Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Монтаж с два вирбела ?!
Модератор: Paublo_Eskobar
- М. Сталев
- разбира нещата
Re: Монтаж с два вирбела ?!
А защо слагаш по тънко влакно от основното ,някъде бях чел мнение на колеги ,че се слага по дебело,примерно основно 0.18 ,между вирбелите се слага 0.20 ,а пък може и да греша или да не съм разбрал точно .Поздрави
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Слагай смело флуоро карбон 0,25 между двата вирбела, и няма да имаш оплитания 

Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Слагам по тънко,защото ловях уклейки основно 0,18мм след това 0,14мм за да сложа по тънък повод 0,10мм това ми беше идеята.
Иначе с основно 0,18 и парчето между вирбелите пак о,18мм. с повод 0,12 или 0,14мм.нямах едно оплитане. Единствено като се накъдри повода го сменям,че повода леко накъдри ли се се заплита и прави възел на съмия повод понякога.
Ако сложа по дебело влакно о,25 с повод 0,10-0,12мм ми се струва че рибата ще го вижда влакното между вирбелите.
Иначе с основно 0,18 и парчето между вирбелите пак о,18мм. с повод 0,12 или 0,14мм.нямах едно оплитане. Единствено като се накъдри повода го сменям,че повода леко накъдри ли се се заплита и прави възел на съмия повод понякога.
Ако сложа по дебело влакно о,25 с повод 0,10-0,12мм ми се струва че рибата ще го вижда влакното между вирбелите.
- М. Сталев
- разбира нещата
Ако сложиш флуоро карбон със диаметър 0.20-0.25,както е написал колегата Жоро Кръстев,няма да има нито проблем със оплитанията ,нито накъдряне ,а също така се решава и проблема със видимостта ,защото той е невидим във водата,или поне така казват производителите 

- Георги Кръстев
- сериозен играч
Ползвай и флуро карбонови поводи за мача и няма да сменяш поводи толкова често!
При интензивен риболов не се къдри!

При интензивен риболов не се къдри!
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Колега за поводи на Мача на коя фирма използваш флорокърбонови влакна за поводи и какви дебелини?В смисъл знам че флорокърбона е по слабо от монофилните влакна.Следователно ако използвам монофилно влакно за риболов на шаран с дебелина 0,12мм.с флорокърбоново влакно за повод трябва да използвам 0,16мм ли?
- Георги Кръстев
- сериозен играч
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Жоре,забрави да споменеш,че ловим с по-дебело влакно.Като използвам линия с два вирбела в редки случаи прибягвам до нареждането на утежнението на влакно 0.25/обикновено не е в правилния стол
/,за целта използвам парче от основната ми линия /0.20/ и не съм имал къдрене или други негативни ситуации.Оплитанията съм ги оставил на пианото отдавна
Ivo24.....какви съчми използваш,че нещо имам едни подозрения.

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Колега бутник използвам само утежнения на Колмик (не знам дали са хубави)от половин грам кръгли топчета основното ми утежнение е към 1,5 гр. тоест 3 топчета ААА-май се водеха на Колмик.butnik написа:Жоре,забрави да споменеш,че ловим с по-дебело влакно.Като използвам линия с два вирбела в редки случаи прибягвам до нареждането на утежнението на влакно 0.25/обикновено не е в правилния стол/,за целта използвам парче от основната ми линия /0.20/ и не съм имал къдрене или други негативни ситуации.Оплитанията съм ги оставил на пианото отдавна
![]()
И аз нямам нито едно уплитане като си използвам от основното влакно парчето между вирбелите.
А сега като ходих последно на риболов на дребната риба влакното между вирбелите ми беше 0,14мм и повод 0,10. забелязах, че за целия риболов извадих към 150 риби един път заплетох ,но имаше и вятър на пориви.Като си погледнах повода беше се понакъдрил леко.
Не знам в мен ли е грешката в ,утежнението ли е или в вятъра или накъдрянето на повода.
А и хващахме с един приятел близо и един път заплетохме влакната и ги отплетох от това да се е получило нещо?И аз не знам от къде се появи това заплитане?
-
- кандидат преподавател
Аз ли не разбирам,или адаша ми Бутника,който ме обиждаше преди 2-3 години,кой за какво говори?Дали за влакното между двата вирбела /според "авторитетното" мнение на Бутников/или според това,което колегата пише -за повода ?Нормално е повод да се къдри след определени натоварвания,освен ако не е от "нанофил" 0,04 или 0,08,е,от тях издържат повечко-според 18-те левчета за 50 м,но може би и те се къдрят след нам си колко използвания.С уважение:drinkers:
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Къдренето на повода е от лошо качество влакно,но не виждам защо намесваш лични чувства в темата.Много ти е труден хумора за разбиране от простосмъртните,аз съм от тях
Съчмите на Колмик са добри,това с къдрене на самата линия между двата вирбела не мога да си го обясня,остава кофти влакно или прекалено стиснати съчми и размествани по нея.

Съчмите на Колмик са добри,това с къдрене на самата линия между двата вирбела не мога да си го обясня,остава кофти влакно или прекалено стиснати съчми и размествани по нея.
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Колегата Бутник ,напълно си правbutnik написа:Къдренето на повода е от лошо качество влакно,но не виждам защо намесваш лични чувства в темата.Много ти е труден хумора за разбиране от простосмъртните,аз съм от тях![]()

Грешката е моя и влакното между вирбелите не е квалитетно,а повода е на колмик стрием 0,10мм.но той се къдреше на определен брой риби(ни и аз ги дигах рибетата в въздуха)може от това да ми се е накъдрил.Вината е в мен,но поне научих къде са ми грешките и ще ги поправа.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
[quote="INCUBUS"] /според "авторитетното" мнение на Бутников//quote]
Да,но махни кавичките,че пак налучках защо се къдри.
Иво,като се местят съчмите се навлажнява влакното със слюнка или друг лубрикант
Онова място за това е влажно,за да не са ни п........е подострени като на Пинокио носа
И си припомни от часовете по физика що става при триене.Топлината е причината да ти се видоизмени парчето влакно, а е пагубно да го извършваш на скорост,как не ти се е скъсало се чудя.
Иво,като се местят съчмите се навлажнява влакното със слюнка или друг лубрикант

И си припомни от часовете по физика що става при триене.Топлината е причината да ти се видоизмени парчето влакно, а е пагубно да го извършваш на скорост,как не ти се е скъсало се чудя.
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Аз влакното го наплюнчих и леко предвижвах дроперите нагоре.Но и бързах и не обърнах много внимание на дребните неща ,който са от голямо значение.И друга грешка направих трябва да се стискат леко дроперчетата и след това да се натиснат още ако има нужда.Вече си направих готови линии в къщи навити на сувалка .Правя си основното утежнение с 3 ААА и след това слагам 2-дропера до долния вирбел и така не се налага да ги места и влакното си стои все едно излиза от заводаbutnik написа:INCUBUS написа: /според "авторитетното" мнение на Бутников//quote]
Иво,като се местят съчмите се навлажнява влакното със слюнка или друг лубрикантОнова място за това е влажно,за да не са ни п........е подострени като на Пинокио носа
![]()

Този монтаж го научих вече доста добре,но лошото е че незнам друг и само с него си ловя от 1-метър дълбочина нагоре само него си го използвам и си хващам риба.Лошото е че не мога да го сравня с друг монтаж кой е по удачен,защото не съм използвал друг освен този

И съм много благодарен на по -опитните колеги (бутник и други)който ми дадохте цени съвети и когато отида за риба направо се чувствам като състезател на водоема и изпитвам голямо удоволствие като ловя риба.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
А за какво ти е тогава монтаж с два вирбела? Това е монтаж за тежки ваглери, големи дистанции, насрещен вятър. Да се ползва този монтаж с ваглерчета 3+1 на 15 метра дистанция, за шарани по арендни или пък за уклей, то е като да ходиш с танк, на лов за зайци.... Това с 0,25 флуорокарбон е финна работа, спрямо това, което предлага Мило Коломбо (примерно), ама той неговите оплитания е забравил да ги остави на пианото.....butnik написа:Жоре,забрави да споменеш,че ловим с по-дебело влакно.Като използвам линия с два вирбела в редки случаи прибягвам до нареждането на утежнението на влакно 0.25/обикновено не е в правилния стол/,за целта използвам парче от основната ми линия /0.20/ и не съм имал къдрене или други негативни ситуации.Оплитанията съм ги оставил на пианото отдавна
![]()

"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."