Мълния и лодка?

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

Аватар
krasimir n.
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Мълния и лодка?

Мнение от krasimir n. »

[quote="Franko"]С прочитането на горния пост искам да споделя подобна случка.В лодката облегнати на борда стоят два карбонови пръта.На няма и километър трещат гръмотевици ,една след друга.
Това което ми направи впечатление е ,че се чуваше ,същото припукване от прътите дори и искри се виждаха,така че всеки да му мисли.
[color=#FF0000]Малко по нагоре прочетох друг колега да споменава ,че "разреждането"ставало на най високите и остри места.Нека да го поправя леко.Електричеството търси винаги най краткия път,тъй че може и да не е високо и остро важно е да е проводник.[/color]
Когато сме в лодката и около нас е равнина логично е гръмотевицата да ни тресне право в тимбарицата,ние сме най високата точка и сме проводника в случая.
На колегата който споменава за покрива че е спасение,ще кажа,че зависи от покрива.Фургон сложен на земята(без шаси и гуми) с прекарано електричество и два гръмоотвода до него,такава гръмотевица се изтряска в крушката,че как оцеляхме незнам.Проби 2мм ламарина и 5мм фазер и направи крушката на прах.Шока беше неописуем.
Мое мнение-не рискувайте в такова време с лодките.Преди буря и след нея ,най давало.
По време на самата буря,гледайте да сте на сухо. :wink:[/quote]

Ако прочетеш внимателно,какво съм "споменал" ще видиш,че ме цитираш неправилно :? Писал съм [b]най-вероятните[/b] места за разряд(пробив) са най-високите и заострени предмети(ако са и мокри няма голямо значение дали са и метални, т.е ще са проводими.)Да съм споменал ,че точно там ще стане разряда??? :D Не напразно съм писал и за ТОТО-то(ако не е нагласено разбира се) :wink:
"такава гръмотевица се изтряска в крушката"-"гръмотевицата" не е пробила ламарината и фазера :D Паднала е наблизо(може би и върху фургона),крушката е гръмнала от пренапрежението(какво е пренапрежение и как се получава-има го писано някъде) :wink: .
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

Не те цитарам с лошо, а те допълвам-не се коси.
А за фургона ще ти кажа,че имаше дупка в тавана с фи колкото две стотинки.Как да не е пробила.
:wink: :wink: :idea: Това е бил пътя.Да добавя,че това се случи на ракетна площадка и вътре във фургона имаше поне 50 ракети за разбиване на облаци.
Така,че късмета си беше голям.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Човек отива да се разходи до езерото краи къщата му.Стига на брега,сваля си чорапите и нагазва във водата.Слънцето грее,няма вятър,няма дъжд нито облаци.Вали дъжд на няколко километра от мястото.Изведнъж човека го удра мълния :o :shock: :shock: :shock: :shock: Това е истински случай,станал преди няколко години в Щатите.Казват че грамотевицата те удрь още преди да си чул трясъка,идвала за секунди от десетки километри.Направо се втрещих и се радвам че не живея там.То ги попиляха урагани,то небяха земетресения и цунамита навсякъде по света.Тук един случай на сто години,даже не сме и чули,камо ли да знаем как да се предпазваме.Аз обаче,в 98% от случаите,веднага щом се затъмни и тръгне да вали,гледам да бягам,макар онзи ден да направих простотия и останах във водата :lol: :lol: :lol: Добре че не ме трясна някакъв гръм :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :wink: :wink: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
krasimir n.
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от krasimir n. »

[quote="Franko"]Не те цитарам с лошо, а те допълвам-не се коси.
А за фургона ще ти кажа,че имаше дупка в тавана с фи колкото две стотинки.Как да не е пробила.
:wink: :wink: :idea: Това е бил пътя.Да добавя,че това се случи на ракетна площадка и вътре във фургона имаше поне 50 ракети за разбиване на облаци.
Така,че късмета си беше голям.[/quote]

Не се кося споко :wink: .Имам претенциите да съм доста навътре в материята,колкото и нескромно да звучи(т.е изглежда) :) По-просто от това, дето съм писал дотук? за мен няма накъде :)Мъча се да пиша максимално простичко да го разберат,колкото може повечко колеги.Не е "шега работа"!!! Който си е направил изводите,си ги е направил :!:

А това--къде е пробила,къде е бил пътя,защо е гръмнала лампата и т.н :D ще е мноооого спорен въпрос.Личното ми мнение,в твоя случай е,че сте били на най-безопасното място в дадения момент :!: .Фургон на ракетна площадка в който се съхраняват ракети :idea: ,( освен,ако наблизо не е имало монолитна сграда с мълниезащитна инсталация,което е малко вероятно :wink: ) :drinkers: :drinkers: :drinkers:
complast
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от complast »

Всички по-големи яхти са с мълиезащита.Защитата особено на ветроходните яхти с матални мачти е много лесна.Мачтата се съединява с 50мм2 меден проводник с
метална част потопена във водата.Самата мачта създава защитен конус с ъгъл при върха 60градуса.
Красимире,всички фургони на ракетните площадки са с гръмоотводи.А колкото до кафеза на Фарадей мога да споделя лични наблюдения свързани с един запас в
Врачанския балкан.По време на буря аз и още 2-3ма запасняци бяхме в една "Мимоза"/радиостанция качена на "Уазка"/.една от гръмотевиците падна прекалено
близко и ние се питахме дали не е паднала върху нас.Когато излязохме след бурята подозренията ни се оправдаха.6-метровата антена и заземяването бяха изчезнали.По-точно бяха се изпарили.
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
krasimir n.
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от krasimir n. »

[quote="complast"]Всички по-големи яхти са с мълиезащита.Защитата особено на ветроходните яхти с матални мачти е много лесна.Мачтата се съединява с 50мм2 меден проводник с
метална част потопена във водата.Самата мачта създава защитен конус с ъгъл при върха 60градуса.
[color=#FF0000]Красимире,всички фургони на ракетните площадки са с гръмоотводи[/color].А колкото до кафеза на Фарадей мога да споделя лични наблюдения свързани с един запас в
Врачанския балкан.По време на буря аз и още 2-3ма запасняци бяхме в една "Мимоза"/радиостанция качена на "Уазка"/.една от гръмотевиците падна прекалено
близко и ние се питахме дали не е паднала върху нас.Когато излязохме след бурята подозренията ни се оправдаха.6-метровата антена и заземяването бяха изчезнали.По-точно бяха се изпарили.[/quote]

Мисля,че е прекалено ясно,че фургоните в които се съхраняват ракети са с гръмоотводи :wink: Не напразно съм писал,че са били на най-безопасното място в момента и няколко :idea: :idea: :idea: такива емотикончета съм сложил :)Или може би си го приел,като шега?? :D
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Миналият уикенд бях на устието на яз.Искър и влачех.Видях да се задава "Перфектната буря" и исках да изляза на брего,ма жената вика-Не,за риба сме дошли! :roll: Бяхме в периферията на бурята и едва,като зарами дъжд,получих разрешение за отбой,към брега!Бурята отмина и продължих с риболова,но вечертта по новините съобщиха за 3момчета ударени от гръм при Ярлово-Самоковско от същата лятна буря! :idea: Нема да я водим с мене,она иска да ме утепе! :D :D Жалко за момчетата! :cry: :cry:
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

Колега аз бях там и мога да кажа че ни се размина, имаше една две лодки ненормални.
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Ето и нещо от мен.Ловиме двама от 2 лодки надуваеми вързани борд за борд и за по един клон стърчащ от водата.Времето мрачно ,не може да се каже пред буря -така и не валя.Нито гръмотевици се чуваха.Може би някъде далече.Изведнъж колегата извика и изпусна телескопа(карбонов).При мен нищо такова.Аз ловях с обикновен прът с макара.Извесно време спокойствие, после пак при колегата, като беше съпроводено и със звук.Накрая се принуди да го прибере и да лови с обикновен прът.Докато държи пръта всичко е наред .Остави ли го дори и за малко в лодката ,взимането е съпроводено с удар и звук.След това със стария ,,остен,,си лови без проблеми.От тогава мина доста време и не ми се е случвало подобно нещо.
Риболовът не е слука,а наука!
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”