Умира ли балканската пъстърва пусната с кука в уста?

Модератор: sapuna

Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Re: Умира ли балканската пъстърва пусната с кука в уста?

Мнение от Бат Стан »

jorro11 написа:
Бат Стан написа: Впрочем аз скоро ще направя един тест - едра естестествена стръв срещу спининг, за да видя от кое пъстървите се отърват по-безболезнено.
Бат Стане мисля, че и без теста ми се струва ясен отговора-със спининга нараняванията са по-големи.При еднакво опитни риболовци и на двата вида риболов при спининга е по-вероятно рибата да е нагълтала "неоткачаемо" и да няма шанс да се пусне жива.Докато при риболова на естествена стръв с достатъчно едра кука най-малкото и да е нагълтала много влакното може да се среже и рибата да бъда пусната с куката.Рибите при мен нямали шанс да се пуснат живи са най-често на спининг(не само пъстърви) особено когато две или и трите куки са забити дълбоко назад към глътката.
Жоро, от една година насам ловя и на естествена стръв, като ползвам само едри примамки и големи куки. Съсипана риба не помня да съм имал, все се хващат за устната. Наскоро пуснах едни филмчета с две едри пъстърви, които бяха хванати за устните. Мисълта ми е, че доста колеги слагат целия риболов на стръв под общ знаменател "месарство", което аз лично се уверих, че не е правилно, въпреки че доскоро съм бил на същия акъл.
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Според мен, задължителното пускане на маломерните риби - независимо дали са с кука в стомаха или вече са умрели , има и друг смисъл, освен шанса им за оцеляване.
Ако не беше задължително, всеки бракониер, фанат от Орган с найлонка маломерни пъстърви, щеше да каже, че са били нагълтали и са дали фира....
Така че, редно е да се пускат.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Аватар
Ribarq.s.m.
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Ribarq.s.m. »

Aз искам да споделя,че в някой вестник четох,че когато хванеме маломерна риба е препоръчително да се отреже повода и рибата да остане с куката в устата отколкото като я откачаме...
Изображение
zurnacia
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от zurnacia »

Д-р Флекс написа:нека споделя близо 40-годишните си наблюдения:

- с кука в устата, никакви проблеми. Балканката е жилава риба, каквото и да си говорим, и дори да сте отрязали повода, за да я върнете във водата, тя намира начин да се освободи, рано или късно, от куката в джуката.

Днес видях една пъстървичка така с повода и се беше здраво омотала в някакво водорасло. Хора, нека не се залъгваме, че риболовът е хуманен спорт. Според мен ако се вижда, че рибката ще стане зян е по-добре да се вземе. Освен ако не е абсолютна маломерка. На колегите, които не обичат да ядат риба или никога не взимат балканки защото си мислят, че с това ще спасят света и ще живеят в свят с повече пъстърва нека да кажа, че така нищо не правим. Истинският враг са бракониерите. В някои държави поради културата няма бракониерство. В други като САЩ, България и дори Франция наистина се налага да има строги закони, за да се узаптват тъпанарите, които си мислят, че реката и всичката риба вътре са им бащиния. Лошо наранените риби според мен не бива да се пускат, защото това с нищо не подобрява картинката - мисля, че има изследвания за това и затова това даже е забранено в някои държави. Ако има повод, трябва поне да се отреже колкото се може повече от повода, за да не пречи на животното. А ако искаме да има пъстървичка в реките, трябва комбинация от сурови мерки против бракониерите, може би и хората, които взимат над 20 риби на излет, както и зарибяване (но правилно). И тия неща в тоя ред - най-важното е първо, а не да спориме дали горкото рибе ще оцелее с половин хрило, скъсана джука или с голяма кука и повод в устата.
- с кука в стомаха, кажете й "Збогом"... но това се отнася май за 99% от рибите, които ловим.
Аватар
chopara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chopara »

Така бях отрязал влакното на един млад кос глупаво налапал куката в червея, още се чудя дали е оцелял. Дори и на брега, ако има стръв не оставяйте такъмите без надзор :wink: .
кьоркефали
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

За съжаление и на мен се е случвало, насекомоядни птички да нагълтат кука с бял червей оставена на брега. Всеки път съм рязал повода до човката, но гледката не била от добрите.
Предполагам, че същото се случва и с рибите, но не можем да го видим под водата.
Аз, лично не връщам тежко наранени риби обратно във водоема. За мен е по-добре да ги оставя на брега, все някое животно ще ги изяде, отколкото да гният във водата.
Аватар
Stanimir17
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stanimir17 »

Браво колега! -> misho_tsakov
Не знам за другите, но аз като ти четох поста много се изкефих.

Предимно ходя за бяла риба и имам два подобни случая.
Първият беше доста отдавна може би 2001-2002 някъде. Ловях на дъно на жива стръв, но съм заспал и на сутринта като се събудих гледам във водата умряла риба. След това видях, че на едната въдица е имало удар. И като започнах да вадя умрялата риба рязко се гмурна и се оказа на въдицата. Хванала се за гърлото, точно където е глътката............. и умряла :(.

Години след това имах друг случай, пак нощен риболов на бяла риба. Тогава хванах около 3 кг екземпляр, в който имаше кука с месина, забита малко преди хрилете. Беше толкова ръждясъла, че като реших да я извадя тя се разпадна.
In vino veritas!
:partyman:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”