя кефали 200-2000гр. с макари дето дърпат Туни и Марлини.

Честно казано са прекалено "мощни" за шаран, но за какво друго да ги ползвам. Може би за сом. Но доста намляха сомовете последно време.

Защо ги взех, ами писна ми от "пластмасови"/карбонови/ макарички. Имам доста сега ги подарявам на кварталните хлапета.

Ми то в България най голямата риба е в реката а не в морето както е в Щатско.

Иначе отговарят на една англиска дума само-DURABILITY-/издръжливост, здравина/. Грозни, ръбати, неугледни, но функционални.

Ще ги сложа на шаранки пък квото стане.

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Съгласен съм с твоята логика!
Има резон в избора,но всичко зависи от цената!
Ако за същите пари намериш байт-рънери,ще е екстра!Имам ссм-650,но знам,че шаранджийската макара трябва да е със заден аванс или двоен!Моля те,понеже макарите ти са чудесни,да ги комбинираш с шаранджийски карбонки 3-4лбр.,за да стане такъмът ЕКСЕЛЕНТ!Това ще ти се отрази на кефа при ваденето!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Забравих нещо!Узуна ти е предложил неква оферта да те отърве,па ти го подмина!
Той е по-луд риболовец и сигурно ще си на далавера от него! 

- orion30
- разбира нещата
Ако не е тайна, за какво ползваш твоя SSM-650. Щото реално приложение на тези макари освен за сом аз не виждам. 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Взех я,заради цената 100лв. и навих 0.70мм. монофил за кльонк!Понеже нямах успех миналата година,сега ще навия по-тънък плетеняк за да троля!Само че,за втора шпула тия гадове искат 30-40 долара и сега треа да хвърля 50-60 метра от монофила,за да остане място за плетеняка.Другото приложение за тая макара е в Гърция или Турция,там ще се докаже!

- pachosz
- сериозен играч
Те тук хич не можа да ме съгласиш, ТролкаTroli Rapala написа:..но знам,че шаранджийската макара трябва да е със заден аванс или двоен!

Байтрънър - да! Ама ако не е, що пък баш със заден аванс да е шаранската

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Не те познавам,колегата ама смятам,че добре си се ориентирал,щом се отнася до риболов на дъно на река за шаран и евентуално сом.Тези,които те съветват за карбонки и др. въдици не знаят,че в реката 80% и повече от ударите са максимум на метър от укритието/паднали дървета и др./,поради което се налага силова игра без аванси и тям подобни глупости,така че стъклопластовите въдици си имат своите преимущества,като към тях се прибави и възможността да се лови по време на гръмотевична лятна буря/шаранско време поне на Марица/,то може би наистина изборът ти е добър.В крайна сметка риболовът на река е "малко" по-различен този на язовир.Хич да не ти пука с какво ще ловиш....важното е да ги ловиш,което искренно ти пожелавам през настоящата година!
валатът не най-лошото нещо на света
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Пачосз,не съм шаранджия-специалист!Може да си прав,ма питай некой от Карп.бг.примерно и ми предай отговорът!Задният аванс е по-мощен,а предният по-прецизен!Във всеки каталог,шаранджийските макари са представени със заден или двоен,но НИКОГА с преден.Спинингът си е спининг,па на-дъно си е отделен вид риболов.!
Така ги виждам нещата,ако бъркам ми кажи,къде? 

Съветвам те да не си вярваш на т'ва твърдение!...Задният аванс е по-мощен,а предният по-прецизен!Във всеки каталог,шаранджийските макари са представени със заден или двоен,но НИКОГА с преден
понеже и аз ползвам penn от дълги години в доста екстремни условия - 2-3 пъти по солена вода от Черно море,престояват отвън на открито на лодката по 1-2 седмици на солени пръски,дъжд. без да са водоплътни само ги изплаквам с прясна вода и на тази цена на която ги продават няма други макари да устискат на такива условия. е верно че топ моделите на шимано и daiwa ще устискат но и цените са им други. има и модел на пен/като Сламера е/ с баитрънер - аз полсвам и такава при риболов с жива стръв и съм доволен и от нея. по отношениа на аванса - не сам попадал на макара с по мощтен аванс - авансовата плочка е с голям диаметър и е от долната страна на барабана - това осигурява голяма мощ и важно за мен -добро охлаждане без зацепване при загряване - ако се развие 80-100м с голяма скорост загряването е осезаемо.
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
та от мен - ползваи си ги с кеф и понеже въпроса беше за пръчки - комбинираи ги с пръчки на Пенн /абе вече се правят в Китаи но имам и една от тех - Torque - карбонова като горната 1/3 от пръчката е от плътен карбон/ не са лоши.други които им пасват добре са UglyStik прачките - Gold или Platinum модели.
та от мен - ползваи си ги с кеф и понеже въпроса беше за пръчки - комбинираи ги с пръчки на Пенн /абе вече се правят в Китаи но имам и една от тех - Torque - карбонова като горната 1/3 от пръчката е от плътен карбон/ не са лоши.други които им пасват добре са UglyStik прачките - Gold или Platinum модели.
- orion30
- разбира нещата
Е колега Хохо,
знам че с пръчки на Пенн е най добре или ъглистика на Шекспир. То и в сайта на Пенн са тия две комбинации, ама в БГ няма откъде да ги взема, пък и са необосновано скъпи тука. За морето малко големи са, гледам на твойте снимки имаш Сламър 360, той е най добрия за нашия спининг тука. Мойте са по "едрички" . На шарански сопи ще е работата.....
знам че с пръчки на Пенн е най добре или ъглистика на Шекспир. То и в сайта на Пенн са тия две комбинации, ама в БГ няма откъде да ги взема, пък и са необосновано скъпи тука. За морето малко големи са, гледам на твойте снимки имаш Сламър 360, той е най добрия за нашия спининг тука. Мойте са по "едрички" . На шарански сопи ще е работата.....

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Да,исказах се неподготвен!
Всички баяти шаранджийски макари на Шимано,Дайва и Корморан са с преден аванс!
Заблудил съм се,че отличителният белег на дънарките е задният аванс! 

това е снимка от малък сламер/направен в китаи/ взех е за голямата си внучка де е уча със спининг макара/ но не и допада - свикнала е с мулти но си е добре направена и не виждам разлика от старите направените в USA